Het Vak

Op internet gevonden week 37

Clandestien gefilmd? Apple's "Campus 2" in aanbouw in Cupertino. Video van 24 augustus 2014:
youtu.be/pfZvimPkKio

Uitrusting:

 • DJI Phantom 2 Quadcopter with Zenmuse H3-3D 3-Axis Gimbal for GoPro Video Camera bit.ly/1qW7kXQ
 • Go Pro Hero 3+ Black Edition bit.ly/1qkjei1
 • Carl Zeiss Cinemizer video goggles bit.ly/1qW7u1p
 • DJI ALV 5.8 Ghz video transmitter (video van de GoPro naar video goggles in real time)
 • DJI iOSD Mini geeft een "heads up display" of aircraft characteristics - hoogte, afstand, GPS positie, batterijladingsniveau, etc. bit.ly/1qkiRnD

Verdere bijzonderheden:
Aan alle formele eisen werd voldaan. De quadcopter bleef onder de 400 voet zoals voorgeschreven in de FAA Advisory Circular 91-57 voor afstandsbediende vliegtuigen en helikopters en de helikopter maakte geen inbreuk op de ingestelde no fly zones bij de luchthaven. Er waren geen personen aanwezig op de bouwplaats en er waren geen machines operationeel op de bouwplaats ten tijde van de opname.

Hoe snijd je moeiteloos een ananas binnen één minuut in stukjes?
www.flixxy.com/how-to-peel-a-pineapple.htm?utm_source=4

De meest verschrikkelijke vakantieverhalen...
youtu.be/gj0UUf9TsxQ?list=PL1fcE8EIUdiH8Q6X9skqArZGkX32qa_OC

De magiërs Kevin James, Dan Sperry and Adam Trent stelen de show bij America's Got Talent 2014 in de Radio City Music Hall:
www.flixxy.com/the-illusionists-magic-trio-americas-got-talent-2014.htm?utm_source=4

Carl Zeiss AG op Photokina met lichtsterke Otus 1.4/85 mm

groot aantal hangende glazen, brandende lampen

Na het succes van het lichtsterke Otus full frame 1.5/55 objectief, is Zeiss op deze ingeslagen weg verder gegaan. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de Otus 1.4/85 . Het is een compromisloos objectief met een beeldkwaliteit op hoog niveau.

Contrast en scheidend vermogen zijn maximaal, er is geen sprake van chromatische aberraties of van vervorming, ghosting en flare. Er kan vanaf volle lensopening mee worden gewerkt.

Close ups zijn, ook bij volle opening, mogelijk vanaf het dichtbij instelpunt. De resultaten evenaren in een aantal dat van high end middenformaten, vermits de gebruikte camera een sensor van topkwaliteit heeft. En zeker bij het werken onder ongunstige lichtomstandigheden.

Nog wat techniek

Het ontwerp is gebaseerd op de Planar. Het objectief is een apo-chromaat, longitudinale chromatische aberraties worden gecorrigeerd met elementen van glas met een anomale gedeeltelijke dispersie. Het objectief heeft elf elementen in negen groepen, met één a-sferisch element en zes elementen van speciaal glas. Het ontwerp werkt met zwevende elementen, dus met variabele luchtruimten tussen de groepen, waardoor een constante beeldkwaliteit over het gehele scherpstelbereik is gewaarborgd.

De technische specificaties

Focal length

85 mm

Aperture range

f/1.4 – f/16

Focusing range

0,8 m (31.50’’) - ∞

Number of elements/groups

11 / 9

Angular field, diag./horiz./vert.

28.24° / 23.71° / 15.97°

Coverage at close range

278,85 mm x 185,61 mm (10.97‘‘ x 7.31‘‘)

Filter thread

M86 x 1.00

Dimensions (with caps)

ZF.2: 138 mm (5.43‘‘)
ZE: 141 mm (5.55‘‘)

Diameter of focusing ring

ZF.2: 101 mm (3.98‘‘)
ZE: 101 mm (3.98‘‘)

Weight

ZF.2: 1140g
ZE: 1200g

Camera mounts

F Mount (ZF.2)
EF Mount (ZE)

Eind september worden de objectieven uitgeleverd. De verwachte prijs zal rond de € 3.400 exclusief BTW liggen.

www.z–.com/camera-lenses/en_de/camera_lenses/otus/otus1485.html

Watch Me - Een boek met overzicht van het fotografisch ouevre van Lucille Feremans

voorpagina boek
voorpagina boek
Watch Me is een overzicht van meer dan vier decennia fotografisch oeuvre van Lucille Feremans.

De collectie toont niet alleen de meest memorabele beelden uit haar rijkgevulde internationale carrière maar geeft ons ook een inkijk in haar creatieve proces en artistieke taal. Intrigerende foto's van succesvolle tentoonstellingen als Velata, Talking Hats, Polaroid Works en Body Visions worden gebundeld en afgewisseld met nooit eerder vertoonde beelden.

Lucille Feremans’ momentopnames portretteren de kracht en de schoonheid – in de ruimste zin van het woord – van het menselijk lichaam. En of ze nu fotografeert in zwart-wit of in kleur, telkens slaagt ze erin haar beelden een zweem van mysterie en een verleidelijke onvoorspelbaarheid mee te geven. Essays van internationale experts werpen een bijzonder licht op de fascinerende kunst van Lucille Feremans en de perceptie ervan.

Auteurs: Lucille Feremans, Alfons Boesmans, Barbara Hitchcock, Takuya Tsukahara, Luk van Driessche, Andreas Barylli-Fayer, Eddy Stockmans en Jan van Steenwijk

Fotografie: Lucille Feremans

33 x 24,5 cm, 144 pagina's, HC +106 illustraties

Meertalige editie

Uitgever Stichting Kunstboek

www.kunstboek.com

ISBN 978-90-5856-496-2 , prijs € 39,90

 

Verwacht: 22 September 2014

Bijna de helft van projecten Stimuleringsfonds voor de Journalistiek de kleiberg op

Van alle projecten die sinds 2010 subsidie kregen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (voorheen Stimuleringsfonds voor de Pers) is driekwart inmiddels overleden. Er werd in totaal door het fonds van 2010 – 2014 in het geheel 9,5 miljoen euro aan 78 projecten toegekend. Er werden 5 projecten niet gestart en 5 projecten werden gestopt of stopgezet op initiatief van het fonds. De overige 42 projecten zijn met succes afgerond.

De helft van deze projecten zijn hierna met eigen middelen van de aanvragers gecontinueerd. Uit een evaluatie blijkt dat de meerderheid van deze projecten de gestelde doelen haalt. De nationale projecten zijn succesvoller dan de regionale.

Een simpele rekensom toont aan dat er uiteindelijk maar 21 projecten zijn overgebleven. Het geld is afkomstig van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in het kader van de persinnovatie.

Voor de gemiddelde Nederlander is dit volstrekt onbegrijpelijk. Want waarom niet meer geld naar echte innovatie, namelijk naar onderwijs? Daar komen uiteindelijk de mensen vandaan die het morgen moeten doen...

Meer bij Persinnovatie

OnOne software brengt eind oktober versie 9 van de Perfect Photo Suite uit

rotsige kust
foto: © Dan Harlacher

Wie nu versie 8,5 aanschaft krijgt kosteloze update naar versie 9

De versie 9 wordt verder uitgebreid en is waar nodig verbeterd.

Enkele opties:

 • Smart Photo: een uitgebreide historie, ook wanneer de foto's zijn opgeslagen, zodat wijzigingen achteraf mogelijk blijven.
 • Een nieuwe quick Mask Tool, waarbij automatisch maskers worden aangemaakt. Perfect om achtergronden te vervangen of om een gedeelte van de foto te veranderen.
 • Snellere processing. Perfect Photo Suite is een van de snelste browsers in de markt. Ook filters en presets laden ruim 30% sneller.
 • Er zijn de beste selectiegereedschappen uit Perfect Mask genomen en gebruikt in de nieuwe optie Perfect Layers, het ultieme gereedschap voor compositie en maskeren.
 • Het New Noise Reduction laat details volledig intact. Ook kan er selectief ruis worden uitgefilterd op verschillende plaatsen op het beeld. Zoals in details, in schaduwen en in hoge lichten.
 • Het Lens Flare Filter geeft de 'shot into the sun' look en levert 'overstralingen' in elke gradatie.
 • Er is een slim Auto Tone Filter dat de beelden helderder maakt en het 'waas' dat soms over het beeld hangt in een keer verwijdert.
 • Een nieuw Crop + Level Tool dat 'freeform' uitsnijdt in een specifieke ratio of op de standaard formaten. Het is mogelijk presets op te slaan. Met de Straighten Tool kunnen foto's worden 'opgerekt' tot ze in een gegeven maatverhouding passen.
 • De populaire Soft Brush is verbeterd, er kan mee worden gewerkt langs zachte overgangen, half transparante objecten zoals rook, wolken of haar.
 • Verder zijn er nieuwe printopties, het is tevens mogelijk vanuit iedere module van Perfect Photo Suite 9 te printen.

Er worden 30 dagen probeerversies aangeboden. Gedurende deze 30 dagen zijn alle functies geheel operationeel. De periode start wanneer er een foto wordt geopend, in de suite of in de onOne app.

De pre order voor de full version kost nu tijdelijk $129,95, een upgrade kost $89,95.
Tevens wordt hier Perfect Presets 9 bijgeleverd een collectie van 50 presets en Step by Step with Perfect Photo Suite 0, een e-book van 200 pagina's door Nicole S. Young. Deze worden verzonden direct wanneer Suite 9 beschikbaar komt.

Alle informatie vindt u hier:
www.ononesoftware.com/products/suite9/?utm_campaign=Ste9_PEPE_0914&utm_medium=email&utm_source=105&v=1

Mamiya Leaf, introductie Credo 50

Mamiya Leaf Credo 50
Mamiya Leaf Credo 50

8 September 2014

De Credo 50 is de nieuwste loot aan de Credo stam. De Credo 50 biedt een zeer goede beeldkwaliteit gekoppeld aan een nieuwe CMOS sensor met een hoge lichtgevoeligheid. Hiermee worden de ISO beperkingen van het middenformaat verbroken.

Met een ISO bereik van 100 tot 6400 ISO is nu fotografie bij bestaand licht mogelijk  met de legendarische Leaf kleuren, de bekende Leaf "filmlook".

Verdere kenmerken zijn: Opnamesequenties van 1.2 beelden per seconde, een dynamisch bereik van 14 f stops en een kleurdiepte van 14 bit staan garant voor beelden met prachtige details, doortekening en kleurschakeringen,  een 50Mp CMOS sensor van 33 x 44 mm, razendsnel live video voor scherpstellen en een  belichtingstijd van 1/10.000 tot 1 uur. Dit alles maakt de Credo 50 achterwand universeel  inzetbaar, het heldere 3.2" touch screen display met 1.15 MP laten het beeld haarscherp zien.

De interface met andere apparatuur is ook zeer snel en maak gebruik van  USB-3 of van een Firewire 800 verbinding voor snelle dataoverdracht.

De rug is leverbaar voor Phase One/Mamiya 645DF, RZ67 PROII/D, Hasselblad H, Hasselblad V, Contax en diverse technische en repro camera’s.

Naast de Credo 50 is er ook de Credo 50WS (Wide Spectrum) leverbaar, een rug zonder IR filter voor bijzondere toepassingen zoals infrarood, technische en bijvoorbeeld artistieke landschap- of portretfotografie.

Voor bestaande achterwanden, Leaf dan wel andere merken, zijn upgrademogelijkheden altijd bespreekbaar.

De Credo 50 is leverbaar als kit met de Mamiya 645DF+ body en AF 80 mm 2.8 LS Schneider objectief voor € 22.995 excl. BTW.
Een Credo 50 is los leverbaar voor  19.995 excl. BTW.

www.eyesonmedia.nl

Leica op de Kina, nieuwe S?

Summilux-M 1.4-50 ASPH
Summilux-M 1.4-50 ASPH

Op de Kina zal Leica staan met het lichtsterke Summilux-M 1.4-50 ASPH. Een schitterend lichtsterk objectief. En volgens de geruchtenmachine zou er ook een nieuwe versie van de Leica-S worden gepresenteerd.

Leica-S
Leica-S

Ook is er de 'Leica-hal' 1.1 een grote fototentoonstelling met 'Muziek' als thema in hal 1.1, die volledig door Leica werd gehuurd. De tentoonstelling omvat zowel concerten als ook het werk 'achter de coulissen. Met een keur van portretten van componisten en uitvoerenden. De boodschap is dat er vele talen op de wereld zijn, maar dat fotografie en muziek altijd worden begrepen.

