Professional Imaging 2015
wekelijkse updates

Gepubliceerd: 3 april 2015
view counter

update 3 april 2015

28, 29 en 30 maart feest

Het wordt zo langzaamaan saai, de 16e editie van de belangrijkste beurs van de BeNeLux is ook ditmaal een succes geweest. Ons jaarlijkse fotografenfeestje werd ook dit jaar druk bezocht. Het team van de beursorganisatie is vlekkeloos op elkaar ingespeeld, niets wordt aan het toeval overgelaten en er zijn vrijwel geen incidenten.

Dit jaar waren er over de drie dagen respectievelijk 2674, 3392 en 3009 bezoekers, het totaal kwam hiermee uit op 9348 mensen die de beurs niet wilden missen. Weliswaar 221 minder dan de 9569 van vorig jaar maar daar is een verklaring voor.

Parkeren en sluiting van de on line registratie

De organisatie werd vorig jaar aangenaam verrast door de grote toeloop. De beurs trok 3000 bezoekers, ofwel 50%, meer dan de jaren daarvoor in Nieuwegein. Dit jaar was men hierop voorbereid, er werd bij omliggende bedrijven extra parkeerruimte gehuurd en er werd voor bebording en parkeerbegeleiding gezorgd. Hoewel het druk was is er geen klacht over parkeerexcessen binnengekomen. Een enkeling had kritiek had op de uitrijkaart van € 5,- , maar dit was om de extra kosten van de ruimere parkeermaatregelen deels te kunnen dekken. En laten wij eerlijk zijn, een dagje RAI-parkeren kost tegenwoordig ook minimaal € 17,- (tijdens de auto-RAI zelfs € 20,-), dus waar hebben wij het over...

Veel inschrijvingen

Al snel bleek dat weer meer inschrijvingen waren. Hoewel uit ervaring blijkt dat er ieder jaar 20% van de inschrijvers niet op komt dagen en hier bij de uitgifte van de toegangstickets al enigszins rekening wordt gehouden, sloeg de organisatie de schrik om het hart. Peter Duringhof:

Wij besloten twee weken van te voren de inschrijving te sluiten, erg jammer. Laat je de inschrijving doorlopen dan moet je mensen met een geldig ticket weigeren, de brandweer heeft een maximum aantal bezoekers vastgesteld. En hebben sommigen een tevergeefse reis gemaakt. Overigens kan men altijd tóch proberen te komen, omdat er een kleine marge is. Dit jaar was het 'no-show-percentage' 19%, er was dan ook nog ruimte geweest voor zo'n 2000 bezoekers extra. Maar om dat van te voren te weten mag ik wel helderziend zijn...

Natuurlijk zinnen wij op maatregelen om het percentage 'no-show' in de toekomst te verlagen dan wel te voorkomen, maar daar moet nog ‘een kwartiertje' stevig over worden nagedacht...

Stroomstoring, telefoonstoring en extreem weer

Ondanks de stroomstoring in de nacht van vrijdag op zaterdag, het extreme weer van zondag en als dessert een internetstoring van UPC op de maandag s deze editie als zeer goed ervaren. Het tekent de kwaliteit van de organisatie dat alle calamiteiten adequaat werden opgevangen, wij hebben er in ieder geval niets van gemerkt.

Verjonging

Opvallend was het grote aandeel jongere bezoekers. Niet dat er minder oudere fotografen naar de beurs kwamen, maar de groei is denkelijk te wijten aan de (overigens normale) verjonging binnen het vak. En ook het vakgebied breidt zich uit er zijn onder multimediale disciplines zoals film en webdesign bij gekomen. Ten opzichte van voorgaande jaren was er ook een toename van Belgische bezoekers, rond de 30%. Wij denken ook dat dit de reden is dat de lezingen overvol waren, jongeren hebben een duidelijk doel voor ogen, zo veel mogelijk leren. Ik citeer Joep Kock van Bureau Beeldvorming:

Het zou me niet verbazen als we aan de vooravond staan van een heel nieuw fotografie-tijdperk, waarin de oude garde wordt opgevolgd door een nieuwe zeer goed opgeleide fotografische elite, die niet in het fotovak is terechtgekomen door opvolging of familiaire achtergrond, maar door bewuste keuze voor het vak. De bezoekers die ik heb gesproken hadden vaak een duidelijk doel voor ogen, waarbij niet zozeer zakelijke argumenten, alswel creatieve aspiraties voorop stonden.

Activiteiten

Ook dit jaar waren er weer lezingen met sprekers uit binnen en buitenland waren van een uitzonderlijk niveau. In het theater wisten negen hoofdsprekers hun publiek te boeien. Namen zoals Scott Kelby, Frank Doorhof, Glyn Dewis en Bert Monroy behoeven geen enkele uitleg.

