Cuba gezien door Carl De Keyzer

Een keuze uit
Gepubliceerd: 2 mei 2016

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op Cuba la lucha van Carl De Keyzer.

cover boekJe hebt van die fotografen van wie je elk nieuw boek met grote verwachting of toch minstens grote nieuwsgierigheid tegemoet ziet. Carl De Keyzer hoort wat mij betreft beslist tot die categorie. Een enkele uitzondering daargelaten heeft hij me nooit teleurgesteld. Ook zijn nieuwste boek biedt weer een rijkdom aan schitterende foto's, ditmaal over Cuba. Cuba la lucha is de titel en bij 'lucha' oftewel strijd gaat het in dit geval denk ik amper meer om communistische idealen maar om de dagelijkse strijd van het bestaan.
Cuba is een uitgesproken fotogeniek land. Je zou een aardige bibliotheek kunnen vullen met fotoboeken die over het Caraïbische eiland verschenen zijn. Veelal gaat het om toeristische uitgaven waarin het wemelt van de clichés: van kleurige oldtimers tot oude mannen met reuzesigaren en van schilderachtig vervallen gebouwen en interieurs tot sexy vrouwen en - niet te vergeten - de nog altijd alomtegenwoordige Che Guevara. Zeker, al die overbekende elementen kom je ook tegen bij De Keyzer, maar wel in een context die niets van doen heeft met toeristische oppervlakkigheid.

Meesterschap

De Keyzer reisde door het land in de eerste drie maanden van 2015, dus kort nadat de VS en Cuba begonnen waren hun lang verbroken relatie te normaliseren. Voor het boek werden 80 foto's geselecteerd die gepresenteerd worden als spreads, zodat je bij het ombladeren van een pagina steeds weer één foto ziet.
Het boek heeft een beduidend kleinere omvang dan De Keyzers meesterwerk Congo (Belge). En dat is jammer, niet op de laatste plaats omdat op de foto's van deze fotograaf vaak zo veel te zien is. (Vandaar dat ze het ook goed doen op groot formaat in tentoonstellingen). Ook heb ik bij sommige foto's twijfels over de kwaliteit van de kleuren.
Het is wederom mooi om te zien hoe de Belgische Magnum-fotograaf technisch meesterschap weet te combineren met een persoonlijke stijl en een grote artisticiteit. En hoe hij situaties en ontmoetingen met mensen weet vast te leggen die je op een of andere manier aan het denken zetten - situaties die soms haast onwerkelijk om niet te zeggen surrealistisch overkomen, soms lachwekkend. Zoals op die ene foto waarop we twee mannen zien boksen onder het wakend oog van Che Guevara en Fidel Castro aan de muur terwijl een in een schommelstoel gezeten oudere man met een T-shirt waarop FBI staat, nauwelijks geïnteresseerd toekijkt. De Keyzer heeft niet alleen een scherp oog voor dit soort schitterende scènes, hij wacht denk ik ook tot alles op de juiste plek valt.

Blind

Op een van de laatste foto's van Cuba la lucha zien we een blinde man op straat lopen over een krijttekening van de Amerikaanse en Cubaanse vlag plus de tekst 'Welkom - voor de eenheid van de volkeren'. De blinde loopt tastend met zijn stok van de Cubaanse naar de Amerikaanse vlag. Het lijkt me duidelijk een voorbeeld van een foto met een boodschap, zoals De Keyzer die wel vaker heeft. Zou hij ermee aan willen geven dat Havana een stap in het duister zet met haar nieuwe politiek of wie weet zelfs op het punt staat haar communistische ziel te verkopen aan het kapitalisme?
Cuba la lucha werd uitgegeven bij gelegenheid van een tentoonstelling die nog tot en met 15 mei te zien is in de Roberto Polo Gallery te Brussel.

Carl De Keyzer: Cuba la lucha. Gabriela Salgado (t). Lannoo. ISBN 9789401433228. Prijs € 49,99.

Klik op een afbeelding voor een vergroting
wachtende mannen in een gang olifanten en loopvogels (nagemaakt?) met twee erlangs lopende mannen vrouw omarmd man en kijkt uit raam naar cruiseschip aftakelende gebouwen twee boksende mannen in kantoor, een man kijkt toe  

Verder verschenen onder meer

Eames & Hollywood. Alexandra Midal. CFC éditions. ISBN 978-2-87572-017-7. Prijs € 39,-.

vage foto van rokende vrouw? diverse camera's staan klaar op filmset? man zit op ladder, drie anderen kijken toe levensgrote decors van een oude straat, de straat wordt nog aangelegd eendekker voor een lucht-decor tussen de lampen  

Masahisa Fukase: Hibi. MACK. ISBN 9781910164457. Prijs € 50,-.

rode streep en gekleurde vlakjes op grijzige gebarsten ondergrond (stenen / beton?) schaduw van fotograaf op straat met gerepareerde vlakken bovenaanzicht straat met oversteekplaats en andere witte strepen diverse voeten op straat met diverse tekens schaduw van fotograaf op lichtblauwe / rose straat ? muur rode strepen op grijzige gebarsten ondergrond  

Chris Killip: In Flagrante Two. Steidl. ISBN 978-3-86930-960-6. Prijs € 65,-.

benen van man die op muurtje zit in elkaar gedoken man op een tussenmuurtje vechtende jongens twee mannen uitkijkend over water naast en vanuit een auto vader met zoon op schouders oude vrouw voorovergebogen zittend