Terugblik op Professional Imaging

Proloog
Gepubliceerd: 17 maart 2012

portret van Jurriaan NijkerkProfessional Imaging is weer achter de rug. Wij waren moe maar zeer voldaan. De beurs is niet alleen kijken, maar ook oude en minder oude vrienden ontmoeten, contacten leggen en natuurlijk het magazine promoten: wij hebben 's avonds achter de PC gezeten en zagen een toeloop van bezoekers op PhotoNmagazine.

Op de beurs hebben wij voor de organisatie een (bescheiden) beursblog gemaakt met sfeerimpressies die door Joep Bär een aantal malen rechtstreeks vanuit onze stand op  de beurs op de server werden gezet. Niets aan bewerkt, niets aan gefotoshopt want er was geen tijd voor. Het beursblog is vindbaar op de sponsorpagina van Professional Imaging.

Veel gezien, veel gesproken, veel gehoord. En dan valt er een gat. Nog net geen beurskater. Maar wel een prettige kater met een voldaan gevoel. En ondanks de pessimistische berichten over een haperende economie was de beurs een topper, met een bijna record van 6625 bezoekers. En uit de reacties van de exposanten kon ik opmaken dat deze gemiddeld tevreden tot zeer tevreden waren.

Wat mij van het hart moet is dat er helaas aan de eerste PIA d'Or te weinig fotografen meededen. Persoonlijk had ik graag meer deelnemers gezien, er wordt in Nederland heel goed gepresteerd. En dat mag worden getoond! Ook voor de fotografenorganisaties, die goed waren vertegenwoordigd in de stand van de Fotografenfederatie, ligt hier zeker een nóg meer stimulerender taak open. De resultaten van de PIA d'Or kunt u op deze pagina in dit magazine bewonderen.

Ook dit jaar waren de voordrachten, de demonstraties en workshops weer van hoog niveau, ik heb genoten van de sterke en bijna clowneske presentaties die Drew Gardner en Dave Black die als een wervelwind over het podium van het Adobe Theatre joegen. Onze 'eigen' Piet van den Eynde verzorgde bij Wacom een verhaal over Lightroom 4. De presentatie van Hans van Ommeren die al sigarenrookuitblazend een parfumflesje wist te vereeuwigen op de stand van Transcontinenta was onvergetelijk evenals Rico Ploeg die liet zien hoe je makro-opnamen van opspattende melkdruppels maakt meteen Leica S2. En dan niet te vergeten Henk van Kooten die een inspirerende portretsessie met professionele dansers liet zien op de Nikon stand. Er was té veel om op te noemen en ik weet zeker dat ik niet eens alles heb gezien.

In ieder geval was Professional Imaging voor mij zelf weer de beurs om met plezier op terug te kijken. En ik weet heel zeker dat ik niet de enige ben...

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter