Mensen met een eigen gezicht

Recensie
Gepubliceerd: 5 december 2014

Een eigen gezicht - cover<br />
foto: Erik HijweegeVolgens Stichting Eigen Gezicht telt Nederland zo'n 100.000 mensen met een afwijking aan hun gezicht. Die afwijkingen kunnen het gevolg zijn van zulke aandoeningen als hemangioom of het syndroom van goldenhar, maar ook van een verkeersongeluk of brand.

Bij gelegenheid van de Week van het Gezicht werd een boek gepubliceerd met foto's van Erik Hijweege. Hijweege, - ondermeer bekend van Noir, een fotoboek over Afrikaanse Bosjesmannen en albino’s - houdt zich sinds een paar jaar bezig met collodium fotografie. Hij was het ook die de Stichting Eigen Gezicht benaderde met het idee om een serie portretten te maken met dit 19e eeuwse procedé. Dit vanuit de gedachte 'dat het breekbare van de foto's op glas mooi zou aansluiten bij de breekbaarheid van de geportretteerden'. Maar, zo vervolgt hij zijn dankwoord aan het eind van het boek, hij had het mis: 'De mensen die bij mij in de studio kwamen hadden allemaal juist een heel krachtige uitstraling’.

Aanstaren

En die kracht vind je soms ook terug in de uitspraken van de geportretteerden die naast hun foto's staan. Zo zegt Edith: 'Ik heb liever dat mensen vragen wat ik heb dan dat ze me aanstaren’. Of Ramona: 'Ik ben zoals ik ben, dat moeten mensen maar accepteren'. Sterk zijn ook de woorden van Sander: 'Ik ben bijzonder omdat ik mezelf ben. Ik vind het leuk om "in de picture" te staan. Ik wil laten zien dat er mensen zijn die er anders uitzien en ook mooi zijn’.

Het is een bekend gegeven dat talloze mensen, niet op de laatste plaats vrouwen, niet graag of helemaal niet op de foto willen. Niet zelden omdat ze moeite hebben met hun eigen uiterlijk. De mensen in dit boekje hebben wat dat betreft meer recht van spreken, zou je kunnen zeggen. Zoals Edward Schutte het in zijn voorwoord formuleert: 'Ze hebben de moed gehad om zich in al hun kwetsbaarheid te laten fotograferen'.

Juist met het oog op dat kwetsbare vraag ik me overigens af of de op zichzelf mooie portretten niet sterker waren geweest als Hijweege gewerkt had met een moderne camera. Gezichten op collodiumdrukken zien er vaak harder, contrastrijker uit dan in werkelijkheid. Ik zou beide versies graag naast elkaar zien.

Erik Hijweege: Een eigen gezicht.
Ella Editions.
ISBN 978-90-822804-0-1.
Stichting Eigen Gezicht geeft de boeken cadeau aan mensen die € 15,00 of meer doneren. Nadere informatie: www.eigengezicht.nl

Klik op een afbeelding voor een vergroting
Edith<br />
foto: Erik Hijweege Jan<br />
foto: Erik Hijweege Marianne<br />
foto: Erik Hijweege Pieter<br />
foto: Erik Hijweege Sander<br />
foto: Erik Hijweege Yvette<br />
foto: Erik Hijweege