Professional Imaging 2013
de veertiende editie

view counter

Peter DuringhofProfessional Imaging is een beurs die zichzelf ieder jaar opnieuw weer bewijst. Met een gemiddeld aantal bezoekers van 6.000+ en praktisch ieder zich zelfrespecterend bedrijf op gebied van toelevering vervult de beurs een belangrijke rol. Het gaat niet alleen over het schuiven van de dozen, alles draait vooral om zinnige informatie van de zijde van de fabrikanten, ook de seminars en workshops van internationale sprekers dragen bij aan het bijblijven op het vakgebied, het inspireren en aan kennisvermeerdering. Bovendien is de beurs een uitstekende plaats geworden om collega's te zien en contacten op te doen.

Peter Duringhof

Peter Duringhof, fotograaf en organisator van Professional Imaging is aan het woord. “Deze beurs wordt een unieke editie. En dat in een tijd waarin het economisch gezien niet erg voor de wind gaat. Met Cyprus als het nieuwe IJsland. Hoewel ik zelf denk dat er nu een tijd van stabilisatie optreedt en dat in de tweede helft van 2013 de economie, wellicht heel langzaam, maar wel gestaag de goede kant uit gaat. Wat wij hebben kunnen leren is dat matiging van de kosten toch een mogelijkheid biedt om te kunnen blijven bestaan, zowel voor de ondernemer als voor de beurs. De ondernemer is meer dan ooit gedwongen goed na te denken over nieuwe investeringen. foto: © Professional Imaging 2013, de veertiende editieProfessional Imaging is een uitstekende manier om kennis te nemen van hetgeen er op de markt is en welke trends er vallen te signaleren. Ik hoop dan ook echt dat iedere bezoeker zich realiseert dat het dank zij het bedrijfsleven is dat deze beurs op deze wijze kan worden gehouden. De bedoeling is nog steeds om de toegang tot Professional Imaging voor het vak kosteloos te houden. Opvallend is dat deze beurs een record aantal aanmeldingen heeft gehad van exposanten. Op dit moment is er zelfs een ruime wachtlijst, niet alle geïnteresseerden konden worden geplaatst. Het harde gegeven dat de beurs voor de exposanten ruim is overtekend mag een bewijs zijn voor de noodzaak een dergelijke beurs voort te laten bestaan.”

Breed programma, onder de pet

“In 2013 is er gekozen voor een nóg breder programma. Professional Imaging is dit eigenlijk verplicht naar de bezoeker toe en naar de ondernemers die aan de beurs deelnemen. foto: © Professional Imaging 2013, de veertiende editieEr wordt onder andere aandacht besteed aan natuurfotografie. Ook worden de Hasselblad Masters tentoongesteld. Een bijzondere tentoonstelling van fotografie op hoog niveau, ik ben er met recht trots op dat wij deze tentoonstelling kunnen aanbieden. Het verdere programma is nog steeds niet definitief bekend. Wel kan ik al een klein tipje van de sluier oplichten. Verder zijn wij bezig met iets dat met de troonwisseling te maken heeft. Maar voorlopig zeg ik hier liever nog niets over omdat hierover nog niet alles vast ligt. Maar dat wij een primeur gaan beleven, dat is welhaast zeker. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn dan worden deze gemeld zowel op de website van Professional Imaging als in PhotoNmagazine.eu, ik zal hier zeker op terugkomen.”

Kantelpunt

“Het beeldvak is het laatste decennium sterk aan het veranderen. De afgelopen jaren is de pure fotografie onder invloed van het internet en de nieuwe media zo ruim geworden dat wij over cross-media gingen spreken. foto: © Professional Imaging 2013, de veertiende editieDe afgelopen twee jaar is het echt multimediaal aan het worden. Wij zitten op een kantelpunt. Steeds meer worden wij in het vak met nieuwe mogelijkheden en vragen geconfronteerd. Er is een duidelijke verschuiving van gedrukte media naar interactieve digitale uitingen. Door hier op in te spelen ligt hier voor de traditionele fotograaf een goede boterham, zonder dat de kernwaarden van het vak verloren gaan. Ik geef een voorbeeld, spelers zoals Samsung, voornamelijk actief op de kantoor- en consumentenmarkt, gaan meer en meer betekenen op het vlak van het beeldvak. Wij krijgen in de multimedia ook geluid er bij. Je kunt een parallel trekken met de stomme film, die is al jaren niet stom meer en is soms al 3D geworden, maakt gebruik van computeranimaties en wordt eigenlijk een geheel andere tak van sport. In het fotovak is het al niet anders. Naast de traditionele fotografie zijn er steeds meer ideeën gekomen voor andere vormen. Vormen die niet alleen een verrijking kunnen zijn maar die ook meer dingen mogelijk maken. Communicatie wordt steeds belangrijker en doeltreffender. Denk aan de beeldmaker die via een smartphone contact houdt met klanten en leveranciers, die via het internet doeltreffend bestanden kan verzenden, die een visagiste regelt en dit zelfs vanaf de andere kant van de wereld kan doen.”

foto: © Professional Imaging 2013, de veertiende editie

Beursdagen, de nieuwe data

“Er komen bij ons veel vragen binnen over de datum waarop de beurs wordt gehouden. Vanwege de vakanties hebben wij dit jaar gekozen voor een later tijdstip. Achteraf ben ik er zelfs erg blij mee, wij hebben ooit tijdens een beurs zwaar winterweer gehad, ook dit jaar zou Professional Imaging bedekt zijn geweest onder een dik pak sneeuw. foto: © Professional Imaging 2013, de veertiende editieEr was natuurlijk ook een jaar dat men tussen de bedrijven door lekker buiten kon zitten in een halftropisch zonnetje, maar meestal is het in de eerste helft van maart knap guur. Ik denk er over het nieuwe tijdstip te handhaven. Voor iedereen is het begin van het jaar al weer erg druk, voor diegenen die de beurs moeten voorbereiden komt er na de drukke feestdagen meteen weer veel werk op hen af. Te meer omdat maart kort relatief achter de feestdagen zit, dicht tegen de periodes van de voorjaarsvakanties. En laten wij carnaval niet vergeten, voor een groot deel van het land veroorzaakt dit ook nog extra drukte. En erg belangrijk, wat is er nu mooier om in lenteachtige sferen de beurs van de toekomst te bezoeken? Want Professional Imaging gaat vandáág over de toekomst.”

Het is aan te raden voor de laatste informatie regelmatig op www.professionalimaging.nl te kijken, het programma wordt met de dag uitgebreid.

En een goede raad, Wacht niet te lang maar boek nu uw gratis toegangsticket om teleurstelling te voorkomen, want vol is vol.