Het Vak

Fujifilm’s 51,4 MP GFX 50S nader bekeken

logo FujifilmDe spiegelloze Fujifilm GFX 50S veroorzaakte wel wat ophef op de Kina. In de digitale wereld kennen wij onder meer de verschillende sensorformaten:
6,26x5,16 mm formaat, Four Thirds 18×13.5mm formaat,  APS-C, 23.5×15.7mm, full frame  36x24mm. In het middenformaat vinden wij nu 32,1 x 43,8 (Hasselblad), Fujifilm GFX 50S 43.8×32.9mm en het 53.7×40.4 mm formaat van Phase One.

De nieuw ontworpen eigen sensor van de nieuwkomer van Fujifilm is aanzienlijk groter dan de full frame maar kleiner dan Phase Ones XF middenformaat.Met deze sensor zou filmen mogelijk zijn in 4K formaat. De camera is ongeveer net zo groot als de full frame Nikon D810.

Fujifilm GFX 50S
Fujifilm GFX 50S

De camera is compacter en lichter (850 gram) dan de gebruikelijke middenformaatcamera’s. Een in het oog springende optie is de afneembare elektronische zoeker die ook verticaal bruikbaar is. Er kan ook via een externe monitor wordt gewerkt. De camera heeft een HDMI uitgang. Het schermpje achter op de camera kan in verschillende standen worden uitgeklapt. Verder is er een verticaal bruikbare batterijgrip en er zijn nieuwe Fujinon GF objectieven. De camera zou een minimum werktemperatuur hebben van -10 graden Celsius.

Over de prijs van een kit met objectief, volgens vertegenwoordigers waarschijnlijk ver onder de € 10.000, was echter nog niets bekend. De uitleverdatum zal rond januari 2017 liggen. Vast staat echter dat deze camera haar weg naar de betere fotostudio’s en vakfotografen zeker zal weten te vinden.

Fujifilm GFX 50S
Fujifilm GFX 50S

Een filmpje over de avonturen van DigitalRev TV uitmondend in de eerste impressies vindt u hier. De verbazing van de reporters is terecht wanneer na alle ins en outs ontdekken: “Full frame video is over…” youtu.be/rgWoz-e8oZk

Meer informatie over de camera en de nieuwe objectieven:
www.fujifilm.eu


Klik voor een vergroting

Mama Media Group betaalt te laat

logo Mama media groupDe Mama Media Group, uitgever van diverse tijdschriften en websites voor ouders, betaalt zijn freelancers stelselmatig te laat. Dat blijkt uit gesprekken van Villamedia met zelfstandige journalisten. Sommige openstaande facturen dateren op dit moment zelfs uit februari.

Door de uitgever wordt volgens betrokken freelancers niet gereageerd. “Mijn laatste aanmaning heb ik direct aan directeur Alex Stempels gericht, en daar geen antwoord op ontvangen”, zo reageert een van de ondervraagden, die momenteel vijf facturen open heeft staan. Het gros van de andere ondervraagden heeft alle werkzaamheden voor de Mama Media Group neergelegd..

“Er zijn inderdaad wat betalingsachterstanden ontstaan”, volgens een nogal relativerende Mama Media Group-directeur Alex Stempels. “We hebben wat cashflow-problemen. Er zijn nieuwe debiteuren bijgekomen die betalingstermijnen van 90 dagen hanteren. Dat levert een gat op. Als je geld in debiteuren zit en niet bij de bank staat, dan wordt het lastig om mensen te betalen. Ook zijn we de laatste jaren heel snel gegroeid, waardoor onze financiële afdeling ondergesneeuwd is geraakt.” “We voeren gesprekken met onze aandeelhouders om meer werkkapitaal te realiseren en gaan de financiële afdeling versterken.” Uitspraken over wanneer alles op orde moet zijn, doet hij echter niet. “Ik wil geen mensen teleur stellen. Dus zeg ik uit veiligheidsoverweging dat we het eind van het jaar op orde willen hebben.”

Op zich vormen de uitspraken van Stempels een ongelooflijk kulverhaal. Sinds 16 maart 2013 is de betalingstermijn wettelijk vastgelegd. Zo lang er niets verder is geregeld kan daar van worden afgeweken, mits het per overeenkomst is vastgelegd. Een verlenging van de termijn langer dan 60 dagen is uitdrukkelijk niet toegestaan. Dus debiteuren die betalingstermijnen van 90 dagen hanteren bestaan voor de wet niet, maar worden gelijkgesteld met wetsovertreders. Evenals de directie Mama-Media Group.

Na het onderzoek van Villamedia is zijn wel heel plotselinge uitspraken die sterke overeenkomsten hebben met hoofdpersonen in het AVRO-TROS programma ‘Opgelicht’.

Het lijkt er in ieder geval op dat de door Stempels geclaimde groei van zijn bedrijf wordt gefinancierd met geld van de toeleverende auteurs. Dat je daar eigenlijk voor bij de bank moet zijn zal iedereen wel duidelijk zijn.

Beveiligingsbedrijf Sophos waarschuwt voor ‘onbetrouwbare ransomware’

logo SophosMalwaremakers brengen geen ‘updates’ meer uit

Het lijkt wat merkwaardig, maar beveiligingsbedrijf Sophos meldt dat onder sommige omstandigheden verouderde malware harde schijven kan beschadigen. Dit is onder andere het geval wanneer malware toegang weet te krijgen met beheerdersrechten.

De oorzaak is er in gelegen dat er door sommige criminele makers geen updates worden uitgebracht met als resultaat dat de harde schijven onbruikbaar worden. Niet alleen voor de getroffen gebruiker is dit een strop, maar ook voor de criminele organisatie die nu een eventueel losgeld misloopt.

Op de oude schijven met een MBR (Master Boot Record), het deel van de schijf waar zich de partitietabellen werkt de ransomware wel, maar op moderne schijven met Intels UEFI en afgeleiden werkt de ransome software niet. De bootloader van versleutelingsprogramma DiskCryptor ondersteunt die indeling niet en laat dat nou net het programma zijn dat vaak door ransomware wordt gebruikt. De ransomware vernietigt dan de bootsector en dus ook opstartrecord, inclusief de partitietabellen. Het gevolg hiervan is dat de schijven absoluut onleesbaar worden en zelfs niet meer te benaderen zijn. Gegevens zijn niet meer te achterhalen, zelfs niet door de criminelen. Voor hen een aanzienlijke ‘schadepost.’ Door de slechte ransomware lopen de bandieten hun eventuele ‘eigen inkomsten mis.

Maar ook bedrijven en overheden die soms oplossingen kunnen bieden om de inhoud van een gegijzelde schijf terug te halen komen een geheel lege en schijf tegen. De gebruiker blijft dus zitten met lege een schijf zonder data.

Voor de eigenaar van de data is het nu meer dan ooit belangrijk om veilige en betrouwbare back-ups te maken.

Meer hierover bij Sophos

Het vervolg op HP’s mogelijke sjoemelware

logo HPTweede mail naar klanten van 123inkt.nl

Naar aanleiding van het persbericht van 123inkt betreffende de mogelijke sjoemelupdates van HP verzond de directeur van 123inkt de volgende brief naar klanten:

15-09-2016


Geachte heer/mevrouw,

Update!

Inmiddels ontvingen wij het bericht dat de fabrikant van de chips op onze cartridges reeds voor 13 van de 21 verschillende probleem cartridges een nieuwe chip heeft ontwikkeld.

Het goede nieuws is dat de cartridges die in uw printer gaan ook tot de groep van 13 behoren waardoor de problemen met uw printer binnenkort opgelost kunnen worden.

Het minder goede nieuws is dat deze chips eerst nog geproduceerd moeten worden en dat zo ongeveer de hele wereld (net als wij) de fabrikant onder mega druk zet om maar zo snel mogelijk te kunnen uitleveren. Voorlopig hebben wij de toezegging dat wij de chips waarschijnlijk 28 september binnen zullen hebben waarna wij deze zo snel mogelijk nog naar onze klanten zullen versturen. Uiteraard blijven wij de fabrikant 'stalken' om deze datum zover mogelijk naar voren te trekken, immers: "de hardste schreeuwers worden als eerste geholpen".

Ondertussen zijn onze technische specialisten in combinatie met onze ICT-afdeling druk bezig om het probleem in de printer op te lossen. Ook zij maken hierin positieve stappen. Het probleem hierin zit hem uiteraard in het punt dat het om vele verschillende printertypen gaat die wij ook niet allemaal op onze testafdeling hebben staan.

Wij ontvingen van meerdere klanten de opmerking dat wanneer ze de printer uitschakelden, stekker uit het stopcontact haalden, even een minuut wachten, vervolgens de stekker er weer in en de printer aanzetten, zij toch nog 1 pagina konden printen. Uiteraard hebben wij dit ook geprobeerd en bij een aantal van onze testprinters werkte deze truc inderdaad. Dit is uiteraard absoluut geen oplossing, maar mocht u echt omhoog zitten en slechts een paar pagina's hoeven printen dan zou u dit nog kunnen proberen, er is een kans dat het bij u werkt.

Mocht u inmiddels met originele cartridges printen, gooi dan onze huismerk cartridges niet weg! Wij sturen u z.s.m. nieuwe chips toe waarna onze huismerk cartridges weer gewoon probleemloos printen. De originele HP cartridges kunt u dan weer uit uw printer halen, een plakbandje over het inkt-toevoer-gaatje aan de onderkant plakken (waardoor de cartridge niet uitdroogt) en als "reserve" achter de hand houden mocht er in de toekomst nog een keer iets "vreemds" voordoen met uw HP-printer.

Nog een klein verzoek: wilt u proberen onze klantenservice te ontzien en zo min mogelijk per mail of telefoon te reageren op deze mail? Wij begrijpen uw problemen! En doen ons uiterste best u zo snel mogelijk weer aan het printen te krijgen.

Met vriendelijke groet,

Gerben Kreuning
Directeur 123inkt.nl

 

Naschrift redactie

 1. Zodra de nieuwe 123inkt chips beschikbaar komen kunt u deze aanvragen voor de cartridges die u hebt aangeschaft op chip@123inkt.nl. U hoeft hier alleen de volgende gegevens aan te geven:
  - Printertype(s)
  - Klantnummer (of als u die niet weet adresgegevens)
  - Aantal 123inkt huismerkcartridges in uw bezit (per kleur en type)
  De chips zijn op eenvoudige wijze zelf te verwisselen.
 2. Inmiddels is er door 123inkt een link gepubliceerd met aanwijzingen hoe de automatische updates van HP kunnen worden uitgeschakeld. www.123inkt.nl/update

Zwervend op het internet week 2016-38

NVJ Modelovereenkomst geen werkgeversgezag goedgekeurd

logo Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ)Modelovereenkomst ook voor fotografen

16-09-2015

De Belastingdienst heeft de NVJ Modelovereenkomst Algemeen ‘Geen Werkgeversgezag’ goedgekeurd. De Belastingdienst is van mening dat werken volgens de NVJ Modelovereenkomst Algemeen ‘Geen Werkgeversgezag’ niet leidt tot de verplichting loonheffingen af te dragen of te voldoen. De NVJ Modelovereenkomst ‘Geen Werkgeversgezag’ wordt over enkele weken op de website van de Belastingdienst gepubliceerd.

