Sterke arm der wet in beeld brengen

Blog Het Recht NL
Gepubliceerd: 27 maart 2019
Onder redactie van Mr. Kitty van Boven

Advertentie

Cover Richtprijzen 2019

view counter

portret van Bas ReijneOp 18 maart 2019 vond een schietpartij plaats in Utrecht. Deze verschrikkelijke gebeurtenis leverde veel imposante foto’s van politieagenten op. Bij het lezen van de krant vroeg ik mij daarom af: mag je foto’s maken van politieagenten?

In beginsel is het fotograferen van politieagenten op een voor het publiek toegankelijke plaats toegestaan. Dit valt namelijk onder de vrijheid van informatievergaring, hetgeen onder de vrijheid van meningsuiting valt ex. artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.[1] De grootste uitzondering op deze hoofdregel is, dat u de politieagenten niet met een verborgen camera mag filmen.[2] Die uitzondering gaat uiteraard niet op wanneer u een normale camera gebruikt om te fotograferen.[3]

Dit betekent echter niet dat u de foto’s vervolgens vrijelijk mag (laten) publiceren. Net als iedere andere Nederlander heeft een politieagent namelijk portretrechten. Mogelijk kan een politieagent zich daarom tegen publicatie van de foto verzetten.[4] Belangrijke redenen om zich te verzetten zijn bijvoorbeeld inbreuk op privacy of het gevaar voor represailles. Per geval zal daarom bepaald moeten worden of de politieagent bijvoorbeeld onherkenbaar dient te worden gemaakt.

Al met al mag u dus wel foto’s maken van de mannen en vrouwen in blauw, maar mogelijk mag u deze niet (onbewerkt) (laten) publiceren.

view counter