Het Vak

Zwervend op het internet week 2016-42

Een straatorkest, maar niet lopend maar op de tandem, in Brugge. Even opletten. De achterste speler is het zwaarste met zijn tuba en bassdrum. Maar hij trapt het minste, of liever gezegd, helemaal niet.
www.flixxy.com/marching-band-on-tandem-bicycle.htm?utm_source=nl

Carrie is een gerenommeerd salsadanseres. Ze ziet er alleen wat anders uit dan je verwacht.
www.flixxy.com/dog-dancing-salsa.htm

Kevin James, Dan Sperry en Adam Trent. Drie illusionisten laten het onmogelijke zien in een spetterende show.
www.flixxy.com/the-illusionists-magic-trio-americas-got-talent-2014.htm?utm_source=nl

Nu het er toch ruig aan toe gaat, besluiten wij maar met de Cameron Air Show 2014. Met de vliegers Skip Stewart, Kyle Franklin, Matt Younkin en het AeroShell Aerobatic Team. Een zeer goed uitgevoerde combinatie van vliegerij, pyrotechniek en motorrijden. Imposant vakmanschap en niemand liep ook maar één enkel schrammetje op...
www.flixxy.com/awesome-cameron-airshow-2014.htm?utm_source=nl

Steenbergen Stipendium 2016 uitgereikt aan Kimmo Virtanen

13-10-2016

De jury van het Steenbergen Stipendium 2016, de prijs voor het beste fotografisch afstudeerwerk, heeft vijf afstudeerprojecten van studenten aan kunstacademies genomineerd. Deze editie bestaat de jury uit Caroline von Courten (juryvoorzitter en promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Henk Wildschut (fotograaf).

Op 12 oktober is het Steenbergen Stipendium 2016, dé toonaangevende prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk van studenten aan kunstacademies, toegekend aan Kimmo Virtanen (1985) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn project ‘Thirty-second Love Songs’  is een surrealistische animatiefilm die reflecteert op de aardse beslommeringen van een gespleten gezin. De problemen worden bekeken vanuit de ruimte en verteld in de derde persoon, waarbij gebruik wordt gemaakt van de parallel tussen mensen en bomen als een metafoor voor huishoudelijke vredeshandhaving.

still: © Kimmo Virtanen - Thirty-second Love Songs
still: © Kimmo Virtanen
Thirty-second Love Songs

Dit jaar kent de jury ook een eervolle vermelding toe aan Kateryna Snizhko, die met het werk 'TINI' afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.  De publieksprijs gaat ook naar Kateryna Snizhko.  Met het project 'TINI' (Oekraniens voor ‘schaduwen’) brengt Snizhko middels een drie-dimensionale collage achterhaalde herinneringen opnieuw tot leven. De installatie omvat de omtrekken van foto’s, schaduwen, gefluister en geprojecteerde animaties, bij elkaar gebracht als een daad van herinnering. Langs deze metaforische weg vergelijkt ze uitgewiste herinneringen met verlaten plekken, waar omtrekken en schaduwen de laatste fasen van een vernietigde herinnering vormen.

Het gehele juryrapport is hier te lezen.

De werken zijn van 3 september tot en met 30 oktober te zien in het Nederlands Fotomuseum. Naast de twee winaars zijn dat:

  • Lion van den Brand (1985, Nederland), Prisoners of war, a point of view, www.lionvandenbrand.nl, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
    Lion van den Brand zou kunnen worden gekarakteriseerd als derde generatie oorlogsslachtoffer. Wat begon als een persoonlijk zoektocht naar wie zijn grootvader eigenlijk is (vooral als oorlogsveteraan, die in Indonesië gediend heeft), werd een familieverhaal, dat voor iedereen spreekt die zelf traumatiserende dingen heeft meegemaakt of wiens ouders of grootouders deze hebben beleefd. Het project Prisoners of war, a point of view is tot stand gekomen in samenwerking met Erik Wiedenhof.
  • Karl Ketamo (1987, Finland), Crossing Boundaries / Shifting Landscapes, www.karlketamo.com, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
    Op een abstract en toch heel concreet niveau verbeeldt Karl Ketamo de gigantische volksverhuizing die het dagelijkse nieuws overstroomt, maar in haar bekende beeldvorming de doorsneekijker op afstand houdt. De drie minuten durende videoloop Crossing Boundaries/ Shifting Landscapes bestaat uit meerdere films die Ketamo zodanig over elkaar gemonteerd heeft dat de horizon van deze landschapsopnames samenvalt.
  • Samuel Otte (1980, Nederland), De Val, www.samuelotte.nl, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
    De handgeschreven titel op zijn boek is meerdere keren doorgekrast en duidt meteen op de twijfels die in dit project centraal staan. Twijfels over zijn geloof gevormd in een orthodox-protestants gezin. Als autobiografisch werk over zijn familie vertelt Samuel Otte een veel groter verhaal: de generatiekloof tussen gelovige (groot-) ouders en zijn generatie die een vraagteken achter hun geloof heeft gezet.