Uniek aan de NVJ modelovereenkomst is dat het een uitgebreide auteursrechtlicentie bevat die zelfstandige fotografen en journalisten zelf kunnen invullen, afhankelijk van het soort opdracht.
De modelovereenkomst is niet verplicht, maar wel handig om mee te werken als je bijvoorbeeld vaker voor dezelfde opdrachtgever werkt. Voor vragen over de modelovereenkomst of het invullen hiervan kunnen leden contact opnemen met de afdeling NVJ advocaten en juristen via, juridisch@nvj.nl

De Modelovereenkomst ‘Geen Werkgeversgezag’, zoals voorgelegd door de NVJ aan de Belastingdienst, leidt niet tot een dienstbetrekking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De Modelovereenkomst ‘Geen Werkgeversgezag’ sluit uit dat er sprake is van een gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. Een echte dienstbetrekking is gebaseerd op een arbeidsovereenkomst (artikel 7:610 BW). Een arbeidsovereenkomst is aanwezig als aan drie voorwaarden is voldaan.

 1. De werknemer moet persoonlijk arbeid verrichten (en mag zich niet laten vervangen).
 2. De werkgever moet de werknemer een beloning betalen voor de verrichte arbeid.
 3. De werkgever kan de werknemer bindende aanwijzingen en instructies geven over het verrichten van de arbeid op zodanige wijze dat er sprak is van een ‘gezagsverhouding'.

Als tenminste één van de drie elementen ontbreekt, is geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Zelfstandigen die niet verplicht zijn om zelf de arbeid te verrichten en zelf voor vervanging mogen zorgen kunnen werken met de Modelovereenkomst ‘Vrije Vervanging’. De NVJ zal ook een Modelovereenkomsten ’Vrije Vervanging’ voorleggen aan de Belastingdienst.

Volgens de NVJ is de kans groot dat de grotere uitgevers gebruik gaan maken van de Modelovereenkomst ‘Freelance auteurs en redactiemedewerkers algemeen’ van het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) en daar tevens hun eigen Algemene Voorwaarden in verwerken. De NUV Modelovereenkomst staat inmiddels op de site van de Belastingdienst. In de bijlage bij deze overeenkomst zijn voor de opdrachtgever een heel aantal instructiemogelijkheden opgenomen, afhankelijk van het soort uitgeverij. Ook voor vragen over deze overeenkomst kunnen leden contact opnemen met NVJ advocaten en juristen via juridisch@nvj.nl

Bron: NVJ

Treedt HP toe tot de club van Volkswagen?

logo HPWordt sjoemelsoftware schering en inslag?

Van inkt en tonerleverancier 123inkt.nl mochten wij het navolgende persbericht ontvangen. Het spreekt voor zich…

Nederhorst den Berg, 16 september 2016 - Op dinsdag 13 september jl. ontving 123inkt plotseling massaal klachten over het niet meer functioneren van het 123inkt huismerk in diverse modellen HP printers. Gebruikers kregen de foutmelding: "Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges". Dit is echter niet het geval, er is niets mis met de 123inkt huismerk cartridges.

Na intern onderzoek, op hun eigen testprinters, hebben technici van 123inkt een grootschalig probleem vastgesteld met de werking van huismerk cartridges in diverse HP printers. Na deze constatering heeft 123inkt onmiddellijk haar klanten per e-mail geïnformeerd over het mogelijk niet meer juist functioneren van hun HP printer. Om het probleem beter in kaart te brengen heeft 123inkt tevens in deze e-mail gevraagd of haar klanten wilden controleren of de printer nog functioneerde. Binnen een dag meldden zich al meer dan 1000 consumenten met dit probleem.

Om het probleem grondig uit te zoeken heeft 123inkt uitvoerig getest met diverse printermodellen. Zodra bleek dat het probleem in de firmware van de printers zat, is om opheldering gevraagd bij HP Nederland. Daar gaf men aan van niets te weten. Consumenten die contact zochten met de HP klantenservice kregen op dat moment nog te horen dat het probleem veroorzaakt werd door de huismerk cartridges. Een dag later werd hier al op teruggekomen en gaf HP aan dat er een firmware-update was geweest die dit veroorzaakte. Het niet meer functioneren van huismerk cartridges zou een onbedoeld gevolg zijn van een update.

