12e BFFA Award 2016, over all winnaar Damon Pijlman
Sfeervolle uitreiking in de Maartenskerk in Doorn

alle prijswinnaars houden juichend hun prijs of oorkonde vast
view counter

Traditioneel is de Bruid en Bruidegom Film Award het feest van de Nederlandse en Belgische huwelijksfotografen. Veel fotografen trekken hier bij een beetje een meewarig gezicht, maar het is al lang niet meer de tak van sport van voorheen. Ik heb altijd al gezegd dat huwelijksfotografie een vorm van modefotografie is, het gaat over emoties en over trends, wanneer je gemakshalve de menselijke kant buiten beschouwing laat. Kijkend naar het werk van de genomineerden moet ik zeggen dat het vak over de gehele linie het afgelopen decennium de zweem van oubolligheid totaal van zich af heeft geworpen.

het bruidspaar zit in bosachtige omgeving op een bankjeDe fotografen zetten in op het moment, de fotografie laat een tendens zien in de richting van een journalistieke beleving. Het is allemaal niet zo scherp en strak meer, maar het beeld tendeert naar mooie momenten, vrolijkheid, het is niet meer vormelijk en stijf maar vaak juist uiterst informeel. Dit geeft dan ook een geweldige impuls aan de creativiteit van de fotograaf, die zijn of haar werk in een vrij ongecontroleerde omgeving moet verrichten en tegenwoordig deze handicap volledig uitbuit ten gunste van het spontane beeld.

Het is niet meer de BBA Award, maar de BBFA Award. Met het opkomen van film in de publieksfotografie is de Award meegegroeid, nieuw dit jaar is de categorie Film. Videografen en filmmakers konden hun trouwfilms insturen waaruit vier inzendingen zijn genomineerd.

Hoe de Award leeft onder de vakfotografen moge blijken uit het aantal inzendingen, dat dit jaar ruim 2200 foto's bedroeg. In 8 categorieën werden telkens 10 foto's genomineerd waaruit een winnaar werd gekozen. Er zijn twee prijzen, een vakjuryprijs en een publieksprijs die door de door de bruidsparen wordt bepaald. Tenslotte kiezen de bruidsparen uit alle winnende inzendingen een overall winnaar. Dit werd dit jaar Damon Pijlman, met een foto van een geëmotioneerd moment van het bruidspaar, met een bruidegom die zijn tranen niet goed meer in kan houden.

bruidegom tilt de bruid op omgeven door stralend lichtOok het vermelden waard is dat het vak en het publiek het oneens zijn in de beoordeling, dit is natuurlijk begrijpelijk. De criteria liggen bij het vak en het publiek nu eenmaal anders. Dit jaar echter presteerde Gerhard Nel het in de categorie Bruid en Bruidegom zowel de vak- als de publieksprijs binnen te slepen.

Dat de after party met lopend buffet traditioneel ouderwets gezellig was, moet ook worden vermeld. Een extra compliment verdienen de mensen van de organisatie, die alles vlekkeloos in banen wisten te leiden.

Alleen de winnaars hadden aanvankelijk weinig oog voor het buffet, zij waren bezig elkaar te vereeuwigen waaruit ineens spontaan een geweldige groepsfoto ontstond. Geheel in de stijl van wat ik maar gemakshalve de nieuwe bruidsfotografie zal noemen. Al met al was het een zeer geslaagde avond.

Voor alle nominaties en winnaars alsmede de jury verwijzen wij naar de website van de organisatie,

www.bruidsfotoaward.nl

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter