Het Vak

Op internet gevonden week 43

Goochelaar Mat Franco gaat over de grenzen van de kaarttrucs heen op America's Got Talent en maakt portret van een jurylid op verbijsterende wijze. Let ook op de kaart die het jurylid in de hand houdt:
www.flixxy.com/card-magic-mat-franco-americas-got-talent-2014.htm?utm_source=nl

Deze muziekvideo van OK Go is opgenomen in één take. Werkelijk iets om naar te blijven kijken:
www.flixxy.com/ok-go-s-new-music-video-is-a-feast-of-optical-illusions.htm?utm_source=4

IJskoude Cola van de King of Random:
www.youtube.com/watch?v=5T68TvdoSbI

Twee Cubanen in een ongelofelijk nummer, Leosvel en Diosmani: paaldansen in het kwadraat. En dan de finale...
www.flixxy.com/leosvel-and-diosmani-the-mast-the-worlds-greatest-cabaret.htm

's Werelds grootste luchtvaartuig, de met zes turbomotoren uitgeruste Antonov-225 stijgt op. Je kunt er een volle collegezaal in kwijt en toch kan het vliegen.
www.flixxy.com/worlds-largest-aircraft-antonov-225-mriya.htm

Vereniging Dutch Photographers bijna een feit

13 oktober 2014

Deze week stemt de laatste vereniging voor het aangaan van de fusie tot een beroepsorganisatie voor fotografen. Eind oktober zal vervolgens het bestuur van FotografenFederatie besluiten tot het nemen van de laatste stap. De samenwerkende bureaus van alle betrokken partijen werken op dit moment aan diverse zaken zoals het samenstellen en samenvoegen van ledenvoordeelpaketten, het opzetten van samenwerkingsverbanden en maken van afspraken. Er is veel belangstelling om met de nieuwe vereniging Dutch Photographers samen te werken.

Het heeft ook wel een aantal strubbelingen opgeleverd. Het idee van één vereniging is niet nieuw, al enkele decennia zijn er stelselmatig stemmen voor opgegaan. In principe was de Fotografenfederatie, die als koepel fungeerde waarin enkele verenigingen samen wilden werken, een duidelijk symptoom van de wens van velen. Er waren positieve effecten, zoals het tot stand komen van Algemene Voorwaarden die door de rechtbanken als uitgangspunt bij vonnissen gelden.

Jarenlang was de Federatie in ander opzicht echter een papieren tijger omdat er een eilandjes- en koninkrijkjesmentaliteit was bij een aantal organisaties, die soms zelfs over straat rolden. Hieruit bleek overduidelijk dat een aantal fotografen wel vakkundig zijn maar bestuurlijke inzichten en competenties misten.

Uiteindelijk heeft de huidige directeur van de Federatie, Lars Boering, het voortouw genomen en met succes. Hij wist te bewerkstelligen, met een bewonderenswaardige vasthoudendheid en veel geduld, dat de neuzen dezelfde richting op begonnen te wijzen. Door constructief overleg tussen alle partijen werd bewerkstelligd dat fusie nu een feit gaat worden en dat de verdeeldheid in het Nederlandse fotografenlandschap passé is.

Op het laatst dreigde er nog een kink in de kabel te komen omdat het bestuur van een der verenigingen dwars ging liggen, maar dit bestuur werd door de leden van deze vereniging teruggefloten.

De komende tijd wil de Federatie iedere fotograaf, al dan niet aangesloten bij de Federatie via een van de verenigingen, u wekelijks op de hoogte houden van alle ontwikkelingen via een nieuwsbrief. Voor wie deze speciale nieuwsbrief over de voortgang nog niet ontvangt: aanmelding is mogelijk via
eepurl.com/Ruyvj.

Fuji X-Pro2 mogelijk in begin 2015 gelanceerd

body van schuin boven gezien

Mogelijk ook binnen kort een middenformaat camera?

Volgens een zegsman op de Photokina zou er in het begin van 2015 mogelijk de langverwachte opvolger van de X-Pro1 verwelkomd kunnen worden. Het eerste nieuws kwam vanuit Fuji-kringen. De X-Pro2 zou worden aangekondigd "in het begin of de eerste helft van volgend jaar."

Het zou dan zeer waarschijnlijk zijn dat de opvolger van de X-Pro1 het debuut zal maken op de CES 2015 in januari, precies drie jaar nadat zijn voorganger op de markt kwam.

Uiteraard is de inhoud van geruchten rondom de lancering van nieuwe camera's moeilijk te controleren. In het begin is het onmogelijk om een officiële bevestiging te krijgen, hoewel in dit geval de nieuwe camera al maanden geleden vaaglijk werd aangekondigd.

In eerste instantie zou het gaan om een verbeterde X-Pro1s, er begonnen ook geruchten de ronde te doen dat het om een full-frame X-Pro2 zou gaan, later werd er weer verteld dat het toch weer om een camera met een APS-C sensor zou gaan zoals als zijn voorganger.

Op zich zijn mededelingen als deze louter speculatief, het enige dat ons duidelijk is komt vanuit de bevestiging van een van de Fuji mensen dat de camera 'zeker het wachten waard zal zijn'.

Middenformaat

Een ander hardnekkig gerucht is dat Fuji in navolging van haar analoge middenformaat camera's werkt aan een digitale spiegelloze middenformaat. Een onbevestigde mededeling hield in dat het om een toestel zou gaan dat sterke gelijkenis zou tonen met een X Pro1, met een hybride zoeker, maar dan meer van de grootte van een (analoge) GF 670.

Er is een ware strijd gaande in het middenformaat segment. Ook Sony zou werken aan een midden formaat camera. In ieder geval zal alles draaien om betaalbaarheid met een goede kwaliteit. Dit zou de middenformaat fabrikanten in het hogere segment wel eens aardig dwars kunnen gaan zitten.

bron: anoniem

Nikon Capture NX-D support voor D750 Raw

12 oktober 2014

Nikon heeft een update voor het kosteloze NX-D uitgebracht. In de versie 1.0.2 is ondersteuning van de nieuwe D750 ingebouwd.

Dit lost waarschijnlijk het probleem op van gebruikers die de RAW files van third party software, zoals van Adobe (ACR), Dxo en Phase One niet kunnen openen. Hier kregen wij al verschillende opmerkingen over.

De software is te downloaden op: support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/19200 en mogelijk ook op de Nederlandstalige sites.

Macworld Expo verleden tijd

cover Macworld

Uitgever en beursorganisator IDG maakte bekend dat de inmiddels wereldwijd bekende beurs Macworld Expo in Moscone Center in San Francisco niet meer wordt gecontinueerd. De beurs was in de afgelopen 30 jaar een van de belangrijkste evenementen waar de nieuwe producten werden aangekondigd. In 2007 werd hier ook de allereerste iPhone gepresenteerd, gevolgd door de MacBook Air in 2008. Phil Schiller, senior vice president of worldwide marketing bij Apple Inc verzorgde in 2009 de laatste keynote op Macworld. Vanaf die tijd trok Apple zich terug en organiseerde haar eigen 'Special Events.' Dit kostte Macworld Expo vele bezoekers.

Overigens gaat het IDG ook voor wat betreft de tijdschriften niet geheel naar den vleze. Afgelopen september werden alle redacteuren van Macworld ontslagen en bleef er, met een zeer afgeslankte redactie, alleen een online versie bestaan.

Op de foto ziet u, in een heel andere tijd, de eerste versie van Macworld uit 1984, met een toen nog zeer jonge Steve Jobs met de klassieke 'sjouwable' Apple's.

Fotodiox verhelpt rammelige lenzen op Sony E-mount - Simpel monteren

overzicht van de onderdelen

Fotodiox heeft een product op de markt gebracht. Het is een volledig metalen montagering, de "TOUGH E-Mount." Het product is bedoeld om de kunststof / metaal hybride ring die standaard wordt geleverd op alle E-mount camera's te vervangen.

Hoewel het niet nodig lijkt, het onderdeel dat je geliefde glas op de camera body houdt is zeker niet het best geconstrueerde deel van je Sony. De wankele constructie vinden wij met name op de Sony A7, A7R en A7S en vooral bij grote objectieven op de spiegelloze full frames 'voelt het  onprettig aan'.

de metalen ring

De installatie is eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is een kleine kruiskopschroevendraaier en een handvol geduld. Schroef de oude ring los, zet de 'TOUGH E-Mount'er op en klaar is Kees. De camera is weer gereed en bovendien kun je gebruik maken van de overvloed aan andere producten die Fotodiox produceert.

Voor meer informatie over de TOUGH E-Mount of om deze aan te schaffen voor een luttele 40 dollar (€ 31,38 op 16-10-2014), ga dan naar Amazon:
www.amazon.com/The-TOUGH-E-Mount-Fotodiox-Pro/dp/B00OI8WK1M.

Een helder instructiefilmpje dat bewijst dar de operatie een fluitje van een cent is ziet u hier:
youtu.be/2H5EZP9Cf8E

Op internet gevonden week 42

Een commercial voor de nieuwe Toyota, waarbij alle trucs voor het opnemen van een auto uit de kast werden gehaald:
youtu.be/9wDPPmHBZu0

Danny Macaskill: Mountain Biking op de beruchte Cuillin Ridgeline op het Isle of Skye in Schotland. Je zult maar een lekke band krijgen...
www.flixxy.com/danny-macaskill-mountain-biking-over-the-ridge.htm

Getty Images Art Director Lauren Catten en Fotograaf Martin Barraud laten op de set van hun nieuwste creatieve productie zien hoe klassieke visuele concepten, op grote schaal gebruikt in het bedrijfsleven en reclame, opnieuw worden uitgevonden. Met behulp van ballonnen laten ze zien dat klassieke symbolen zoals aarde, DNA, een hart en wolken, zich met een 'gewone' aanpak uitstekend laten fotograferen. Dit in plaats van simulaties te maken met CGI technieken:
vimeo.com/107689647

Een skydiver springt op 15.000 voet en stapt op 11.000 voet doodleuk in een ander vliegtuig. Niet zelf proberen wanneer je met Ryan Air vliegt...
www.flixxy.com/airplane-to-airplane-skydive.htm

Een sneeuwvehikel , gemaakt in 1924. Er zijn weinig hindernissen die het apparaat niet neemt, het klimt over obstakels en sleept zware vrachten hout. Zelfs bruikbaar als taxi of trouwauto!
www.flixxy.com/snow-vehicle-concept.htm

Onderzoek Fotografenfederatie fotografiebranche 2014

Er is een vragenlijst verspreid door de FotografenFederatie, de belangrijkste vertegenwoordiger van de fotografensector in Nederland.

Lars Boering, directeur FotografenFederatie doet een dringend beroep op álle beroepsfotografen, ook op hen die niet zijn aangesloten bij de Federatie:

Professionals, wees zo goed deze lijst in te vullen. Wij hebben informatie nodig om jullie op de juiste manier te vertegenwoordigen. De eerste resultaten zijn binnen en zijn zeer interessant.

Door deel te nemen aan dit onderzoek gaat u ermee akkoord dat de onderzoeker de ingevulde gegevens en resultaten gebruikt om inzicht te krijgen in de huidige ontwikkelingen/stand van zaken in de fotografiebranche en om acties te ondernemen om de (financiële) positie van de fotograaf te verbeteren. Uw persoonlijke gegevens worden zorgvuldig bewaard en worden niet aan derden verstrekt.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. De lijst vindt u hier:
www.thesistools.com/web/?id=428139

Iedereen heel erg bedankt voor de medewerking!

Olya Oleinic Winnaar Steenbergen Stipendium 2014

muur vol ansichtkaarten
foto: © Olya Oleinic

Op 15 oktober is het Steenbergen Stipendium 2014, dé toonaangevende prijs voor jong fotografietalent in Nederland, toegekend aan Olya Oleinic (1991) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Met het project ‘Universal guide to everything’ verbeeldt Oleinic hoe kennis op het internet door toevallige opeenstapelingen en kruisverbanden groeit én vervormt tot een nieuwe werkelijkheid. Met een muur vol ansichtkaarten van vreemde, half herkenbare voorwerpen bootst zij dit proces na.

De publieksprijs gaat naar Carilijne Pieters (1991) van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met het werk ‘De liefde is alles, hè’. Het werk van de winnaars en de drie genomineerden is nog tot en met 2 november te zien in een groepstentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum.

Jury prijst onderzoekende houding Oleinic

De jury, bestaand uit Sterre Sprengers (juryvoorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Caroline von Courten (promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden), prijst Oleinic om haar intrinsieke motivatie waarmee ze het medium fotografie onderzoek. In haar werk ‘Universal guide to everything’ is het Oleinic gelukt om te verbeelden hoe kennis op internet groeit én vervormt. In het rapport oordeelt de jury: ‘Internet is een opzichzelfstaande wereld die wordt gevoed door de tastbare wereld waarin wij leven. Echter internet vervormt kennis en beelden op manieren die niet meer op de werkelijkheid lijken. Dit heeft Oleinic op een intelligente manier weten te verbeelden.’

Publieksprijs

Tot en met 12 oktober konden bezoekers van het Nederlands Fotomuseum op zaal en online hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. De meeste stemmen ging naar het werk ‘De liefde is alles, hè’ van Carilijne Pieters van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht. In een korte documentaire toont Pieters een intiem portret van haar schoonouders die niet meer zonder elkaar kunnen leven. Hun intense verbondenheid wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als ze praten over hun liefde en naderende dood.

Reflectie op academies

De jury bezoekt de eindexamen-exposities van verschillende kunstacademies door Nederland om vijf werken te selecteren voor het Steenbergen Stipendium. Dit geeft de jury een scherpe blik op de kwaliteit van de eindexamenexposities en de ontwikkelingen die de academies doormaken. De bevindingen zijn per academie verwoord in het juryrapport. Het juryrapport is te lezen op www.nederlandsfotomuseum.nl.

De Steenbergen Stichting en het Stipendium

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. In de afgelopen zestien jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door academies, studenten en critici. Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Jaya Pelupessy (2013), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).

De nominatie van de projecten gaat hand in hand met het signaleren van vernieuwing binnen de fotografie en geeft inzicht hoe de nieuwe generatie het medium gebruikt. Deze bevindingen worden ieder jaar verwoord in een juryrapport, waarin ook de kwaliteit van de verschillende opleidingen tegen het licht wordt gehouden.

www.steenbergen-stichting.nl  www.facebook.com/StStipendium

Het mysterie van de propellerbladen

de draaiende propellerbladen lijken los te staan en op de voorgrond van het vliegtuig

De student fysica Jason Cole uit Londen ontdekte een merkwaardig fenomeen toen hij een foto op Flickr zag van een vliegtuigpropeller en de propellerbladen op zijn foto deels vóór het vliegtuig stonden. Een zoekplaatje, hoe zit dit nu in elkaar? Het blijkt aan de CMOS sensor te liggen, een zo geheten active pixel sensor. Deze werd al beschreven door Noble in 1968, maar de term active pixel sensor werd bedacht door Tsutomu Nakamura bij Olympus die zich in 1985 met de CMOS sensor bezig hield.

Er zijn veel verschillende types, maar iedere pixel bevat een fotodetector en een actieve versterker. Deze CMOS vindt men in telefoons, web camera's en ook bij DSLR's.

Op zijn website legt Jason het allemaal uit aan de hand van overzichtelijk bewegende modellen en bijna niet te volgen wiskundige berekeningen. De titel van dit interessante blog: Rolling Shutters.

jasmcole.com/2014/10/12/rolling-shutters/ - more-485