Overwinning Pictoright op Gemeente Leiden

Blog Het Recht NL
Gepubliceerd: 31 december 2014

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter

portret van Kitty van BovenOp 17 december 2014 heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de zaak die door Lira en Pictoright was aangespannen tegen de gemeente Leiden die het archief van het Erfgoed Leiden en Omstreken exploiteert.
De rechtbank oordeelt zoals ook in de lijn der verwachtingen lag dat het aanbieden van het digitale archief online zonder daarvoor de benodigde toestemming te hebben inbreuk oplevert. Wel kan de gemeente zich in deze kwestie terecht beroepen op art. 16n Aw vanwege het dreigend verval van de werken.
De gemeente heeft gesteld dat het voor haar ondoenlijk was om voorafgaand aan de openbaarmaking van het digitale archief toestemming te vragen. De rechtbank oordeelt echter dat dit onvoldoende is voor een beroep op de redelijkheid en billijkheid ten aanzien van de door Lira en Pictoright ingestelde collectieve actie. Er was geen noodzaak voor het online beschikbaar stellen van het archief en Lira en Pictoright hebben de gemeente de mogelijkheid gegeven om toestemming te verkrijgen. Meer valt te lezen op www.boek9.nl IEPT20141217, hier is ook het vonnis te vinden.

In een volgende column zal nader op deze uitspraak worden ingegaan.

view counter