Photokina

Photokina
Kölnmesse GmbH
Messeplatz 1
50679 Keulen DE
+49-180 510 3101

Nieuwe opzet Professional Imaging Experience groot succes

In haar 20e levensjaar maakt Professional Imaging drie grote veranderingen mee. Hierdoor is de beurs weer verder in de ontwikkeling gegroeid. Was de beurs in de eerste editie van 1999 al opmerkelijk in haar aanbod, nu in 2019 was er in verhouding tot destijds een grote evolutie te zien. De vernieuwde opzet van Professional Imaging is een groot succes geworden.

Op deze twintigste (jubileum) editie vonden 10.430 bezoekers de weg naar ‘De Loods' in Nijkerk, een recordaantal. In verhouding met 2018 betekent dit een stijging van het bezoekersaantal van 6,7%. Hun reacties en oordeel was ongekend positief.

De verrassing van de beurs

Voor deze ‘Experience’ editie waren er, behalve het lezingaanbod en de demonstraties, workshops en presentaties van hoog niveau, ook met vermaarde sprekers uit het buitenland, activiteiten van diverse aard. Zowel georganiseerd door de organisatie als ook door de exposanten. Er waren meer lezingen, demonstraties, masterclasses, live shoots dan voorheen en activiteiten waarbij de bezoekers zelf konden fotograferen. Zowel in de theaters als op de beursstands.

Ook op het gebied van promotie werden er enkele zeilen bijgezet, door het benutten van het netwerk van deelnemende exposanten en zelfs trouwe bezoekers en door middel van nieuwsbrieven, maar ook voor het eerst door radioreclame. Eigenlijk geldt voor exposanten, organisatie en bezoekers: “Een goede beurs maak je samen.”

Hoewel wij als media-partner voorbereid waren op het gebodene heeft Professional Imaging Experience ons dit jaar verrast.

Professional Imaging voor de 20e maal!

De eerste Professional Imaging ontstond 20 jaar geleden. Het was voor veel mensen in beeldland een interessante beurs. Zelf heb ik deze als fotograaf en als hoofdredacteur van het helaas door het beleid van de uitgever ter ziele gegane blad ‘De Fotograaf’, van begin af aan mee mogen maken. Ik heb altijd een groot respect gehad voor de ‘uitvinder’ Peter Duringhof, ook van huis uit fotograaf, die er in slaagde iedere editie weer een nóg betere beurs te bieden. Met een tomeloze geestdrift, enthousiasme en een perfectionisme dat meer doet denken aan een horlogemaker dan aan een beursorganisator.

Een van de grote krachten was dat Peter ook zijn medewerkers wist te vinden. Zijn echtgenote ontpopte zich als een zeer secure bewindvoerder van het secretariaat, de kinderen met in het kielzog hun vrienden werden ingezet voor de diverse taken, eigenlijk is Professional Imaging in de grond een familiebedrijf. Zelfs aan de familietafel gingen de gesprekken vaak over de beurs.

Professional Imaging 20 jaar

De geschiedenis van Professional Imaging begint heel eenvoudig, bijna braaf. Met de Foto Vijfdaagse. Dit was een nogal afgeschermde club van importeurs en toeleveranciers. Meldde zich een 'concurrent' voor deelname dan werd er direct een veto uitgesproken. Een vrij kindelijke manier om te proberen je handel te beschermen door uitsluiting van concurrentie. Het product moet het namelijk winnen op de kwaliteit en door te proberen via uitsluiting van concurrentie een monopolie te creëren. Dit is in mijn ogen dé manier om je bestaansrecht te ondermijnen, de koper van je product maakt de keuze en wil daarin niet worden gehinderd door wijsneuzen die voorschrijven wat wel of niet wordt gekocht. Dit kruideniersdenken werd de organisatie noodlotting en leidde uiteindelijk via de FotoVierdaagse en de FotoDriedaagse tot de FotoNuldaagse.

Doorzakker

De beurs verhuisde in grotere opzet naar Van der Valk te Tiel, alwaar men begon met een kleine ramp. De vloer van het gebouw waar de beurs zou worden gehouden stortte iets meer dan een week voor de eerste beursdag in. Het gelukte Peter Duringhof te elfder ure een andere locatie te vinden, in het NBC congrescentrum te Nieuwegein.