En buiten de lezingen wist het toegestroomde publiek ook de tentoonstellingen van Adri de Visser en Gerhard Nel zeer te waarderen. Master Photographers Network (MPN) presenteerde werk van leden. De masterclasses werden goed gewaardeerd en de live studio met publieke interviews kan als een goed initiatief worden beoordeeld. Ook WilcoVak, een der standhouders, presenteerde een werkelijk schitterende tentoonstelling met werken van Erwin Olaf, Anton Corbijn, Ruud van Empel en Brigitte Vincken.

Bijzondere gebeurtenis

Ridder Dirk van der Spek en N. Meijer, burgemeester van ZandvoortOp Professional Imaging 2015 werd er in een besloten bijeenkomt een ridderorde uitgereikt. Het kwam als een volkomen verrassing. Dirk van der Spek kreeg wegens dertig jaar inzet voor de promotie van de fotografie door Niek Meijer, burgemeester van zijn woonplaats Zandvoort, de versierselen behorende bij de orde van de Ridder van Oranje Nassau opgespeld. Dit onder meer voor zijn werk als uitgever, bestuursfunctie bij World Press Photo en het opzetten van de EISA (EISA Awards).

Standhouders

Het merendeel van het publiek kan terugkijken op een geslaagde beurs. Ook de standhouders heerste grote tevredenheid. Vrijwel unaniem verklaarde zij dat het voor hen ook een goede beurs was geweest. Dit is mede belangrijk omdat zij het zijn die de beurs financieel mogelijk maken. PhotoNmagazine.eu introduceerde met de juristen van i-ee Advocaten een 'Juridische Speeddate' waarin iedereen in korte gesprekjes een probleem kon voorleggen. Van deze gelegenheid werd goed gebruik gemaakt.

Fotovakschool

Speciale vermelding verdient 'onze' Fotovakschool. Ooit opgericht vanuit het vak en sinds kort, in het jaar van haar 75-jarig bestaan, een geaccrediteerde opleiding. Zij mag zich nu Universiteit voor Toegepaste Fotografie noemen. Door de nieuwe status kan zij opleiden tot de internationaal erkende Bachelorgraad en kan zich scharen in de rijden der universiteiten en hogescholen. Ook is hierdoor studiefinanciering mogelijk geworden. In haar zes vestigingen kan men zowel de basisopleiding als ook MBO en de HBO opleiding volgen.

Terugkijkend

Terugkijkend al met al een goede beurs, die merkwaardig genoeg niet hectisch was maar waar een (voor een beurs) rustige sfeer heerste. En met vele van de bezoekers mag ik afsluiten met: "Volgend jaar zijn wij met plezier weer van de partij..."

 

Scott Kelby

update 25 maart 2015

Laatste waarschuwing... ;-)

Het klinkt onheilspellend, maar hoeft het niet zo te zijn. Hoewel er op dit moment voldoende parkeermogelijkheden rond het beursterrein zijn gecreëerd, compleet met verkeersbegeleiding en bebording, is het toch aan te raden zo veel mogelijk te carpoolen. Dit vermindert de verkeersdruk aanmerkelijk.
Andere mogelijkheden zin om met de trein te komen en gebruik te maken van het kosteloos vervoer naar het beursterrein. Voor treinreizigers zijn aanmerkelijke groepsreducties mogelijk, zoals in de update van 19 maart (hieronder) reeds werd omschreven.

Belangrijke programmamededeling Theater

Let ook op de gewijzigde toegangstijden, op zaterdag, zondag en maandag 28, 29 en 30 maart van 9.30 - 17.30 uur. Dit heeft er mee te maken dat in vergelijking met vorige jaren door de ruimere bezette programmering de aanvangstijden zijn vervroegd. De ochtendsessies beginnen nu om 10 uur.

update 21maart 2015

Beursinschrijving gesloten

Na het succesvolle popfestival Pinkpop in Landgraaf (Limburg) dat binnen twee weken was uitverkocht is nu ook Professional Imaging 2015 het slachtoffer geworden van overbevolking. Vorig jaar werd de parkeercapaciteit onverwacht overschreden en werd er snel op de dag zelf een uitbreiding gerealiseerd, compleet met pendelbus vervoer, dit jaar is de beurs overtekend.

Peter Duringhof, Professional Imaging, deelt mede: "Voor het eerst in 16 jaar, 1 week van te voren, vandaag om 15.35 uur, blijkt de beurs volledig volgeboekt te zijn."

Het zat er al aan te komen, ondanks de grotere locatie lag het aantal inschrijvingen dit jaar van dag één van de inschrijving af al beduidend hoger. Dit is ongetwijfeld te wijten aan de kwaliteit van het gebodene, dat ver uitstijgt boven dat van andere vergelijkbare beurzen en mogelijk ook door de goede bereikbaarheid vanuit. En dit terwijl met de verhuizing naar Nijkerk ten opzichte van Nieuwegein de beursoppervlakte met ruim 65% is vergroot naar 6.000 vierkante meter.

