Een mooie monografie over Louis Faurer

Een keuze uit
Gepubliceerd: 27 januari 2017

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op de monografie Louis Faurer.

vrouw met sigaretThe New York School of Photography. Onder die noemer worden fotografen gerangschikt die tussen eind jaren dertig en begin jaren zestig actief waren in New York en vooral de stad en haar bewoners als onderwerp hadden. Het waren fotografen die niet op de laatste plaats de kost verdienden bij tijdschriften maar letterlijk de straat opgingen voor hun vrije werk. Er zitten zulke grote namen bij als Richard Avedon, William Klein, Robert Frank en Lisette Model maar ook minder of amper bekende figuren zoals Ted Croner en David Vestal. Ook Louis Faurer (1916-2001) hoort tot de laatste categorie. Maar gelukkig is er nu een mooie monografie aan hem gewijd, weliswaar bescheiden van omvang, maar dat had hij zelf misschien ook zo gewild.

Faurer, in 1916 geboren in Philadelphia, was 13 toen hij een paar tekeningen stuurde naar Walt Disney en prompt een uitnodiging kreeg voor een nadere kennismaking. Het liep anders. Faurer volgde een opleiding voor 'commercial lettering' en verdiende wat bij met het maken van karikaturen. Rond 1937 begon hij te fotograferen – Walker Evans was zijn grote voorbeeld.

Na de Tweede Wereldoorlog trok hij naar New York, werkte er aanvankelijk als reclametekenaar en maker van bioscoopposters, kwam in contact met Walker Evans en Robert Frank en ging als fotograaf werken voor diverse bladen, waaronder Harper's Bazaar, Life en Vogue. In zijn vrije tijd zwierf hij met zijn camera door New York, niet zelden 's avonds en 's nachts in de omgeving van Time Square. Met name de jaren 1946-1951 waren zeer vruchtbaar. En van die periode dateren ook de meeste foto's – alles in zwart-wit – die opgenomen zijn in de onlangs uitgekomen monografie.

Vergetelheid

Faurer genoot in der jaren vijftig wel een zekere bekendheid maar raakte in de jaren zestig in de vergetelheid. Hij kreeg problemen in de financiële en relationele sfeer en vertrok naar Europa. Toen hij in 1974 terugkeerde naar New York en in de bijstand terecht kwam, kende vrijwel niemand hem meer. Het was mede aan collega William Eggleston te danken dat hij weer aandacht kreeg al was en bleef hij toch vooral een 'photographer's photographer’, zoals hij genoemd wordt door Susan Kismaric in haar inleiding van het boek.

Louis Faurer had niet op de laatste plaats oog – en een hart – voor 'have-not's, van blinde bedelaars en straatverkopers tot zwervers en geestelijk gehandicapte mensen. Hij fotografeerde ze uitgesproken inlevend – af en toe denk je zelfs dat hij via de gefotografeerde mensen ook zichzelf portretteert. Ook had hij oog voor bijzondere details, zoals te zien is aan de foto van een hand die een bloem vasthoudt, waarschijnlijk van een straatverkoper, een poëtisch en teder beeld. Of kijk naar de close-up van handen van een man en vrouw die elkaar vasthouden alsof ze aan het paren zijn. 'Freudian Handsclap' gaf Faurer de foto als titel mee. Ja, hij heeft wel vaker gevoel voor humor, zonder dat het plat of flauw wordt.

Voorloper

Net zoals sommige andere fotografen van The New York School blijkt ook Faurer gefascineerd door bioscoopreclame in de avond en weerspiegelingen, zoals onder meer te zien is bij een prachtig zelfportret. Gevoelig legde hij de met hem bevriende Robert Frank vast op straat, rustig observerend, staande achter een groepje kijkende mensen. Sommige foto's zouden trouwens door Frank gemaakt kunnen zijn – al zou je soms ook het omgekeerde kunnen zeggen - zoals de haast mysterieuze foto van vier mannen op straat die alle vier naar rechts kijken – naar iets wat buiten beeld blijft. En de sterke foto die Faurer rond 1948 op 5th Avenue maakte van een vrouwelijke tweeling, riep bij mij de meisjestweeling van Diane Arbus in herinnering.

Susan Kismaric, voormalig curator fotografie van het Museum of Modern Arts (MoMA) in New York, ziet Faurer in haar voorwoord als een soort voorloper van Diane Arbus, Lee Friedlander en Garry Winogrand. Het waren deze drie fotografen die in 1967 centraal stonden in de beroemd geworden MoMA-expositie 'New Documents', samengesteld door Kismarics voorganger John Szarkowski. Szarkowski sprak van een nieuwe generatie fotografen die 'has directed the documentary approach toward more personal ends’. En zo kun je inderdaad stellen dat Louis Faurer al eerder die weg ingeslagen was, niet documentair in journalistieke, registrerende zin, maar persoonlijk en meelevend met de mensen die hij ontmoette en op zijn eigen manier vereeuwigde.

Louis Faurer. Met teksten van Agnès Sire, Louis Faurer, Walter Hopp en Susan Kismaric. Steidl. ISBN 978-3-95829-247-5. Prijs € 34,-.

Klik op een afbeelding voor een vergroting
man en vrouw in gesprek op straat man tussen auto's op parkeerterrein(?) man op straat met krant onder arm en takje met bloemetjes in knop schaduw in raam van mensen in ferry; uitzicht over water op wolkenkrabbers koukleumende jongen op straat voor etalage met trouwfoto  

Verder verschenen onder meer

Paul Graham. Paris 11-15th November 2015. MACK. ISBN 978-1-910164-64-8. Prijs € 28,-.

boeken met titel Paris streep licht langs net open deur in donkere kamer peinzend persoon in stoel uitzicht door open luxaflex  

Miles Aldridge. Please return Polaroid. Steidl. ISBN 978-3-95829-099-0. Prijs € 38,-.

portret van jonge vrouw oranje spaghetti in mond van zwart gezicht met witte lippen hoofd van vrouw, liggend op bed, wordt omlaag gehouden vrouw, liggend op tafel kijkt in liggende spiegel naast haar hoofd  

Frank Horvat. Photographic Autobiography. Hatje Cantz. ISBN 978-3-7757-4208-5. Prijs € 38,-.

voet steekt uit water in betegeld bad vrouw lijkt schuinstaande auto omver te duwen schrijvende jongen naakte vrouw houdt deken omhoog in een woonkamer  

Hadley Hudson. Persona – Models at Home. Michael Gross (t). Hatje Cantz. ISBN 978-3-7757-4246-7. Prijs € 40,-.

staande vrouw in bikini met baby op de vloer tussen hangende en liggende kleding jonge vrouw met sigaret in meisjeskamer jongen in boxershort leunt tegen boksers oefenzak staande en liggende man in kleine kamer met stapelbed