Stephan Vanfleteren en de 'Helden op het water'

Recensie
Gepubliceerd: 5 augustus 2014

Omslag van het boek‘Soms doen je spieren zo zeer dat je een groot verlangen krijgt om te stoppen. In de acht kan dat niet, je moet aan de anderen denken, maar er doen zich wel momenten voor dat je hoopt op materiaalpech van de boot.’
Aldus Niels van der Zwan. Één van de belangrijke figuren uit de Nederlandse roeisport die Stephan Vanfleteren portretteerde voor het boek 'Helden op het water'. Van der Zwan ziet er ook echt uit als een held, met zijn haast klassiek Romeinse kop en zijn brede, ruig behaarde borstkas. Een echte roeier? Het zou ook een worstelaar kunnen zijn of een discuswerper.
Wedstrijd 1929Om meteen maar een misverstand te voorkomen: 'Helden op het water' is géén fotoboek, al speelt fotografie er een niet geringe rol in. Je kunt het eerder omschrijven als een bloemlezing met verzameling verhalen over de Nederlandse roeisport sinds 1846. Verhalen die geïllustreerd zijn met archieffoto's, waaronder ook mooi 19e eeuws materiaal.
In het midden van het boek is een katern ingeruimd voor de bijdrage van Vanfleteren. Misschien wel België's meest succesvolle fotograaf van dit moment kreeg de opdracht alle nog levende Olympisch kampioenen in beeld te brengen. En dat deed hij op en naast de bekende Bosbaan in Amsterdam. Zoals van Vanfleteren verwacht mag worden, maakte hij een aantal mooie portretten van roeiers (en een klein aantal roeisters) in zwart-wit. Heroïsch ogende figuren lijken in de minderheid. Er zitten ook dromers bij, mensen die tamelijk gewoontjes poseren maar ook een man die weggelopen zou kunnen zijn uit een absurd toneelstuk of circus. Maar geen enkele foto van roeiers in actie, helaas. Overigens begrijp ik uit de begeleidende tekst dat het niet alleen gaat om Olympisch kampioenen maar ook om 'enkele beloften van de aanstormende generatie roeiers'.
Vooral voor mensen die ooit geroeid hebben of een actieve of passieve liefhebber zijn van deze edele sport is het al met al een boeiend boek geworden.

* Helden op het water. Leo van de Ruit (t), Stephan Vanfleteren (f). Uitgeverij Kannibaal. ISBN 978-94-9137-676-4. Prijs € 39,95.

Klik op een afbeelding voor een vergroting
Henley 1914, Engeland Frans Göbel<br />
foto: © Stephan Vanfleteren Holland Vier<br />
foto: © Stephan Vanfleteren Kleedkamer Jan Wienese<br />
foto: © Stephan Vanfleteren De oude acht van Triton op de Kruisvaart te Utrecht in 1896:<br />
W.R.H. Kranenburg (boeg), A.G.H. van Romondt, A.G.W. Bentinck van Schoonheten, F.J. Noordhoek Hegt, C.M. Hartog, C. Lulofs, L.E. Brandt, J.G. Moltzer (slag) en D.F. van Duyl (stuurman) Universiteitsroeiwedstrijden (Varsity) op het Noordzeekanaal 1936 De oude vier van Triton uit Utrecht wint de Varsity op het Noordzeekanaal in 1933, met Frans Moltzer (boeg), Willem Oppenoorth, Han Storm van 's Gravesande, Pim Storm van 's Gravesande (slag) en Carel van Woelderen (stuurman) Niels van der Zwan<br />
foto: © Stephan Vanfleteren Diederik Simon<br />
foto: © Stephan Vanfleteren J.J.K. Ooms<br />
Nederlands Kampioen 1891 De dames acht wint verrassend zilver op de spelen van 2000 in Sydney:<br />
Anneke Venema (boeg), Carin ter Beek, Nelleke Penninx, Pieta van Dishoeck, Eeke van Nes, Tessa Appeldoorn, Marieke Westerhof, Elien Meijer en Martijntje Quik (stuurvrouw) Cirkel, Vellenga, Gabriëls en Vermeulen overklassen in Luzern de onverslaanbaar geachte Britten en winnen de World Cup (2007) Boekenfiche