Powned veroordeeld veroordeeld wegens inbreuk
Nepnieuws: beelden in onjuiste context

Het Recht NL
Gepubliceerd: 2 maart 2017

portret van Jurriaan Nijkerklogo PownedPowned is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot het betalen van € 4.420, vermeerderd met wettelijke rente, wegens schending van het auteursrecht van journalist Kevin P. Roberson. Powned heeft zonder voorafgaande toestemming beelden uit een door Roberson gemaakte reportage uitgezonden. Schadeverhogende feiten zijn dat de beelden tevens ongeoorloofd bewerkt zijn en er sprake was van doorverkoop van de beelden aan een derde partij.

Roberson heeft in 2015 een reportage gemaakt waarin de rol van tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen zwarte soldaten wordt belicht. Powned heeft zonder voorafgaande toestemming een deel van deze reportage gebruikt in haar uitzendingen van 7 mei 2015 en 14 mei 2015. De beelden in de context waar Powned deze in plaatste betreffen nepnieuws: volgens Powned ging het om een ‘symbolische actie tegen Zwarte Piet’ in de stilte gedurende de Dodenherdenking op de Dam.

journalist Kevin P. Roberson en Jurist Urban Bout voor het Paleis van Justitie
journalist Kevin P. Roberson (l) en Jurist Urban Bout (r) 

Powned stelde zich op het standpunt dat zij gerechtigd is tot het gebruik van de beelden aangezien Roberson de reportage, waaruit de beelden afkomstig zijn, op zijn Facebookpagina heeft geplaatst.In een vonnis heeft de rechter beslist dat omroep Powned 4420 Euro moet betalen wegens de inbreuken voor het gebruik van beelden van de Dodenherdenking.

De toegekende vergoeding is voor de helft een licentievergoeding voor het gebruik van de beelden. De andere helft van het bedrag is bedoeld als schadevergoeding voor inbreuk op het persoonlijkheidsrecht. Powned heeft het logo van de maker uit de beelden verwijderd en er haar eigen logo voor in de plaats gezet, een nogal flagrante schending. Verder werd door de omroep de montage van de beelden gewijzigd, hetgeen ook een schending van het persoonlijkheidsrecht oplevert.

view counter

Jurist Urban Bout van Urbanjurist: “Alhoewel wij op veel punten door de kantonrechter in het gelijk zijn gesteld zijn wij toch gematigd tevreden met de uitspraak. Het belichten van beeldmateriaal waarbij er een onjuiste context wordt aangevoerd is namelijk ook in strijd met het persoonlijkheidsrecht. Ook aan dit laatste aspect heeft Powned zich schuldig gemaakt. Het beeldmateriaal betreft namelijk een eerbetoon aan de gevallen zwarte soldaten van de Tweede Wereldoorlog gedurende de Dodenherdenking op de Dam. Powned licht de beelden in beide uitzendingen onterecht toe als protestactie tegen Zwarte Piet. Dit laatste punt heeft de Kantonrechter mijns inziens onterecht gepasseerd waarbij er sprake is van een gebrekkige motivering.”

Kevin Roberson: “Het belang van deze uitspraak is dat creatieve partijen inzien dat het mogelijk is om je recht te halen ook als het gaat om grote mediabedrijven zoals Powned die toch niet verwachten dat er vanuit die hoek een procedure aangespannen wordt. Hier is echter wel voor nodig dat er uit een pot geput kan worden of dat er meer juristen zijn zoals Urban die zichzelf op deze manier inzetten.

Als journalist wil ik dat mijn items in een juiste context besproken worden waarbij er geen misbruik van mijn beelden wordt gemaakt met het doel een eigen agenda te belichten. Ik geef toe dat het niet makkelijk is om een procedure te starten waarbij je een volledige proceskostenveroordeling boven het hoofd hangt indien je in het ongelijk wordt gesteld. Het gaat bij mij echter niet om het geld maar om de hoofdreden dat ik journalist ben geworden: Ik wil een geluid uit de samenleving belichten dat door de mainstream media niet belicht wordt, of juist verkeerd wordt belicht. In dat kader is de discussie over ‘fake news’ zeer relevant.”

Powned zou welhaast de trend kunnen hebben gezet in nieuws in een ‘journalistieke vorm’ zoals deze door Donald Trump wordt bedreven…

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter