Het Vak

Hartblei introduceert HCam Master TS 14-24 mm tilt / shift optiek voor Sony E-mount 14-24 mm

De Duitse fabrikant Hartblei heeft op 20 augustus 2014 een krachtige tilt / shift optiek voor Sony E-mount spiegelloze camera's, de HCam Master TS 14-24 mm uitgebracht. Op basis van de Nikon G-ED AFS 14-24 mm f / 2,8 groothoek zoomlens, maakt Hartblei's oplossing gebruik van een tilt / shift adapter gemonteerd op een rail-systeem vergelijkbaar met die van de balg camera's voor macrofotografie setups. Dit laat niet alleen cameraverstellingen (verschuiven en zwenken) toe tilt maar zorgt ook voor een zeer nauwkeurige uitlijning van de lens.

lenzen

De Nikon lens moet van een verkorte zonnekap worden voorzien die vignettering voorkomt bij verstellingen. De tilt / shift apparaat accepteert alleen Canon EF-mount objectieven, daarom wordt de set geleverd met een Novoflex Nikon F naar Canon EF-adapter. Hiermee wordt het ook mogelijk de opening van het Nikon objectief aan te passen hetgeen niet mogelijk is op de lens zelf omdat deze niet over een handmatige instelling beschikt.

De Hartblei HCam Master TS 14-24 mm kan worden gebruikt op alle E-mount spiegelloze camera's, onafhankelijk van de afmeting van de sensor. Dit betekent dat deze ook geschikt is voor gebruik op de Alpha 7-serie. Op full frame camera kan worden verschoven tot 10 mm bij 18 mm beeldhoek en iets minder bij een andere brandpuntsinstelling door de kleinere beeldcirkel bij deze brandpuntsafstanden.

Met de verschuiving kunnen perspectiefcorrecties worden gedaan, bijvoorbeeld in architectuurfotografie, maar ook in productfotografie. Macrofotografen hebben de mogelijkheid om de lens kantelen tot 10° zodat een grote scherptediepte kan worden bereikt, zelfs bij grotere lensopening (volgens de Scheimplugse voorwaarde).

lenzen

De hele set, bestaande uit de gemodificeerde Nikon lens, de Novoflex adapter, het de tilt / shift apparaat en de rails verwisselt van eigenaar voor € 3449. De set kan rechtstreeks via Hartblei, of via een erkende dealer worden besteld.

De afzonderlijke delen die samen de HCam Master TS 14-24 mm kunnen ook afzonderlijk worden gekocht, met de gemodificeerde Nikon G-ED AFS 14-24 mm f / 2,8 plus Novoflex F EF-mount adapter verkocht voor € 2.159. De tilt / shift adapter, die het mogelijk maakt om elke Canon EF-mount lens te gebruiken als een tilt / shift optic op Sony E-mount camera's, is beschikbaar voor € 425. Alle prijzen zijn exclusief BTW.

Ook een camera en Zeiss objectieven van Hartblei

Buiten dat Hartblei ook een zeer geavanceerde camera fabriceert levert zij ook verstelbare objectieven op basis van Zeiss optiek, zoals de 4/40 IF TS, de 2.8/80 TS en de Makro 4/120 TS. De objectieven worden aangeboden als set voor € 9.700 maar zijn uiteraard ook apart verkrijgbaar. De camera is leverbaar met verwisselbare rug-adapters voor vrijwel alle typen, onder andere Hasselblad H en V, Mamiya 645, Contax 645, Rollei Hy6. Ook is er een camera met 120 x 120 mm frontaansluiting voor Sinar, Cambo, Linhof, Alpa, Arca en Sylvestri.

Een volledige prijslijst ziet u hier: http://www.hcam.de/en/Pricelist_03_2013.pdf

Stefan Steib
Haupstr.47
88161 Lindenberg
Tel. +49(0) 8381 48 79 337
Fax +49(0) 8381 48 79 179
Mobil +49(0)171 8190 488
E-Mail s.steib@hartblei.de

Onfrisse praktijken Gemeentearchief Rotterdam

De gemeente Rotterdam geeft een Rotterdams Jaarboekje uit. Hieraan dragen fotografen bij. De fotografen die (in opdracht) bijdroegen kregen een mailtje toegezonden met de volgende tekst:

Beste mensen,

Dank voor je fotobijdrage voor het Rotterdams Jaarboekje. We verzoeken ja aangehecht formulier in te vullen, te printen en naar ons op te sturen.

Indien je niet de rechthebbende bent of de rechten niet zal afstaan, aub mbt de rechten niets aankruisen.

De presentatie van het Rotterdams Jaarboekje zal plaatsvinden op 13 november. Je krijgt hier een uitnodiging voor en krijgt dan ook een bewijsexemplaar, of we sturen je het Jaarboekje later toe.

Nogmaals veel dank, het wordt een mooie editie dit jaar!

Anouk de Haas

Gemeente Rotterdam

Stadsarchief

Telefoon (010) 267 55 43

www.stadsarchief.rotterdam.nl

Wie naar het formulier kijkt dat als bijlage bij deze e-mail werd verzonden zal tot zijn verbazing zien dat het om een 'Bewijs van Schenking' gaat, zoals het Rotterdams Gemeentearchief het meent te kunnen formuleren. Inhoudelijk is de tekst nogal wazig, maar men zou er uit kunnen leren dat door het ondertekenen zou de fotograaf alle gebruiksrechten over de ingezonden foto's in feite geheel overdraagt. Of dit een rechtsgeldig verhaal is kon PhotoNmagazine op het moment van het uitkomen van de weekbrief niet direct verifiëren, wellicht komen wij er later nog op terug.

Volgens onze bronnen zou het hier gaan om foto's in opdracht gemaakt door fotografen en door niet fotografen. De honoraria zouden volgens onze zegslieden zijn 'afgeknepen' of er zou zijn gesteld dat 'er geen budget was'. Op zich een raar verhaal, de drukker van het boekje en anderen die er aan mee hebben gewerkt worden hoogstwaarschijnlijk wel normaal worden betaald, net zoals de vanuit de belastinggelden betaalde ambtenaren die dit soort onzin bedenken.

Kortom, ook dit verhaal riekt weer ongelooflijk naar armoede. Wellicht tijd voor Rotterdam om een artikel 12 gemeente te worden...

Klik hier voor het formulier.

Unseen Photo Fair 2014 - verslag van de succesvolle derde editie

foto: © Dimer van Santen - Unseen 2014
foto: © Dimer van Santen
Unseen 2014
22. september 2014

The Guardian omschreef Unseen 2014 als “Jampacked with genius”: de derde editie van Unseen sloot gisteravond zijn deuren. Deelnemende galeries, verzamelaars en bezoekers waren vol lof over de aanwezigheid van de vele internationale bezoekers, de hoge kwaliteit van het getoonde werk en de ruim 60 bijzondere wereldpremières die op Unseen te zien waren.

foto: © Chymo Meng - Unseen 2014
foto: © Chymo Meng
Unseen 2014
Er namen drieënvijftig internationale galeries deel met nieuwe fotografie. Ook de Unseen Premières waren een succes. Meer dan 60 werken maakten hun debuut op Unseen 2014. Presentaties van premièrefotografen waaronder Inka Lindergård (1985, FI) en Niclas Holmström (1984, SE), Dana Lixenberg (1964, NL) en Misha de Ridder (1971, NL), werden druk bezocht door een zeer geïnteresseerd publiek, dat dit jaar voor een groter deel dan voorheen uit buitenlandse bezoekersgroepen bestond.

De galeriehouders deden in ieder geval goede zaken, er werd goed verkocht. De beurs mag daarom een succes worden genoemd.

www.unseenamsterdam.com.

Android-ransomware vergrendelt toestel twee keer

24 september 2014

Samsung galaxy note 4
Samsung galaxy note 4

Er is een nieuwe ransomware-variant voor het besturingssysteem Android ontdekt door het Russische anti Virusbedrijf Dr. Web. De variant vergrendelt het getroffen apparaat niet enkel, maar dubbel. Al geruime tijd worden de gebruikers geconfronteerd met ransomware voor Android. Eenmaal vergrendeld moeten de gebruikers moeten een losgeld betalen wanneer ze weer toegang tot hun toestel willen hebben.

De nieuwe loot die aan de "Locker-boom" is ontsproten, heeft als bijzonderheid dat het apparaat een extra keer vergrendeld kan worden. De verspreiding van de ransomware is nogal geniepig. De Locker-ransomware doet zich voor als een systeemupdate. Zodra gebruikers de app downloaden en installeren vraagt de ransomware om adminrechten. Eenmaal geïnstalleerd stuurt de malware een bericht naar een server 'ergens ter wereld' dat de infectie succesvol is en dat het toestel op afstand kan worden geblokkeerd.

De opdracht om het toestel te vergrendelen kan zowel via het normale netwerkverkeer als ook via een sms worden gegeven. Wanneer de gebruiker de ransomware-app probeert te verwijderen wordt de tweede vergrendeling geactiveerd. Eerst wordt het toestel stand-by gezet, daarna wordt een waarschuwing getoond dat alle data zullen worden verwijderd.

