Nieuwe pasfotoaffaire
Fotografen door petitionaris bij de neus genomen?

Advertentie

Cover Richtprijzen 2019

view counter

Onder andere bij de Linkedin-groep ‘Fotografen Ondernemen’ verscheen er een bericht over een petitie tegen een overheidstender. De overheid heeft een tender (Europese aanbesteding) uitgeschreven voor de levering van zogenaamde ‘aanvraagstations’, waar geheel automatisch dan wel automagisch documenten zoals paspoorten, identiteitskaarten en mogelijk ook rijbewijzen kunnen worden aangevraagd. Een 'elektroniek zelfbedieningsloket' voor de burger, dat in gemeentehuizen zou moeten worden geplaatst..

Uit de omschrijving van de tender blijkt dat de ‘aanvraagstations’ ook dienen te zijn voorzien van apparatuur waarmee gezichten kunnen worden vastgelegd, kortom, van een pasfotoautomaat.

Dit is niet het eerste probeersel om geld te verdienen over de rug van fotografen die voor een deel van hun omzet afhankelijk zijn van het maken van pasfoto’s en die door het maken van pasfoto’s ook in contact komen met publiek dat zij anders niet in de winkel krijgen. Een direct contact met publiek waar weer werk uit voort kan komen.

Tekst van de petitie

Foto bij de petitie

Tegen Tender 201300114.119

Wij zijn tegen de mogelijkheid om het maken van pasfoto's via aanvraagstations op gemeentehuizen te laten plaatsvinden. Dit is onze expertise en onze business en dat moet zo blijven!

PETITIE

Wij
Alle pasfotomakers in Nederland
constateren

Als burgerzaken de mogelijkheid krijgt om pasfoto's te maken dan heeft dat de volgende gevolgen;
Enorme extra uitgaven door het rijk met aanloopproblemen voor een service die wij beheersen.
Omzetderving en daarmee gepaard gaande ontslagen en faillissementen detailhandel.

en verzoeken

Aanpassing van de opdrachtverstrekking zodat onze broodwinning niet in gevaar komt met alle gevolgen van dien.

 

Op het spoor gezet door slechte foto’s

Wat PhotoNmagazine.eu direct opviel was dat de illustratie bij de petitie van abominabele kwaliteit is, een beroepsfotograaf zou niet snel dergelijke rommel maken. Bij de petitie was ook de naam van de petitionaris vermeld, dus degene die de petitie indient: Ad van Drunen.

Nieuwsgierig maar ook ietwat argwanend geworden gingen wij op zoek op het internet. Nu wil het toeval dat er een stuk of tien verschillende mensen met dezelfde naam Ad van Drunen in ons land leven, waarvan het merendeel zich beweegt in de social media. Een van de mensen die deze naam dragen blijkt niet geheel een onbekende in het land der fotografie. Zo kwamen wij achter het merkwaardig gegeven dat de illustratie bij de petitie een variant is op een illustratie op de pagina’s op de website van een van de heren Ad van Drunen.

Foto van de websiteHistorie ontrafeld

In het verleden was Ad van Drunen verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van Pentax in de Benelux. Hierna werd hij eigenaar van een franchiseorganisatie die twee formules kende, Fotoplus en Volumegroep. Deze organisatie werd in 2006 verkocht aan United Retail, een franchiseorganisatie die diensten verleent aan ruim 500 aangesloten vakspeciaalzaken op het gebied van consumentenelektronica. Van Drunen bleef aan als adviseur. In 2005 had hij al, voor zo ver bekend, het in Breda gevestigde bedrijf ‘Bon Dia Nederland’ opgericht. Met activiteiten als BonBeeldfotografie (bonbeeld.nl), consultancy, fotoworkshops, fotobewerkingsactiviteiten, pasfoto’s (!), Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO, met als ‘tweede betekenis’ Maatschappelijk Betrokken Fotografie).

ID pasfotostudio’s voor warenhuizen, bruingoedbaronnen en andere koopgootbewoners.

In 2010 is hij eigenaar van Volumegroep BV / Beeldcompany BV. De website van dit bedrijf is de website met de illustratie bij de petitie. De website van het bedrijf van Ad van Drunen dat zich bezig houdt met het aan de man brengen van zijn Compact ID fotostudio’s, kant en klare geautomatiseerde pasfotostudio’s. Het richt zich hoofdzakelijk op non-food retail- en andere bedrijven. Een zinsnede op de homepage luidt: ‘U vindt onze studio ook bij zelfstandige retailers in allerlei branches en op diverse locaties van onderstaande formules…’

Er volgen namen als Blokker, Mediamarkt, Etos, Bruna, Shell en anderen waar dergelijke stations zouden zijn geplaatst. Uit de teksten op de website zou tevens moeten blijken dat de compactstudio ook bij de schoenmaker, de sigarenzaak of de boekhandelaar een aardige bijdrage aan de omzet op kunnen leveren.

Natuurlijk is een pasfotokiekende overheid een enorme bedreiging voor de bedrijfsactiviteiten van de Volumegroep BV. Gelukkig voor Van Drunen heeft iedere Nederlander de mogelijkheid om een petitie in te dienen die zich richt tégen die bedreigende overheidsactiviteiten. Het lijkt een goede poging om een stokje te steken voor een overheid die pasfoto’s gaat maken in plaats van zijn al dan niet toekomstige nonfood retailklanten. En om dat stokje te steken voor een overheid die kennelijk geen zaken met hem wil doen, anders zou hij wellicht gewoon zijn ID studio’s aan die overheid kunnen slijten. Gouden handel immers?

Ondertekenaars mobiliseren

De petitie lijkt dus overduidelijk en klip en klaar niet te zijn opgezet voor fotografen. Bij een petitie is het echter wel belangrijk dat je voldoende ondertekenaars hebt, maar hoe kom je daar zonder veel moeite aan? En wie zijn in dit geval het gemakkelijkst te mobiliseren voor de pasfoto-petitie? Juist, dezelfde fotografen die Van Drunen met zijn retail-activiteiten concurrentie aandoet, de fotografen die hun pasfoto-omzet hard nodig hebben. En natuurlijk ook de sympathisanten van deze fotografen. En noodlijdende fotografen leggen waarschijnlijk meer gewicht in de schaal dan de non-food retailende Blokkers en de mediale ‘Ik ben toch niet gek?’ marktbazen.

Iedereen moet toegeven, wel erg slim bedacht, dit rondje ‘Maatschappelijk Betrokken Fotograferen’. Het heeft er op deze wijze echter alles van weg dat hier sprake is van fotografen die, onbekend met de onderliggende strijdige belangen, overduidelijk voor een karretje worden gespannen.

U vindt de website van de pasfotostudiofabrikant hier: www.volumegroep.nl

Verdere achtergrondinformatie: de tender

Voor hen die zich willen verdiepen in de specifieke inhoud van genoemde tender staat hier hieronder een beschrijving van de tender. De tender sluit 13 november.

Korte omschrijving
201300114.119 - Aanvraagstations
Instructie
Raamovereenkomst inzake apparatuur en standaard programmatuur voor de aanvraag en uitgifte van Nederlandse reisdocumenten en voor andere overheidsprocessen, zoals bijvoorbeeld het aanvragen, uitgeven en controleren van visa en mogelijk andere identiteitsdocumenten

Organisatie
Haagse Inkoop Samenwerking (HIS)

Wilhelmina van Pruisenweg 52
2595 AN
Den Haag
Nederland


www.de-werkmaatschappij.nl/ bedrijfseenheden

Sluitingstijd indienen kwalificaties/ aanbiedingen (CET)
13/11/2013 12:00

Valuta
EUR

CPV codes
30200000-1   Computeruitrusting en -benodigdheden
30162000-2   Smartcards
30214000-2   Werkstations
30216110-0   Scanners voor computergebruik
30233310-7   Vingerafdrukscanners
35125110-0   Biometrische sensoren
38520000-6   Scanners
48318000-0   Scannersoftware

 

Een link naar de desbetreffende bijlagen vindt u hieronder. Hier vindt men de verschillende documenten die deel uitmaken van de tender. Met name in het eerste stuk, ‘Beschrijvend Document Aanvraagstations op pagina 9 onder punt 7 staat dat een van de onderdelen het gezicht van de aanvrager moet kunnen registreren:
eu.eu-supply.com/app/rfq/publicpurchase_docs.asp?PID=113122&LID=127596.