Foto met mobiele telefoon

Blog Het Recht NL
Gepubliceerd: 1 mei 2019
Onder redactie van Mr. Kitty van Boven
view counter

afbeelding 28Op 15 maart 2019 heeft de rechtbank Amsterdam vonnis gewezen in een interessante zaak.[1] In deze zaak heeft een amateur fotograaf tijdens een uitvoering van de musical ‘The Bodyguard’ een foto gemaakt. Deze foto had de amateurfotograaf gemaakt met een mobiele telefoon. Een van de vragen die aan de orde kwam: is het voor de auteursrechtelijke bescherming relevant of de foto met een mobiele telefoon is gemaakt.

Er zijn geen vormvereisten voor de totstandkoming van het auteursrecht. Het gebruiken van bepaalde (professionele) apparatuur is dus geen vereiste. Wel moet er sprake zijn van een “eigen oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel van de maker”.[2] Deze voorwaarden heb ik in een eerdere bijdrage reeds behandeld.[3] Van groot belang voor auteursrechtelijke bescherming is dat de fotograaf (met een camera of mobiele telefoon) creatieve keuzes maakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de onderwerpkeuze, de compositie, de uitsnede, de hoek, het licht ect. En die keuzes worden niet bepaald door het middel waarmee de foto uiteindelijk wordt gemaakt.

Het antwoord op de vraag is daarom nee. Het is voor de auteursrechtelijke bescherming niet relevant of een foto met een mobiele telefoon is gemaakt.

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter