Een opwindende fotografische reis samen

Een keuze uit
Gepubliceerd: 29 juli 2019

In deze maandelijks terugkerende rubriek geven we een selectie van min of meer recent verschenen fotoboeken die we graag onder de aandacht brengen. Steeds wordt minstens één van de vermelde titels nader belicht. Deze keer viel de keuze op The Best of LensCulture – Vol. 3.

ernstig kijkende jongen en meisje in onderhemd met een arm over elkaars schouderHet wereldwijd opererende platform LensCulture werd in 2004 opgericht met het doel om de beste fotografische talenten te ontdekken en onder de aandacht te brengen van fotografieliefhebbers. Via een webmagazine en sociale media bereikt men naar eigen zeggen maandelijks meer dan drie miljoen mensen. De organisatie helpt fotografen bij het ontwikkelen van creatieve en professionele talenten en sponsort bovendien een grote, jaarlijks terugkerende fotowedstrijd.

In 2017 verscheen bij Schilt Publishing het overzichtswerk The Best of LensCulture – Vol.1. Vorig jaar volgde het tweede deel. En onlangs kwam deel 3 uit met zo'n 200 foto's van 165 fotografen uit 38 landen.

Waren er vorige keer vier prijscategorieën, ditmaal zijn het er zes. Nieuw zijn de Visual Storytelling Awards, de Black & White Photography Awards en de Art Photography Awards. Alleen al de namen van diverse juryleden maken duidelijk dat het om een prestigieuze wedstrijd gaat. Zo zaten deze keer gerenommeerde fotografen als Todd Hido, Nadav Kander en Cristina de Middel in de jury naast leidende figuren van toonaangevende uitgeverijen, fotobladen en fotogaleries.

Verscheidenheid

Net zoals we vorig jaar aangaven bij de bespreking van The Best of LensCulture – Vol. 2 valt ook bij dit derde deel de enorme verscheidenheid van het materiaal weer op: van documentair tot experimenteel, van foto's die je ook in National Geographic of bij World Press Photo tegen zou kunnen komen tot kunstfotografie. In principe kan ook iedereen meedoen, of men nu professioneel fotograaf is of amateur. Wel heb ik het idee dat er ditmaal minder verrassingen zijn dan bij de vorige editie.

Goed is dat de foto's vergezeld gaan van een korte toelichting, waarbij vaak de fotograaf zelf aan het woord komt. Bovendien staat er steeds de website bij, zodat je meteen verder kunt gaan kijken, als je interesse gewekt is.

Bijzondere ontmoeting

Wat mij betreft horen diverse Nederlandse deelnemers in deze derde bloemlezing tot de interessantste fotografen. En verschillende van hen zijn ook in de prijzen gevallen. Zo is daar Robin de Puy die de 1st Place Series bij de Portrait Awards won met haar mooie serie in zwart-wit over Randy. Ze kwam de sterk in zichzelf gekeerde jongen tegen in de zomer van 2015 tijdens een reis door de Amerikaanse staat Nevada. Vanaf het eerste moment dat ze hem ontmoette wist ze dat deze bijzondere jongen wilde leren kennen en fotograferen, lezen we in de toelichting. De twee raakten bevriend en maakten samen tal van portretten. En de jongen begon ook te praten – de eerste acht jaar van zijn leven had hij kennelijk geen woord gezegd.

Model en muze

De eveneens Nederlandse Juul Kraijer viel zowel bij de Portrait Awards als de Black & White Photography Awards in de prijzen. Ook bij haar is sprake van een relatie tussen fotograaf en geportretteerde die verder gaat dan een kortstondige fotografische ontmoeting. De Franse vrouw die in 2012 haar model werd, veranderde in de loop der jaren in een ware muze. 'Muse' is ook de titel van de intrigerende serie, waarmee ze de 3rd Place Series bij de zwart-wit fotografie won: een reeks foto's die resulteerde uit wat Kraijer omschrijft als 'an exciting photographic journey together'. Als props gebruikte de fotografe ondermeer een opgezette kerkuil en levende reptielen. De tegenstelling tussen die vervreemdende elementen en de rust die de Française uitstraalt zorgen voor een aparte sfeer die me ook aan 19e-eeuwse fotografie doet denken. Kraijer heeft het in haar toelichting over een zorgvuldige balans 'by not going too far into the horrific, nor into the cliché of beauty. Instead, it operates at the intersection of illusion and reality'.

Hopelijk zal de bijzondere samenwerking van de twee nog eens leiden tot een mooi fotoboek.

Bomgordels

Sterk vind ik verder de serie die Adam Ferguson (VS) maakte over Nigeriaanse meisjes die door de terreurorganisatie Boko Haram gedwongen werden bomgordels te dragen om daarmee dood en onheil te zaaien. Hij won er de 2nd Place Series bij de Portrait Awards mee.

Van andere fotografen die er wat mij betreft uitspringen kunnen hier nog genoemd worden Barry Talis (Israël; Street Photography Awards -2nd Place Singles), Mikhail Grebenshchikov (Rusland; Black & White Photography 2nd Place Singles) en Rachel Liu (VS; Art Photography Awards 1st Place Singles).

Hun winnende foto's maken nieuwsgierig naar meer.

The Best of LensCulture – Vol. 3' Schilt Publishing. Jim Casper e.a. (t). Design: Heijdens Karwei. ISBN 978-90-5330-925-4. Prijs € 25,-.

Klik op een afbeelding voor een vergroting
vrouw met enkele kronkelende slangen op haar hoofd 3 mannen op een strand, een ervan gezeten op een paard, gezien door de benen van een ander paard 4 concentrische, horizontale cirkels boven een leeg, dor, landschap wit meisje zit tegen een zwarte jongen op een bankje portret van een Chinese vrouw met Mao-pet en vlechten, het gezicht verpixeld  

Verder verschenen onder meer

Dr. Paul Wolff & Tritschler – Light and Shadow Photographs from 1920 to 1950. Hans Michael Koetzle (ed). Sabine Hock e.a. (t). Design: Alessandro Argentato. Kehrer Verlag. ISBN 978-3-86828-0. Prijs € 78,-.

5 lachende mensen kijken richting fotograaf soldaat te paard kijkt naar een zeppelin en een groep mensen er onder mensen naast en in een zwembad waarover een brug uitgebrande en verpulverde huizen in centrum Frankfurt na bombardement  

Arjan de Nooy: 99:1. Marc Geerards (t). Vormgeving Hans Gremmen. Fw:Books. ISBN 978-94-90119-75-1. Prijs € 32,-.

straattafereel 9 straatbeelden mensen lopen langs een beschilderde bus; foto geheel verpixeld 2 maal 4 foto's van een persoon en een vervaagd portret  

Erin O'Toole: April Dawn Alison. MACK. ISBN 978-1-912339-43-3. Prijs € 40,-.

vrouw kijkt voorovergebogen naar de camera vrouw ligt tegen rugleuning van een fauteuil vrouw op hurken naast een stofzuiger vrouw met gespreide armen en een kousenband op een bovenbeen op het toneel  

Stefan Draschan: Coincidences at Museums. Wolfgang Ulrich (t). Hatje Cantz. ISBN 978-3-7757-4558-1. Prijs € 16,-.

Klik op een afbeelding voor een vergroting
vrouw in blauwe bloemetjesjurk voor een blauwig schilderij van een vijver man met gebogen hoofd voor een schilderij van een dor landschap vrouw in drukke blauwe jurk kijkt naar een schilderij van een berglandschap in lange strepen meisje in blauwe kleding met blauwe muts kijkt naar schilderij van moeder met 2 kinderen in blauwe kleding