Oog op Nederland voor een stralende toekomst

Proloog
Gepubliceerd: 12 maart 2015

afbeelding 2Het belooft erg veel. 'Duizenden bezoekers per maand op jou blog en een leuke boterham bijverdienen.' Maar dan aarzel ik even. Ik eet eigenlijk al te veel leuk brood, waarom zou ik dit er dan nog bij gaan verdienen? Maar alla, goede bui, niet meteen te somber denken.

'Oogopnederland.nl is april 2014 gestart en heeft reeds één jaar later al 25 actieve OogOp-blogs door heel Nederland met enkele tienduizenden unieke bezoekers per maand.' In een jaar tijd gegroeid, van Oldenzaal tot Zandvoort. Nog niet in het Noorden en zuiden van het land maar dat komt nog, met deze snelle groei valt het ook niet bij te houden. Over tien jaar zit het land vol.

'Ben je een ondernemende fotograaf en heb je interesse om een Oogopblog bij te gaan houden? Klik op de button of de banner rechts om je aan te melden.' Ja, wat houdt mij tegen, misschien kan ik ook taart of friet bij verdienen in plaats van brood. Want er is nogal wat weg te geven.

view counter

Zo word ik onderdeel van een snel groeiende start up en krijg ik een exclusief gebied toegewezen waar ik een dagelijks actueel fotoblog voor ga bijhouden. Sterker nog, ik krijg, zoals gezegd, de kans om een extra inkomen te verdienen. Dit omdat ik goede fotoapparatuur heb, commerciële aanleg heb in combinatie met een goed netwerk en zo lokale ondernemers kan motiveren op mijn blog te adverteren. Dit wordt mij bovenal in de schoot geworpen 'omdat ik zelfstartend ben'.

En dit alles komt tot ons via een zekere heer B. Keuper uit Amsterdam, die ons hiermee de mogelijkheid geeft om uit verkoop van foto's van de bloglokaties, een groeiende omzet van sponsoropbrengsten en met wat je maar kunt bedenken een vermogen bijeen te harken. 'Lokaal verbinden door lokaal te verbeelden', noemt die mijnheer dat. Een man met visie noem ik hem.

Natuurlijk zijn er wat kleine lettertjes. Je blog moet in het eerste jaar 100.000 pageviews genereren. Wel een beetje moeilijk na die groei van slechts enkele tienduizenden unieke bezoekers per maand door geheel Nederland, zoals hierboven en op de OONL website staat. Maar wij zitten in de groei, toch?

Die pageviews worden dan vanzelf in het jaar daaarop de verplichte 200.000 pageviews. In het daar weer op volgende jaar gaat dit automagisch en verplicht omhoog naar 300.000. Dit kunnen wij natuurlijk gemakkelijk realiseren met ons Pingjumse OONL-blog of het eveneens lokaal verbindende Reusels Oog-blog. Gewoon iedere dag contractueel een foto met titel en onderschrift op het blog plaatsen. Voor iedere jaar-sponsor moeten dat bovenop deze foto's nóg vier foto's per jaar zijn. Maar verdere verplichtingenzijn er niet.

Je hebt verder recht op 25 'fotovrije' dagen waarop je niets hoeft te doen. En schiet je daar overheen, nog niet erg, de coulante brave Keupermans brengt slechts 5€ per dag in mindering van je honorarium, dit kan omdat alle geldstromen via des Keupers portemonnee lopen. Want je mag 50% van de sponsoromzet, pageviews én de opbrengst van de foto's van mijnheer Keuper houden, die betaalt hij uit.

Auteursrechtelijk is alles ook goed geregeld. Je houdt het auteursrecht en mijnheer Keuper krijgt een onbeperkt gebruiks- en exploitatierecht van alle op het blog geplaatste foto's. Zo heel erg is dat niet want de fotograaf heeft recht op naamsvermelding (!!!) bij zowel door OogOpNederland als door derden te gebruiken foto's. En vergeet die vette 50% van de opbrengst niet, die je toucheert!

Er moet natuurlijk wel iets tegenover staan, een entree-fee van € 500, die echter niet direct behoeft te worden afgetikt. Mijnheer Keuper beseft namelijk, menselijk als-ie is, dat een blogograaf niet zo maar even dergelijke bedragen heeft liggen, de hongerige koters moeten ook wat. Dus wordt de fee ingehouden op je eerst verdiende € 500, zeer schappelijk en een cadeautje bovendien.

Ik haal diep adem, mijn geloof in Sinterklaas, verloren na mijn kindertijd, neemt gelukkig weer zienderogen toe, evenredig met de groei van OogOpNederlandNL.BV.

Dus dank u wel voor al dit moois, zeer geachte mijnheer Keuper, u bent te goed voor deze wereld. Werkelijk, mijnheer Keuper, tranen van ontroering wellen vanuit het diepst van onze ziel bij ons op, u geeft ons een verdienmodel, u bent de redder van ons vak...

Het droomcontract vindt u hier.
De pagina waarin begrijpelijk gemaakt wordt dat iedere sponsor het aanbod aan klantzijde zeker zal honoreren is naar aanleiding van deze publicatie verwijderd van de website van OogOpNederlandNL.BV.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter