Faillissement stockbureau ‘Foto Natura’
Fotografenfederatie stelt onderzoek in

Internationale witwaspraktijken?

Het Recht NL
Gepubliceerd: 8 januari 2014

portret van Jurriaan NijkerkOp 19 december 2013 werd het faillissement uitgesproken van ‘Foto Natura’. Hoewel al bekend was dat Foto Natura, mogelijk als gevolg van jarenlang mismanagement, in zwaar weer verkeerde was het breekpunt de Belgische fotograaf David Patyn die via een kort geding zijn recht haalde. ‘Foto Natura’ werd veroordeeld op korte termijn rond de € 5.000 te betalen en dat betekende voor het stockbureau het definitieve eindpunt: www.kvk.nl/handelsregister/zoekenframeset.asp?zk=0&url=https://diensten.kvk.nl/TST-BIN/FU/TSWS001@?BUTT=350230150000

Onderzoek

De ‘Nederlandse Fotografen Federatie’ gaat voor een aantal fotografen onderzoeken of er onregelmatigheden en vermoedens van inbreuken op de rechten plaats hebben gevonden of plaats vinden. De eigenaar van ‘Foto Natura’ is ook eigenaar van een viertal andere bedrijven die op hetzelfde adres resideren. De voormalig eigenaar van het failliete ‘Foto Natura’ zou ook mogelijk nog licenties verkopen van bij Foto Natura aangesloten fotografen via deze bedrijven.

Van verschillende fotografen bereikte ons de mededeling dat zij ook met de andere bedrijven contracten hebben afgesloten, waardoor de eigenaar de verkopen van hun werk gewoon doorgang kan laten vinden.

Verzoek curator

Uit contact met het kantoor van de curator, Siebert & Becker Advocaten te Haarlem, bleek dat het op prijs wordt gesteld indien alle fotografen die banden hebben met ‘Foto Natura’ en nog géén brief daarover hebben ontvangen, zich daar zouden willen melden. Dit is uiteraard in hun eigen belang. Dit kan per mail: [email protected] ofwel telefonisch: +31 23 531 00 60.

Ook internationaal beroering ontstaan

‘Foto Natura’ had ook overeenkomsten gesloten met agentschappen in het buitenland die haar daar vertegenwoordigden. Een aantal agentschappen betalen inmiddels rechtstreeks aan de fotografen die beeld leverden via ‘Foto Natura’.

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter

Inmiddels schijnt er binnen de CEPIC (Coordination of European Picture Agencies Stock, Press and Heritage) een discussie gaande te zijn betreffende de handel en wandel van ‘Foto Natura’, dat een van de grootste Nederlandse natuuragentschappen was. De CEPIC is een federatie van bijna duizend fotoagentschappen en beeldbanken in meer dan 25 landen in Europa, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Ook heeft zij affiliates in Noord Amerika en Azië. De president van de CEPIC, Alfonso Gutiérrez, heeft zich al publiekelijk over de zaak uitgelaten, onder andere op Linkedin.

Aldabra fiasco

Minder bekend is dat een van de projecten waar ‘Foto Natura’ bij was betrokken het inmiddels zeer omstreden ‘Aldabra Project’ is, waarbij natuurfotografen door ‘Foto Natura’ gouden bergen werden beloofd wanneer ze deelnamen aan het ‘Aldabra-team’. Het ‘Aldabra team’ zou het eiland fotografisch documenteren. Alle gebruiksrechten zouden worden verkocht en overgedragen aan de ‘Aldabra Foundation’. Alvorens mede in ‘het goud’ te kunnen delen werd aan de fotografen door ‘Foto Natura’ een ‘inleg’ van € 7000.- gevraagd.

In 2005 werd in het financieel paradijs Zwitserland de ‘Aldabra Foundation’ opgericht. Het doel van de Foundation was het in stand houden en bewaken van de bijzondere natuur op het ongerepte Seychellen-eiland Aldabra. Betrokken bij de oprichting waren de veelbesproken Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk en eigenaresse van l’Oreal, alsmede haar rechterhand Carlos Vejarano. Vejarano werd benoemd als bestuurslid en CEO van de Aldabra Foundation. Voor de achtergronden en gebeurtenissen rond Liliane Bettencourt: nl.wikipedia.org/wiki/Liliane_Bettencourt

Witwaspraktijken

Carlos Vejarano werd in juli opgepakt door de Franse politie wegens witwaspraktijken en hij werd gedetineerd. Hij maakt inmiddels geen deel meer uit van het bestuur van de Foundation. Onderdeel van de verdenking was dat de ‘Aldabra Foundation’ was opgezet om als dekmantel voor de witwaspraktijken te dienen. Een artikel van september 2012 in de ‘Seychelles Weekly’ geeft meer achtergronden: www.seychellesweekly.com/September%2012,%202010/top1_aldabra_foundation.html.

Ondanks beloften stellen de genoemde fotografen voor hun vele dagen werk nog nooit één cent te hebben gezien. Ook de succesvolle Aldabra-tentoonstelling in Parijs in 2007, die wegens groot succes werd verlengd tot eind januari 2008, was voor de deelnemende fotografen deels een teleurstelling. Hoewel Vejarano de hier voor overeengekomen € 50.000 over zou hebben gemaakt aan Foto Natura werd door de deelnemende fotografen niets ontvangen van de toegezegde hanggelden en rechten. PhotoNmagazine.eu is onder andere in het bezit van een kopie van deze overeenkomst.

Triest

Het is een trieste zaak, die ondanks de welgemeende inzet van een aantal fotografen door kennelijk geldbejag uiteindelijk alleen verliezers kent.

Ook hier geldt weer: is iets te mooi om waar te zijn dan is het niet waar.

Lees hier onze aanvulling van 16 januari 2014.

De overgebleven bestuursleden van de Aldabra Foundation zijn ook betrokken bij de Seychellen Islands Foundation, de SIF, die zetelt op de Seychellen.

www.aldabra.org              www.sif.sc

view counter