Adobe’s kerstcadeautje
Scott Kelby pakt het uit

Proloog
Gepubliceerd: 23 december 2011

afbeelding 2
Jurriaan NijkerkBij de introductie van Lightroom stelde men bij Adobe dat dit nu het ultieme programma was voor de fotograaf. Omdat Photoshop te zwaar zou zijn, een kind met een waterhoofd. Dit omdat Photoshop niet alleen bedoeld is voor de fotograaf maar ook voor anderen, DTP-ers, ontwerpers, drukkers, toiletpapier- en bloemetjesbehangfabrikanten en anderen die de wereld van kleur en lijn bevolken. Lightroom, een fotografenprogramma, alleen voor de  'zware klussen' zou de fotograaf dan nog naar Photoshop moeten grijpen. Er werd door de mensen van Adobe aangeraden om met beide programma's te werken, maar telkens één versie over te slaan. Dus de nieuwe versie Lightroom aanschaffen, bij de volgende versie Lightroom over te slaan slaan en een Photoshop upgrade aan te schaffen. Daarna weer een Lightroom en Photoshop overslaan enzovoorts. Dus ieder jaar afwisselend van één van de twee een upgrade.

Voorwaar een loffelijke aanbeveling. Hierin is nu, bijna stilzwijgend, na jaren verandering gekomen met een nieuwe upgrade-policy. Het upgraden vanaf CS4 naar het toekomstige CS6 is in de toekomst niet meer mogelijk. Wel vanaf CS5.x . Wie ná 31 december een upgrade wil doen van CS4 mag dan gewoon een complete CS6 kopen voor de volle prijs. De enige oplossing is een upgrade aan te schaffen naar CS 5.x , dat tot 31 december met een royale 20% korting wordt geleverd, en daarna wanneer CS6 (een paar maanden later?) uitkomt wéér een upgrade aan te schaffen. En vooral die versie niet overslaan want dan moet weer het volle pond voor CS7 worden betaald.

De timing had niet beter gekund. In plaats van dat direct  bij het uitkomen van CS 5 het nieuwe upgradepad kenbaar was gemaakt, men direct had kunnen upgraden en aan deze CS5.x upgrade plezier zou hebben beleefd, wordt de nieuwe  policy tegen het einde van de lifecycle van CS 5.x bekend gemaakt. Het is nu aan de lezer te oordelen in hoeverre dit netjes en correct is nadat destijds het eerder genoemde overslaan van de versies werd gepredikt.

Het komt er dus op neer dat er nu twee licentievormen zijn:

  1. De 'perpetuele’ waar je dus in toekomst altijd de laatste versie moet van hebben wil je kunnen upgraden. Doe je geen upgrade meer, dan kan je die (verouderende) licentie wel nog jarenlang blijven gebruiken. En er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit doen. Aan te raden is dan om een programma zoals Lightroom te hebben en dat up to date te houden, want de Camera Raw die in je oude Photoshop zit zal natuurlijk je nieuwe camera die je na x jaar vernieuwd hebt niet meer kunnen lezen... tenzij.. je een volledig nieuwe Photoshop licentie aanschaft.
  2. ‘The Creative Cloud’. Dit is een een abonnementsversie die webgebaseerd is. En waarvan  je dus steeds de laatste versie hebt. Maar waar je wanneer je niet meer betaalt heb je ineens ook helemaal niets meer.

Treffend is dat bijna niemand op de hoogte is van de nieuwe policy, ik werd dan ook verrast toen ik dit vorige week mocht vernemen va een welingelichte bron. Naar de meningen van de trouwe gebruikers hierover zal het niet moeilijk raden zijn. In ieder geval staat een ieder die kritisch kijkt naar dit kerstpresentje van Adobe niet alleen.  Ook Scott Kelby, nota bene een van de boegbeelden van Adobe, laat zich in zijn functie als President van de National Association of Photoshop Professionals zeer kritisch uit op zijn blog in een open brief aan Adobe:
scottkelby.com/an-open-letter-to-adobe-systems.

Kelby vraagt in deze open brief om CS6 tot overgangs-upgrade te maken, zodat bij CS7 pas de nieuwe policy in zal gaan. Dan is iedereen van te voren op de hoogte in plaats van achteraf, hetgeen naar de trouwe gebruiker toe wel zo netjes zou zijn.

Of Adobe het verzoek van Kelby's, namens de leden van zijn vereniging maar ook namens de andere reguliere gebruikers  zal inwilligen weet ik echt niet. Wel weet ik dat ik daar zélfs geen miniem borrelglaasje nieuwjaars-champagne op durf te zetten...

Scott Kelby concludeert in zijn pleidooi dat het voor Adobe niet te laat is om alles nog terug te draaien omdat er in zijn ogen een ‘lose/lose’ situatie is ontstaan. En ik zou dit verhaal net zoals hij, willen afsluiten met zijn bekende lijfspreuk: 'You never go wrong by doing the right thing.'

Hierbij wens ik de mensen van Adobe, ondanks alles, een goede jaarwisseling toe. Al zou het maar met dat mini-borrelglaasje met bubbels in de hand zijn. De lezers van PhotonMagazine echter wens ik zwembaden vol Bollinger dan wel Piper Heidsieck en hoop iedereen in het volgende jaar in goede gezondheid en met een stralend humeur terug te zien....

view counter