Mammoetfoto's van Californië

Carleton E. Watkins

29 maart t/m 9 juni 2014
Rotterdam NL

Het Nederlands Fotomuseum presenteert meer dan twintig indrukwekkende mammoetfoto's van de Amerikaanse fotograaf Carleton E. Watkins. Watkins vestigde zich halverwege de 19 de  eeuw in Californië, waar hij zich toelegde op het fotograferen van landschappen en stadsgezichten. Naast het gegeven dat de beelden een unieke indruk geven van het 19de-eeuwse Californië, dankt Watkins zijn bekendheid aan de voor zijn tijd enorme afdrukken van ongeveer 55 x 41 cm. Deze zogenaamde mammoetfoto's van Watkins zijn vandaag de dag zeer zeldzaam. Met 24 vintage afdrukken bezit het Nederlands Fotomuseum de grootste collectie binnen Europa.

De Amerikaanse fotograaf Carleton E. Watkins (1829-1916) leerde in Valparaiso (Chili) fotograferen. Ten tijde van de Gold Rush vertrok hij net als zoveel anderen Amerikanen naar de westkust van Amerika. In San Francisco opende Watkins een fotostudio en leefde hij van portretfotografie en de verkoop van stereokaarten. Vanaf 1861 begon hij met het fotograferen van landschappen en stadsgezichten. Zo reisde hij af naar de Yosemite Valley om dit imposante natuurgebied vast te leggen. De opnames van Watkins waren in 1864 doorslaggevend voor het Amerikaanse congres om de Yosemite Valley tot beschermd natuurgebied aan te wijzen.

Al tijdens zijn leven genoot Watkins internationale roem. Zijn mammoetfoto's wonnen in 1867 de gouden medaille op de Internationale expositie in Parijs. Daarna volgden talrijke foto-opdrachten van nationale bedrijven als Oregon Steam Ship Company (1867), de Central Pacific Railroad (1869), de U.S. Geological Surveys (1870) en de Union Pacific Railroad (1873-1874). Watkins enigszins verkwistende levensstijl leidde in 1874 tot het faillissement van de fotostudio, waarna hij zich toelegde op de meer commerciële fotografie. Zijn invloed op de landschapsfotografie hield hier echter niet op. Landschapsfotografen als Ansel Adams, Edward Weston en de New Topographics lieten zich inspireren door Watkins werk.

De negatieven waarmee Watkins de landschappen en stadsgezichten fotografeerde waren van glas en van hetzelfde enorme formaat als de afdrukken. De glasplaten moesten ter plekke lichtgevoelig worden gemaakt door gelijkmatig natte collodium over de platen te gieten. Na een belichtingstijd van ongeveer een halve minuut werden de platen direct ontwikkeld en gefixeerd.

Mark Klett

Samen met het werk van Watkins worden twee foto's van de hedendaagse Amerikaanse fotograaf Mark Klett (1952) getoond. Met zijn project Rephotographic Survey Project heeft Klett zich laten inspireren door zijn 19-de eeuwse voorganger.  Ook het werk van Klett bevindt zich in de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Locatie

N: Nederlands Fotomuseum
O: di - vr 10.00-17.00 uur
    za - zo 11.00-17.00 uur
A: gebouw Las Palmas
    Wilhelminakade 332
P: 3072 AR Rotterdam
L: Nederland
T: +31 10 20 30 40 5

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
www.jurnijkerk.com/colormanagement.html

view counter