Scott Kelby:
You never do wrong when you do the right thing

foto: © Scott Kelby

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

Scott KelbyEen van de markantste personen uit de wereld van de fotografie is wellicht Scott Kelby. Ook een van de moeilijkst benaderbare mensen. Velen kennen hem als Photoshop- en Lightroom-expert, hij heeft meer dan vijftig boeken op zijn naam staan, geeft zo’n zestig tot zeventig seminars en lezingen per jaar en maakt zich ook zichtbaar met podcasts en andere publicaties. Vraag je fotografen naar Kelby, dan blijkt er verder weinig over hem bekend te zijn. PhotoNmagazine.eu licht een tipje van de sluier op.

Scott Kelby werd geboren in 1960 in Lakeland, Florida. Vanwege zijn interesse voor muziek speelde hij in een rockband. Er moest echter brood op de plank komen en zo werd hij financieel consulent bij Merrill Lynch. “Mijn hele kantoor was behangen met foto’s. Ik hield mij in die tijd veel bezig met reisfotografie, wanneer mijn job dit toeliet. Maar eerlijk gezegd, ik kon soms ‘s nachts niet slapen, want veel van mijn klanten waren al op leeftijd en ik moest adviseren over het beleggen van hun spaargeld. Wanneer de beurs omlaag ging, betekende het meteen een daling van hun maandinkomen. Mijn vrouw vond dat ik eigenlijk niet geschikt was voor dit werk: “Lieverd, je bent te veel begaan met het lot van je klanten, je bent hier niet voor geschapen. En bovendien, zíj willen beleggingen, zij willen geen Scott Kelby, dus laat het los. Je moet iets creatievers gaan doen!”

Grafische vormgeving

“Ik solliciteerde bij de First Union Bank en werd aangenomen op de afdeling die zich bezig hield met investeerders. Ik produceerde daar een nieuwsbrief voor de klanten. Al gauw werd door collega’s van andere afdelingen gevraagd of ik ook hun nieuwsbrieven kon maken. Van het een kwam het ander en voor ik het wist, werkte ik naast mijn gewone werk voor vijftien kantoren door het hele land als freelancer. Dus verliet ik First Union om samen met mijn vrouw een klein reclame- en grafisch ontwerpbureau te beginnen. Wij richtten ons op kleine financiële kantoren die zich geen reclameafdeling konden veroorloven. Vanuit mijn financiële achtergrond schreef ik ook de teksten. Alleen van al die nieuwsbrieven konden de rekeningen worden betaald. Die nieuwsbrieven waren eenvoudig te maken, ik werkte met een stramien, plakte de tekst er in, zette de namen van de klanten er in met hun telefoonnummers en gaf het eindproduct mee aan FedEX om het bij de klanten van de opdrachtgever te laten bezorgen. ‘We were in business at once!’”

foto: © Scott Kelby

Zonder opleiding

“Ik maakte traditionele fotografie en had geen enkele officiële opleiding genoten in fotografie, dus moest ik mij alles zelf eigen maken. Mijn broer en ik fotografeerden intensief. Zodanig dat ik hierdoor in een soort staat van ‘burned out’ kwam. De hele boel verhuisde naar de zolder en dat was dat. Ik kwam op Photoshop via een andere deur. Ons reclamebureautje kreeg de opdracht een tijdschrift te maken voor Britse expats in de Verenigde Staten. Wij vonden de zwart-wit foto’s die wij zelf maakten in drukwerk niet goed genoeg. Gelukkig liet een van mijn vrienden mij Photoshop 2.0 zien en ik was meteen onder de indruk. Ik moest ook dit zelf aanleren en het nam beslist meer tijd dan wanneer ik naar school was gegaan. Gelukkig waren er twee jongens in de buurt, Doug Gornick en Manuel Obordo, die er erg goed in waren en die mij vaak uit de problemen hielpen en vragen wisten te beantwoorden. Gelukkig hield het dagelijks werk in dat ik veel met Photoshop kon werken, dus leerde ik ook zwemmen in het diepe eind van de vijver. Het kostte wel moeite. Het verbaast dan ook iedereen dat ik bepaald geen ‘techie’ ben, maar mij liever met creatieve zaken bezig houd, met beeld. Ik zou mijzelf omschrijven als een estheet. Iedereen die mij om technische hulp vraagt met de Mac of de printer verbaast zich daar telkens weer over. “Jij hebt er toch boeken over volgeschreven?” Mijn antwoord is dan: “Is het je nooit opgevallen dat ik nooit heb geschreven over het opzetten van en troubleshooten in computernetwerken?” Wanneer ik een probleem heb, bel ik gewoon een vriend of laat de IT-ers opdraven.”