Zodra de gebruiker hierop reageert, wordt de schermvergrendeling weer actief en vraagt aan de gebruiker om een wachtwoord om de stand-by mode uit te schakelen. In de achtergrond stelt de ransomware dan een eigen wachtwoord in. Daardoor blijft het toestel vergrendeld totdat het slachtoffer betaalt of de instellingen van het toestel reset. zo meldt het Russische anti-virusbedrijf Dr. Web dat de ransomware ontdekte.

news.drweb.com/show/?i=5950&lng=en&c=5

Nieuwe onzinregel parlementair journalistje pesten

Tijd om Kamervoorzitter Van Miltenburg te verbieden

vrijdag 5 september 2014

Anouchka van Miltenburg, Tweede Kamervoorzitter, heeft een nieuwe regel uitgevonden voor parlementaire journalisten, aldus NRC Handelsblad. Op het moment dat een Kamerlid door een journalist met een draaiende camera wordt ondervraagd, mag hij of zij zelf bepalen of de beelden al dan niet op televisie komen. De slimme Van Miltenburg stuurde hierover een brief naar alle parlementaire journalisten. Er is al een soort regel waarin het verboden is een overval te plegen op een politicus met een draaiende camera, maar deze regel wordt niet gehandhaafd. Van Miltenburg vindt dat een politicus medewerking al dan niet mag weigeren. Bij weigering moeten de opnames worden gestopt en mag het al opgenomen materiaal niet gebruikt worden, aldus Van Miltenburg.

Van Miltenburg heeft niet begrepen dat Kamerleden zich door de Kamer bewegen met een mandaat van de kiezer. En dat de kiezer er derhalve als baas van de regering, via het geweten dat journalistiek heet, op toe mag zien dat de regering naar behoren functioneert. Zij heeft bovendien niet begrepen dat het algemeen aanvaard is dat de camera van een fotojournalist ook draait, al is het maar 1/500 seconde.

Het zou een begrijpelijke reactie zijn van de kiezer om draaiende Van Miltenburgs in de Kamer te verbieden.

www.nrcreader.nl/artikel/6725/zeg-mag-die-camera-even-uit

Apparatuurverzekering met aanpasbare dekking - Klomps en Boor Risicobeheer nu ook op Facebook

De apparatuurverzekeringen van Klomps & Boor Risicobeheer zijn er met een Europese dekking en met een werelddekking. Echter weinigen weten dat wanneer men een Europadekking heeft, deze ook tijdelijk kan worden uitgebreid naar een werelddekking. Bijvoorbeeld wanneer men een reis maakt naar Nieuw Zeeland, een opdracht moet uitvoeren in Zuid-Amerika of een trouwreportage moet maken in Italië. Deze flexibiliteit komt goed van pas wanneer men hoofdzakelijk in Europa werkzaam is.

Verder deelde men ons mede dat Klomps & Boor, de specialist in verzekeringen voor de beroepsfotograaf, tegenwoordig niet alleen meer aanwezig is op Linkedin maar ook op Facebook: www.facebook.com/KBRbeheer. Wilt u op de hoogte blijven van zaken die te maken hebben met uw verzekeringen, klik dan op ‘vind ik leuk’.

www.kbrbeheer.nl

Doe het zelf, Eos ombouwen tot I.R. camera

Doe het zelf Infrarood
Doe het zelf Infrarood

Infrarood opnamen ademen een speciale sfeer. in dit, voor ons te lage deel van het spectrum kunnen wij niets zien. Camerasensoren des te meer.

Om het zichtbare spectrum weer te geven is er voor de sensor een infrarood blokkerend filter gemonteerd. Dit omdat alleen het zichtbare spectrum gemeten dien te worden, zou er veel warmte in de omgeving zijn dan klopt de belichtingsmeting in de camera absoluut niet meer.

Voor infrarood opnamen wordt er in de regel een infrarood doorlatend filter voor de lens gezet. Je verliest hier enorm veel gevoeligheid mee, eerst blokkeer je IR, daarna blokkeer je het zichtbaar spectrum, en dan mag de 'blindgemaakte' sensor alsnog proberen een plaatje uit het ontvangen licht te persen. Dat dit überhaupt nog werkt...

Om als I.R. camera te worden gebruikt moet het IR filter op de camerasensor worden vervangen door een infrarood doorlaatfilter. Een eng klusje? Steven Saphore toont aan dat, wanneer je voorzichtig bent, het zeer doenlijk is. En wil je zoiets en vind je het eng, er zijn instrumentmakers genoeg die dit aan kunnen. Zelfs een horlogemaker zou dit moeten kunnen, zeker daar waar wordt aangetoond dat het ook aan een hobbyist is gelukt. Alleen, of men er bij Canon er blij mee is..?

Het hele relaas, dat ook interessant is om eens te zien wat er in dat zwarte huis zit, vindt u hier:
petapixel.com/2014/09/19/in-depth-diy-eos-550d-infrared-conversion

Waarschuwing: De technicus lijkt een kattenhater te zijn...

Agence France Presse: Geen foto's meer van freelancers in gevaarlijke delen Syrië

Agence France Presse
Agence France Presse

Parijs, 17 september 2014

Geconfronteerd met de ontvoering van en moord op journalisten in Syrië, Irak en Afrika en de stortvloed van 'reclame' voor de 'Islamitische Staat " vond men het tijd bij APF om een aantal ethische en basisregels opnieuw vast te stellen.

"Onze uitdaging is om een balans te vinden tussen onze plicht het publiek te informeren, de noodzaak om veilig onze reporters houden, en de waardigheid van de slachtoffers te respecteren. En bovendien zien wij het als noodzakelijk te voorkomen dat nieuws wordt gebruikt als een vehikel voor haatdragende, ultraviolent reclame. Dit is wat de gebeurtenissen van de afgelopen maanden hebben veranderd in de werkomgeving van een wereldwijd persbureau zoals AFP en de manier waarop wij hebben gereageerd.

Jihadist
Jihadist

In Syrië zijn we op dit moment het enige internationale persbureau met een bureau in Damascus, bemand door een team van Syrische journalisten. Wij zenden nog steeds regelmatig verslaggevers vanuit Beiroet naar gebieden die worden gecontroleerd door troepen loyaal zijn president Bashar al-Assad. Ook zullen wij doorgaan de kant van de rebellen in het conflict te dekken door gebruik te maken van plaatselijke contacten die woonachtig zijn in het gebied en die ons voorzien van informatie, foto's en video's van de situatie aldaar.

Sinds augustus 2013 zijn we gestopt met het uitzenden van journalisten naar de delen van Syrië die in handen zijn van de rebellen. De situatie loopt daar uit de hand en is veel te gevaarlijk. Een buitenlandse journalist loopt het ernstige risico te worden ontvoerd of vermoord, zoals de tragische gebeurtenis met James Foley, een regelmatige medewerker AFP laat zien, hij werd vermoord door militanten in augustus.

Journalisten zijn niet meer welkom in dit deel van Syrië, journalisten die de onafhankelijke getuigen zijn van het lijden van de lokale bevolking. Ze zijn doelwitten geworden, of worden beschouwd als een soort grondstof die kan worden verhandeld voor losgeld.

Daarom is het ook dat wij werk van freelance journalisten, reizen naar plaatsen waar we zelf niet zouden durven reizen, niet meer willen accepteren. Het is een zware beslissing, en wij willen hier duidelijk in zijn: Wanneer iemand naar Syrië reist en ons beelden of informatie aanbied bij terugkomst zullen wij deze niet gebruiken. Freelancers hebben een hoge prijs betaald in het Syrische conflict. Hoog genoeg. We willen niemand aanmoedigen om dit soort risico's te nemen. In een oorlogsgebied zijn er altijd plaatsen van relatieve veiligheid, waar een journalist kan werken aan een verhaal en wat rust kan krijgen. Wat Syrië anders maakt is het ontbreken van een dergelijke veilige haven in de rebellenzone. Het land is gevaarlijk van het ene uiteinde naar het andere.

(...)

Het persbureau kan niet stoppen met betrekking tot het conflict. Maar wij willen er alles aan doen om onze teams veiligheid te bieden. Ten eerste door het sturen van journalisten die zijn opgeleid om te werken in een vijandige omgeving. Ten tweede, door hen uit te rusten met een volledig beschermende uitrusting (...). Ook houden we een uitgebreide briefing met verslaggevers voor en na elke dergelijke missie."

Hier vindt u het volledige communiqué.

Op internet gevonden week 38

Voor het eerst in de geschiedenis werd een uitgebrande meteoriet gefilmd gedurende zijn  zogenaamde 'dark flight'. En het scheelde weinig of er was iemand bij omgekomen:
www.flixxy.com/skydiver-films-meteorite-nearly-hitting-his-parachute-full-story.htm?utm_source=4

Kraaien zijn uiterst intelligente wezens. Zij kunnen complexe handelingen verrichten. En blijken zelfs op de hoogte met de wet van Archimedes:
www.youtube.com/watch?v=NGaUM_OngaY

The Flying Shanghai Circus Acrobats met een bloedstollende act op het Internationale Circus Festival van Monte-Carlo. Don't try this at home...!
www.flixxy.com/flying-trapeze-with-the-greatest-of-ease.htm?utm_source=4

De machinist van een graafmachine zet twee flessen op elkaar en zet er dan ook nog een golfballetje bovenop. Dat lukt met de hand al amper...:
youtu.be/Ftsg--DQCzs