Softproofen in Lightroom

Gepubliceerd: 28 februari 2013

afbeelding 3Als professionele fotograaf weet je dat een colormanaged workflow essentieel is. Normaal denk je dan aan kalibratie van je scherm en eventueel van je printer en aan het werken met icc printprofielen. Maar zelfs in zo'n colormanaged workflow kan er nog altijd een verschil zitten tussen wat je ziet op je scherm en de print die uit de printer komt gerold. Dat heeft er ondermeer mee te maken dat een scherm enerzijds en een printer/papier/inktcombinatie nu eenmaal andere technologieën gebruiken om het beeld op te bouwen.

Om toch al - op je scherm - een idee te krijgen van hoe zo'n print er zou kunnen uitzien in functie van het gekozen papier kan je al jaren in Photoshop aan softproofing doen: softwarematig proofen. Vanaf de vierde versie van Lightroom kan je dat nu ook in dit pakket - althans gedeeltelijk: softproofing op basis van CMYK profielen (zoals gebruikt in drukpersen) kan niet, maar wie zelf afdrukt op een inkjet-printer kan dat nu in Lightroom. Meer nog: op basis van je softproofing kan je aanpassingen doen op een virtuele kopie van je bestand.

In deze video bekijken we softproofing in Lightroom van naderbij.

afbeelding 1Eens je softproofing uitgevoerd en indien nodig een virtuele kopie aangemaakt en bijgestuurd, kan je je bestand dan printen in de Module Afdrukken. Belangrijk is dat je daar onder 'Kleurbeheer' het juiste papier/printerprofiel selecteert (en eventuele softproofing in de printerdriver zelf uitschakelt: je wil niet dubbel softproofen! Nieuw in Lightroom 4 tenslotte is 'Afdrukaanpassing': dit laatste laat toe om alsnog aanpassingen te doen aan de globale helderheid en contrast van je afdrukken, wanneer zou blijken dat deze ondanks je colormanaged workflow stelselmatig te donker of te licht uit de printer komen gerold. Houd er rekening mee dat je deze afdrukaanpassing niet kan zien en dat er dus wat trial and error nodig kan zijn om het helemaal juist te krijgen. Eens je de juiste waarde gevonden hebt, kan je deze mee opslaan in een Afdruksjabloon.

Kortom: wie zelf print met een inkjet-printer hoeft voortaan minder naar Photoshop, noch voor het softproofen, noch voor het eigenlijke printen.

Wil je meer weten over dit onderwerp of over Lightroom 4 in het algemeen, dan vind je in mijn boek Lightroom 4 Ontmaskerd een prima leidraad.