Professional Imaging groter dan ooit

Nieuwe records gevestigd!

view counter

Een opsteker voorde Belgische en Nederlandse fotografie. Professional Imaging 2014. Een fantastische beurs en dat in tijden die economisch zeer moeilijk zijn. Een beurs die volgens een Vlaams exposant internationaal geen slecht figuur slaat. Hugo Lenvain van kartonnage Positiv, maker van zeer exclusieve en toch betaalbare presentatiemiddelen en notoir aanwezig op alle zelfrespecterende beurzen in Europa en daar buiten: “Samen met de beurs in Parijs de beste beurs van Europa, alleen heeft deze beurs mijn voorkeur.”

Plannen

Peter Duringhof vertelde al in een zeer vroeg stadium over zijn plannen. Het NBC werd te klein, na de verbouwing zou er nog meer standruimte af gaan. Bovendien was er een wachtlijst van exposanten, Peter moest nee verkopen. En een nieuwe locatie betekent een zeker risico. De bezoekers én de exposanten zijn na 14 jaar gewend aan de ruimte en de opzet. Gewend aan de geografische ligging. Gewend aan dit fenomeen, dat een jaarlijks terugkerend feest betekent. Gewend aan de inrichting die ook zal veranderen. En hoewel Professional Imaging de laatste jaren een bezoekersaantal van rond de 6000 wist te genereren, verhuizen blijft een risico. Er ontstond dus een zoektocht, een zoektocht naar een geschikte locatie, waar Peter de beurs ook uit zou kunnen bouwen.

Kom je morgenmiddag ook even...?

Ik werd door Peter gebeld, heel droogjes: “Jur, ik heb een goede locatie gevonden, kom je morgenmiddag ook even kijken? In Nijkerk.”
Huhh..?
Maar nadat ik was bekomen van de verbazing, 'zat er ook nog 'iets' in Nijkerk?' was de verrassing compleet. Direct bij de snelweg gelegen, een spoorwegstation in de buurt, geen files, ruime parkeermogelijkheden. En een zeer goede locatie in een wat fraaiere omgeving dan het NBC. 'De Loods lag op een complex, tezamen met een goede hotelaccommodatie. En de totale beursoppervlakte was groter, Professional Imaging ging van 1800 naar 6000 vierkante meter, een 'groei' van ruim 230%. De locatie was ook centraal gelegen hoewel Nijkerk voor een aantal mensen klinkt als 'het eind van de wereld, aan een zandweg.' Niets bleek minder waar te zijn, vanuit Amsterdam en Zaandam bleek de afstand weliswaar 10 kilometer groter dan naar het NBC, maar de reistijd was 10 minuten korter. Nijkerk is, wanneer je goed op de kaart kijkt goed centraal gelegen.

Overdonderend

Nieuwe records zij niet altijd even moeilijk te vestigen, het enige record waar het nog om ging was het aantal exposanten en het natuurlijk de bezoekers. Het eerste was niet moeilijk, er was de vorige editie een behoorlijke wachtlijst. De 15e Professional Imaging ging van start met 97 exposanten. Het tweede was een gok, zou men naar Nijkerk willen reizen? De 'vage angst' bleek ongegrond: de bezoekersaantallen vielen niet tegen, in tegendeel er werd zelfs een nieuw record gevestigd!

zaterdag    2385
zondag      3116
maandag     4068
Totaal      9569

 
Debet aan de in grote opkomst was, afgezien van het productaanbod, ongetwijfeld het bijzondere programma. Wij telden alleen al in de theaters en het kenniscentrum inbegrepen, 104 sessies. Dit buiten de sessies die in de grote beursstands werden gehouden.

Tevreden

De standhouders die ik sprak, op een enkeling na, waren zeer tevreden over de beurs. De tijd ontbrak vooralsnog, maar PhotoNmagazine gaat een aantal meningen peilen.

Ook de tevredenheid onder de bezoekers leek hoog te zijn. Omdat wij slechts een steekproef konden nemen zullen wij binnenkort een lezerspoll opzetten. Tenslotte is de mening van de bezoeker bepalend voor het bezoek.

portret van Peter Duringhof met camera

Peter Duringhof 

Een opgetogen reactie van organisator Peter Duringhof, “Dit bewijst voor mij weer dat de beurs, door het grote aanbod aan kennis in combinatie van leveranciers, samen met professionaliteit, een grote aantrekkingskracht heeft op iedereen die met beeld te maken heeft. Dit is voor mij het bewijs dat het zinvol is om op deze ingeslagen weg door te gaan.”

“De parkeerproblemen waren voor mij wel een grote verrassing, het laat zien dat er een groot verschil is tussen 6000 en 9000 bezoekers. Ik heb echter de intentie er voor te zorgen dat er volgend jaar ruim voldoende parkeerplaatsen aanwezig zullen zijn en met matrixborden aangegeven. Indien deze verderaf zouden zijn gelegen zal men aanvullend met pendelbussen naar de beurs kunnen worden gebracht.” 

Tenslotte

De mensen van PhotoNmagazine zijn ook erg tevreden met de nieuwe opzet. Wij vonden met name de aanwezigheid van daglicht erg prettig. En het was door de grote ruimte en dus de ruimere gangpaden,  minder 'benauwd'. Wat ons betreft een groot succes, wij komen graag volgend jaar terug!