Google Images toont maker en eigenaar van beelden

een meer met groenig water en bruine dennen

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

Google heeft al zo’n 17 jaar een zoekfunctie voor beelden. Omdat er nogal wat beelden min of meer ontheemd op het internet zwerven zal Google bij de zoekresultaten ook vermelden of het werk is beschermd en dus ook vermelden wie de auteur is en wie eventueel de rechten bezit. Op deze manier kan Google tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van creatieven.

Google vermeldt in een blogpost dat er voortaan wordt samengewerkt met CEPIC (Coordination of the European Picture Agencies Stock, Press and Heritage) en de IPTC (International Press Telecommunications Council). Daardoor zullen zo veel mogelijk beelden in de zoekresultaten worden worden gekoppeld aan de metadata.

Gebruikers kunnen doorklikken naar 'image credits' waar de maker van het beeld wordt vermeld. In de komende weken worden de gegevens rond copyright toegevoegd die, normaal gesproken, al door de auteur of een derde in de IPTC data werden gezet. IPTC data zijn in feite een elektronische copyrightvermelding. In feite het digitale zusje van het bekende © teken met jaartal van oorsprong) Volgens de auteurswetten mogen auteursaanduidingen niet van een werk worden verwijderd, digitaal of handgeschreven, dit levert een inbreuk op.

Overigens is het ook mogelijk om uitgebreide informatie over het beeld in de IPTC metadata te vermelden. Meer over de IPTC standaard vindt u hier en bij de IPTC.

"Het is traditioneel moeilijk om de maker van beelden op het web te weten te komen, of wie de rechten ervan bezit. Vaak zit die informatie in de metadata is ze de sleutel om het copyright van beelden te beschermen," aldus Google in haar blogpost.

Men plukt via Google Images beelden van het internet en gebruikt deze vaak zonder toestemming “omdat het internet openbaar is”. Nu Google deze belangrijke stap heeft gezet is het een stuk gemakkelijker geworden, zeker voor professionele gebruikers, om de auteurs te achterhalen teneinde de rechten te regelen. Het veelgehoorde “Maar ik wist niet wie het heeft gemaakt..” waarmee rechters nogal eens worden geconfronteerd,,  zal dan ook zeker niet meer zo vaak worden gehoord in de rechtszaal.

Google kreeg in het verleden stevig kritiek van de zijde van auteurs en mediabedrijven en maakte het daarom begin van dit jaar al lastiger om afbeeldingen uit Google Images zonder meer te downloaden. De nieuwe actie is een logische stap om het voor auteurs en rechthebbenden gemakkelijker te maken inbreuken te lijf te gaan.

Cepic deelde in een blogpost mede deze positieve stap van Google te verwelkomen.

view counter