Kors van Bennekom wint inbreukproces tegen IISG
Rechter wijst geen schadevergoeding en kostenveroordeling toe (€ 15.000)

Advertentie

Cover Richtprijzen 2019

view counter

portret Kors van Bennekom'Fotocoryfee Van Bennekom wint, maar betaalt de prijs', schreef de Volkskrant vandaag over het proces dat Kors van Bennekom heeft gewonnen tegen het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), dat 221 van zijn foto's op hun website zette en vond dat het hun taak was om kond te doen van de fotografische historie zonder daar rechten over te zijn verschuldigd.

Ondanks dat het om een overduidelijke inbreuk ging, kende de Amsterdamse rechtbank geen schadevergoeding toe aan Kors, maar moet hij wél de proceskosten van € 15.000,- betalen:
www.volkskrant.nl/beeldende-kunst/fotocoryfee-van-bennekom-wint-maar-betaalt-de-prijs~a4127873

Fotografen liggen vaak overhoop met archieven over hun rechten. Zie ook onze berichtgeving over het Gemeentearchief Rotterdam, ook het archief Leiden en andere archieven werden door fotografen aangesproken.

In dit geval is het extra zuur dat fotografen niet worden gehonoreerd en zelfs neerbuigend worden behandeld door het IISG. Het IISG beschikt over ruime fondsen, geeft erg veel geld uit aan allerlei congressen plus de franje er omheen. Ook de loodgieter wordt betaald, de fotograaf kan naar zijn geld fluiten.

DuPho

Kors van Bennekom, oprichter van Gkf en de Fotografenfederatie die recentelijk overgingen in de fotografenvereniging Dupho verwachtte de steun van deze vereniging. Echter, bij monde van directeur Peter van den Doel was steun geen optie: 'We hebben de middelen niet en mengen ons niet in lopende zaken. We vinden het zuur dat Kors van Bennekom de proceskosten moet betalen, maar zijn gelijk in deze zaak is de grootste winst. Archiefinstellingen denken voortaan wel twee keer na voordat ze foto's op het net zetten zonder toestemming.' Echter, Dupho had ook een inzameling kunnen houden zoals nu op instigatie van fotoagent Maartje Wildeman gebeurt. Zonder dat zij er enig belang bij heeft. Zij verklaarde tegenover PhotoNmagazine 'oprecht verontwaardigd' te zijn 'door de onrechtvaardigheid van het vonnis'.

Saillant detail: Peter van den Doel zelf komt uit 'archiefkringen'. Hij was onder meer directeur van Spaarnestad Photo, Projectmanager NCB Naturalis te Leiden, een digitale beeldbank die onder meer foto's digitaliseert. Verder was hij front office manager bij Hollandse Hoogte en bekleedde een directeursfunctie bij ABC Press. Derhalve in functies waar hij tegenover fotografen aan de andere kant van de lijn moet hebben gestaan. IISG heeft ook een archief, sommigen vragen zich dan ook af of er sprake kan zijn van een 'old boys' effect.

Ook Pictoright, waar men duidelijk profiteert van de door Van Bennekom gecreëerde jurisprudentie, stak nog geen vinger uit. Een poging van Van Bennekom om de vordering compleet met de rechten over te dragen aan Dupho en Pictoright zonder er een cent van te hoeven zien werd botweg geweigerd.

Fundraising

Maartje Wildeman, agent voor fotografen en journalisten pakte de handschoen op. In een bericht doet zij de volgende oproep die wij hier zonder aarzelen en met onze volledige instemming plaatsen. Zij schrijft, en ik denk veel collega-fotografen het hier mee eens zijn:

Ik vond het zeer onterecht, toen ik dit vanmorgen in De Volkskrant las, en daarom roep ik de fotografiegemeenschap op om dit bedrag gezamenlijk bij elkaar te brengen uit solidariteit met Kors. Omdat hij zijn nek heeft uitgestoken met deze rechtszaak en voor alle fotografen bewerkstelligd heeft dat hun werk niet zonder toestemming door archieven en instellingen op het internet gezet kan worden.

We zouden toch geen knip voor de neus waard zijn, als we dit niet binnen een week geregeld hebben!

Maak a.u.b. € 25,- over naar Stichting Archief Kors van Bennekom, t.n.v. IBAN rekeningnummer NL05 INGB 00049 55 854, BIC INGBNL2A.
Ik hoop op de solidariteit van 600 collega's.
Zegt het voort en deel deze oproep?

Met vriendelijke groeten,

Maartje Wildeman
www.maartjewildeman.nl

[email protected]

+31-20-626 78 29
+31-6-405 36 597