USB 4 arriveert einde dit jaar

foto: © USB 4 arriveert einde dit jaar

Advertentie

Cover Richtprijzen 2019

view counter

De USB Promoter Group kondigde recent de specificaties aan voor USB 4, die veel verbeteringen laten zien (PDF). De nieuwe versie is gebaseerd op Intel’s Thunderbolt-architectuur, waardoor de bandbreedte van de huidige USB-specificatie verdubbelt. Ook kan USB 4 meerdere data- en displayprotocollen tegelijk afhandelen en kent hogere overdrachtssnelheden, een betere stroomaflevering en een herzien datastroombeheer.
Naar verwachting wordt aan het eind van dit jaar de USB 4 standaard officieel vrijgegeven.

foto: © USB 4 arriveert einde dit jaar

De kenmerken

Er zijn verschillende types USB, hieronder volgen de kenmerken van de huidige typen

  1. SuperSpeed USB ofwel USB 3.1 Gen 1, USB 3.2 1: 5Gbps
  2. SuperSpeed USB 10Gbps, USB 3.1 Gen 1, USB 3.2 2: 10Gbps
  3. SuperSpeed USB 20Gbps, USB 3.2 2x2 20Gbps
  4. Thunderbolt 3: 40Gbps
  5. USB 4: 40Gbps

Intel, dat het Thunderbolt 3 protocol ontwikkelde, stelde dit ter beschikking aan de USB Promoter Group zodat toekomstige USB platforms compatibiliteit hebben met Thunderbolt 3 apparaten. Fabrikanten zijn niet verplicht om Thunderbolt 3 te ondersteunen in de USB 4 specificaties, dus het kan mogelijk zijn dat een USB 4 apparaat niet compatibel is met Thunderbolt 3, maar echt aannemelijk is het niet. Toch lijkt het verstandig om goed naar de specificaties te kijken bij aankoop, het is altijd prettig wanneer ‘alles op alles past’.

In theorie is de 40 Gbps throughput natuurlijk mooi, maar niet ieder USB apparaat zal deze snelheid halen, dus het apparaat zal dan de snelheid moeten verlagen. Dit gebeurt overigens ‘onder het dashboard' en zal zeker bij de kleine en goedkope apparaten het geval zijn.

Met USB C werd een alternatieve modus ingevoerd, waardoor de input van Display Port en HDMI verwerkt kan worden in één poort. Voorlopig zal, met de huidige stand van de techniek, de bandbreedte van data en video toch op fifty-fifty basis worden verdeeld.

foto: © USB 4 arriveert einde dit jaarMet USB C worden de bronnen op intelligente wijze verdeeld, maar wanneer gelijktijdig 4K video en bestanden worden overgezet zal men daar in de praktijk niets van merken. Niet alle USB C poorten ondersteunen USB Power Delivery (PD), waarmee laptops en andere apparaten kunnen worden opgeladen. Ieder USB 4 apparaat en poort zullen wel USB PD ondersteunen met een capaciteit van 100 Watt.

USB 4 zal backwards compatibel zijn met andere versies, bij koppeling wordt de techniek dan beperkt tot de snelheid van het traagste apparaat, dus vindt er een fall back plaats van 40 Gbps naar bijvoorbeeld 20 of 10 Gbps.

USB 4 wordt aan het eind van dit jaar vrijgegeven, dus het lijkt vrij logisch dat het daarna zeker nog een jaar duurt voordat het in alle consumentenapparatuur wordt toegepast. Voor de meer professionele apparatuur geldt dit mogelijjk ook, alleen in mindere mate. Het is wel zaak om dit in de gaten te houden zodat er zoveel mogelijk geïnvesteerd in apparaten die niet direct, zodra deze de doos uit zijn, als verouderd kunnen worden beschouwd.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter