Onder redactie van Mr. Kitty van Boven
advertentie
Jetmaster Photo Panels
Op 15 maart 2019 heeft de rechtbank Amsterdam vonnis gewezen in een interessante zaak.[1] In deze zaak heeft een amateur fotograaf tijdens een uitvoering van de musical ‘The Bodyguard’ een foto gemaakt. Deze foto had de amateurfotograaf gemaakt met een mobiele telefoon. Een van de vragen die aan de orde kwam: is het voor de auteursrechtelijke bescherming relevant of de foto met een mobiele telefoon is gemaakt.
Er zijn geen vormvereisten voor de totstandkoming van het auteursrecht. Het gebruiken van bepaalde (professionele) apparatuur is dus geen vereiste. Wel moet er sprake zijn van een “eigen oorspronkelijk karakter en persoonlijk stempel van de maker”.[2] Deze voorwaarden heb ik in een eerdere bijdrage reeds behandeld.[3] Van groot belang voor auteursrechtelijke bescherming is dat de fotograaf (met een camera of mobiele telefoon) creatieve keuzes maakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de onderwerpkeuze, de compositie, de uitsnede, de hoek, het licht ect. En die keuzes worden niet bepaald door het middel waarmee de foto uiteindelijk wordt gemaakt.
Het antwoord op de vraag is daarom nee. Het is voor de auteursrechtelijke bescherming niet relevant of een foto met een mobiele telefoon is gemaakt.
[1] www.ie-forum.nl/artikelen/ook-foto-gemaakt-met-mobiele-telefoon-kwalificeert-als-werk-in-auteursrechtelijke-zin ECLI:NL:RBAMS:2019:1930
[2] HR 4 januari 1991, NJ 1991, 608 (Van Dale/Romme) HR 30 mei 2008, LJN:BC2153 (Endstra tapes)