Steenbergen Stipendium

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen negentien jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door de academies, studenten en critici. Voor de genomineerden vormt de prijs een begin van een bloeiende carrière. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Olya Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Wytske van Keulen (2005), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).

De Steenbergen Stichting

De Steenbergen Stichting zet zich in voor meerdere culturele doelen, waaronder het beschikbaar stellen van beurzen aan jongeren om zich professioneel te ontwikkelen. www.steenbergen-stichting.nl

Nieuwe PIN en Chip Credit Cards zorgen voor grote beveiligingsrisico's

Enkele NCR onderzoekers vonden lekken in de beveiliging van de nieuwste technologie van Credit Card bedrijven. Consumenten worden feitelijk gedwongen deze kaarten te gebruiken. Hoewel bedoeld voor een grotere veiligheid voor banken, credit card bedrijven en consumenten, blijkt de beveiliging van deze smart-chip- en PIN-kaarten geen onneembare vesting te zijn, zo als de makers beloven.

Twee medewerkers van NCR Corp., een groot bedrijf dat onder meer betaalterminals en geldautomaten en software voor maakt, kwamen met een presentatie op de Black Hat security conferentie, waaruit blijkt dat het mogelijk is voor criminelen om online geld te stelen van chip cards.

credit card met een fysiek slot

De onderzoekers maakten gebruik van goedkope en eenvoudige computers om zich in het communicatiekanaal tussen het kasregister van een winkel en een betaalmodule (een PIN-pad) in te dringen. In het algemeen is de communicatie tussen de twee systemen gecodeerd, maar in veel gevallen is de versleuteling zwak, hetgeen criminelen de mogelijkheid geeft om data te onderscheppen en decoderen.

Criminelen kunnen niet over de PIN code van de klant beschikken, deze is versleuteld en wordt nooit openlijk verzonden. Ze kunnen echter andere informatie van een chip zoals de naam van de kaarthouder en het kaartnummer.

Echter, om een ​​betaling te doen moeten criminelen over de CVV2 of CVC2-code op de achterkant van de kaart beschikken, die meestal geheim wordt gehouden tijdens de gegevensoverdracht. Criminelen proberen om kaarthouders te verleiden tot het opgeven van de gegevens, wanneer ze inbreken in het communicatiekanaal tussen de kassa en een betaalmodule.

Een van de trucs is om de gebruiker te vragen om de CVV2 of CVC2 code in te voeren. Een andere truc is om de gebruiker iets als ‘Fout, opnieuw PIN-code invoeren’ te laten zien. Wanneer de truc dan succesvol is, stuurt de terminal stuurt beveiligde gegevens onbeveiligd terug en criminelen verkrijgen zo de PIN-code van het slachtoffer.

Wat is er tegen te doen? In de eerste plaats nooit tweemaal uw pincode in te voeren binnen één transactie. Als u een foutmelding te zien krijgt met het verzoek uw pincode opnieuw in te voeren, dan de transactie onmiddellijk annuleren. Neem de kaart uit en plaats deze opnieuw, en voer daarná uw PIN nogmaals in..

De tweede tip geldt alleen in bepaalde landen. De NCR onderzoekers ontdekten dat het veiliger om te betalen via een mobiel betalingssysteem, zoals Apple Pay.

