De nieuwe 'lossy DNG' opties

Gepubliceerd: 25 juli 2012

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

afbeelding 3Digitale bestanden worden alsmaar zwaarder. Digitale spiegelreflexen bieden vandaag de resolutie die nog maar kort geleden het exclusieve speelterrein van middenformaat camera’s waren. Handig als je al die beeldinformatie en die kwaliteit nodig hebt, maar wat doe je met die zware bestanden als je de resolutie en ultieme beeldkwaliteit niet nodig hebt? Vroeger was de logische optie om te converteren naar JPG.

In Lightroom 4 en Photoshop CS6 heeft Adobe een interessante nieuwe optie voorgesteld: ‘lossy DNG’, die het midden houdt tussen Raw en JPG, zowel qua kwaliteit als qua bestandsgrootte.

Uiteraard niet iets om op je allerbeste bestanden te gaan doen – die houd je beter in het originele Raw (of niet-verlieslatende DNG) formaat bij. Maar de nieuwe DNG-opties kunnen een interessante optie zijn om minder kritische bestanden, die je toch niet wil verwijderen, bij te houden.

De onderstaande video legt je de verschillende opties uit in Lightroom 4.

Deze video is één in een reeks van tien videotutorials over de belangrijkste nieuwigheden van Lightroom 4.

cover Lightroom 4