Sanoma

AG in GeenStijl Media – Sanoma; hyperlink is geen auteursrechtinbreuk

Nadat ik in 2012 en 2013 al columns schreef over de uitspraken inzake GeenStijl – Sanoma [1], waarbij onderwerp van geschil het plaatsen van een hyperlink was, die verwees naar de vindplaats van de Playboy foto’s van Britt Dekker, zijn er nu nieuwe ontwikkelingen in deze kwestie.

Geschiedenis

In 2012 oordeelde de Nederlandse rechter in eerste instantie dat het plaatsen van een hyperlink auteursrechtinbreuk opleverde. Door het plaatsen van een hyperlink werden de Playboy foto’s van Britt Dekker namelijk toegankelijk gemaakt.
Na dit vonnis in eerste aanleg belandde deze kwestie vervolgens nog bij het Hof en bij de Hoge Raad.
Het Hof oordeelde dat het plaatsen van hyperlinks in deze kwestie geen inbreuk maakte op de auteursrechten van Playboy. Wel vond het Hof het handelen van GeenStijl algemeen onrechtmatig jegens Playboy.

Prejudiciële vragen met betrekking tot hyperlinken

Op 3 april 2015 heeft de Hoge Raad in de zaak Geen Stijl vs Sanoma over de uitgelekte naaktfoto’s van Britt Dekker tussenarrest gewezen.
Deze zaak is om een aantal redenen interessant, maar vooral omdat de foto’s getoond werden door middel van een hyperlink. In eerdere jurisprudentie is steeds bevestigd dat het plaatsen van een hyperlink geen nieuwe openbaarmaking oplevert. De vraag die hier speelt is of dat ook het geval is wanneer het gaat om het gaan om onrechtmatige content. Dus, wanneer een hyperlink wordt geplaatst naar een artikel, film of foto’s die niet met toestemming van de rechthebbende op de bronwebsite is openbaar gemaakt is dat dan onrechtmatig?

De Hoge Raad maakt gebruik van de mogelijkheid om prejudiciële vragen voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie alvorens een eindarrest te wijzen.
Het betreft de volgende vragen:

Krimpende kranten

Onlangs heeft het Duitse Springer het merendeel van haar bladen verkocht aan een andere uitgever: 'De nieuwe uitgever versterkt daarmee haar aanbod van bladen' en een zegsman van Springer stelt verder:'Wij kunnen ons hierdoor geheel gaan richten op de beter renderende markt van digitale media.' En tenslotte een ander statement: 'Er werd meer winst gemaakt op digitale uitgaven dan op print.'

Als fotograaf zou ik op dit moment acuut alle openstaande posten gaan innen. De bladen gaan niet goed, waarom zouden ze dat bij de nieuwe eigenaar wel doen? Of heeft deze mogelijk een aparte vennootschap opgericht zodat deze niet meegesleept wordt bij een faillissement? De nieuwe uitgever kan de lezers dan overhevelen naar haar andere bladen en Springer Verlag ontspringt de dans, de uitgeverij geeft zelfs de naam mee.

De top van Springer deelt verder mee dat het een erg moeilijke beslissing was. Wij zien het voor ons, een raad van commissarissen, dozen papieren zakdoekjes opgestapeld op tafel en maar snikken dat het een lieve lust is. Ik weet trouwens niet hoe slim men bij Sanoma is of wordt.

De nieuwe generatie: 06 fotografen in een veranderende wereld

Er is een gezegde 'Alle waar is naar zijn geld'. Onder dat kopje kun je de ‘budget’ 06-fotografen vangen. Er is ook een publiek voor, waarom zou je die realiteit negeren? Struisvogelneigingen?

Er bestaat ook een citaat: "Iedereen heeft het over de prijs, niemand spreekt over de waarde." Ook dit is een realiteit.

Je kunt iemand die in een Skoda wil rijden proberen een Rolls aan te smeren, maar dit getuigt niet van realiteitszin. Aan de andere kant zul je iemand die voor een Rolls kiest nooit, ook niet wanneer je 'm een geweldig prijsvoordeel voorspiegelt, in een Skoda kunnen tillen.

Persoonlijk ben ik blij met budgetfotografen. Het vak houdt ze van de straat en uit mijn vaarwater.

Op zich is er niks mis met budgetfotografen, ik ken de eigenaar van een studio waar vrijwel alleen maar goedkope packshots worden gemaakt, ik ken een schoolfotograaf, ik ken een fotograaf die als printshopboer door het leven gaat. Zij hebben allen wel een miljonairsstatus en leiden een stressloos leven. Ik ken ook doorstressde topfotografen, soms een faillissement nabij.

Contract Sanoma

Beste auteurs,

SANOMA oefent momenteel grote druk uit op alle freelancers die voor haar werken om een contract te ondertekenen dat voor ons in zijn huidige vorm onaanvaardbaar is.

Indien u een van deze freelancers bent, contacteer ons vooral zodat SOFAM u kan begeleiden bij deze onderhandelingen. SOFAM heeft inderdaad al contact opgenomen met SANOMA om hierover te onderhandelen. Uit een telefoongesprek met de juridische dienst vanochtend hebben wij trouwens begrepen dat er morgen een intern overleg is, waarna Sanoma terug naar ons zal komen voor bespreking.

Op dit moment raden wij u natuurlijk af het contract te ondertekenen vooraleer wij met Sanoma hebben onderhandeld.

Over kommer en kwel van de kroket en de positieve kant er van

Persfotografie, eens de trots van de bladen. De fotografen werden geknuffeld, het beeld zorgde voor het aanzien van het nieuws. Persfotograaf worden was ook iets spannends, een avontuur. En inderdaad, er liepen wat avonturiers rond die met magnifiek materiaal thuiskwamen. En fotografie is nog steeds synoniem met het métier, wie met een fototoestel rondzeult krijgt steevast de vraag 'Is u van de pers?' Al kun je jezelf afvragen hoe lang nog...