dSLR

Spiegelreflexhuis van Canon voor mirrorless

Een van de grootste kranten van Japan, Nikkan Kogyo Shimbun, bracht een artikel met twee zeer interessante berichten voor fotografen die met Canon spiegelloze camera’s werken.

Ten eerste dat de Canon 1D X-level EOS R in 2021 wordt gelanceerd.

Ten tweede dat Canon werkt aan een soort 'converter' die een spiegelloze camera kan veranderen in een DSLR.

Sony topman voorspelt: Nikon en Canon verleggen focus op full-frame mirrorless binnen een jaar

Op de CP+, de Japanse wereld premiere show voor camera en imaging, gehouden van 1-4 maart 2018 in Pacifico Yokohama, mocht er een stevige uitspraak worden genoteerd. Sony's Senior General Manager van de Digital Imaging Business Group, Kenji Tanaka, deed daar een interessante voorspelling. Kort maar bondig.

Kenji Tanaka: “Een van de redenen dat bedrijven zoals Sigma en Tamron objectieven maken voor de Sony FE is dat deze een toekomst verwachten waarin full-frame mirrorless is de norm wordt. En hoelang zou dit kunnen duren?

'Light', een camera met zestien objectieven

Een camera in smartphoneformaat die dezelfde kwaliteit (of beter) produceert als een volwassen spiegelreflex met zoom of een knots met een tas vol lenzen? Volgens de makers van de Light L16 zet haar nieuwe en wellicht opzienbarende camera de fotografie in een geheel nieuw licht. Worden de makers de Oscar Barnacks van de moderne fotografie?

De oprichters van Light, gevestigd in Palo Alto in de VS, brachten $9.7 miljoen dollar bijeen voor de startup van het bedrijf. Het bedrag werd geheel gefourneerd door Silicon Valley veteranen. Met de bedoeling de fotografie opnieuw uit te vinden. Dit gebeurt met een team van elf PhD's, een academische graad voor researchonderzoekers, in dit geval gespecialiseerd in onderzoek naar computeroptiek. Wanneer wij de oprichters Rajiv Laroia en CEO Dave Grannan moeten geloven is er voor deze mensen genoeg te doen om nog twintig jaar te blijven doorontwikkelen.

De Light L16 camera met zestien ingebouwde objectiefjes biedt de kwaliteit en beeldcontrole van een DSLR met het gemak van een smartphone. In feite werkt de camera als 16 verschillende camera's waarvan er tien gelijktijdig een opname maken. De L16 neemt het beeld op met meerdere vaste brandpunten. De beelden worden door de ingebouwde hardware samengevoegd en op deze wijze ontstaat een opname met een resolutie tot 52 megapixels.

Aldert Kruims

Tynaarlo. Een plaatsje waar je opgroeit, tussen Groningen en Assen. Voor velen zou het ook net zo goed Timboektoe kunnen heten. Een agrarisch gebied. De toekomst lijkt vast te liggen voor Aldert. Maar het leven kent soms onverwachte wendingen, het blijkt een zinvol bestaan te kunnen bieden met als belangrijke elementen twee rechterhanden, lucht, hout, piepschuim en een helder verstand…

Aldert was voorbestemd voor techniek, zo leek het. Het ouderlijk huis, was vrijstaand met een grote schuur vol gereedschap van Pa. “Toen ik tien jaar was mocht ik daar alles doen wat ik wilde. Mijn leven bestond dus uit naar school gaan, knutselen en uit techniek. In de schuur kon ik mij heerlijk uitleven. Het was niet zo maar amateuristisch hobbyen, het ging vaak verder. Een van mijn taken was bijvoorbeeld het auto-onderhoud. Het was dan ook geen wonder dat ik uiteindelijk koos voor het Hoger Agrarisch Onderwijs met als specialisatie milieu technologie.”