Het Vak

Scott Kelby hoofdspreker Professional Imaging 2015. Spreker toegevoegd, Terry White

logo Professional Imaging 2015De organisatie van Professional Imaging deelt mede verheugd te zijn dat dit jaar Scott Kelby bereid is gevonden de hoofdsessies te doen. Bovendien werd Terry White toegevoegd als spreker. Adobe Worldwide Creative Cloud Evangelist Terry White zal de nieuwste tips en technieken in Lightroom en Photoshop CC tonen teneinde te helpen de productiviteit te verhogen. U kunt van hem het beheer van uw bestanden leren en leren uw persoonlijke stijl te definiëren door te profiteren van presets, sjablonen en batchverwerking om uw workflow te versnellen.

Terry is gedurende 18 jaar Principal Worldwide Design & Fotografie Evangelist voor Adobe Systems, Inc. geweest en heeft een uitgebreide kennis van Adobe's Creatieve Professional productlijn.

Verder zijn er diverse masterclasses die worden gegeven door Bert Monroy, Frank Doorhof, Kirsty Mitchell, Richard Walch, Theo Bosboom en Martin Hogeboom.

Voor de kleinschalige masterclasses dient u apart in te schrijven, er zijn per masterclass 25 tot 50 plaatsen beschikbaar, vol is gewoon vol. Een ticket voor een masterclass kost € 50. Meer informatie vindt u op de website van Professional Imaging.

Bovendien zijn er als extra's de beeldpresentatie van Master Photographers Network MPN, een Expositie met beelden van Bruidsfotograaf Gerhard Nel en de foto-expositie Africa Together van Adri de Visser.

Let op, gewijzigde openingstijden: van 09.30-17.00 uur! De openingstijden zijn gewijzigd omdat het programma uitgebreider is dan voorheen.

Een plattegrond van de beurs vindt u hier.

De complete lijst met sprekers vind u op deze pagina.

Voor meer informatie gaat u naar professionalimaging.photonmagazine.eu en naar www.professionalimaging.nl.

Stephan Vanfleteren ontwerpt huisstijl Toneelgroep Maastricht

logo Toneelgroep Maastricht25 februari 2015

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren ontwerpt in samenwerking met grafisch ontwerper Ron Reuman de nieuwe huisstijl van Toneelgroep Maastricht. Deze is gelanceerd op 21 maart, het begin van de lente en tegelijkertijd de première van de voorstelling Waar het vlakke land gaat plooien. Toneelgroep Maastricht wordt per 1 januari geleid door Servé Hermans en  Michel Sluysmans (artistieke leiding) en Marcel ’t Sas (algemeen directeur). Het gezelschap wil zich de komende jaren profileren als stadsgezelschap van Maastricht, met warmbloedige en muzikale voorstellingen. ‘De portretten van Vanfleteren sluiten daar perfect op aan,’ aldus Hermans en Sluysmans.

acteur Servé Hermans draagt een naakte Joke Emmers op de schouders
foto: © Stephan Vanfleteren
Vlakke land
de acteurs Servé Hermans
en Joke Emmers

Toneelgroep Maastricht heeft bewust niet gekozen voor een reclamebureau of affiche-ontwerper. Hermans en Sluysmans: ‘Vanfleteren werkt eigenlijk niet in opdracht, maar vertaalt als autonoom kunstenaar onze voorstellingen in beelden. Vanuit die hoedanigheid voegt hij een extra kleur toe aan, en wordt hij onderdeel van het gezelschap.’

Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) werkte aanvankelijk voor de Vlaamse krant De Morgen, maar zijn werk verschijnt ook regelmatig in o.a. Volkskrant Magazine, Die Zeit, Paris Match en Humo. Hij fotografeert in zwart-wit en zijn werk is vele malen bekroond, o.a. bij World Press Photo en de European Fuji Awards. Voor het boek Congo, een geschiedenis van David Van Reybrouck won hij in 2011 de Prijs voor de Mooiste Boekomslag. Zijn portret van Rem Koolhaas won in 2012 de Nationale Portretprijs.

