Professional Imaging, nieuwe kansen liggen op straat

Proloog
Gepubliceerd: 22 maart 2017

Het was weer hels. Mensen vragen ons wel eens waarom wij op een beurs gaan staan. Ruim 9.000 bezoekers te woord staan (lukt natuurlijk nooit), voorbereidingen, gesjouw, afbouwen.

Wij lieten 4.000 flyers drukken, er bleven er zo’n 2.000 over. Logisch, want velen hebben PhotoNmagazine al in de afgelopen 6 jaar ontdekt. Ook de inrichting van de stand kon simpeler (en fraaier), wij bouwen nu in een half uur op en in een half uur af.

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter

Wij hebben in de ruim 6 jaar PhotoNmagazine geleerd wat het is om op Professional Imaging te staan. Wij maakten ook de verhuizing van het NBC in Nieuwegein naar De Loods in Nijkerk mee. De beurs in het veel grotere ‘Nijkerk’ leverde 3.000 bezoekers méér op dan de 6.000 in Nieuwegein.

“Wie komt er nu in Nijkerk?” was een vraag van een fotograaf, “Veel te ver weg.” De Amsterdammer die de vraagt stelde kwam echter tot de ontdekking dat het net 10 kilometer verder was dan Nieuwegein, maar met minder parkeerproblemen. Nijkerk ligt ook net zo ver van Groningen als van Antwerpen, dus centraler zelfs dan dat overvolle Nieuwegein.

Over kansen. New Day Studio, waar twee jonge jongens een presentatie gaven waar de ervaren fotograaf een cultuurshock aan overhield. Maar hierover in het hoofdartikel meer.

Een aardige anekdote zal ik niemand onthouden. Twee heren, door de beurs overweldigd, zaten in een stand met een soort creditcardprinter. Deze werkte met een geniaal soort sublimatie-techniek. “Wij hebben deze beurs maar eens geprobeerd, maar weten eigenlijk niet wat wij hier doen. Het is een heel andere branche dan wij zijn gewend. Deze printers worden veel gebruikt door slagers, bakkers en groenteboeren, want de kaartjes zijn hygiënisch en afwasbaar.”

Meteen borrelde bij mij de gedachte op dat ze ook uiterst geschikt waren als bedankkaartje na een trouwerij, of om bij een geboortekaart mee te sturen met een portretje er op. Een meer blijvend aandenken want een creditcard-achtig iets slijt amper en dat gooi je ook niet weg. Wat het moest kosten? “De printers kosten zo’n 1.000 tot 1.500 euro, de kaartjes per stuk ongeveer 14 cent”. Een paar uurtjes later werd ik door een van hen opgezocht, hij vertelde enthousiast dat ik eens moest komen kijken. Zij hadden een soort mapje samengesteld met voorbeelden voor huwelijksfoto’s, babyportretjes en zo meer. “Wij zijn meteen met dit idee aan de slag gegaan, wij zijn je erg dankbaar. Niet alleen fotografen, maar ook andere standhouders hebben nu ineens interesse. En er zijn mogelijk al printers verkocht...”

Op zulke momenten denk ik dan dat je kansen niet alleen moet creëren, maar ook nooit met een té vooropgezet plan de markt op moet gaan. Dat kan een rem zijn op je creativiteit. Want soms zitten die kansen in de hoek waar je planmatig niet aan hebt gedacht en werpt de praktische toepassing zichzelf geheel automagisch in je schoot. Zoals de man die met een stukje ijzerdraad zat te droedelen en hup, daar werd de paperclip geboren.

Ideeën moeten stromen, creativiteit, spontane originaliteit en inventiviteit laten zich niet vanuit een gemarketierd logge fundering van gewapend beton opbouwen.

Aan Professional Imaging 2017 hield ik een zeer goed gevoel over. De economie gaat weer vooruit, iedereen is blij en ontspannen, het zit in de lucht. Collega Joep Bär ging nog verder: “Er is een hele frisse en ontspannen atmosfeer. Het lijkt wel (een financiële) lente.”

Volgend jaar weer!

O ja, die kaartjes… www.cardtho.nl en dan kijken bij cardprinters.

view counter