Lumen Photo, nieuwe beeldbank
Kwaliteitsbeelden van personalities en popconcerten

foto © Andreas Terlaak<br />
Courtesy Lumen Photo
view counter

foto © Jouk Oosterhof<br />
Courtesy Lumen PhotoOndanks de 'malaise in de fotografie' blijkt er nog steeds belangstelling voor goed beeld. En is er ook de bereidheid om in het werk van goede fotografen te investeren. Onlangs kwam er een beeldbank bij, De Beeldunie. Ook president Alfonso Gutiérrez van de internationale organisatie CEPIC (Coördination of European Picture Agencies Stock, Press and Heritage, een organisatie van zo'n duizend beeldagentschappen en fotoarchieven) laat zich in dergelijke bewoordingen uit en pleit tevens voor betere bescherming van tegen inbreuken op rechten van online beelden.

Roland Buiting, oprichter van Lumen Photo aan het woord:

Lumen Photo is Nederlands jongste beeldbureau. Onze beeldbank verschaft fotoprofessionals, art-buyers en beeldredacteuren toegang tot de collecties van getalenteerde Nederlandse en Vlaamse fotografen. In de beeldbank vind je de mooiste portretten van personalities uit binnen- en buitenland en opwindende popfotografie van toonaangevende internationale artiesten.

De stijl van onze Lumen-fotografen mag dan wild uiteen lopen, van autonoom tot corporate, van rauwe werkelijkheid tot gestileerde realiteit, wat onze fotografen verbindt is talent, een oog voor het buitengewone en het streven naar perfectie. De Lumen-fotografen behoren tot de beste in het vak. In onze eigentijdse beeldbank telt elke foto, is ieder beeld een klein (of groot) meesterwerk op zich.

Roland Buiting was voorheen beeldredacteur bij opinieblad Elsevier en weekblad Nieuwe Revu. Hij bespeurde gaandeweg een zekere onvrede bij zichzelf:

Het idee voor Lumen Photo sluimerde al jaren en is eigenlijk deels geboren vanuit frustratie. In Nederland zijn er geen fotoleveranciers die louter handelen in high-end personality beeld, zoals Trunk Archive dat bijvoorbeeld doet in New York en Art + Commerce in Parijs. Het ANP en Hollandse Hoogte hebben zeker prachtig personality-beelden, fraaie foto's van acteurs, politici en zakelijke kopstukken, maar die zijn lastig te vinden in de enorme massa, tussen de letterlijk miljoenen nieuws-, reportage-, rodeloper- en stockfoto's die deze beeldbanken bevatten. Dat kan beter en anders.

foto © Ernst Coppejans<br />
Courtesy Lumen Photo

Strenge selectie

Bij de start van Lumen Photo was er werk van ruim twintig fotografen aanwezig. Niet al het beelden die door Lumen Photo's fotografen aangeleverd wordt komt uiteindelijk in de beeldbank terecht. Roland kijkt zelf met een strenge blik naar deze foto's. Portretten die (te)veel op elkaar lijken, dubbelen met al aanwezig beeld of net niet voldoen aan de hoge kwaliteitsstandaard worden niet opgenomen in Lumen Photo's archief. Op deze wijze is de serieuze klant verlost van de beeldschijterij van tientallen plaatjes die allemaal hetzelfde zijn met als enige variatie het lipje wat omhoog of het oogje meer omlaag. Wel handig voor de marketing: 'Wij van StinkStock zijn de grootste met ruim 250.000 beelden online.'

Beelden in dergelijke grote reeksen maken een armoedige indruk, kunnen niet meer van kwaliteit getuigen omdat de reeks meer is van hetzelfde, enige exclusiviteit ontbreekt. En tenslotte, in een serie wordt je altijd afgerekend op het slechtste beeld.

Één pakkende foto zegt meer dan honderd variaties op een saai wordend thema. Een 'Buitingselectie', om het zo maar eens zo te noemen, bestaat uit de vier of vijf beste beelden uit een serie en heeft impact.

Groei geen doel

Uiteraard worden de inkomsten ook bij Lumen Photo verdeeld tussen de beeldbank en de fotograaf.

Het is in ieder geval de bedoeling dat fotografen meer overhouden dan bij de grote aanbieders. Deze maken vaak prijsafspraken voor bulkhoeveelheden waardoor waar de maker maar een klein bedrag krijgt. Die foto’s zijn meer waard. En ik denk ook dat de markt bereid is meer te betalen voor een goede foto.

In ieder geval is groei niet Buitings primaire doel:

Wel wil ik volledig inzetten op de kwaliteitsniche.

Leugen, genaamd microstock

foto © NO CANDY<br />
NO CANDY is een fotografen- en filmmakers duo bestaande uit<br />
Malou van Breevoort en Manon van der Zwaal<br />
Courtesy Lumen PhotoVeel fotografen trappen in de rotsmoes dat ze met microstock toch nog wat geld binnenhalen voor ongebruikte foto's, 'Want de markt dicteert dit.' Een gierend zwetsverhaal uit de kokers van sommige beeldbanken, fotoarchieven en zelfs fotografenorganisaties die pretenderen op te komen voor de rechten van hun aangeslotenen.

De werkelijkheid is anders, het is de werkelijkheid van het principe van vele kruimels maken een taart. De twee kruimels per foto worden 'eerlijk' verdeeld tussen de fotograaf en het stockbureau. Met als netto effect dat de fotograaf een paar kruimels aandeel heeft. En dat de vette taart, de som van alle kruimels van alle fotografen, naar de baas van StinkStock gaat. Met andere woorden' Hoe kan ik mijn klanten een concurrerende krokettenprijs bieden over de rug van mijn fotografen en er nog aan overhouden.' En men komt er nog mee weg ook...

Conclusie

Er klinken steeds meer stemmen op voor normale prijzen en kwaliteit. Vanuit kringen van gebruikers en vanuit de zich zelf respecterende fotografen. Wereldwijd ziet men dan ook initiatieven zoals Lumen Photo ontstaan. Naar de menig van PhotoNmagazine.eu is een nieuwe lijn waarbij niet alleen de markt vraagt, maar ook de fotograaf. De laatste om een normaal en eerlijk bestaan zoals de loodgieter, de bakker en de redacteur. Vanuit de EU is de wet- en regelgeving betreffende auteurscontractenrecht in ontwikkeling, in weerwil van de kinderlijke 'licentiecontractjes met syndicatiebepalingen' van zieltogende uitgevers die hun markt van de gedrukte media zien slinken. In ieder geval lijkt Lumen Photo een exponent te zijn van wat een nieuwe tijd ons gaat brengen.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter