Het Vak

Zwervend op het internet week 2016-21

De Cell-Phone-Operated Tractor
"Wacht even liefje, ik ben net aan het boeren."
www.wservernews.com/go/b46e2hfo

"The Commuter" – korte film die helemaal werd gemaakt met een smartphone: een nieuwe Nokia N8. Optimaal kijkgenot op full screen en HD.
www.wservernews.com/go/qmphb3le

Violist imiteert een mobieltje dat tijdens het concert belt. Leuke oplossing voor een dergelijk incident.
www.wservernews.com/go/lkd0vwwi

Kun je zonder? Een technologie loze week? Forbes hoofdredacteur Dennis Kneale probeerde het een week zonder smartphone en Blackberry, maar moest het na 40 uur opgeven… Slaaf of verslaafde?
www.wservernews.com/go/xl4evgte

Hotz komt met set kortingen voor Zeiss-objectieven en Zeiss Lens Gear

Loxia 2.8/2l E-Mount

De Zeiss Otus, Milvus en Loxia objectieven zijn voortaan verkrijgbaar met een ‘set korting’. Deze korting is van toepassing bij aankoop van een reeks objectieven in een ciné-bundel samen met een transportkoffer. Dit is een tegemoetkoming aan videoklanten die vaak meerdere objectieven nodig hebben. De objectieven worden vanuit de fabriek geleverd zonder originele verpakking maar in een aangepaste koffer.

Zeiss Gear

De Zeiss Lens Gear is een nieuw accessoire of oplossing voor filmers met een reflexcamera die hun (foto-)objectieven aan willen passen voor het filmen. De gear-rings zijn verkrijgbaar in 4 diameters: mini, small, medium en large. Deze kunnen eenvoudig en snel worden aangebracht op een Otus, Milvus of Loxia objectief om te gebruiken met een follow-focus systeem. Door de combinatie met het gepatenteerde ‘de-click’ systeem op de Loxia en de Milvus objectieven, bieden deze ringen de mogelijkheid om zonder technische interventies een foto-objectief om te bouwen naar een ciné-objectief.

Broncolor Siros L

Broncolor brengt twee nieuwe mobiele flitsers uit. De Siros L flitsers bieden een zeer korte flitsduur (t0.5 tot 1/19.000 seconde) en een constante kleurtemperatuur over het hele vermogensbereik. Dankzij de compacte afmetingen en herlaadbare lithium-ion batterij (goed voor 440 flitsen op vol vermogen) zijn de Siros L flitsers ideaal voor gebruik op locatie.

De basisfuncties van de flitsers zijn gemakkelijk te besturen met de Broncontrol app, die zijn eigen WI-FI-netwerk creëert. De app werkt op iOS en op Android toestellen.

Siros L
Siros L

De Siros L reeks debuteert met de Siros 800 L en een kleinere variant, de Siros 400 L. Beide worden geleverd met een draagtas en zijn apart verkrijgbaar of in een ‘outdoor kit’ met twee flitskoppen. De Siros L flitsers zullen vanaf juli leverbaar zijn.

www.hotz.be

Schrappen bedrijfswagens in België zou geen voordeel opleveren

logo FebiacFebiac reageert op rapport EU

Het schrappen van de bedrijfswagens zou volgens Febiac, de federatie van de Belgische autosector, geen voordeel opleveren. Febiac reageerde hiermee op een economisch rapport van de Europese Commissie.

Een conclusie van het rapport van de Europese Commissie is dat de bedrijfswagens in België een belangrijk aandeel hebben in het fileprobleem en de luchtvervuiling. Febiac stelt dat het verdwijnen van de bedrijfswagens de druk op het Belgische verkeersnet niet zou kunnen verlichten. Ook het ecologisch voordeel wordt sterk betwijfeld. Bovendien zou het schrappen van de bedrijfswagen geen enkele invloed hebben op de totale omvang van de Belgische autovloot.

Febiac onderbouwt dit mede door het gegeven dat de bedrijfswagens nog geen 20 procent van de totale Belgische autovloot uitmaken. Buiten dat is het duidelijk voorstelbaar dat 85 procent van de werknemers het eigen voertuig gaan gebruiken voor de verplaatsing van de woning naar het werk. De inkrimping van het aantal voertuigen zou naar de mening van Febiac hooguit met 3% verminderen.

Wat betreft het ecologisch aspect geldt dat bedrijfswagens de jongste, zuinigste en derhalve de milieuvriendelijkste auto’s van de nationale vloot zijn. Privéwagens zijn gemiddeld ouder en vervuilen meer, dit zou zelfs een negatieve invloed op de uitstoot kunnen hebben.

De wereld volgens Gartner: IoT verandert cybersecurity voorgoed

logo GartnerHet Internet of Things dringt door tot in onze niet-virtuele wereld

Volgend Gartner zal aan het einde van 2017 wereldwijd bijna een kwart van de grote ondernemingen hun bedrijfsactiviteiten beveiligen, aldus het gerenommeerde ICT onderzoekbureau.

Gartners research vicepresident Ghanesh Ramamoorthy legt uit hoe cybersecurity verandert met het IoT: “Het Internet of Things dringt door tot aan de randen van de fysieke wereld en voegt een belangrijk nieuw ‘fysiek’ element toe aan het cybersecurity vraagstuk. Dat geldt temeer nu miljarden ‘dingen’ gegevens met elkaar beginnen uit te wisselen”, zo verklaarde hij. “Het IoT herdefinieert het begrip cybersecurity doordat de reikwijdte ervan zich uitstrekt naar nieuwe platforms, services en richtingen. Naar de toekomst toe zouden bedrijven moeten nadenken over het hervormen van hun IT- of cybersecuritystrategieën en daarbij een plek inruimen voor bekende digitale businessdoelstellingen en de rol van IoT.”

De omgeving verandert vooral door onze nieuwe apparaten die geen standaard meer zijn, computers zijn, maar voor specifieke doeleinden ontwikkelde producten en diensten. Vanuit de perspectief van cyberveiligheid een verdachte ontwikkeling. De chief information security officer (CISO) van een bedrijf moet zich voorbereiden op ingewikkelde vragen en uitdagingen. Helaas hebben kleinere bedrijven zoals de plaatselijke garage, de bakker en de eenpitters geen CISO…

IoT-devices hebben de eigenschap dat ze de staat van hun omgeving kunnen veranderen, of ook hun eigen staat, bijvoorbeeld door de temperatuur van een ruimte automatisch te verhogen wanneer een sensor heeft vastgesteld dat het te koud is, of door de vloeistofhoeveelheid van het infuus in het ziekenhuis aan te passen op medisch voorschrift en gemeten patiëntgegevens.

“De IT-afdeling moet zich erop voorbereiden om bredere verantwoordelijkheden op zich te nemen, dit was al het geval bij de invoering van BYOD, mobiel werken en Cloud computing, die allemaal aanpassingen vergen, maar dan op een nog veel grotere en ingrijpendere schaal”, volgens Ramamoorthy.

Voorbeelden van apparaten? Door domotica bestuurde apparaten zoals diepvriezer, wasmachine en verlichting. Die direct of indirect gekoppeld zijn via smartphones aan de auto, die ook aan het internet is gekoppeld. Een van de redactieleden heeft tijdens zijn vakantie ondervonden wat er mis kan gaan met een modern internet gekoppeld voertuig. En dit had niets met dieselsjoemel te maken...

Op dit moment kampen wij met een hevige cybercriminaliteit, volgens de laatste cijfers zijn er alleen al in Nederland de eerste maanden van dit jaar 88.000 gevallen van gemelde 'inbraak' geweest. Dit houdt natuurlijk niet op bij een website. Iedere ICT toepassing, zoals elektronisch betalen of automatisch planten water geven kan worden getroffen.

ICT heeft een zegenrijke hefboomwerking, met ICT wordt er veel meer mogelijk dan in het stoomtijdperk. Wij moeten hier erg blij mee zijn. De hefboom heeft echter aan de andere kant van het draaipunt ook de mogelijkheid van meer ongewenste zaken. Iedereen zal dus voor zichzelf uit moeten maken of en hoe veel risico nieuwe toepassingen opleveren. Dit ondanks mooie verkooppraatjes, alle nieuw uitgevonden zaken die aan de man moeten worden gebracht zijn immers de beste?

En helaas, dit geldt zeker ook voor ons, de beeldmakers.

Oude inbraak bij LinkedIn 2012 omvangrijker dan geschat

logo LinkedInNasleep 2012, het blijkt tóch nu nog noodzaak wachtwoord te veranderen

Het oorspronkelijke LinkedIn datalek uit 2012 blijkt veel groter te zijn dan de geschatte 6,5 miljoen gebruikersnaam / wachtwoordcombinaties die toen werden gestolen. Er zijn uiteindelijk, naar nu blijkt, meer dan 100 miljoen records gecompromitteerd, LinkedIn is op dit moment e-mails aan het verzenden naar deze in 2012 nog niet bekende gebruikers. Met daarin het dringend verzoek hun wachtwoord te wijzigen.

Er zijn nogal wat boeven in dit gat gesprongen, deze sturen phishing e-mails met een link naar een nep-loginpagina die van LinkedIn zou zijn. Wie er in tuint en ook nog de vragen beantwoordt (zoals uw oude wachtwoord en andere gegevens) loopt u het risico dat het LinkedIn account wordt gecompromitteerd. Er kan dan ook gebruik worden gemaakt van de contactenlijst en uw computer kan zelfs worden geïnfecteerd met malware. Omdat het nieuwe wachtwoord dat u opgeeft feitelijk is opgegeven aan de criminelen en niet aan LinkedIn kunnen zij op uw LinkedIn account inloggen met uw oude wachtwoord en u niet met uw nieuwe. Dat uw oude wachtwoord dan door het geteisem wordt veranderd is natuurlijk een een-tweetje.

Het beste is nérgens op te klikken, na lezing de mail weg te gooien en met behulp van het intikken van de LinkedIn URL op uw account in te loggen en daar het wachtwoord onmiddellijk te vervangen.

Sommige mensen (sommige?) hebben de gevaarlijke gewoonte om hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites te gebruiken. Dit betekent dat criminelen met het oude LinkedIn wachtwoord op andere sites proberen in te loggen, op de sites waar u dit wachtwoord ook hebt ingesteld is het dan natuurlijk prijs. Sites zoals bij voorbeeld Twitter, Facebook, Google, of Apple, om er maar eens een paar te noemen. Het zou ook een leverancier kunnen zijn zodat er over enkele dagen een grote vrachtwagen een lading van duizend closetrollen bij uw voordeur aflevert...

Het is verstandig om naar www.linkedin.com te gaan en daarna op 'Help' te klikken (rechtsonder). Kies dan voor 'Uw wachtwoord wijzigen'. In het geval u dit wilt biedt LinkedIn u ook een dubbele authenticatie, er wordt dan een eenmalige nummercode verzonden naar uw mobiel of e-mailadres, die u dan kunt gebruiken om toegang te krijgen tot uw account. Deze methode wordt ook gehanteerd bij sommige overheden, ziektekostenverzekeraars en telefoonproviders, om maar een voorbeeld te geven.

Om te controleren of uw e-mailadres gecompromitteerd is kunt u ook naar haveibeenpwned.com gaan en daar uw e-mailadres of uw gebruikersnaam ingeven. U krijgt dan meteen de melding terug of een van deze is gecompromitteerd (c.q. ergens op het internet zijn verschenen), met daarbij de naam van het bedrijf waar u een account hebt.

Bron: Stu Sjouwerman (Knowbe4.com)

Noot redactie

De meeste beeldmakers zullen bij het e-mailadres een positieve melding krijgen. Dit komt omdat bij Adobe destijds meer dan 152 miljoen accountgegevens op straat terecht kwamen. Indien dit het geval is en u destijds het wachtwoord hebt veranderd is er waarschijnlijk echter niets aan de hand.

 

Bij een melding leest u bij haveibeenpwned direct om welk bedrijf het in dit geval gaat.

Novoflex objectief adapter voor Canon op Leica SL

NOVOFLEX SL-EOS
NOVOFLEX SL-EOS

Begin van dit jaar lanceerde NOVOFLEX, als één van de eerste fabrikanten ter wereld, een assortiment aan objectief adapters die het gebruik van bestaande objectieven in combinatie met de nieuwe Leica SL mogelijk maken. De Leica SL behoort tot de high-end camera's binnen de reeks van mirrorless systeemcamera's.

De Duitse accessoire specialist presenteert nu de eerste elektronische adapter voor het gebruik van Canon EF-objectieven met de Leica SL. De adapter zorgt voor de communicatie van een aantal elektronische functies tussen het Canon objectief en de Leica SL en vice versa.

De NOVOFLEX Canon EF objectiefadapter voor Leica SL heeft een adviesverkooprijs van Euro 509,99 bruto.

www.transcontinenta.nl

Interesse voor special-interestbladen daalt

logo NOM, Nationaal Onderzoek MultimediaSpecial-interestbladen hebben het net als de meeste andere tijdschriften moeilijk. Traditioneel sterke merken als Quote, Autoweek, Voetbal International, Vorsten, Beleggers Belangen en Quest zien hun oplage dalen, zo stelt Dr. Piet Bakker, media deskundige en lector van de Hogeschool Utrecht.