Leica hal

De website van de Leica Camera AG, die dit jaar haar honderdste verjaardag viert, vindt u hier:
us.leica-camera.com/Company/About-Leica-Camera-AG

 

 

Zaak leenrecht e-books gaat naar Europese Hof van Justitie

De rechtbank Den Haag gaat de vraag of e-books onder het leenrecht vallen voorleggen aan het Europese Hof van Justitie. De Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) had hierover een rechtszaak aangespannen tegen de stichting Leenrecht. De Nederlandse Uitgeversbond, de stichting Lira en de stichting Pictoright zijn tussengekomen in die procedure.

In juni is de VOB bij de Haagse rechtbank een proefprocedure gestart tegen Stichting Leenrecht om duidelijkheid te krijgen over de toepasselijkheid van het leenrecht op online uitlenen van e-books.

De procedure draait om de vraag of e-boeken onder het leenrecht vallen of niet. Aanleiding voor deze procedure is een arrest van het Europese Hof van Justitie waarin het Europese Hof verder verhandelen van aangeschafte software als legaal beoordeelde, het zogenaamde UsedSoft-arrest.

In een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie OCW is geconcludeerd dat de leenrechtregeling alleen betrekking heeft op stoffelijke (fysieke) exemplaren van werken. En dat bovendien de bestaande Europese richtlijnen geen ruimte laten voor invoering op nationaal niveau van een wettelijke regeling voor e-lending. Dit zorgt volgens de bibliotheken voor een onduidelijk aanbod aan de bibliotheekgebruiker. Ook kunnen sommige e-boeken daardoor niet in de collectie worden opgenomen omdat de rechthebbenden dit niet willen.

De rechtbank Den Haag meent dat de principiële vraag beter in Europees verband kan worden beoordeeld.

Getty Images announces recipients of its 10th grants programme at Visa pour l'Image

foto: © Juan Arredondo
foto: © Juan Arredondo

Grants for Editorial Photography

We believe that photojournalism is a powerful tool for telling compelling social, political and cultural stories. We also understand that creating and managing world-class photography assignments requires time, freedom, support and considerable resources.

That is why we continue to offer the Grants for Editorial Photography, which in 2014 will provide five total grants of $10,000 each to photojournalists pursuing projects of personal and journalistic significance.

Inspired by our partnership with Lean In, an additional $10,000 grant will be awarded to a photographer whose project is focused on an important but under-told story about women or girls achieving positive results in their communities or personal lives. Entries meeting this criteria will be selected by the judges from amongst the Editorial Grant entries. Please see our FAQ for more information.

Since its launch in 2004, the Grants for Editorial Photography celebrate and support independent photojournalism, evidenced by the many dynamic and compelling projects completed over the years.

Five photojournalists will each receive a US$10,000 grant in Getty Images’s 10th Grants for Editorial Photography.

The 2014 recipients are:

 • Giulio di Sturco, a Reportage by Getty Images’ featured contributor who receives an award for his body of work titled Ganges: Death of a River, which documents the demise of the Ganges River in India and examines its impact on the livelihoods of millions of people who live along its banks;
 • Juan Arredondo, whose portfolio Born in Conflict examines the effects of a 50-year conflict on the youth of Colombia, documenting the experiences of current and former child soldiers caught up in the ongoing war between The Revolutionary Armed Forces of Colombia and the National Liberation Army;
 • Jordi Busqué, for his award-winning portfolio, The Mennonites of Bolivia, which documents the lives of the Mennonites, a relatively unknown religious community of European descent, in Eastern-Bolivia, whose way of life has remained relatively unchanged since the 16th Century;
 • Krisanne Johnson, a Getty Images’ grant recipient in 2009, has been awarded a grant for South Africa’s Post-Apartheid Youth, a project that follows the lives of South African youth, twenty years after the beginning of a multiracial democracy in South Africa;
 • William Daniels has been awarded a grant for his CAR in Chaos body of work, which examines an unprecedented year of violence in the Central African Republic, which began in March 2013 when rebel coalition Séléka seized power;
 • Laura Boushnak receives a special grant in celebration of Getty Images’ partnership with organisation Lean In, for her work I Read I Write, which explores the education of women in the Middle East.

The $10,000 grant was awarded on the occasion of the decade anniversary to a “photojournalist whose work explores subjects that showcase women in an empowering light,” says Getty Images.

Speaking about this year’s Grants for Editorial Photography recipients, Aidan Sullivan, vice president, photo assignments, editorial partnerships and development at Getty Images says: “The 2014 Getty Images Grants for Editorial Photography recipients illustrate the talent, passion and integrity that exemplify photojournalism and – after ten years of the grants, proves that photojournalism is alive and well. I am immensely proud of our grants programme and the work that has been brought to the world’s attention because of this.”

