Het Vak

Zwervend op het internet week 2015-35

Wat overkomt je bagage wanneer je deze op Schiphol Airport op de band zet. Ideaal voor porseleinen voorwerpen:
www.flixxy.com/amazing-what-happens-to-your-luggage-after-you-check-it-in.htm

Hilarisch: Mannetjes in jassen op het 2003 Melbourne International Comedy Festival Gala. Non verbale communicatie in optima forma:
www.flixxy.com/men-in-coats-melbourne-international-comedy-festival-gala.htm

Homer Simpson aan de leugendetector. "Nu gaan wij een paar testjes doen. Dit is een eenvoudige leugendetector. Ik stel je wat eenvoudige ja/nee vragen. Begrijp je dat? ...
www.flixxy.com/homer-simpson-vs-lie-detector.htm

Wat doen Ierse schapen wanneer ze denken dat niemand ze ziet..?
www.flixxy.com/what-sheep-get-up-to-when-they-think-no-one-is-looking.htm?utm_source=4

Amsterdam faalt met online parkeerkaarten. Nog steeds

Automobilisten kunnen via Cition.nl een parkeerdagkaart kopen, terwijl deze in enkele drukke straten ongeldig is. De A'damse parkeermanager informeert online daar maar vaag over, zo oordeelt een rechter. En dus schold hij drie parkeerboetes aan een automobilist kwijt.

 
20 augustus

Alle naheffingsaanslagen die de gemeente naar de autorijder had gestuurd moet het intrekken, zo meldt een gisteren gepubliceerd rechtbankverslag.

"Waarom kon mijn cliënt überhaupt bij Cition.nl een dagkaart kopen voor een straat waar deze kaart niet geldig is?", was een vraag van de advocaat van de automobilist.
Als zijn cliënt met een betaalpaal in deze straat zo'n dagkaart had willen kopen, was dat in tegenstelling tot de site van de parkeermanager namelijk niet mogelijk geweest. "Het is onbegrijpelijk dat er verschil bestaat tussen de website van Cition en de plaatselijke betaalpaal", zei de advocaat.

Gemeente: koper moet beter lezen

In plaats van het vooraf onmogelijk te maken de dagkaart voor specifieke locaties te kopen, liet de Gemeente Amsterdam in de rechtszaal weten dat automobilisten op Citions website moeten nagaan in welke straten en tijdstippen een dagkaart niet geldig is.

Wie dat doet, treft op de site links de volgende informatie aan: "ma-vr 9.00-19:00. Uurtarief: € 1,40. Klik in de rechterkolom op het bedrag van de kaart die u wilt kopen. Maximaal 3 uur."

Aan de rechterzijde staat: "Let op: uw dag-week- of maandparkeerkaart is gedurende de parkeerduurbeperking niet geldig".

screenshot informatie over parkeren op August Allebéplein

Rechter: informatie is onduidelijk

Dat is onduidelijk gecommuniceerd, oordeelde de rechtbank. Het stelde dat Cition.nl weliswaar communiceert dat auto's maximaal drie uur in bepaalde straten geparkeerd mogen staan, maar niet duidelijk maakt dat hiervoor geen dagkaart gekocht mag worden. Met andere woorden: een automobilist zou op de site van Cition ook kunnen beslissen om een dagkaart te kopen voor een straat waar je slechts drie uur mag parkeren.

De rechtbank oordeelde dus niet dat de gemeente het boeken van een dagkaart, voor een straat waar dit niet mag, hoe dan ook onmogelijk moet maken. Het oordeelt alleen dat de gemeente online onvoldoende duidelijk maakt dat automobilisten deze boeking niet mogen maken.

Gemeente nog altijd in overtreding

De rechter deed uitspraak op 14 juli. De Gemeente Amsterdam gaf op de zitting uiteindelijk toe dat zijn woordkeus op de site 'ongelukkig is'. Ruim een maand later heeft de Gemeente Amsterdam echter zijn 'ongelukkige woordkeus' nog altijd niet gewijzigd bij straten met een parkeerduurbeperking (zie screenshot onder het artikel).

Evenmin wordt automatisch de boeking van een dagkaart de gebruiker onthouden, als hij in de webwinkel een straat kiest waar maar beperkt geparkeerd mag worden. NB: de webwinkel is zowel in Google Chrome als Firefox onbruikbaar.

Online Kiosk Myjour voor de rechter

logo myjourFoto van Ferry Kok zonder toestemming geplaatst op sociale media

24 augustus 2015

Ferry de Kok (ishootpeople.nl) heeft de online kiosk Myjour voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op het auteursrecht. Het geëiste bedrag is € 7.500.

Een door Ferry gemaakte foto van Willem Holleeder werd ongeveer één jaar geleden geplaatst bij een artikel in Panorama. De uitgever Sanoma had een soort overeenkomst met Myjour, waardoor bepaalde artikelen met bijbehorende foto's ook in de digitale kiosk werden doorgeplaatst. Myjour publiceerde het materiaal ook weer op Facebook en Twitter.

In principe licenseert een fotograaf een gebruiker (Sanoma) voor eenmalig gebruik. Een licentie is echter niet door een gebruiker overdraagbaar, tenzij daar over contractueel afspraken per licentie zijn vastgelegd. De fotograaf had geen toestemming hiertoe verleend en kwam daartegen terecht in verweer.

Bijkomstig is dat door het plaatsen van materiaal op sociale media volgens de gebruiksvoorwaarden de rechten tevens over gaan op het sociale medium. Echter, wat je niet hebt kun je niet verkopen, Myjour was niet gerechtigd om het beeld op de sociale media te plaatsen omdat zij geen daartoe strekkende licentie had.

Afgezien hiervan kon Myjour het auteursrecht door het ontbreken van een daartoe strekkende licentieovereenkomst door de plaatsing op grond van gebruiksvoorwaarden van die media 'over te dragen' aan de sociale media, maar dit terzijde.

Volgens onze bronnen zou de Myjour-oprichter Jan Verheul geconstateerd hebben dat een uitspraak van een rechter ten gunste van de fotograaf gevolgen kan hebben voor de gebruikers van de sociale media. Hij zou hebben verklaard: "Miljoenen Nederlanders delen dagelijks foto’s vanuit websites van kranten, tijdschriften en ga zo maar door”. Wanneer Myjour hierin fout is, dan is de hele wereld dat.” En dat klopt, deze Jan Verheul is een zeer heldere man. Het is niet toegestaan.

Minder helder is het verweer, een variant op de eeuwige rotsmoes die men bij iedere vergelijkbare zaak kan aanhoren. In het verweer van Myjour wordt gesteld dat Facebook en Twitter bij het delen van een link naar een artikel, automatisch bijbehorende foto's plaatsen. En dat het geen nieuwe openbaarmakingen zijn omdat de foto van Holleeder op internet vrij toegankelijk is. Hierbij wordt voorbij gegaan aan het gegeven dat een foto die openbaar gemaakt is in een krant, niet zo maar zonder toestemming overgenomen kan worden door een andere krant.

Volgens de verdediging is het wel toegestaan om te linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal en is dit geen nieuwe openbaarmaking. Dit is juist. Alleen link je dan wel naar de plaats en naar het medium waar de foto wél met toestemming was geplaatst. En dat is iets geheel anders dan een nieuwe publicatie.

Helaas was Ferry de Kok vandaag voor PhotoNmagazine niet bereikbaar, zodat er verder geen berichtgeving over deze zaak mogelijk is, het blijft dus gissen naar de details. Maar wellicht komt er binnenkort wel meer helderheid.

Zwervend op het internet week 2015-34

Afstudeerproject van een student aan de Technische Universiteit Delft in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Gent. Een ambulancedrone. Geen gedurfde fantasie maar wellicht bruikbare realiteit. Snelle hulpverlening binnen één a twee minuten. Het lijkt er hier sterk op dat de student cum laude zal afstuderen.
Een zeer instructieve Engelstalige video: youtu.be/y-rEI4bezWc

En een tweede Nederlandstalige video, gemaakt door omroep West, met Nederlandse ondertiteling:
youtu.be/YgT3qWi0YpE