Bron: Vipre Security News, NCR Corporation

Canon EOS 5D Mk IV zeer betaalbaar te huur bij Eyes On Media

De Canon EOS 5D Mk IV met 30.4 Megapixel is de langverwachte opvolger van de Canon 5D Mk III. De camera staat garant voor perfecte opnamen bij slecht licht en heeft 4K video met de mogelijkheid van filmen in HDR. Het is ook de eerste camera met zogenaamde “Dual Pix Raw” waarbij het mogelijk is naderhand de scherpte en bokeh te veranderen.

De huurprijs van de Canon 5D Mark IV is € 48,00 per dag, vervolgdagen zijn halve prijs.

vooraanzicht Canon EOS 5D Mk IV

De nieuwe, uiterst concurrerende, verhuurprijzen van uiteenlopende professionele opname- en verlichtingsapparatuur evenals rook- en windmachines e.d. voor studio en locatie vindt u op de site bij de afdeling verhuur. Zeker wanneer sommige apparatuur minder vaak wordt gebruikt kan huur voor bepaalde items een zeer goed alternatief zijn voor het zelf aanschaffen.

En natuurlijk ook props als gaffertape, achtergrondrollen, spinrag en ijsblokjes tovert Eyes on Media zo voor u te voorschijn.

www.eyesonmedia.nl/verhuur.html

Droppy, kosteloze en veilige Zwitserse FTP dienst tot 5 Gb

Er zijn een aantal (cloud) diensten waarmee men bestanden die te groot zijn als e-mailbijlage kan verzenden, zoals WeSendit, Dropbox, WeTransfer en enkele andere. Het nadeel is dat er vaak beperkingen op het verzenden zijn. Dropbox gaat tot 2 Gb. Een ander nadeel is geen zekerheid bestaat dat veiligheidsdiensten of anderen de inhoud in kunnen zien. Bovendien moeten sommige diensten de verzonden bestanden bewaren voor controle door de veiligheidsdiensten.

Het jonge Zwitserse bedrijf File Factory heeft ongeveer twee jaar terug een nieuwe dienst Droppy heeft opgezet. Men hoeft zich niet te melden maar kan zonder meer bestanden verzenden. Omdat het bedrijf in Zwitserland is gevestigd valt de dienst onder de strenge Zwitserse privacy- en veiligheidswetgeving, die zelfs verder gaat dan de EU regels.

Na aanklikken dat men het met de voorwaarden eens is kan men het adres van de ontvanger invullen en het e-mailadres van de ontvanger. Ook kan men een begeleidende mededeling meezenden. De bestanden kan men via opzoeken meezenden of men kan dit met drag-and-drop doen.

schermprint aanmaakscherm verzending

Het bijzondere is dat men nog enkele extra opties kan instellen. Met de optie Mail verzendt Droppy een e-mail naar de geadresseerde. Deze bevat een link waarmee het bestand kan worden gedownload. Maar men kan Droppy ook een downloadlink naar de afzender laten zenden. Deze kan de link dan meer gepersonifieerd in een eigen mail verzenden, op eigen ‘briefpapier’. Er is geen extra software nodig, iedere goede browser voldoet. Verder kan men instellen of de bestanden na vijf dagen worden gewist of dat dit direct na het downloaden moet gebeuren.

Er vier talen instelbaar: Duits, Engels, Italiaans en Frans. Het ligt in de bedoeling het aantal talen verder uit te breiden.

Voor grotere bestanden zijn er +pakketten, deze zijn niet kosteloos. Hierbij krijgt u wel de mogelijkheid een password in te stellen om de geëncrypteerde bestanden te openen. De ontvanger zal dan over dit password moeten beschikken om het bestand te openen.

Er is geen extra software nodig, iedere goede browser voldoet.

Droppy is geheel transparant. Het bedrijf heeft zelfs haar telefoonnummer en adres duidelijk zichtbaar op de website (onder kontakt) staan. Dat mankeert er bij de concurrentie zeer zeker aan. De site ziet er bovendien zeer verzorgd uit, met goede fotografie en film geïllustreerd.

Het wordt op prijs gesteld dat de gebruiker een kleine bijdrage doneert om het kosteloos karakter te kunnen handhaven. Op donatielijsten worden de gedoneerde bedragen verantwoord. Een kleine bijdrage is echter geen verplichting, maar wel zo netjes.