Meer dan schroefjes

Het vak is meer dan moertjes en schroefjes. Er werden internationale sprekers gecontracteerd, Professional Imaging ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een kenniscentrum, inspirerend, leerzaam, levendig, relevant voor de fotografie en bovendien tot marktplein van de beroepsfotografie waar collega’s van diverse pluimage elkaar konden ontmoeten.

Topklasse sprekers

Het was van meet af aan duidelijk dat Professional Imaging een grotere kans van slagen zou hebben wanneer er ook educatie zou worden geboden. Zelfs de meest geroutineerde vakman of vrouw kon hier het voordeel mee doen. Een van de gasten was Photoshopguru van het eerste uur Scott Kelby, wereldwijd bekend van zijn boeken en trainingen, hij gaf er evenals mensen van zijn staf regelmatig acte de présence.

Je kunt de hielen niet lichten…

Het beloofde niet echt het mooiste weer te worden. Maar het zou wel eens mee kunnen vallen. Vakantie. Eerst maar eens de caravan in het Vlaamse opzoeken, die daar een prima vaste staanplaats heeft.

Het weer werd gaandeweg iets beter en het beloofde onweer bleef uit. “Ach, hier is het best te doen, ergens anders is het niet veel beter.” aldus iemand die had uitgerekend dat het later aankomen bij het uiteindelijke reisdoel een aantrekkelijk aantal Eurootjes per dag uitspaarde. “En dat beleggen wij dan in drank en gastronomische zaken probeerde ik nog slim.” Maar budget bleek budget te zijn. En zowaar, het weer beterde en het begon ongeveer 28 graden te dooien. Dus aanhaken en op pad naar het Schwarzwald alwaar wij volgens vaag voornemen een rondreis hadden gepland.

Hausse in fotografiebeurzen

2015 was een opmerkelijk jaar. Niet in de zin dat er zoveel wereldschokkende gebeurtenissen plaats vonden, of revolutionaire zaken waren te beleven. Maar wel, buiten de gevestigde orde, nogal wat ambitieuze roeptoeterij, uitmondend in een boterzachte natriekende veest dan wel in de immense stilte die astronauten uitsluitend in een ruimtelijk vacuüm aantreffen.

Fotografiebeurs op wereldniveau

In Europa zijn er een aantal grote fotografische evenementen. Van wereldfaam is uiteraard de Photokina in Keulen en je zou er in zekere zin ook de IFA elektronicabeurs toe kunnen rekenen, alleen gaat het daar niet uitsluitend over fotografie. Zoals niet alleen door Samsung, die haar eerste CMOS sensor geïntroduceerde, maar ook het oprekken van het vak van fotograaf naar het werken met smartphones. En ook gaat het over digitale communicatie en transmissietechnieken ten behoeve van twitterige zwets en al dan niet bewegende selfies via ether, kabel en satelliet. Maar om het verder te beperken tot fotografie, ook Paris Photo heeft, net als toonaangevende grootschalige evenementen op fotografisch gebied, een bovennationale uitstraling.

Fotografische beursbuikloop

Buikloop is een nare toestand. Onze oosterburen hebben er zelfs een nóg plastischer benaming voor, ‘Durchfall’. Een beproefd oud middel om dit tegen te gaan is Norit. Hoewel, er zijn vormen van doorvallende buikloop zoals awarditis, die niet te bestrijden lijken.

Zo kenden wij een aantal jaren een eindeloze stroom van awards, gelanceerd door iedere instelling die meende iets kunnen melden. Met uiteraard, wisselende resultaten. Sommig geawardeerd werk wil de rechtgeaarde beeldbeoefenaar zelfs niet eens zien, omdat de maag omkeert van hetgeen de wereld kond wordt gedaan (nee, foei, geen spelfout!).

Gelukkig werd het wat rustiger aan het front, de wereld leek uitgeawardeerd te zijn, tot vorig jaar een nieuwe vorm van buikloop de kop op stak: de beursbuikloop. Een toename in beurzen, van kleine beursjes, goedbedoeld verheven tot amateurniveau, tot als spectaculair aangekondigde gedrochten met meer pretentie dan effect. Een voorbeeld was het monster dat men in de Jaarbeurs te Utrecht wilde lanceren, je kon op deze 'vakbeurs' zelfs leren hoe je moet fotograferen.