Dat de beurs Professional Imaging zichzelf hiermede heeft overstegen moet zeer aannemelijk worden geacht.

update 20 maart 2015

Overweldigende belangstelling beurs

Heden is het aantal de inschrijvingen zodanig opgelopen dat moet worden gevreesd dat de toeloop van bezoekers wel eens te groot kan worden. Ingevolge de verordening van de brandweer is het aantal beschikbare inschrijvingsplaatsen beperkt en nog maar voor 280 deelnemers mogelijk. Het is aan te raden direct in te schrijven.

update 19 maart 2015

Advies carpoolen, inschrijvingen overtreffen nu reeds alle verwachtingen

Zoals het er naar uit ziet heeft Professional Imaging nu reeds een record aantal bezoekers. Organisator Peter Duringhof: "Na het succes van de eerste editie in Nijkerk, waar door de onverwachte toeloop een parkeerprobleem ontstond, hebben wij gemeend extra terreinen op het industrieterrein te moeten bij huren. Ook is er gezorgd voor bebording en verkeersgeleiding.

Zoals de organisatie het nu ziet zou het echter wel eens kunnen dat ook de sterk verruimde parkeermogelijkheden krap zullen blijken, Vandaag dat wij iedereen aanraden zoveel mogelijk samen te rijden met vrienden en collega's."

Gezelliger met groepsreis per trein

afbeelding 3Behalve dat dit natuurlijk ook veelgezelliger kan zijn, zij en volgens de redactie van PhotoNmagazine nog twee manieren. Namelijk elders parkeren en het laatste deel met de trein te reizen. Dan kan vanaf station Nijkerk van de kostenloze pendelbus naar het beursterrein gebruik worden gemaakt. En natuurlijk kan men ook de gehele reis comfortabel per trein maken, ook hier geldt dat het met meerdere mensen gezelliger is. Bovendien kijkt de conducteur, dit in tegenstelling tot de verkeersagent, niet op een enkel borreltje meer.

Met een NS Groepsretour kan in men in de 2e klas met z’n vieren op werkdagen na 9.00 uur en in het gehele weekend samen voor maar € 55 reizen. Voor iedere extra reiziger hoeft dan slechts € 2,50 extra te worden betaald. Dit geldt ook voor een aantal andere maatschappijen, gezellig en voordelig. Informatie: www.ns.nl/producten/losse-kaartjes/p/groepsticket-daluren.

Waarschuwing

Het kan zijn dat er een 'numerus fixus' wordt ingesteld, dit omdat de brandweer een maximum aantal deelnemers toestaat. Het is dus zaak om bijvoorkeur op de dag te komen dat u zich heeft geregistreerd.

U gaat toch ook carpoolen?

Belangrijke mededeling

Toegangstickets, kostenloze registratie

Zoals het er nu naar uit ziet moet de stroom bezoekers, in tegenstelling tot in het verleden, goed worden gemanaged. Stel dat iedereen op dezelfde dag komt...  ZO erg is het natuurlijk niet, maar het leek de organisatie met het toenemend aantal bezoekers wel wenselijk om het aantal  inschrijvingen per dag te maximaliseren. Daarom is het voor u en voor ons wenselijk dat u zich zo veel mogelijk aan de bij registratie opgegeven dag houdt. Indien u nog niet heeft geregistreerd, dan wordt u met klem aan te raden dit nu te doen. Dit kunt u doen door op op onderstaande knop/plaatje te klikken:

button om je kunnen registreren

update 5 maart 2015

Live studio

Elke beursdag zullen er tussen 10.00 en 16.30 uur opnamen plaats vinden in de Live Studio op de beursvloer in Hal 2. De op te nemen items zullen bestaan uit het afnemen van interviews, discussiepanels, het introduceren van nieuwe producten en wat zich verder nog aandient.

impressie van de Live Studio standIn samenwerking met Canon worden door 2 mobiele teams ook impressies gemaakt op de beursvloer. Uit zowel de producties van de opname studio als van de 2 Canon teams wordt uiteindelijk een Dag Journaal samengesteld. Dit Journaal wordt iedere beursdag om 17.00 uur online geplaatst op de site van Professional Imaging.

Deze Live Studio wordt tevens de aftrap voor een gespecialiseerde AV hal in 2016.

De Live Studio wordt gerealiseerd in samenwerking met Blackmagic / Media Machine, CameraNu.nl, Limbowand, Mafico en TSE.

Belgische registraties gestegen

Op dit moment blijkt het aantal Belgische bezoekers-registraties te zijn toegenomen met 30%. Dit in vergelijking met hetzelfde moment in 2014. Het toont duidelijk aan dat de belangstelling die er al vanuit de Belgische collega's was, dit jaar duidelijk is toegenomen.

In dit verband is van belang op te merken dat aan de zijde van de exposanten ook bedrijven uit België en Nederland te vonden zijn. Een logisch voortvloeisel uit het feit dat gebundelde krachten een beurs aantrekkelijker maken en bovendien door het grotere bereik een hoge effectiviteit hebben.

Niet te missen

Al met al wordt er duidelijk dat Professional Imaging 2015 zélfs in moeilijke tijden, een niet te missen evenement op alle gebied is voor de beeldmakers.

view counter