PhotoNmagazine.eu maakt al enige tijd gebruik van Droppy en is nog geen onregelmatigheid tegengekomen, alles werkt correct en snel. Meer informatie op de site van Droppy.

FileFactory.ch (Droppy.ch)
Mauro Baldesberger,
Haldensteig 10,
9200 Gossau
Schweiz
+41 71 385 28 40

Het FOMU wordt ondergebracht in de Museumstichting

Je had het misschien al gehoord… Vanaf 2018 zal het FOMU niet meer tot de Provincie Antwerpen behoren, maar worden we samen met het ModeMuseum - MoMu en DIVA, het nieuwe museum voor zilver- en diamantbeleving, ondergebracht in De Museumstichting.

We laten ook nog even weten dat er voor jullie helemaal niets verandert: wij zijn én blijven het FOMU.

[video:https://vimeo.com/183651640]

Zwervend op het internet week 2016-41

's Werelds kleinste propjet vliegtuig is niet langer dan 3,9 meter, heeft een vleugelwijdte van 4.9 meter weegt 78 kilogram en de bouwkosten liggen onder de 20.000 dollar. Ongelooflijk dat twee van die kleine motortjes het geheel kunnen laten vliegen.
Het tweede filmpje is spannender, hier wordt luchtacrobatiek mee gedaan. Wie naar het gezicht van de vlieger kijkt, krijgt de indruk dat er iets niet helemaal goed gaat. Of hij heeft hoogtevrees.. Maar de rook die ineens uit de rechter motor komt is er alleen voor het effect.
www.flixxy.com/worlds-smallest-homebuilt-jet-plane-is-awesome.htm

Peter Sellers is onnavolgbaar als de uitgestreken Hoofdinspecteur Clouseau in de Pink Panther series. Een van mijn favorieten: “Bijt uw hond?”
www.flixxy.com/pink-panther-peter-sellers-does-your-dog-bite.htm

Een aantal oefeningen op de ongelijke rekstokken, die tegenwoordig verboden zijn in de Olympische spelen van wege het extreem hoge risico. Maar wel erg mooi om naar te kijken.
www.flixxy.com/these-gymnastics-moves-are-no-longer-allowed-at-the-olympic-games.htm

Eigenlijk erg interessant wat er allemaal gebeurt in een fractie van een seconde wanneer je een webpagina opvraagt. Dit filmpje maakt het duidelijk. Wel Engels, maar dit is tegenwoordig redelijk verstaanbaar voor de gemiddelde mens...
www.flixxy.com/how-the-internet-works.htm

En tot slot, deze vrachtwagenchauffeur moet wel een bloedhekel hebben aan het lossen van zijn lading of hij levert rommel af en maakt dat hij wegkomt voor er commentaar van de klant komt.
www.flixxy.com/master-of-his-trade.htm?utm_source=nl

Hillary Clinton lijkt te worden genegeerd door kiezerspubliek…

Maar nee, het ligt toch iets anders. Tijdens haar campagne begroette zij in Orlando ongeveer 500 personen, en zij suggereerde dat het meteen tijd was voor een selfie samen met haar. De menigte draaide haar ogenblikkelijk de rug toe, stak de telefoons omhoog en begon te knippen.

Haar officiële campagnefotograaf Barbara Kinney, die destijds ook Bill Clintons vaste staffotograaf was, zag haar kans schoon en portretteerde de selfie-generatie…

selfiemakende menigte, Hillary Clinton zwaait naar alle ruggen
foto: © Barbara Kinney

Deze fotografe maakt niet alleen dit soort werk, maar zij blijkt ook een website te hebben. PhotoNmagazine ontdekte daar dat er achter haar naam een verrassende fotograaf met een goed oog, een intuïtief gevoel voor sfeer en de juiste timing en een brede sociale betrokkenheid schuilt.

Opmerkelijke campagne van voedselproducent

Land o’ Lakes, een van Amerika’s grootste coöperatieve landbouw en voedselbedrijven is een opmerkelijke actie gestart. Zij geven 11 maatlijden voor iedere voedselfoto die je op Instagram wist. Deze ‘Delete to Feed’ campagne richt zich op de vele Amerikaanse kinderen die niet weten waar hun volgende maaltijd vandaan moet komen. 13% van de huishoudens kan amper voedsel kopen, 1 op 6 kinderen in de VS lijdt honger.

Land o’Lakes wil hiermee de aandacht vestigen op een groot probleem. Voor iedere verwijderde foto worden maaltijden gedoneerd aan de organisatie ‘Feeding America’ die zich inzet om het voedselprobleem te bestrijden, onder meer met voedselbanken.

oliebollen

Land o’Lakes is een bedrijf dat inzet op alles van boer tot consument. Deze manier van aandacht vragen is een zeer eerlijke manier om een [probleem duidelijk te maken. In een wereld waar honger voorkomt is het tegenover de slachtoffers, die in het huis naast je kunnen wonen, eigenlijk een beetje ongepast om met plaatjes van de lekkerste dingen rond te strooien. Een krachtig signaal dat hopelijk bijdraagt aan een oplossing.

Boek ‘Werken langs de Waal’, Thea van den Heuvel toont waarde industriële erfenis

12 oktober 2016

foto: © .

Vandaag is het eerste exemplaar van ‘Werken langs de Waal, Industrieel erfgoed in Nijmegen’ uitgereikt aan burgemeester Hubert Bruls. Dit gebeurde in het Honigcomplex in de stad. Architectuurfotograaf Thea van den Heuvel en architectuurhistoricus Michiel Kruidenier geven in het boek 24 industriële gebouwen en objecten een gezicht en zwengelen hiermee de discussie aan over herbestemming. De uitgave is vanaf vandaag op de markt.

Nijmegen was in 1960 de vierde industriestad van Nederland, nu is daar nauwelijks meer iets van over. De meeste gebouwen zijn eind van de twintigste eeuw gesloopt nadat de bedrijven door fusies, faillissementen of overplaatsing naar het buitenland waren verdwenen. Ruim honderd industriële erfenissen staan nog in de stad, maar zijn vaak onbekend. De meeste zijn nu in gebruik als woonruimte, winkel of kantoor, circa dertig zijn aangewezen als rijks- of gemeentelijk monument.

Thea van den Heuvel en Michiel Kruidenier zochten de waardevolle industriële gebouwen en objecten op en hebben ze in het boek ‘Werken langs de Waal. Industrieel erfgoed in Nijmegen’ tot leven gebracht. Naast de foto’s worden de historische en bijzondere feiten, de huidige functie en de ideeën voor herbestemming beschreven. Elke categorie en bedrijfstak begint met een historische inleiding, voorzien van uniek archiefmateriaal. Dat de waarde van deze industriële erfenis inmiddels wordt gezien, blijkt uit de erkenning in 2015: het Europees jaar van het industrieel erfgoed waaraan Nijmegen met het erfgoedfestival ‘Gemaakt in Gelderland’ actief heeft deelgenomen.

Het doel van het boek is een discussie op gang te brengen over de grote herbestemmingsopgaven in Nederland in het algemeen en in Nijmegen in het bijzonder, waaronder het Honigcomplex, het slachthuis en de energiecentrale. ‘Het Honigcomplex is inmiddels een creatieve hotspot geworden met honderden jonge bedrijven. Zo’n belangrijke levendige kern kunnen we niet zo maar laten verdwijnen. Diversiteit in een wijk – met verschillende culturen, wonen en werken, historie en vernieuwing – is van grote waarde voor een stad. De discussies in Nijmegen mogen dan ook als een voorbeeld worden gezien voor andere grote steden in Nederland.’

‘Werken langs de Waal. Industrieel erfgoed in Nijmegen’ is mede mogelijk gemaakt door steun van Stieneo (Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en omgeving), Bouwfonds Cultuurfonds, Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, De Boer Machines Nederland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Leopard Holding Nijmegen en NAFVSM. De uitgave is vanaf vandaag verkrijgbaar voor een prijs van € 19,95.

Meer informatie en bestellen via de boekhandel of via info@th-fotografie.nl en info@onderstesteen.com.

Klik op een afbeelding voor een vergroting

foto: © . foto: © . foto: © . foto: © .