De rijke modewereld van Afrika

Een keuze uit
Gepubliceerd: 30 juni 2016

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op African Catwalk van Per-Anders Pettersson.

Afrikaanse vrouw, hoofd naar rechts gedraaid, met traditionele gele hanger en even gele lippenBij het woord 'Afrika' denken veel mensen op de eerste plaats aan oorlog, economische malaise, vluchtelingen, aids, dictators, hongersnood en andere ellende. Uiteraard is dat niet voor niets, maar het immense continent bezit ook positieve, vaak minder bekende kanten. Denk alleen al aan muziek. Maar ook op het gebied van de mode gebeuren er fantastische en verrassende dingen, zo laat Per-Anders Pettersson zien in zijn interessante fotoboek African Catwalk.

Pettersson (1967) is een van oorsprong Zweedse fotograaf die al jaren opereert vanuit Zuid-Afrika en als fotojournalist heel wat oorlogen en ander wereldnieuws heeft verslagen. Sinds 2009 is hij daarnaast gefascineerd geraakt door mode in Afrika. De afgelopen jaren heeft hij meer dan veertig Fashion Weeks bezocht in 16 Afrikaanse landen. Het nu door Kehrer gepubliceerde boek geeft een sterke selectie van de foto's die hij daar maakte.

Documentair

Pettersson fotografeert bepaald niet alleen modellen op de catwalk. Hij werkt zowel voor als achter de schermen en kijkt veel breder dan de gemiddelde modefotograaf; hij heeft eerder een documentaire aanpak. Zowel de vaak fabelachtige creaties als de vrouwen en meisjes die ze showen, krijgen alle aandacht. Net zoals de omgeving waarin gewerkt wordt. Van oppervlakkige glamour is geen sprake. Veel foto's doen aan theater of filmscènes denken. Het valt me op hoe rijk aan vormen en kleuren deze mode is, minstens zo rijk als de traditionele Afrikaanse kledij van weleer waardoor ze hier en daar duidelijk geïnspireerd lijkt en misschien nog wel rijker dan de mode in het Westen.

Met tal van schitterende foto's laat Pettersson zien dat Afrikaanse mode een bloeiende business is. Zijn boek is een absolute aanrader voor mensen die van mode, mooie vrouwen én Afrika houden.

Per-Anders Pettersson: African Catwalk. Alessia Glavanio e.a. (t). Kehrer. ISBN 978-3-86828-660-1. Prijs € 39,90.

Klik op een afbeelding voor een vergroting
vrouw wordt opgemaakt door 4 visagistes en kappers de voorbereidingen voor een fotoshoot in kort bruin gras met kantoorgebouwen op achtergrond: opmaken, kleding controleren, licht, enz. rookpauze voor een model op een zitzak  

Verder verschenen onder meer

Takashi Homma: The Narcissistic City. MACK. ISBN 9781910164600. Prijs € 55,-.

grote ronde watertoren op een gebouw. Foto in blauwkleur hoog doek met Japans opschrift in een straat collage van foto's van gebouwen watertoren naast een flat- of kantoorgebouw zwarte cirkel tegen vage achtergrond van golven  

Klaus Pichler: Golden Days Before They End. Clemens Marschall (t). Edition Patrick Frey. ISBN 978-3-906803-06-7. Prijs € 52,-.

de boektitel in losse letters op gouden plaatjes tegen een deur geplakt bord tussen 2 deuren met opschrift: bier rechts, realität links 4 verlopen types in een bar; waarvan 1 vrouw vrouw, op de rug gezien, pakt een revolver uit haar riem  

Christoph Bangert: hello camel. Kehrer. ISBN 978-3-86828-683-0. Prijs € 39,90.

soldaat ziet kameel soldaat controleert schietschijven in de open lucht zeer grote ovalen "hemel" over een plein met een standbeeld zwaar beschermde toegang tot gebouw van de The New York Times in Bagdad: hoge muren met prikkeldraad langs een weg met om en om links-rechts betonblokken op de weg. Een bewaker zit in zijn hokje bij een slagboom