Irina Ionescu veroordeeld wegens 'kunstfoto's' van minderjarige dochter Eva

Blog Het Recht NL
Gepubliceerd: 11 januari 2013

portret van Jurriaan NijkerkEva Ionesco, geboren in Parijs in 1965 en tegenwoordig actrice, werd vanaf haar 4e tot haar 12e levensjaar door haar moeder Irina Ionesco naakt op de gevoelige plaat gezet. Eva stelde dat de foto's haar jeugd hebben ontnomen, en eiste 200.000 euro van haar moeder.

Ionesco stond in de jaren 70 bekend om haar erotische foto's, en vooral die van haar dochter trokken de aandacht. Zij verschenen in talrijke bladen, waaronder de Europese edities van Playboy en Penthouse.

portret van Eva als meisjeIonesco's advocaat hield de rechtbank tevergeefs voor dat er in de jaren 70 een liberaal klimaat heerste waarin veel was toegestaan. Ook zou Eva een persoonlijke vete met haar moeder uitvechten. De rechtbank ging hierin echter terecht niet mee.

Op vijfjarige leeftijd werd Eva het favoriete fotomodel van haar moeder die kennelijk geld en persoonlijke roem rook. Irina Ionesco's erotische foto's van haar kind zijn altijd controversieel geweest. Eva werd ook, naar haar zeggen gedwongen, modelwerk te doen voor andere fotografen zoals Jacques Bourboulon.

Zij is het jongste model dat ooit in Playboy is geplaatst, het ging hier om een serie in de uitgave van oktober 1976 in de Italiaanse editie van het herentijdschrift. De serie was gemaakt door Bourboulon. Zij was toen 11 jaar oud.

In november 1978 werd een selectie, gemaakt door haar moeder, gepubliceerd in de Spaanse editie van Penthouse. Ook kreeg zij een cover in Der Spiegel. Eva Ionesco maakte haar filmdebuut in 1976 in een film van Roman Polanski, The Tenant. Hierna speelde zij in verschillende andere midden zeventiger jarenfilms zoals Maladolescenza (Puppy Love).

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

Haar moeder werd uiteindelijk in 1977 uit de ouderlijke macht ontzet en Eva werd opgevoed door de ouders van de schoenontwerper Christian Louboutin. Louis Malle's film Pretty Baby ontstond naar aanleiding van Eva's verhaal.

Drie maal spande zij een procedure aan tegen haar moeder waarin zij een schadevergoeding eiste wegens emotionele schade, er lopen nog steeds zaken bij verschillende rechtbanken in Frankrijk. In 1998 nam de Franse politie honderden opnamen in beslag in haar moeders appartement. Op deze foto's, genomen toen zij 5 jaar oud was, stond zij geheel naakt afgebeeld in suggestieve poses.

In de 80-er jaren bezocht zij de prestigieuze school van Amandiers, een spin off van het beroemde theater dat ontstond uit het festival van Nanterre. Deze school stond onder leiding van theaterdirecteur Patrice Chéreau en Pierre Romans. In 2010 regisseerde zij haar eerste film met een sterk autobiografisch karakter, My Little Princess, met in de hoofdrol Isabelle Huppert. De première was in 2011 in Frankrijk, in België was de première op 5 oktober 2011, in Nederland kwam de film uit op 12 januari 2012.

In 2012 klaagde Eva haar moeder Irina aan wegens het maken van de pornografische foto's onder dwang en vorderde een aanzienlijk bedrag, € 200.000, wegens emotionele schade. De rechtbank deed op 17 december 2012 uitspraak.

De gronden waarop de rechtbank oordeelde waren het maken van inbreuk op de persoonlijkheidsrechten en de het schenden van de privacy van Eva. De bewijsvoering werd onder andere geleverd door een nogal 'pittige' reeks foto's, gemaakt tussen haar 4e en 12e jaar

De Parijse rechtbank beval Irina Ionesco alle negatieven aan haar dochter ter hand te stellen maar wilde niet zo ver gaan de andere eisen toe te wijzen, zoals een verbod op het commercieel gebruik van de foto's. De oorspronkelijke eis van € 200.000 schadevergoeding werd eveneens niet gehonoreerd, doch gematigd: de in Roemenië geboren Irina Ionesco werd veroordeeld tot het betalen van € 10.000 aan haar dochter omdat zij haar had gedwongen mee te werken aan de foto's met als doel publicatie in tijdschriften.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter