Drie dagen Professional Imaging 2016, een weergaloos feestje in Nijkerk

Imaging Days in Brussel goed bezocht

stand 'Epson' racewagen met het deel van Professional Imaging team
view counter

Voor de zeventiende maal gingen op 12 maart 2016 om half tien de deuren open voor de lange rij mensen, die zich al verzameld hadden voor De Loods in Nijkerk, om bij de eersten te horen die binnenkomen voor de ochtendsessies die vanaf tien uur beginnen. Deze dag om een goede zitplaats te veroveren in het Adobe theater waar hoofdspreker Joel Grimes drie kwartier zijn verhaal hield, want voor de sessies geldt: 'vol is gewoon vol'.

stand Nikon

Enthousiast team

Op de kopfoto is het team te zien dat verantwoordelijk was voor het reilen en zeilen. Van de ingangscontrole, het oplossen van kleine en grote problemen van de bezoekers en de standhouders tot de begeleiding van de sprekers en het bedienen van de apparatuur op de podia. Helaas kon niet iedereen er op staan. Het gehele team wordt namens de bezoekers door PhotoNmagazine heel hartelijk bedankt voor hun inzet! Zonder hen geen Professional Imaging!

Toegankelijkheid verbeterd

Het was ook voor het eerst dat er een entree werd geheven van € 10,-- omdat er in het verleden veel mensen inschreven en daarna niet op kwamen dagen. En de brandweer wil maximaal 3.500 bezoekers zien. Hierdoor moest er de afgelopen editie nee worden verkocht bij de reservering, terwijl uiteindelijk 30% van de bezoekers niet op kwam dagen. Het tientje wordt overigens gebruikt ter dekking van de kosten van de ingehuurde parkeerterreinen en de verkeersbegeleiding, voor de bus transfers van en naar het NS station en de verderaf gelegen parkeerplaatsen. Hierdoor kon de chaos die de eerste maal in Nijkerk ontstond worden voorkomen. De bezoekers hadden door de registratie vooraf met minimale wachttijden te maken.

diverse stands

Tickets via smartphone

Bovendien werd het mogelijk om tot het laatst ter plaatse tickets te bemachtigen. Een nieuwe service is het reserveren via smartphone, je krijgt dan een barcode op de smartphone die bij binnenkomst wordt gescand, zodat je zeker weet dat je bij aankomst niet voor niets bent gekomen. En daar leek het maandag wel op. Zaterdag waren er 2.492 bezoekers, zondag 3.031 en maandag zelfs 3.389. Eenmaal binnen kreeg de bezoeker op verzoek een polsbandje, zodat men er tussendoor even tussenuit kon om bijvoorbeeld de drone vliegdemo’s te bezoeken of een frisse neus te halen. Overigens waren er slechts 900 last minute-boekingen en bleven er slechts een tiental bezoekers uiteindelijk weg. De nieuwe opzet werkt dus.

Drones, nieuw fenomeen

Een betrekkelijk nieuw fenomeen waren de drones. Buiten was een dronekooi gebouwd en er waren twee stands met drones en een stand van drone-expert Wiebe de Jager, waar ook zijn nieuwe boek Drone Fotografie ten doop werd gehouden. Op dit thema kwamen circa 500 bezoekers af. Sommigen vroegen zich af of een dergelijk onderwerp op een beeldmakers beurs thuishoort, net zo min als een Cessna of bedrijfswagens. Hierop is maar één antwoord mogelijk. Een drone is gewoon een nieuw soort statief. Hoewel, een nieuwe rage in opkomst is drone racing, waarbij de deelnemers met een virtual reality bril op het hoofd proberen de snelste te zijn. Snelheden van stevig boven de honderd kilometer per uur zijn hier geen uitzondering. Met name in de VS en ook in Frankrijk wordt op een uitgezet parcours gevlogen in bossen, waarbij ook het nodige materieel dramatisch kan sneuvelen. Dit hoort uiteraard níet op een imagingbeurs thuis.

stand Olympus

Sprekers

Natuurlijk waren de sprekers als gewoonlijk van hoog niveau. Hoofdspreker was Joel Grimes, reclamefotograaf met klanten van wereldniveau, die zich zelf ook ziet als een illusionist die meters hoge portretten maakt, en gever van tal van workshops en lezingen.

Ook de winnaar van de Zilveren Camera, Eddy van Wessel, gaf acte de présence. Verdere sprekers en fotografen die hun manier van werken lieten zien waren Ahmet Polat, Bart van de Wiele, Brett Florens, Roderique 'Dracorubio' Arisiaman, de bekende Frank Doorhof, Martin Hogeboom, Paul van Gaalen en het fenomeen Little Shao.

Natuurlijk mogen wij de masterclasses en livesessies bij een aantal van de exposanten niet vergeten, evenals de discussies en wat verder ter tafel kwam in de AV-studio.

Wat ons verder opviel

Wat in het oog sprong waren:

stand Ricoh - PentaxKortom, er was erg veel te doen, te veel om op te noemen, en ondanks of dankzij de grote drukte was het er goed toeven. De sfeer was uitstekend. Uit de registratiegegevens bleek dat ruim 500 zuiderburen de weg naar Professional Imaging hadden weten te vinden. Een zeer enthousiast groepje vertelde ons dat zij de ongeveer 250 kilometer vv rijden graag voor een bezoek over hadden: “De meeste beurzen bestaan uit saaie stands waar men het nieuwste van het nieuwste wil verkopen. Professional Imaging heeft naast de handel een bijzonder goed programma, dat kwalitatief boven andere beurzen uitsteekt. En dat voor een inkom van € 10,- ongelooflijk. Bovendien een bedrag dat wij niet hoefden te betalen omdat wij lid zijn van een beroepsvereniging.

stand Canon

Imaging Days, 5 t/m 7 maart

In Brussel werd in de historische omgeving van Tour en Taxis de 'Imaging Days' gehouden. Deze was gecombineerd met de 2e Drone Days. Hoewel de organisaties geheel verschillend zijn was men op het idee gekomen om de beurs in collaboratie te doen. De Drone Days gaan uit van Espace Drone, een Belgische salon gewijd aan drones. Het salon is een samenwerking tussen ‘Espace Drone’, het nationaal opleidingscentrum voor het telebesturen van drones, en de fotografiebeurs ‘Imaging Days’.

Ook hier een zeker niet tegenvallende gebeurtenis die 9.554 bezoekers trok waarvan 1.500 op de uitsluitend voor professionals bestemde maandag. Op de Imaging Days waren 64 exposanten, de Drone Days tekende voor 40 exposanten. De Drone Days waren zeer drukbezocht, naar schatting van de organisatie kwamen hier zo'n 5.000 droneliefhebbers op af. In totaal werden beide beurzen volgens opgave van de organisatie door ruim 8.000 consumenten bezocht.

Ten slotte

Al met al mogen wij terugkijken op twee geslaagde evenementen. Voor het komende jaar staan de data van Professional Imaging al vast: 18,19 en 20 maart 2017. En ik weet zeker dat iedereen de weg weer zal weten te vinden.

view counter