Indertijd deed er een Bijbelse figuur water bij de wijn. Wat hier gebeurt is nog ongelofelijker. Mat Franco, de winnaar van het negende seizoen van America's got Talent, overtreft dit hier in de bocht:
www.flixxy.com/americas-got-talent-winner-mat-franco-returns-with-new-magic-trick.htm?utm_source=4

Mijn geluksdag: of je nu autocoureur dan wel bankrover bent, een parkeergarage binnenrijdt, een wandelingetje maakt of iets anders doet, een beetje mazzel mag je wel hebben:
www.flixxy.com/lucky-day.htm

 

 

Overweldigende schoonheid is de enige omschrijving die van toepassing is op deze video die gemaakt werd in het Okinawa Churaumi Aquarium in Japan. Ook schoonheid in de andere betekenis des woords: die duiker die over de bodem kruipt, wat heeft hij toch bij zich, stoffer en blik...?

 

http://www.flixxy.com/okinawa-churaumi-aquarium.htm

Canon EOS 5Ds bij Eyes on Media in de verhuur

Mamiya Leaf Credo 645
Mamiya Leaf Credo 645

Refurbished Mamiya Leaf sets

De langverwachte EOS 5Ds is vanaf nu te huur bij Eyes On Media!  De camera met 50,6 megapixel sensor heeft op dit moment de hoogste resolutie onder de kleinbeeld reflexen. De huurprijs is € 150,- per dag; vervolgdagen zijn halve prijs en een weekend telt als 1 dag.
De battery-grip, 3 accu’s, lader, CF kaart en tethering kabel zijn bij de prijs inbegrepen.

Voor wie naar een middenformaat camera over wil stappen is er tot 30 september een actie met refurbished Credo 40 en Credo 50 camerasets.

De refurbished camera's zijn (ingeruilde) camera's van eerste eigenaren die door Mamiya Leaf volledig zijn gereviseerd en volledig aan de specificaties van nieuwstaat voldoen. Deze camera's worden geleverd met nieuwe toebehoren en onder 1 jaar volledige fabrieksgarantie.

De prijzen van deze camera's met achterwanden van 40 resp. 50 Mp, 645 DF body en Schneider Kreuznach 80 mm LS centraalsluiterobjectief zijn gunstig geprijsd. De Credo 50 haalt bovendien een gevoeligheid van 6400 ISO en kan belichten tot 60 seconden. De prijzen liggen op resp. € 9.990 en € 17.500, een aanzienlijke besparing (ca € 3.000) op de nieuwprijs, en dit met dezelfde specificaties.

De actie heeft een beperkte looptijd, tot 30 september of zolang de voorraad strekt.

www.eyesonmedia.nl/campagnes/2015/wk33/index.html

Lira herziet aansluitingscontract

logo Stichting Lira12 augustus 2015

Boeken en artikelen worden tegenwoordig op steeds meer nieuwe digitale manieren (her)gebruikt. In 2009 heeft Lira haar aansluitingscontract voor het laatst vernieuwd, met het oog op de voortschrijdende technische ontwikkelingen en alle nieuwe digitale vormen van publicatie.

Met het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) heeft Lira in 2010 een Samenwerkingsovereenkomst gesloten over digitale rechten. Uitgangspunt van de Samenwerkingsovereenkomst was dat Lira de rechten collectief zou uitoefenen voor exploitaties die zich daarvoor lenen. Het NUV zou bevorderen dat de uitgevers hun auteurs adviseren zich bij Lira aan te sluiten.

Hoewel Lira hoge verwachtingen had van de samenwerking met het NUV, moeten zij helaas na 5 jaar constateren dat aan die verwachtingen niet is voldaan. Bij nagenoeg alle nieuwe digitale exploitatievormen van betekenis, verzet het NUV zich tegen collectieve exploitatie, ook als collectieve exploitatie voor de hand ligt. Uitgevers maken afspraken met gebruikers zonder Lira en de beroepsorganisaties daarbij te betrekken. Auteurs trekken daarbij structureel aan het kortste eind en ontvangen in sommige gevallen – zoals bij Blendle – helemaal geen vergoedingen voor het gebruik van hun werk door derden.

Auteurs hebben het afgelopen jaar, net als de achterliggende beroepsorganisaties en vakbonden, sterk aangedrongen op een rol voor Lira bij digitale exploitaties zoals Blendle. Lira heeft daarover meermaals overleg gevoerd met het NUV, maar de uitgevers verzetten zich tegen deze wens van de auteurs.

Lira heeft de Samenwerkingsovereenkomst daarom opgezegd. Lira bereidt in verband hiermee een wijziging op haar Aansluitingscontract voor. De wijziging van het aansluitingscontract wordt binnenkort toegezonden aan alle schrijvers, die bij Lira zijn aangesloten.

Ook voor nieuwe exploitaties zal Lira zich blijven inspannen om te zorgen dat auteurs redelijke vergoedingen krijgen voor het gebruik van hun teksten. Het Auteurscontractenrecht, medio 2015 in werking getreden, is daarbij nog een extra steun in de rug van de makers.

Met de aanpassingen van Lira’s aansluitingscontract kunnen niet alleen uitgevers, maar ook auteurs de digitale toekomst positief tegemoet zien.

Voor vragen kunt u contact met LIRA opnemen via 023 870 0202 of via lira@cedar.nl.

Reorganisatie bij Sanoma

logo Sanoma

Uitgeverij Sanoma reorganiseert de glossy bladen. Het blad Grazia zal echter uit het fonds verdwijnen, Sanoma wil er van af. Deze titel sluit niet goed aan bij de 'damesbladen'. Ook Beau Monde, Marie Claire en Nouveau gaan de helling op. De titel heeft voor het bedrijf de minst sterke aansluiting bij de vrouwenmerken. Sanoma meldt over Grazia: “Uit strategische overweging is dan ook besloten om voor deze titel een ander huis te vinden”.

Bij Sanoma vindt men dat de glossy-merken ten opzichte van de 'vrouwenmerken' binnen het fonds geen sterke positie hebben. De damesbladen hebben allen een marktleidende positie. Daarom wil Sanoma de glossies in het vrouwenportfolio integreren.

Voor Beau Monde, Marie Claire en Happy in Shape komt één redactie onder hoofdredacteur Claudia Straatmans. Verder wil Sanoma meer de richting van entertainment uit en er komt een samenwerking met merken als Veronica Magazine en Shownieuws. De synergie met SBS zou door de geplande reorganisatie moeten verbeteren. Voor het personeel zijn eer volgens de uitgever weinig consequenties, er zouden vier medewerkers overbodig worden.

Dit laat zien dat uitgeven, dat vroeger een vak was, is afgegleden tot manipuleren met kille accountantscijfers van achter een bureau. Kennelijk wil men niet inzien dat veel titels gedoemd zijn te verdwijnen. En dat het mogelijk beter is om een paar sterke titels met een eigen identiteit te handhaven in plaats van naar 'synergiën' toe te werken, ingegeven door overwegingen van 'marketingtechnische' aard.

Worden tablets de volgende generatie dinosauriërs?

tablet

Nieuw onderzoek geeft aan dat tablets verliezen aan populariteit. Dit volgens Scott Matteson van TechRepublic. Volgens Matteson was het wel lollig om met zijn zoon spelletjes te spelen op twee tablets, maar het was een loden last om zijn documenten op alle apparaten te synchroniseren. Uiteindelijk kwam hij er op uit dat hij ook onderweg best uitsluitend op zijn laptop en smartphone kon vertrouwen vanwege de toetsenbordfaciliteiten.

Hij werd op het spoor van een dalende trend gezet door ecoATM, een inzamelaar van niet meer gewenste mobiele apparaten, die hem van een aantal gegevens konden voorzien, gebaseerd op een onderzoek onder 1175 tableteigenaren in de VS. Een onderzoek van International Data Corporation liet bovendien zien dat er jaar na jaar een afname is van de verkopen sinds 2010.

Voor geïnteresseerden in dit onderwerp staat hier meer informatie.

EISA Awards 2015-2016

Bij de oprichting in 1982
Bij de oprichting in 1982

EISA (European Imaging and Sound Association) is een onafhankelijke instelling, winnaars worden gekozen na een strenge selectieprocedure. De EISA is een samenwerking van bijna 50 magazines uit 22 verschillende landen in Europa. De magazines bewegen zich op expertgebieden zoals; Hi-Fi, Home Theater Display & Video, Fotografie, In-car audio, Home Theatre Audio en Mobiele apparaten.