This year, Getty Images received 575 submissions from photographers in 89 countries.

Judges for this year

 • David Furst, International Picture Editor, The New York Times;
 • Teru Kuwayama, Photo Community Manager, Facebook;
 • Sarah Leen, Director of Photography, National Geographic Magazine;
 • Jean-Francois Leroy, Director General, Visa pour l'Image;
 • Amy Yenkin, Director, Documentary Photography Project, Open Society Foundations.

De complete series en bio van de makers ziet u hier:
imagery.gettyimages.com/getty_images_grants/recipients.aspx?date=9-2014&grant=editorial

Apple waarschuwt gebruikers van gehackte iCloud-accounts eerder

Als het kalf verdronken is...

9 september 2014

Apple topman Tom Cook heeft laten weten dat er maatregelen zijn genomen waardoor eigenaren van gehackte iCloud-accounts eerder zullen worden ingelicht. Het was de eerste reactie van Cook op de diefstal van de naaktfoto's van beroemdheden. Wel een rijkelijk late reactie...

Cook ontkent dat de beveiliging van Apple's iCloud rammelde. De aanvallers zouden de accounts kunnen hebben gekraakt via phishing en het beantwoorden van beveiligingsvragen. De wachtwoorden zouden niet via de systemen van Apple zijn buitgemaakt. Op zich een zeer zwak verhaal, het systeem van de beveiligingsvragen is een systeem van iCloud, met evenveel moeite zou een systeem zijn bedacht waarbij phishing vrijwel niet mogelijk zou zijn. Maar dat kost geld en klanten, Apple incasseert liever.

Om incidenten in de toekomst te voorkomen kondigde Cook verschillende maatregelen aan. Hiermee wordt echter zijn verhaal dat de beveiliging niet rammelde aardig ontkracht, want waarom zou je maatregelen nemen wanneer je systeem wél deugt?

Voortaan worden Apple iCloud-gebruikers via e-mail en pushberichten gewaarschuwd als iemand het accountwachtwoord probeert te wijzigen of probeert iCloud-data op een nieuw apparaat te herstellen of wanneer een apparaat voor de eerste keer op een account inlogt. In het verleden ontvingen gebruikers alleen een e-mail als iemand vanaf een onbekend Apple-apparaat probeerde in te loggen of het wachtwoord wilde wijzigen, maar niet wanneer iCloud-data werden hersteld.

In feite ook een flauwekulmaatregel, wanneer een dergelijke e-mail binnenkomt, is meestal het kwaad al geschied.

Volgens Wall Street Journal worden de berichten binnen twee weken verstuurd. Via het systeem kunnen gebruikers ook direct in actie komen en hun wachtwoord wijzigen om het account weer terug te krijgen of het security team van Apple te waarschuwen. Achteraf dus. Beter was geweest om een autorisatie te vragen vóórdat er überhaupt gefoemeld kan worden. Zoals bij de banken en bij de Nederlandse overheid (DigID) wordt gedaan.

Cook stelde dat het belangrijkste is om de klanten voor te lichten betreffende het kiezen van veilige wachtwoorden. "Hier hadden wij meer aandacht moeten geven, wij hebben hier een verantwoordelijkheid om de voorlichting uit te breiden. Ook zal het gebruik van twee-factor authenticatie moeten worden bevorderd. Een beveiliging die de meeste mensen niet gebruiken. In de nieuwe versie van iOS zullen wij dit agressiever gaan propageren."

De juiste opmerking zou zijn geweest om twee-factor authenticatie onvoorwaardelijk voor álle gebruikers door te voeren, maar Apple lijkt vanuit marketingoogpunt erg bang te zijn voor de gebruiker. En dat is geen wonder na alle veiligheidsblunders tot dusver en de weerstand van het publiek tegen de cloud met al haar risico's, die langzaamaan begint toe te nemen, ondanks alle mooier beloftes over veiligheid...

Bron: Wall Street Journal

Lees ook: www.apple.com/pr/library/2014/09/02Apple-Media-Advisory.html

Een uitgebreid interview in Computerworld.nl uit 2009 met Brad Templeton van de Electronic Frontier Foundation leest u hier. Weliswaar een oud artikel, maar het is nog steeds actueel...