Fotografische beursbuikloop

Proloog
Gepubliceerd: 15 oktober 2015

afbeelding 2Buikloop is een nare toestand. Onze oosterburen hebben er zelfs een nóg plastischer benaming voor, ‘Durchfall’. Een beproefd oud middel om dit tegen te gaan is Norit. Hoewel, er zijn vormen van doorvallende buikloop zoals awarditis, die niet te bestrijden lijken.

Zo kenden wij een aantal jaren een eindeloze stroom van awards, gelanceerd door iedere instelling die meende iets kunnen melden. Met uiteraard, wisselende resultaten. Sommig geawardeerd werk wil de rechtgeaarde beeldbeoefenaar zelfs niet eens zien, omdat de maag omkeert van hetgeen de wereld kond wordt gedaan (nee, foei, geen spelfout!).

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

Gelukkig werd het wat rustiger aan het front, de wereld leek uitgeawardeerd te zijn, tot vorig jaar een nieuwe vorm van buikloop de kop op stak: de beursbuikloop. Een toename in beurzen, van kleine beursjes, goedbedoeld verheven tot amateurniveau, tot als spectaculair aangekondigde gedrochten met meer pretentie dan effect. Een voorbeeld was het monster dat men in de Jaarbeurs te Utrecht wilde lanceren, je kon op deze 'vakbeurs' zelfs leren hoe je moet fotograferen. Zeker met het debacle van de Zoom-Experience in het verleden was het voor de insider een uitgemaakte zaak dat dit geldvretende en dus voor de exposant én voor de bezoeker kostbare initiatief, reeds vóór de geboorte een stille dood zou sterven. Tenslotte moest voor iedere workshop (zoals de vakman leren hoe nachtopnamen te maken' of 'werken met flitslicht'...) dik worden betaald.

Een andere beurs die in een pretpark werd georganiseerd (aardig, kun je de familie meenemen, er is ook een leuke speeltuin) was ook niet al te succesvol, hoewel de organisator de pers bestookte met allerlei enthousiaste verhalen. De aan de exposanten beloofde verkoopsuccessen bleven echter veelal uit. En van de bezoeker werd verwacht dat deze, buiten parkeergeld en entree, ook nog zou betalen voor andere activiteiten en er werd volgens boze tongen zelfs een bijdrage geheven wanneer er een aankoop bij een exposant werd gedaan. Te zot voor woorden.

Voor sommig dagjespubliek was de pretparkvariant misschien nog wel aantrekkelijk, maar voor de exposant een crime. Meerdere beurzen doen een aanslag op het beursbudget, zonder dat er een noemenswaard grotere omzet tegenover staat. Het budget moet worden verdeeld over alle diarrethisch beursgeweld. En dat vergt forse bedragen. Standhuur, standbouw, beursbemanning, follow up, verblijfkosten.

Dat dit uiteindelijk ook ten koste gaat van de bezoeker, wanneer deze voor alles de portemonnee moet trekken is evident. Kostenvergelijking: Professional Imaging € 5,-, Photo Business Days € 0, de pretparkvariant minimaal € 19,50, afhankelijk van de bezochte activiteiten.

Wat betreft de kwaliteit van de grote vakbeurzen in West Europa zijn er twee beurzen serieus te nemen, interessant zowel voor de vakman als voor de serieuze amateur. En niet te vergeten voor de exposant die de beurs mede mogelijk maakt. De tweejaarlijkse Photokina in Keulen loopt voorop, met haar 185.000 bezoekers uit 160 landen. Met in haar kielzog de Salon de la Photo in de Paris Expo bij de Porte de Versailles, vorig jaar 200+ exposanten en meer dan 80.000 bezoekers.

Kijken wij naar de Benelux dan is hier de toonaangevende vakbeurs Professional Imaging in Nijkerk, waar men Nederlanders, Belgen, Duitsers, Fransen en zelfs enkele Engelsen kan ontwaren. Met een goede presentatie, internationale lezingen en workshops tegen iets dat je amper entreeprijs kunt noemen en zeker zonder extra 'financiële' verrassingen, een eenmalig bedrag en verder zonder 'verrassingen. Deze beurs wordt direct in het kielzog gevolgd door de 'Photo Business Days' in de 'Brussels Kart Expo' in groot Bijgaarden. Dit zijn ook de beurzen waar de vakman iedere belangrijke speler in het fotografisch toeleveringsbedrijf kan vinden én een gezellige ontmoeting met zijn vakgenoten kan hebben.

Net als bij de awards, zijn er bij de beurzen maar enkelen die zich werkelijk onderscheiden en die vakmatig alles te bieden hebben aan de bezoeker. Ten slotte is goed beursbezoek een oriëntatie op het vak en geen tijdverdrijf. Dat laatste laten de vakmensen en niet te vergeten de serieuze amateur en de kunstfotograaf, dan ook graag over aan de Norit-kauwende consument.

view counter