Mac nieuwsbrief

“Met mijn vrouw Kalebra, mijn vriend Jim Workman en zijn vrouw begonnen wij met het maken van een plaatselijke nieuwsbrief voor Mac-gebruikers. Het doel van de brief was om kosteloos aan software te komen. Het plaatje was dat wij contact zochten met bedrijven en vertelden dat wij hier in Florida een lokaal blad hadden waarin wij hun software wilden reviewen. En het groeide. ‘Mac Today Magazine’ werd ‘Central Florida’s Macintosh’, daarna werd het ‘Florida’s Macintosh’, vervolgens ‘Southeast Macintosh’ en uiteindelijk groeide het uit tot ‘Layers Magazine’.” En met een brede grinnik: “En ik ben nog steeds hoofdredacteur. In die tijd schreef ik ook het boek ‘Down and Dirty Photoshop Tricks’ dat wij zelf uitgaven. Het ging over grappige dingen die je met Photoshop kon doen. Tot onze verbazing werden er 22.000 stuks van verkocht. Probleem was natuurlijk de distributie. Hierdoor ontstond het contact met uitgeverij Pearson. Ik schreef later ‘The Photoshop Book for Digital Photographers’ waarvan ‘slechts’ 350.000 exemplaren werden verkocht. Amazing...”

Seminars

Uitsluitend je living maken met een tijdschrift en nieuwsbrieven is natuurlijk leuk, maar wanneer je vooruit wilt, moet je er iets bíj bedenken. Scott: “Wij gingen naar een meeting van een gebruikersgroep en daar was een vent die een workshop Photoshop gaf. Toen de tijd om was, wilde iedereen dat hij langer door zou gaan. Een héle dag vond men zelfs te kort. En ik dacht, dat is eigenlijk geen slecht idee. In oktober 1993 deed ik een seminar van één dag in het Tampa Convention Center. Wij hadden twee zaaltjes gereserveerd. In een van de zaaltjes stond een aantal handelaren die ik had weten te interesseren, in het andere zaaltje hield ik het seminar. Wij hadden geen flauw idee hoe het zou uitpakken. Het was 1993 en Photoshop was niet zo alomvertegenwoordigd als nu. De zaaltjes kostten $ 190,- aan huur. Het was een gok of het geld eruit zou komen.. Wij rekenden $ 59,- per persoon, gooiden er alleen maar één pagina advertentie tegenaan en er kwamen ineens 155 gemotiveerde deelnemers uit de blauwe lucht vallen!”

Geen masterplan maar gewoon uit het vliegtuig stappen

“Hierna gingen wij naar Orlando en namen ook ons blad mee om het daar te laten distribueren. Een vriend van ons die daar woonde legde het in alle belangrijke winkels. Met succes. En ook hier werd een seminar een groot succes. Wij stapten daarna uit het vliegtuig in Miami en wij hadden publiek, wij stapten uit in Jacksonville en wij hadden publiek. Naar Atlanta gingen ook vliegtuigen. Wij stapten daar uit en dit werd onze eerste record.” De Kelby's en de Workmans waren inmiddels business partners geworden. Scott: “De vrouwen hadden het al door: “Die kerels zijn prima om seminars te organiseren en boeken uit te geven, maar je moet ze niet vermoeien met boekhouden, dat wordt een ravage.” Workman is er nu een paarj aar geleden uitgestapt. Hij vond het tijd worden voor zijn pensionering. Zijn vrouw werkt echter nog steeds mee. Is Kelby een marketingtalent? foto: © Scott Kelby“Weet je, ik zou graag willen dat er aan mijn hele verhaal een masterplan ten grondslag ligt. Dat wij alles volledig hadden uitgewerkt voor wij begonnen. Dát zou geniaal zijn geweest. De realiteit is echter, dat het een tot het ander leidde. En dat hoort eigenlijk ook zo te zijn. Wil je succes hebben in de dingen waar je in gelooft en die je leuk vindt, dan moet je die met plezier doen en goed.”

