Fotofestival Knokke-Heist 2014: De hoogmis van de fotografie
1 toplocatie, zes gratis tentoonstellingen, 10 weken lang

30 maart t/m 9 juni 2014
Knokke-Heist BE

Van 30 maart tot en met 9 juni 2014 staat Knokke-Heist opnieuw in het teken van de hedendaagse fotografie. Met keuze uit maar liefst zes gratis tentoonstellingen biedt het Fotofestival van Knokke-Heist editie 2014 een verscheidenheid aan perspectieven voor iedere bezoeker. Eén van de hoogtepunten is de buitententoonstelling ‘Haute Africa’ waar internationale topkunstenaars en fotografen zoals Martin Parr, Wangechi Mutu, Zanele Muholi, Viviane Sassen, Yinka Shonibare en nog vele anderen een alternatieve blik op het hedendaagse Afrikaanse continent bieden.

Maar er is ook plaats voor minder bekend talent. In het Cultuurcentrum Knokke-Heist kan u onder andere kennismaken met ‘Unknown Masterpieces’, een kunstzinnige gratis tentoonstelling die de fotografie van de trendsetters van morgen belicht. Het fotofestival ontvangt als kers op de taart de reizende expositie van ‘World Press Photo’ in première voor België.

‘Haute Africa’

De hoofdtentoonstelling van het Fotofestival, Haute Africa, toont het werk van talrijke internationale topfotografen op diverse locaties in de publieke ruimte van  Knokke-Heist. Niet alleen in de intieme sfeer van het Zoutekerkje, maar evengoed langs de zeedijk of in de duinen van het J. Stübbenpark zijn mooie integraties met fotografisch werk te bezichtigen.

Haute Africa richt zich op het werk van fotografen die zich niet zozeer interesseren voor de Afrikaanse mode ‘an sich’, maar een antropologisch onderzoek voeren naar de hedendaagse Afrikaanse kledingcultuur. Verschillende Afrikaanse landen zoals Ivoorkust, Kenia, Nigeria, Tanzania en Zambia kennen een goed draaiende economie, Zuid-Afrika is zelfs een belangrijke mondiale speler. In de eerste plaats hebben deze landen hun vooruitgang te danken aan de exploitatie van de rijke Afrikaanse bodem, maar ook de creatieve, duurzame economieën  groeien.

De mode-industrie is een goed voorbeeld van deze creatieve industrie. Vele Afrikaanse designers, ondernemers en fotografen inspireren de wereld met nieuwe ontwerpen die de Afrikaanse identiteit uitdragen en vernieuwen. Via het internet, internationale modeweken en allerlei initiatieven voor mode bereiken hun creaties het Westen. Deze evolutie is ook de kunstenaars en fotografen niet ontgaan. Via de kledingcultuur peilen ze naar de overtuigingen, gedachten en gevoelens van haar dragers of naar de geschiedenis van een bepaalde plek. Ze werpen een blik op onderwerpen zoals verwestersing, post-kolonialisme, ras, gendergelijkheid, religieuze overtuiging of politieke machtsverhoudingen.

De deelnemende fotografen/kunstenaars

Martin Parr, Wangechi Mutu, Viviane Sassen, Zanele Muholi, Jodi Bieber, Jim Naughten, Phyllis Galembo, Héctor Mediavilla, Sabelo Mlangeni, Jehad Nga, Hassan Hajjaj, Nontsikelelo Veleko, Baudouin Mouanda, Daniele Tamagni, Namsa Leuba en Yinka Shonibare.

Enkele highlights

Magnumfotograaf, Martin Parr toont via zijn Luxury series het leven van de rijken van deze wereld genietend op kunstbeurzen, paardenrennen en modeshows over de hele wereld. De carnavaleske parade van de Afrikaanse elite op de Durban July, de grootste paardenrennen van Zuid-Afrika, presenteert het nieuwe Zuid-Afrika gehuld in excentrieke Westerse outfits met bijhorende champagne, sigaren en designerzonnebrillen.

Dat Westerse merkkledij niet altijd ontaardt in een saai conformisme, bewijzen de beelden van Daniele Tamagni, Héctor Mediavilla en Baudouin Mouanda. Zij documenteren het leven van een elitegroepje dandy’s in Congo-Brazzaville, die zichzelf ‘Sapeurs’ noemen. Hun verfijnde smaak voor Westerse maatpakken en accessoires, staat in schril contrast met hun armoedige bestaan.

De verwestersing van de Afrikaanse kledingcultuur wordt niet door alle Afrikanen geapprecieerd. Sommigen klagen deze westerse trends aan en merken op dat de traditionele kledingpraktijken verloren gaan. Jim Naughten focust in z’n werk op de geschiedenis van het herero kleed. Een kleed met Victoriaanse stijlkenmerken dat Namibische vrouwen van Westerse missionarissen en handelaren overnamen en waar zij Afrikaanse elementen aan toevoegden. 