EISA werd opgericht in 1982 toen de hoofdredacteuren van 5 Europese fotobladen voor het eerst de ‘Europese Camera van het jaar’ kozen. Dit gezelschap had toen nog niet het vermoeden dat uit deze eerste verkiezing de EISA – the European Imaging and Sound Association- zou ontstaan. In 1989 werd de EISA een feit toen in de tussenliggende jaren 10 andere fotografiebladen zich hadden aangesloten bij deze organisatie.

Dit jaar werden bij de Photography Awards in de verschillende categorieën de volgende prijzen uitgereikt:

 • EUROPEAN PROFESSIONAL DSLR LENS 2015-2016: Canon EF 11-24mm F/4L USM
 • EUROPEAN PROFESSIONAL DSLR CAMERA 2015-2016: Canon EOS 5DS/5DS R
 • EUROPEAN PROSUMER DSLR CAMERA 2015-2016: Canon EOS 7D Mark II
 • EUROPEAN PHOTO INNOVATION 2015-2016: DxO ONE
 • EUROPEAN COMPACT SYSTEM ZOOM LENS 2015-2016: Fujifilm Fujinon XF 16-55mm F2.8 R LM WR
 • EUROPEAN CONSUMER COMPACT SYSTEM CAMERA 2015-2016: Fujifilm X-T10
 • EUROPEAN PREMIUM COMPACT CAMERA 2015-2016: Leica Q
 • EUROPEAN SMARTPHONE CAMERA 2015-2016: LG G4
 • EUROPEAN CONSUMER DSLR CAMERA 2015-2016: Nikon D5500
 • EUROPEAN PROFESSIONAL COMPACT SYSTEM LENS 2015-2016: Olympus M.Zuiko Digital ED 40/150mm F2.8 PRO
 • EUROPEAN PROSUMER COMPACT SYSTEM CAMERA: Olympus OM-D E-M5 II
 • EUROPEAN PHOTO & VIDEO CAMERA 2015-2016: Panasonic Lumix DMC-G7/G70
 • EUROPEAN DSLR TELEPHOTO ZOOM LENS 2015-2016: SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Sports
 • EUROPEAN DSLR LENS 2015-2016: SIGMA 24mm F1.4 DG HSM | Art
 • EUROPEAN TRAVEL COMPACT CAMERA 2015-2016: Sony Cyber-shot DSC-HX90/V
 • EUROPEAN COMPACT SYSTEM LENS 2015-2016: Sony FE 90mm F2.8 Macro G OSS
 • EUROPEAN PROFESSIONAL COMPACT SYSTEM CAMERA 2015-2016: Sony α7 II
 • EUROPEAN DSLR ZOOM LENS 2015-2016: Tamron SP 15-30mm F2.8 Di VC USD.

Op de site van EISA kunt u zich uitgebreid informeren.

Adobe cloud plat, websites terug naar de 70-er jaren

logo Adobe Edge Web FontsDe pijnlijke afhankelijkheid van de cloud, 'ouderwetse' fonts terug

 
maandag 10 augustus

Tot hun grote ontzetting merkten velen vroeg in de morgen dat er een aantal websites ineens waren veranderd. Een bekende webdesigner tipte ons dat de cloud van Adobe er uit lag. Het verband werd hierdoor meteen duidelijk. De cloudwebfontdienst van Adobe was ook down, hierdoor grepen de websites automatisch terug op ouderwetse lettertypes als Arial en Georgia.

Van Adobe's TypeKit wordt onder andere gebruik gemaakt op de sites van de New York Times, van Wall Street Journal, van Wired en van AOL. Adobe meldde later dat er sinds de afgelopen nacht sprake is van een storing in het web font-netwerk. Ook zouden er problemen zijn geweest bij de cloudhosting van Amazon die hier volgens onze zegsman verband mee zouden hebben. Het is het gevolg van de keuze, door designers gemaakt, voor publieke clouddiensten. Zolang de cloud goed functioneert werkt het. Een storing sleept dan echter een groot aantal sites met zich mee.