Vanfleteren zal de komende jaren de affichebeelden maken van Toneelgroep Maastricht. Hermans en Sluysmans: ‘Zijn portretten kenmerken zich door een grote eerlijkheid, die aansluit bij wat Toneelgroep Maastricht zou moeten uitstralen. Foto’s waarop kracht en kwetsbaarheid samengaan en die de kijker prikkelen om langer te blijven kijken. We denken dat we met Vanfleteren een onderscheidend en zeer autonoom fotograaf aan ons hebben verbonden die onze zichtbaarheid in het straatbeeld zal vergroten. Een uniek huwelijk tussen twee kunstdisciplines.’

De vaste fotograaf van Toneelgroep Maastricht, Ben van Duin, zal de voorstellingen en wat daar mee samenhangt blijven fotograferen. Van Duin is een hooggewaardeerd theaterfotograaf, die ruimschoots zijn sporen heeft verdiend op vrijwel alles wat zich op een podiium af kan spelen, zoals onder meer muziek, dans en opera.

Bij dit artikel staat het affichebeeld met daarop de acteurs Servé Hermans en Joke Emmers, dat Stephan Vanfleteren maakte voor de voorstelling 'Waar het vlakke land gaat plooien'. De voorstelling ging op zaterdag 21 maart in première in Theater de Bordenhal te Maastricht.

www.toneelgroepmaastricht.nl

Foam maakt jury 8e Paul Huf Award 2015 bekend

foto: © Pieter Hugo - Abdullahi Mohammed - with Mainasara, - Ogere-Remo, Nigeria (2007)
foto: © Pieter Hugo
Abdullahi Mohammed
with Mainasara,
Ogere-Remo, Nigeria (2007)

24 februari 2015

De namen van de juryleden voor de Foam Paul Huf Award 2015 zijn bekend gemaakt. De jury bestaat uit Christopher McCall (juryvoorzitter, directeur Pier24 Photography, San Francisco, Verenigde Staten), Brett Rogers (directeur The Photographers’ Gallery, Londen, Verenigd Koninkrijk), Felix Hoffmann (hoofd curator C/O Berlin, Berlijn, Duitsland), Adam Mazur (curator en hoofdredacteur SZUM Magazine, Warschau, Polen) en Whitney Johnson (adjunct directeur fotografie National Geographic, Washington DC, Verenigde Staten).

Op 24 en 25 maart komt de internationale jury in Amsterdam bijeen om een winnaar te kiezen uit de ingestuurde portfolio’s van een selectie van honderd genomineerden, afkomstig uit de hele wereld. De prijs wordt jaarlijks door Foam toegekend aan een internationaal fotografietalent, jonger dan 35 jaar en bestaat uit een geldbedrag van € 20.000 en een tentoonstelling in Foam in september 2015.

De winnaar van de Foam Paul Huf Award 2015 zal via een persbericht bekend worden gemaakt op 25 maart.

De Award kent een indrukwekkende lijst winnaars. De prijs richt zich volledig op jong, internationaal fotografietalent. In de afgelopen jaren wonnen een internationale, zeer talentvolle groep fotografen de prijs. In 2014 nam Daniel Gordon (1980, Verenigde Staten) de Foam Paul Huf Award in ontvangst. Van 12 september - 2 november 2014 was de tentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf te zien in Foam.

Winnaars van voorgaande jaren waren:

  • 2013 - Taiyo Onorato & Nico Krebs (1979, Zwitserland);
  • 2012 - Alex Prager (1979, Verenigde Staten);
  • 2011 - Raphaël Dallaporta (1980, Frankrijk);
  • 2010 - Alexander Gronsky (1980, Estland);
  • 2009 - Leonie Hampton (1978, Verenigd Koninkrijk);
  • 2008 - Pieter Hugo (1976, Zuid-Afrika);
  • 2007 - Mikhael Subotzky (1981, Zuid-Afrika) en Taryn Simon (1975, Verenigde Staten).

Om ook dit jaar tot een internationaal representatieve selectie te komen heeft Foam zo’n twintig nominators uit verschillende delen van de wereld benaderd. Deze nominators, specialisten en deskundigen uit het fotografieveld, zijn gevraagd ieder een aantal talentvolle fotografen jonger dan 35 jaar te nomineren in de regio waar hij/zij werkzaam is. De Award kan worden toegekend aan alle vormen van fotografie: van documentaire of toegepaste fotografie, tot journalistiek of vrij werk. Het werk van de winnaar moet een duidelijke eigen beeldtaal hebben en zowel inhoudelijk als formeel onderscheidend zijn.

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen vanwege de bijzondere band die Foam heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen en was persoonlijk betrokken bij de oprichting van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

foam.org/press/2015/paul-huf-award-2015

Veiligheidsexpert Stu Sjouwerman meldt 'innovatieve' scam

logo KnowBe4Cybercrime 'innoveert' met een nieuwe en walgelijk scam. Het azen op mensen die recent een verlies leden. Lonend is het wel, het is een blijvend doelwit, iedereen overlijdt wel eens. De cyber-criminelen zoeken op het internet naar sterfgevallen in families en zendt na social engineering de directe familieleden via e-mail of sociale media de mededeling dat de overledene hen vertrouwelijk informatie in bewaring heeft gegeven. Ze dringen aan op strikte vertrouwelijkheid en na een paar e-mails blijkt ze een geldbedrag te willen ontvangen in ruil voor 3 dvd's en andere "zeer belangrijke documenten".

Op dit moment begint het in de VS een hype te worden, de verwachting is dat het niet lang zal duren voor wij hiermee worden geconfronteerd.

Uiteraard is het onverstandig om op dergelijke mededelingen in te gaan. Meer vindt u hier.

NVJ en NVF dreigen met proefproces drones

foto: © Roel Dijkstra - Roel Dijkstra met drone - 'Een meeuw is zwaarder'
foto: © Roel Dijkstra
Roel Dijkstra met drone
'Een meeuw is zwaarder'

vrijdag 20 februari 2015

De NVJ en NVF nodigen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uit om op korte termijn overleg te voeren over het journalistiek gebruik van drones. Indien het ministerie niet binnen drie weken reageert, gaan NVJ en NVF over tot een proefproces. Het lijkt erop dat het ministerie het belang van vrije nieuwsgaring niet meeweegt bij het opstellen van regelgeving voor drones, zo staat in een brief die NVJ en NVF vrijdag stuurden naar minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Precies een jaar geleden werd in een overleg met advocaat Otto Volgenant en NVJ-secretaris Rosa Garcia López volmondig erkend dat de regelgeving voor journalisten onwerkbaar is. Toen werd benadrukt dat het ministerie zich zou inzetten om deze problematiek op te lossen. Helaas heeft de input namens de NVJ en de NVF nog tot geen enkele beweging in de richting van een oplossing geleid.

In de brief worden de minister en staatssecretaris dringend verzocht om te bevestigen dat er voor journalisten die een drone willen gebruiken voor nieuwsgaring een werkbare situatie ontstaat. 

Overgenomen van NVJ/NVF.

Gerechtshoven indicatietarieven zaken intellectuele eigendom

18-02-2015

De gerechtshoven zouden, naar bekend is geworden, gaan vanaf dit jaar werken met zogeheten indicatietarieven in rechtszaken over auteursrechten, merken, handelsnamen en andere intellectuele eigendomskwesties. Dat geeft procespartijen houvast bij het inschatten van de kosten die ze moeten betalen als ze de zaak verliezen.

Door Europese regelgeving en door de soms ingewikkelde en langdurige aard van de zaken, het intellectuele eigendom betreffende, zijn de proceskosten meestal hoger dan die van andere zaken. Van belang is dan ook voor de partijen in geschillen vroegtijdig inschattingen te kunnen maken van de eventueel te betalen proceskosten. Het is tevens een maatstaf om achteraf beoordelen de redelijkheid van de kosten waartoe partijen zijn veroordeeld te beoordelen.

Hasselblad software update

logo HasselbladPhocus 2.8.4 now available for Mac and Windows

There are some minor maintenance releases to improve the following:

Phocus 2.8.4 Mac

  • viewer display of images using Scene Calibration;
  • viewer display of ISO 6400 images at 100%.

Phocus 2.8.4 Windows

  • grid and overlay functionality during live video for CCD based cameras.

The updates can be downloaded from the software download page.

Eerste succes auteurscontractenrecht reeds vóór wetsvoorstel. Ook van belang voor fotografen

20-01-2015

Het wetsvoorstel voor het auteurscontractenrecht van staatssecretaris Fred Teeven wordt op dinsdag 10 februari behandeld in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel vloeit voort uit het voornemen van de Europese Unie en de lidstaten het Verdrag van Beijing, dat voorziet in de bescherming van auteurs, te ratificeren.

Het wetsvoorstel werpt echter zijn schaduwen reeds vooruit met een onderhandelingsakkoord tussen de RODAP, waarin verenigd de producenten, omroepen en (kabel)distributeurs enerzijds en het PAM (Portal Audiovisuele Makers), organisatie van collectieve beroepsorganisaties en vakorganisaties van scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs anderszijds.

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) is verheugd dat de Nederlandse film- en televisie industrie een akkoord heeft bereikt over een billijke vergoeding voor regisseurs, scenarioschrijvers en hoofdrolacteurs. Daarbij gaat het niet alleen om de exploitatie van filmwerken via video on demand en broadcasting on demand voor Nederlands repertoire. Er is ook een proportioneel billijke vergoeding voor (doen) uitzenden van films afgesproken.

De bewindsman is ervan overtuigd dat hiermee een toekomstbestendige oplossing is gevonden die op afgewogen wijze rekening houdt met de verschillende gerechtvaardigde belangen van de betrokken partijen. De gemaakte afspraken zijn gebaseerd op het Wetsvoorstel Auteurscontractenrecht dat de positie van natuurlijke makers en uitvoerende kunstenaars moet versterken om op deze wijze op een eerlijker manier te kunnen delen in de opbrengsten van hun creaties.

Voor fotografen is het Wetsvoorstel Auteurscontractenrecht ook van belang voor fotografen. En niet in het laatst omdat het ook moeten voorzien in geheel of gedeeltelijke ontbinding van een contract als blijkt dat de exploitant het werk niet voldoende exploiteert.

Dit laatste is bij voorbeeld het geval wanneer de auteur wil dat zijn werk ook digitaal wordt geëxploiteerd en de uitgever, die wel de digitale rechten heeft, daar niet toe bereid is. Of wanneer het niet internationaal wordt gebruikt terwijl dit wel mogelijk is.

Verder kunnen onredelijke bepalingen in contracten worden vernietigd. Zoals bepalingen die de maker verplichten om al zijn toekomstige werken aan de uitgever over te dragen.

PhotoNmagazine komt hier later nog op terug.

Het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht en de hieruit voortvloeiende wijziging van de Auteurswet is hier in PDF te downloaden:
Wetsvoorstel Auteurscontractenrecht

Zwervend op het internet week 08

Iets voor de Nederlandse Spoorwegen, hier rijden treinen altijd. Een locomotief van de Canadian National Railway ploegt door de sneeuwhopen en verandert de cameraman in een sneeuwpop...:
www.flixxy.com/train-dashes-through-the-snow-in-canada.htm

Hoe flikt-ie dat nu? Heeft de klimmer zich met een lijmsoort ingesmeerd? En zo ongelooflijk snel?
www.wservernews.com/go/1424187099078

De onzinnigheid van de innovatieve Aeromobiel, ik woon in Zwolle en wil naar Den Bosch vliegen. Dan moet ik eerst naar Lelystad, Hoogeveen of Teuge rijden om op te stijgen. Daarna kan ik in Eindhoven of Seppe landen. Zou ik rond Amsterdam willen vliegen dan krijgen de luchtvaartleiders op de verkeerstoren een rolberoerte.
www.aeromobil.com/video

Tja, wanneer je in Rusland zonder brug zit? Dan verzin je er iets op!
www.flixxy.com/how-to-cross-a-river-with-two-excavators.htm?utm_source=4

Hoe zit dat nu toch met die revolutionaire krachtbron van de Tesla S? Een elektrische motor?
www.flixxy.com/the-funny-secret-behind-the-tesla-model-s.htm?utm_source=4