Nieuwe opzet Professional Imaging Experience groot succes
10.340 bezoekers illustreren dit

Beurs Professional Imaging 2019

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

In haar 20e levensjaar maakt Professional Imaging drie grote veranderingen mee. Hierdoor is de beurs weer verder in de ontwikkeling gegroeid. Was de beurs in de eerste editie van 1999 al opmerkelijk in haar aanbod, nu in 2019 was er in verhouding tot destijds een grote evolutie te zien. De vernieuwde opzet van Professional Imaging is een groot succes geworden.

Op deze twintigste (jubileum) editie vonden 10.430 bezoekers de weg naar ‘De Loods' in Nijkerk, een recordaantal. In verhouding met 2018 betekent dit een stijging van het bezoekersaantal van 6,7%. Hun reacties en oordeel was ongekend positief.

Beurs Professional Imaging 2019

De verrassing van de beurs

Voor deze ‘Experience’ editie waren er, behalve het lezingaanbod en de demonstraties, workshops en presentaties van hoog niveau, ook met vermaarde sprekers uit het buitenland, activiteiten van diverse aard. Zowel georganiseerd door de organisatie als ook door de exposanten. Er waren meer lezingen, demonstraties, masterclasses, live shoots dan voorheen en activiteiten waarbij de bezoekers zelf konden fotograferen. Zowel in de theaters als op de beursstands.

Ook op het gebied van promotie werden er enkele zeilen bijgezet, door het benutten van het netwerk van deelnemende exposanten en zelfs trouwe bezoekers en door middel van nieuwsbrieven, maar ook voor het eerst door radioreclame. Eigenlijk geldt voor exposanten, organisatie en bezoekers: “Een goede beurs maak je samen.”

Hoewel wij als media-partner voorbereid waren op het gebodene heeft Professional Imaging Experience ons dit jaar verrast.

2 fotografen in gesprek

Grote beurzen in het buitenland

Het buitenland laat zien dat de grote beurzen licht moeten toegeven. De Photokina is zelfs aanmerkelijk geslonken, een wereldwijde elektronicabeurs als de Cebit blijft nu helaas verder bestaan als een afdeling van de bekende Hannover Messe. De kleinere beurzen, die een lokaal karakter dragen, blijken in een behoefte te voorzien. De aanbieder zit hier dichter bij zijn doelgroep dan bij voorbeeld in Keulen waar de hele wereld voorbij komt en kan zo gemakkelijker contact leggen. Voor de bezoeker geldt dat de importeur, de distributeur, de leverancier en de gebruiker ineens een gezicht en een naam krijgen, gewoon in eigen taal aanspreekbaar. Iets dat in Keulen, Parijs, Japan of de Verenigde Staten, om een paar dwarsstraten te noemen, zeker niet het geval is.

Positieve reacties

Beurs Professional Imaging 2019PhotoNmagazine mocht enkele opmerkingen van beursbezoekers optekenen. Bezoekers, die net zo enthousiast waren als de standhouders. Opmerkingen als: ‘Ik heb de nieuwste ontwikkelingen mogen zien en er zelf mee kunnen werken.’ Of: ‘Als student heb ik hier veel opgestoken, het is een uitstekende aanvulling op mijn opleiding.’ Een al wat oudere collega-fotograaf: ‘Dit houdt mij bij de stand van zaken, om te overleven is het belangrijk om te weten wat er speelt, zowel in het technische aanbod als inhoudelijk. ’Weer anderen waarderen het dat je veel gelijkgestemden treft die zich bovendien laten verrassen: ‘Ik heb deze dagen bekenden – collega’s ontmoet. En het valt mij op dat ieder van hen mij iets nieuws wist te vertellen. En dat ik dat dan ter plaatse kon gaan bekijken.’ Een docent in ruste: ‘Wanneer je op pensioen gaat dreig je het contact kwijt te raken met je wereld die continu in beweging is. Hier heb ik weer veel op kunnen doen door de prachtige lezingen die overwegend van de kwaliteit zijn waarmee ooit ik mijn studenten trachtte te benaderen. Het is vooral een inspiratiebron waarmee men wordt gestimuleerd nieuwe wegen in te slaan.’

Beurs Professional Imaging 2019

Niet alleen voor de rot in het vak

Ook de jongere beeldmakers keken hun ogen uit. Deze moeten zich soms nog een weg zoeken tussen de opleiding en de praktijk. Op de beurs worden deze mensen serieus genomen. Voor hen geldt dat de jongeren van nu de ervaren rotten zijn van de toekomst.

En ten slotte een trouwe bezoeker: “Ik heb Professional Imaging al meegemaakt op de oude locatie in Nieuwegein. En ik heb de beurs zien groeien. Bij de verhuizing naar Nijkerk heb ik wat vraagtekens gezet, maar de afstand viel erg mee Vanuit Amsterdam ben ik hier net zo snel of zelfs sneller en gemakkelijker dan onder Utrecht. Nijkerk ligt namelijk niet in de Achterhoek.”

Veranderingen

Lauran en Peter Duringhof voor 'De Loods'De een zal het zien als een verandering, de ander als een logische stap in de richting van de toekomst. De beursorganisator Peter Duringhof heeft namelijk besloten zich uit de beursorganisatie terug te trekken. Na twintig jaar geeft hij de stok over aan zijn zoon Lauran. Een van de verklaringen van het succes van Professional Imaging was dat Peter zelf van huis uit fotograaf is en het ‘gevoel’ van het vak kent. Het beeldvak is aan het veranderen. Lauran Duringhof heeft een opleiding op gebied van mediavormgeving achter zich. Ook weet hij hoe hij achter een (film)camera moet staan en hoe je een website realiseert. Bovendien is hij opgegroeid met de beurs als teamlid en in staat het gehele team leiding te geven. Een beter aanspreekpunt voor de toekomst kunnen wij niet hebben. De nieuwe opzet is van zijn hand, hij maakte de nieuwe indeling. Het komt er op neer dat er geen wisseling van de wacht is maar dat de wacht gewoon naadloos en zonder onderbreking doorgaat.

Peter Duringhof zal uiteraard wel als adviseur op de achtergrond aanblijven met zijn grote ervaring. Tenslotte is hij de initiator van hetgeen twintig jaar geleden ontstond. Een evenement dat staat als een huis, meebeweegt met de tijd. Een evenement waar wij hem vanuit het vak dankbaar voor mogen zijn.

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter