Over 'Bad Boy', 'The Bomber' en andere kickboksers

Recensie
Gepubliceerd: 12 mei 2014

cover fotoboek Janus van den Eijnden<br />
foto: © Janus van den EijndenZe hebben bijnamen als 'Bad Boy', 'The Bomber'' en 'Murder 187'. Maar ook 'Nectar' en 'The Natural' komen voor. Ze treden op tijdens zogeheten gala's met namen als 'Bijlmer Beatdown', 'Born2Fight' en 'Victory of Hell’. We hebben het over de wereld van het kickboksen. Vechtsporten: fotograaf Janus van den Eijnden moest er vroeger niks van hebben. Toch koos hij op zeker moment voor het onderwerp. En niet zo maar voor een of andere reportage. Nee, liefst twee jaar lang liep hij kickboksgala's af om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het om iets anders ging dan 'een vertoning van simpel geweld'.

'Het is voor mij topsport geworden waarbij het gaat om totale toewijding, precisie, mentale en fysieke kracht en een enorm respect voor elkaar'. Van den Eijnden schrijft dat in het nawoord van zijn boek 'Vechters/Fighters' dat hij in eigen beheer uit wist te brengen. Met het drietalige boek (er is ook een Japanse vertaling van titel en tekst) wil hij tevens 'de wereld van het kickboksen die de laatste tijd vaak negatief in het nieuws verschijnt, van een andere kant belichten'.

Het prachtig uitgevoerde, door Teun van der Heijden vormgegeven boek, bevat 29 portretten van kickboksers plùs een schitterende spread van een galawedstrijd.

Na de strijd

Dat Van den Eijnden de vechters steeds direct na een wedstrijd fotografeerde is te zien aan het zweet en (vaak) het bloed op de gezichten. Het boekformaat is dusdanig dat je de koppen levensgroot of zelfs iets groter voor je ziet. Op de ernaast liggende pagina staat summiere informatie waaronder naam en gewicht en gewonnen of verloren. Onder die tekstpagina zit een deel van een andere vechtersfoto - kennelijk om een denkbeeldige tegenstander te suggereren.

Layout pagina Bart Steltenpool<br />
in fotoboek Janus van den Eijnden<br />
foto: © Janus van den EijndenIk houd absoluut niet van vechtsporten en ben er ook niet anders over gaan denken door dit boek. Maar de kickboksers hebben door deze portretten wel een gezicht gekregen waarmee je contact hebt. Dat is denk ik mede te danken aan het feit dat fotograaf en vechters elkaar het vertrouwen hebben gegeven en vooral dat die vechters zich heel kwetsbaar opgesteld hebben door open te staan voor deze benadering. Los daarvan zijn het gewoon schitterende portretten, ook in technisch opzicht.

Het zou me niet verbazen als het boek snel uitverkocht raakt want het is niet alleen interessant voor fotografieliefhebbers maar ook voor de vechters en hun fans zelf. Dankzij steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en drukkerij Veenman + kon de prijs laag gehouden worden. Voor een kaartje naar een gala ben je doorgaans meer kwijt.

Janus van den Eijnden. Vechters/Fighters. Uitgave in eigen beheer. ISBN 978-90-9027949-7. Prijs € 30,-.

Klik op een afbeelding voor een vergroting
Barry Hansen<br />
foto: © Janus van den Eijnden Gökhan Saki, 'The Rebel'<br />
foto: © Janus van den Eijnden Bart Steltenpool<br />
foto: © Janus van den Eijnden Daniël Ghitä, 'The Savage Samurai' / 'Sniper'<br />
foto: © Janus van den Eijnden Imro Main, 'Murder 187'<br />
foto: © Janus van den Eijnden Rico Verhoeven, 'The Prince of Kickboxing'<br />
foto: © Janus van den Eijnden Rion Rijker, 'The Black Samurai'<br />
foto: © Janus van den Eijnden William Diender, 'The Machine'<br />
foto: © Janus van den Eijnden Galawedstrijd<br />
foto: © Janus van den Eijnden