Shahidul Alam gearresteerd:
Prins Constantijn, Prins der Nederlanden, steunt Shahidul Alam

foto van Shahidul Alam met tekst: Free Shahidul

Prins Constantijn, Prins der Nederlanden<br />
foto: Wikipedia commonsPrins Constantijn heeft donderdag (9 augustus 2018) zijn steun uitgesproken voor Shahidul Alam, de in het weekeinde door Bangladesh gearresteerde prijswinnende fotograaf, activist en publicist. "Grote mensen als Shahidul Alam lijden omdat ze hun stem laten horen”, twitterde Constantijn bij een bericht over de recente onrust in het Zuid-Aziatische land.

Constantijn reageerde in zijn functie als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds. Het fonds had inmiddels al de aanhouding op 5 augustus en daarop volgende mishandeling van Shahidul Alam, reeds jarenlang een partner van het Prins Claus Fonds, scherp veroordeeld. Ook werd zijn onmiddellijke vrijlating geëist.

Shahidul Alam werd door een grote politiemacht gearresteerd in zijn woning in Bangladesh.

PhotoNmagazine berichtte al eerder in een interview in 2013 met Shahidul Alam, dat werd gehouden in de conferentiekamer van het kantoor van het Prins Claus Fonds te Amsterdam, over deze geweldloze strijder voor democratie die fotografie-onderwijs gebruikt als middel.

Alam zou valse informatie hebben verspreid, onder andere in een interview met de televisiezender Al Jazeera, waarin hij vertelde over het studentenprotest in Bangladesh. Het protest begon als reactie op het doodrijden van twee studenten met de roep om handhaving van de verkeersregels. Volgens Alam ging het protest dieper, en werd mede geboren uit onvrede over het regime van premier Sheikh Hasina. Verder haalde Alam in dit interview het geweld tegen de demonstrerende studenten aan.

Volgens de regering van Bangladesh verspreidde Alam 'propaganda' en betichtte hem van het 'verspreiden van leugens, het geven van valse informatie en provocerende opmerkingen'. Dat alles is strafbaar volgens de ICT-wet, die de regering vergaande bevoegdheden geeft om onwelgevallige publicaties, ook op internet, aan te pakken. Alam, die inmiddels uit de hele wereld steunbetuigingen heeft gekregen, zit nog steeds achter de tralies in Dhaka.

Het is ongelooflijk en onaanvaardbaar dat een land, dat bij rampen en op andere wijze wordt gesteund door democratische regimes, zelf bijzonder ondemocratisch is en geen kritiek op laakbaar beleid kan velen.

Petitie

meisje tussen 2 bamboetenten in een suikerrietveldDe organisatie Change.org zette een internationale campagne voor de vrijlating van Alam op. Op de website van de organisatie wordt de mogelijkheid geboden een petitie te tekenen voor de vrijlating: “Wij, collega’s, vrienden en supporters van Shahidul Alam, staan er op dat de Bengaalse autoriteiten Shahidul onmiddellijk vrijlaten en de beschuldigingen van “provocerende opmerkingen” tegen hem laten vallen. Alam is een gerespecteerde journalist, burger en fotograaf die tientallen jaren onvermoeibaar heeft gewerkt om anderen te verlichten via zijn journalistieke werk en mentorschap van studenten om waardevolle visuele perspectieven te bieden voor Zuidoost-Azië. Alam heeft een grote daad verricht voor Bangladesh, zijn burgers en voor de wereld.

Het zou geen misdaad moeten zijn om journalist te zijn. Het zou geen misdaad moeten zijn om je mening vreedzaam uit te spreken. Door het tot zwijgen brengen van de journalisten van je land wordt er een gevaarlijke trend voortgezet die het leven van duizenden bedreigt die alleen maar proberen de mensen van onze wereld te informeren en te dienen.

Wij roepen op om deze persoon, wiens levenswerk een vitale functie vervult in de maatschappij, niet aan te vallen. Wij vragen dit niet alleen voor deze man, maar ook voor de vrijheid en het recht van het volk om toegang te hebben tot alle informatie die hu leven betreft. Dat is het werk van iedere journalist. Dat is het werk van Shahidul voor zijn land, voor zijn volk en voor ieder van ons.

Teken de petitie hier.

Laatste nieuws (15 augustus 2018)

Shahidul Alam is beschuldigd op grond van sectie 57 van de Bangladesh Information and Technology Act. Dit kan leiden tot een gevangenisstraf van 14 jaar. En dat voor een interview met Al Jazeera waar hij alleen zijn mening uitsprak.

Links naar berichten rond deze zaak

www.theartnewspaper.com/news/art-world-rallies-for-photographer-shahidul-alam-who-is-still-in-custody-in-dhaka

www.theguardian.com/world/2018/aug/12/arrest-of-shahidul-alam-is-an-attack-on-rights-in-bangladesh

news.artnet.com/art-world/what-you-need-to-know-about-the-case-of-bangladeshi-photographer-shahidul-alam-1331804

archive.dhakatribune.com/bangladesh/court/2018/08/12/shahidul-alam-sent-to-jail

www.ndtv.com/world-news/top-bangladesh-photographer-shahidul-alam-sent-to-jail-1899693

www.aljazeera.com/indepth/opinion/bangladesh-arrest-shahidul-alam-180809112820231.html

www.aljazeera.com/news/2018/8/11/calls-grow-for-release-of-bangladeshi-photographer-shahidul-alam

thewire.in/south-asia/bangladesh-shahidul-alam-student-protests

view counter