Duitse broodjes,
of hoe economische principes de boel 'op de vloer' kunnen verzieken

Proloog
Gepubliceerd: 27 augustus 2014

afbeelding 2Wanneer je vanuit Groesbeek over Wyler naar Nijmegen rijdt kom je bij Beek Ubbergen, net voor Nijmegen, een tankstation tegen. Met een groot bord: 'Zondagmorgen heerlijke verse Duitse broodjes'. Gisteren viel mij ineens in hoe dat werkt.

view counter

Er is een bakker uit Duitsland die fantastische verse broodjes aan het tankstation levert.

De bakker in Beek Ubbergen vindt dat maar niks, die vent schiet onder zijn duiven. Dus gaat-ie naar een tankstation bij Kleef en maakt daar de afspraak dat hij iedere zondagmorgen broodjes levert. En ook daar komt een groot bord te staan, nu met opschrift: 'Am Sonntagmorgen herrliche frische Holländische Brötchen'.

Dus iedere zondag rijdt de een op en neer naar Nederland en de ander naar Duitsland

Toevallig komen ze elkaar tegen op de jaarlijkse Euregio-bakkerscontactdag en raken boven een glas bier met elkaar aan de praat. En omdat concurrenten eigenlijk best samen kunnen werken over de grenzen spreken ze af dat ze om de beurt op zondag zullen rijden. De Duitse bakker brengt zijn broodjes naar het Nederlandse tankstation en pikt daarna de Hollandse broodjes in Beek Ubbergen op bij zijn collega en brengt die naar het Duitse tankstation. De volgende week is de Hollandse bakker aan de beurt en brengt zijn broodjes naar het Duitse tankstation, pikt de Duitse broodjes open brengt ze naar het Nederlandse tankstation. Dat gaat al jaren goed. Inmiddels zijn de twee goede vrienden geworden. Werken ook op een bepaalde manier samen en wisselen kennis en ideeën uit. En de beide tankstation-exploitanten varen er wel bij.

Op zekere dag zitten ze weer op de jaarlijkse Euregio-bakkerscontactdag aan een biertje en hebben het ook over die regeling die tijd en reiskosten uitspaart. En die zo gezellig is. Ineens is er het lumineuze idee, ze kunnen nóg meer besparen. Voortaan bakt de bakker uit Beek Ubbergen behalve zijn eigen Hollandse broodjes die hij altijd al bakte, ook Duitse broodjes die hij naar het Nederlandse tankstation brengt. En de Duitse bakker bakt behalve zijn eigen Duitse broodjes die hij altijd al bakte ook Hollandse broodjes die hij naar het Duitse tankstation brengt.

En dit werkt uitstekend, toch weer een verdere besparing op tijd en reiskosten. En uitbreiding van het assortiment!

Er zit alleen één 'maar' aan het verhaal. Omdat de bakkers elkaar niet meer zien, behalve op de jaarlijkse Euregio-bakkerscontactdag heeft de innige vriendschap en het inspirerend vakbroederlijk  contact daar ernstig onder te lijden...

view counter