Yinka Shonibare toont in z’n werk aan dat zelfs de Afrikanen een verkeerd beeld hebben over hun authentieke klederkracht en symbolen. In verschillende werken gebruikt hij het kleurige Nederlandse wax textiel. Dit textiel werd oorspronkelijk in Nederlands Indonesië geproduceerd, maar daar was er geen markt voor. Tenslotte werd het gekopieerd door de Engelsen die het aan de West-Afrikanen verkochten. Zo werd deze koloniale uitvinding, zowel voor Afrikanen als Westerlingen, een misleidend symbool voor de Afrikaanse identiteit.

Unknown Masterpieces

De fotowereld heeft zeer veel verborgen talent, ook dicht bij huis. Met de expositie ‘Unknown  Masterpieces’ willen de curatoren, Stephane Verheye en Freddy Van Vlaenderen, hedendaagse fotografie brengen van eigen bodem. “We willen opkomend en onvoldoende gekend fotografisch talent de kans geven om zich in de kijker te plaatsen met werk dat afwijkt van de traditionele paden. Er werd in de eerste plaats gekozen voor prospectie en vernieuwing. Het is de bedoeling om binnen een snel evoluerende digitale maatschappij, die ongetwijfeld vervlakking met zich meebrengt, een debat op gang te brengen die ons laat nadenken over verschillende thema’s als liefde, verwarring, kilte, eenvoud, oorlog, onrecht en verdrukking.”, aldus de curatoren.

Unknown Masterpieces toont het werk van Julie Scheurweghs, Jef Paepen, Aaron Lapeire, Martine Laquiere, Dirk Janssens, Arno de Pooter, Veerle Scheppers, Jamie-Lee Sienes, Dieter Vanfraechem, Maroesjka Lavigne en Danny Van der Elst. Fotografen die qua compositie, impact, symboliek en kracht hedendaagse trendsetters zijn.

Burgemeester van Knokke-Heist, Leopold Lippens: “Wij zijn zeer verheugd het Fotofestival Knokke-Heist opnieuw te kunnen organiseren en onze gemeente voor tien weken om te toveren in een gratis openluchtmuseum. We nemen je mee naar ‘Haute Africa’, een wereld van creatieve inwoners van het Afrikaans continent die hun passie en gevoel voor mode tonen. En dan is er in het Cultuurcentrum Scharpoord de gratis tentoonstelling ‘Unknown Masterpieces’. Een tentoonstelling vol aanstormend talent! Wij nodigen alle fotoliefhebbers en fashionista’s uit om de prachtige fotoreeksen gratis te ontdekken.

World Press Photo 2014

World Press Photo organiseert jaarlijks 's werelds grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd. De prijswinnende foto´s worden begin februari gekozen door een eminente jury met Gary Knight als voorzitter. Na de wedstrijd worden de foto's bijeengebracht in een reizende tentoonstelling die door meer dan een miljoen mensen in 40 landen wordt bekeken. Traditioneel is de World Press Photo aanwezig op het fotofestival in première voor België.

Photo View - Centrum voor Beeldexpressie

De kracht van de eigenheid, dat is waar Photo View voor staat. Bij deze jaarlijkse expo worden fotoreeksen met een ziel in de kijker gezet. Photo View 2014 gaat traditiegetrouw in première op het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist en reist vervolgens verder door Vlaanderen.

De fotografen van Photo View moedigen de toeschouwer aan om nét iets verder te kijken, waarbij die soms even wordt gedwongen om uit z’n comfortzone te stappen. De geselecteerde reeksen vertellen boeiende verhalen en vragen vaak meer dan een vlugge oogopslag. Ze doen nadenken over fotografie en wijken met plezier af van de traditionele manier van omgaan met onderwerpen.

Meer info op www.beeldexpressie.be

Lokale Foto- en Filmkring Knokke-Heist & Diagonaal

De lokale fotoclubs diagonaal en kFFkh (koninklijke Foto-en Filmclub Knokke-Heist) zijn te ontdekken in het Cultuurcentrum Scharpoord. Sinds jaar en dag zijn ze trouwe gasten op het fotofestival. kFFkh organiseerde in 1979 al fototentoonstellingen in Cultuurcentrum Scharpoord.

Pierre ‘KODAK’ Meyers

Pierre Meyers, fotograaf en oud-scheepsmotorist, zag in 1930 het levenslicht. Zijn voorvaderen waren allen vissers en reders, ook Pierre koos voor een leven aan boord.  In 1946 begon hij als lavertje op de Z.524 en legde mooie schepen en speciale momenten van het vissersleven op de gevoelige plaat vast. De tentoonstelling laat u meedeinen op de witte schuimkoppen van de Noordzee en toont u duidelijk de evolutie van de fotografie tussen de jaren 1950-1980, van de kleine zwart-witfoto’s tot de prachtige kleurenfoto’s, gemaakt met een Leica-fototoestel. Keer terug in de tijd en herbeleef de Heistse en Zeebrugse visserij op het getij van beeld en geluid.

Locatie

N: Fotofestival Knokke-Heist
O: dagelijks 10.00-19.00 uur
    Toegang gratis
A: Diverse locaties
P: Knokke-Heist
L: België
T: +32 050 630 430
Klik hierop om naar het contactformulier te gaan
view counter