Geen firmware update

Uit verder onderzoek van 123inkt blijkt echter dat er voorafgaand aan of op dinsdag 13 september geen firmware-update van de betreffende modellen is geweest, zoals HP via de helpdesk aangeeft. De diverse printertypes waarbij het probleem speelt hebben voor het laatst op 22 maart 2016 een firmware-update gehad (met firmware die al ontwikkeld was in 2015). Ook de testprinters uit de opslag van 123inkt die geen netwerktoegang hadden, en dus niet konden updaten, vertonen het probleem. Sterker nog, ook printers met oudere firmware-versies dan de update van maart 2016 vertonen het probleem sinds 13 september. 123inkt komt dan ook tot de conclusie dat het probleem niet het gevolg is van een recente update, maar reeds enige tijd geleden is voorgeprogrammeerd in de firmware van de printers. De verklaring van HP dat het probleem in een recente firmware-update zit is dus naar ons oordeel onjuist en misleidend.

Oplossing

123inkt heeft direct contact gezocht met de chipfabrikant van haar huismerkcartridges om het probleem op te lossen. Zij bevestigden het probleem en gaven aan meldingen uit de hele wereld te hebben ontvangen. Voor huismerkcartridges voor een aantal HP printers is het inmiddels gelukt om nieuwe chips te ontwikkelen, deze zijn al in productie.

Ook is er door de technici van 123inkt met succes gewerkt aan het weer aan de praat krijgen van geblokkeerde testprinters met een oude firmware versie uit 2014, maar die oplossing kan door de consument moeilijk zelf worden uitgevoerd.

123inkt is van oordeel dat het voor HP heel eenvoudig is deze oude firmware weer beschikbaar te stellen en daarmee de problemen van de gebruikers van HP printers direct te verhelpen, maar HP kiest er blijkbaar voor dit niet te doen.

Conclusie

Dit probleem staat niet op zichzelf. Printerfabrikanten voeren regelmatig firmware-updates uit waarvan gesteld wordt dat die de werking van de printer verbeteren of beveiligingsissues verhelpen. Het (on)bedoeld gevolg daarvan is echter meestal dat het gebruik van goedkopere huismerk cartridges wordt bemoeilijkt en/of foutmeldingen worden veroorzaakt. Ditmaal was het probleem niet het gevolg van een update om de werking van de printer te verbeteren, maar is de firmware van HP kennelijk zo geprogrammeerd dat op 13 september 2016 dit probleem ontstond.

Getroffen printertypes

HP Officejet Pro 6830
HP Officejet Pro 8610
HP Officejet Pro 8615
HP Officejet Pro 8620
HP Officejet Pro 8625
HP Officejet Pro 8630
HP Officejet Pro 8640
HP Officejet Pro 8660
HP Officejet Pro x451dn
HP Officejet Pro x451dw
HP Officejet Pro x476dn
HP Officejet Pro x476dw
HP Officejet Pro x551dw
HP Officejet Pro x576dw

 

Met vriendelijke groet,
De directie van 123inkt.nl

 

Naschrift redactie:

Indien het zo is als gesteld door 123inkt zou HP hebben gehandeld in strijd met de mededingingsregels. Het op deze wijze uitschakelen van concurrerende bedrijven is niet toegestaan. Dergelijke handelswijzen staan niet op zichzelf. Vooral bij de grotere merken lijkt het er op dat vaker wordt geprobeerd de concurrentie op oneigenlijke wijze uit te schakelen. Hierdoor wordt het rijtje ‘gerenommeerd betrouwbare merken’ aanzienlijk uitgedund.

Suzanne Henning per 5 september nieuwe directeur DuPho

Suzanne Henning (1971) is per 5 september aangesteld als directeur van DuPho, beroepsorganisatie voor professionele fotografen. Zij volgt hiermee Peter van den Doel op, die in april 2016 aangaf op te stappen, dus kort na zijn aantreden.

Suzanne Henning<br />foto: © Laila Schoots
Suzanne Henning
foto: © Laila Schoots

Suzanne Henning zal zich de aankomende periode o.a. richten op het ontwikkelen van een nieuwe missie en visie en strategie voor DuPho. Bekende programma’s zoals de Donkere Kamer en Fotokroniek blijven bestaan, evenals diverse activiteiten voor de platforms. De samenwerking met andere belangenorganisaties zal worden voortgezet om de belangenbehartiging van de leden te waarborgen.

DuPho komt voort uit een fusie tussen FotografenFederatie, BFN, GKf, MWF, PANL, SVFN en de leden van NVF en MPN zijn daarbij aangesloten. Met haar 2000 professionele fotografen is DuPho de vertegenwoordiger van professionele fotografen in Nederland.

Suzanne Henning: “Mensen die werkzaam zijn in de creatieve industrie hebben het vaak moeilijk om hun vakmanschap te combineren met hun ondernemerschap. Ik zie een uitdaging om antwoorden te krijgen op de vragen: “Wat is (de waarde van) beeld in deze door beeldbepaalde cultuur? Hoe zit het met de rechten omtrent beeld? Helderheid scheppen voor de individuele fotograaf en richting geven aan hun positie is daarbij essentieel.”

Arda Gerkens, voorzitter van het bestuur van DuPho is enthousiast over het aantreden van Suzanne Henning: “Suzanne Henning is iemand met enorm veel ervaring in het begeleiden van kleine ondernemers, heeft gewerkt met fotografen en heeft een verbindende persoonlijkheid. Met haar heeft DuPho een directeur die met de vereniging een nieuwe weg in kan slaan.” Ook mensen die in het verleden met Susanne Hennig samen werkten beamen dit.

Suzanne Henning (1971) studeerde Publiciteit en Cultuur aan de Hogeschool van Amsterdam en Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze beheerde o.a. 8 jaar een fotografiestudio en was 5 jaar verbonden aan Stichting De Roos (centrum voor Bewustwording aan het Vondelpark) als uitvoerend bestuurder/directeur en verantwoordelijke voor de marketing van het gehele centrum, als ook voor tientallen individuele docenten. Ze haalt haar inspiratie uit het samenwerken met en begeleiden van professionele creatieven.

www.dupho.nl

Eizo verlegt weer grenzen

Eizo komt met twee nieuwe monitoren voor de beeldmaker. De Color Edge CG2730 en de ColorEdge CS 2730kenmerken zich door een 256- x 1440 WQHD (Wide Quad High Definition) resolutie. De weergave is 99% van de Adobe RGB 1998 kleurruimte. Uiteraard ontbreekt de sensor voor geïntegreerde automatische kalibratie niet en de monitoren worden geleverd met de ColorNavigator NX software. De dekking van 98% van de DCPI -P3 kleurruimte van de CG2730 staat ook garant voor hoge eisen bij color grading.

Eizo monitor

www.eizo.be      www.eizo.nl

Rollei flitsers en draadloze flitsontspannerset

Rollei Flash 56
Rollei Flash 56

Camerafabrikant Rollei breidt het assortiment uit met twee flitsers (de Rollei Flash 56 en de Rollei Flash 58) en de Rollei Funk draadloze flitsontspanner.

De flitsers beschikken over een dual mode zodat deze kunnen worden gebruikt met camera’s van Canon en Nikon. Uiteraard werken deze flitsers met TTL-lichtmeting en manuele instelling. De Rollei Flash 58 is voorzien van een ingebouwde LED-verlichting die invullicht kan dienen of waarmee de schaduwen kunnen worden geregeld. De Flash 58 biedt ook optioneel een extra accu verkrijgbaar. De adviesprijzen: De Rollei Flash 58 € 199,99 euro en de Flash 56 € 159,99 euro.

Naast de twee flitsers lanceert Rollei ook een draadloze flitsontspannerset met zender en ontvanger, de Rollei Funk. Hiermee kunnen gebruikers hun flitser ook gebruiken terwijl deze losgekoppeld is van hun camera. Fotografen kunnen drie afzonderlijke flitsers instellen en ontspannen. De Funk wordt naast de zender en ontvanger geleverd met een statief en is beschikbaar voor en adviesprijs van € 99,99.

www.rollei.com