Fotografie is dóen

“Het is verbazingwekkend hoe vaak het mij is overkomen. Je gaat iets doen omdat je het wilt leren, meester wilt worden. Je fotografeert een nieuwe bibliotheek, voor niets, en geeft de foto’s weg. Opeens belt er iemand op die wil weten of je ook ‘zijn’ gebouw wilt fotograferen en vraagt naar een prijs. Ik maakte een paar portretten van piloten van legerhelikopters en ook wat actiefoto’s op verzoek van een vriend. Prompt meldde zich een paar mensen van de Kustwacht of ik een shooting wilde doen met een rescue-team. Deze foto’s werden weer door mensen ‘hogerop’ gezien en meteen kwam de vraag: “Kun je ook voor ons zoiets doen? Wat kost het?” Weet je, je vraagt mensen voor een portret omdat jij een model zoekt, omdat je plezier in je vak hebt en geeft ze ook een foto. Dat komt bij je terug. Zij zullen de foto trots laten zien en je bij anderen aanbevelen. Wanneer je alleen maar in je duistere studio eenzaam en academisch je creatieve bekwaamheden oefent met technisch perfecte invullichtjes, dan gebeurt ‘het’ nooit.”

Scott Kelby, voorkeuren en workflow

Interessant is de vraag over zijn persoonlijke voorkeur. Hij werkt graag met Nikon D3 en D300. “Maar ik beschik ook over twee andere ongelooflijk goede camera’s, de Canon 5D en de EOS 1D Mark III. Echter, de objectieven en de accessoires zijn minstens net zo belangrijk als de camera, misschien zelfs belangrijker. En zeer belangrijk is een statief. Zoals mijn goede vriend en landschapsfotograaf vriend Bill Fortney zegt: “Er zijn maar twee typen statieven: kleine lichtgewichtstatieven en goede statieven.” Ik beschik verder over drie Epson printers, de Stylus Photo R2880, de Stylus Pro 3880 en de Stylus Pro 7900. En dan de software. Voor mijn workflow zijn er uiteraard Photoshop en Lightroom. Natuurlijk is Photoshop een stuk van mijn inkomen, maar ik ben echter wel zo eerlijk dat ik mijn kritiek, zij het voorzichtig, uit. Deed ik dit niet, dan zou ik ongeloofwaardig overkomen. Zo ben ik bijvoorbeeld geen grote fan van de Bridge, en ik druk mij dan uiterst beleefd uit. Ik zeg altijd over dingen die je voor niets krijgt: “Er moet een reden zijn dat het gratis is.” Dus alles doe ik direct in Photoshop en in Lightroom. Al begon alles met Photoshop, sinds de eerste versie ben ik een Lightroomjongen geworden. Het is een werkelijk briljant stuk gereedschap voor fotografen. Hoe meer beelden je maakt, des te harder je Lightroom nodig hebt. Camera Raw is goed, de versie ingebouwd in Lightroom is beter. Er zitten een paar opties die je in de CS3 versie nog niet aantrof. Tegenwoordig werk ik naar schatting tussen 65% en 70% in Lightroom.

De naam van mijn moeder

Niet alles gaat even gladjes, sommige projecten worden niet met enthousiasme ontvangen. “Het blad Darkroom dat ik opzette voor Lightroomgebruikers had zeer snel een schare trouwe aanhangers. De naam zou je kunnen zien als een onzintitel, maar RAW’s moeten worden ontwikkeld, dus vandaar de naam. Eigenlijk kozen wij deze titel mede als eerbetoon aan het verleden, aan de traditie van de wortels der fotografie. Maar natuurlijk waren er een paar die-hards die het in hun ogen ongerechtvaardigd gebruik van dit woord voor een softwareblad niet pikten. Er ontstonden zelfs heftige mailwisselingen met zware beschuldigingen en scheldpartijen, waarin zelfs mijn moeder ter sprake werd gebracht. Zo’n heftige reactie hadden wij niet verwacht. Wij waren hier zelfs zwaar door geschokt...”

Worldwide Photowalks, ruim één miljoen foto’s op één dag

Een succesvol project, weliswaar wat minder bekend en mogelijk ondergewaardeerd, is ‘Scott Kelby’s Worldwide Photowalks’, een erg eenvoudig concept, maar je moet er maar op komen. Per stad kan kosteloos worden deelgenomen in groepen van maximaal vijftig fotografen/foto-enthousiasten die zich op de site kunnen aanmelden. Het doel is andere fotografen te ontmoeten en te wandelen. Uiteraard met veel geklik van sluiters. Hierna het bewerken van het materiaal en het uitzoeken van twee foto’s per persoon. Zo ontstaan series foto’s, die daarna op de website worldwide photowalk.com en op Flickr worden gepubliceerd. Er zijn ook prijzen aan gekoppeld, al is dit niet het hoofddoel. In 2009 op zaterdag 18 juni leverde de tweede editie foto’s op uit 47 landen met 246 steden en 900 groepen wereldwijd. Er werden 32.600 fotografen geregistreerd, die meer dan 1,8 miljoen foto’s op de dag maakten. Zo ontstond een tijdsdocument dat zijn weerga nog niet kent. Met als deelnemers professionele en vrijetijdsfotografen. Kelby: “Een van de belangrijkste attributen was niet de camera, maar waren de wandelschoenen. Want in de eerste plaats is het een wandeling met geestverwanten. Een extraatje is dat bezoek van cafe’s en restaurants geheel gratis is wanneer je het zelf betaalt.” ‘PhotoWalks’ toont ook weer aan dat aan succes niet per se een prijskaartje hoeft te hangen. En dat goede fotografie niet noodzakelijkerwijs serieus en zwaar hoeft te zijn, maar dat het ook plezierig mag zijn, een feestje. Maar tussen de regels door heeft Kelby hier met een glimlach, zonder museale, culturele, kunstzinnige pretenties dan wel commerciële doelstellingen een tijdsdocument mee neergezet. “Wat deed de wereld op 18 juni 2009?” Een wereldwijde boodschap van het leven en van een nieuw tijdperk.

Imperium

Het sterke punt van Kelby is dat hij in zijn leven dingen direct en zonder aarzelen heeft aangepakt. En dat hij met de stroom is meegegaan in plaats van zich een van te voren vast omlijnd doel te stellen. Door gewoon de dingen te doen die je tegenkomt en waar je plezier in hebt en gelooft, door met veel humor mensen een plezier te doen, heeft hij een miljoenenimperium opgebouwd. Anders is de energie die hij aan de dag legt onverklaarbaar. Scott was ook de bedenker van het 7-Punten Systeem voor Photoshop, zeven elementaire technieken om Photoshop optimaal te gebruiken. Dit 7-Punten Systeem is zo eenvoudig, maar ook revolutionair, dat Kelby er zelfs patent op heeft aangevraagd. Hij is, naast ‘Layers’, ook nog hoofdredacteur van de tijdschriften Photoshop User, medeoprichter en president van de National Association of Photoshop Professionals en tezamen met een docenten zoals Dave Cross en Matt Kloskowski, verantwoordelijk voor de podcast ‘Photoshop User TV’. Kelby Training is een andere poot van het bedrijf Kelby Media, dat zich beweegt op het gebied van online trainingen, seminars, en workshops.

Ten slotte

Het realiseren van dit alles, zelfs samen met zijn gemotiveerde medewerkers, is een prestatie. Zeker omdat hij ook nog tijd weet te maken voor zijn gezin: zijn vrouw en zijn dochter en zoon waar hij erg trots op is. De nu bijna 50-jarige Kelby woont met hen nog steeds in Florida, even buiten Clearwater. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met oosterse vechtsporten als taekwondo en karate en met pianospelen. Het fotograferen van landschappen (“I really enjoy shooting in Italy and in Maine!”), en fotografie van sporten als American Football, paardenrennen en motorsport staan ook op het menu. “And people, I love to take good portraits wich make people happy. And I really love teaching, wouldn’t miss it for anything in the world…”. Zeker dit laatste zal niemand verwonderen. Scott Kelby’s geheim: dingen gewoon dóen, simpel en positief denken, iedereen iets mee willen geven en verder hooguit wat bijsturen in de maalstroom van het leven. Hij brengt mensen samen en enthousiasmeert op onnavolgbare wijze met veel humor. Wellicht wint hij hier ooit een prijs voor…

view counter