Geen interessegebied of er is wel een tijdschrift voor. NOM (Stichting Nationaal Onderzoek Multimedia) registreert behalve de oplagen van de grote publiekstijdschriften en opiniebladen ook de verkoopcijfers van ruim 100 special-interestbladen. Zoals magazines gericht op auto’s, sport, eten, wetenschap, reizen of management, of richten zich op een specifiek publiek zoals jongeren.

De segmenten bij de special interest-bladen zijn extreem beweeglijk, trends kunnen met de week wisselen. Er zijn veel nieuwe introducties van bladen, de levenscyclus van veel titels blijkt echter beperkt. Interesses veranderen snel, hypes waaien over, succesvolle formules worden snel geïmiteerd, bij bladen die geen succes hebben wordt zonder pardon de stekker er uit getrokken. En ondanks de vele lanceringen daalt per segment vaak de totale oplage. Niet alleen doordat titels gestaakt worden, maar ook omdat de oplage van de overblijvende titels daalt. Een kleine oplage betekent dan ook weer in verhouding hogere kosten, omdat redactie en productie een vast gegeven zijn, en de bladen ook vast zitten aan drukkerij-contracten waarin de oplage is geregeld.

Er zijn steeds meer bladen verdwenen uit de telling: Computer!Totaal, PCM, Tips en Trucs en Computer Idee en de bladen van F&L (CHIP Magazine, Computer easy, C'T Magazine en iCreate) rapporteren geen betaalde oplage meer. Mogelijk om niet te veel in de keuken te laten kijken door adverteerders. Ook zijn er een aantal bladen die in principe geen oplagecijfers geven. Dit is en was met name bij de fotobladen het geval.

Het bovenstaande is een deel van de uitkomsten van het J•Lab van de Hogeschool Utrecht, ook wel bekend als het Lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek, doet onderzoek naar media, journalistiek en crossmediale content. Het onderzoek van het lectoraat is sterk praktijkgericht. Het onderzoek is relevant voor journalisten, studenten, media, lezers, en andere geïnteresseerden.

Lees meer bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek:
www.svdj.nl/uitgelicht-home/interesse-voor-special-interestbladen-daalt

Zwervend op het internet week 2016-20

Hoe zie ik nu of mijn rauwe eieren vers zijn? Een heel gemakkelijk trucje
(Let op, werkt niet met chocolade paaseieren...)
www.flixxy.com/check-your-eggs.htm

Balletje balletje, met doorzichtige bekers, en tóch op het verkeerde been. James Latimer, zo zout heb je het nog nooit gegeten...!
www.flixxy.com/world-champion-of-magic-transparent-cups-and-balls.htm?utm_source=nl

De Republic Day Parade 2015 in New Delhi, met waanzinnige evenwicht stunts op langzaam rijdende motoren. Barack Obama en zijn echtgenote genieten er zichtbaar van…
www.flixxy.com/amazing-motorcycle-display-at-the-republic-day-parade-in-new-delhi-india.htm?utm_source=nl

Welke kleuren heeft deze jurk? Goud met wit? Zwart en blauw? Of word je bedonderd door je ogen?
www.flixxy.com/gold-and-white-or-black-and-blue.htm?utm_source=nl

Netneutraliteit en tariefdiscriminatie

logo ACM“Eindelijk een Nederlands minister die iets goed doet...”

Vanaf 30 april 2016 geldt in Europa een wettelijke plicht tot netneutraliteit. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of internetaanbieders de toegang tot het internet niet onnodig afknijpen of blokkeren. Volgens plan brengt het Europees samenwerkingsverband van telecommunicatietoezichthouders Berec op 30 augustus 2016 richtlijnen uit waarin de Europese netneutraliteitregels nader worden verklaard. Over netneutraliteit schreven wij reeds.

Internetaanbieders mogen volgens de regels geen content blokkeren, of deze vertragen, beperken of discrimineren. Programma’s, websites of apps om via internet te kunnen bellen of berichten te versturen en te ontvangen zijn ook data. De regel is simpel, data zijn data, ongeacht of het om tekst, beeld, film, telefonie of kookrecepten gaat. 

Ook staan de Europese regels geen enkele vorm van tariefdifferentiatie toe. Voor datatransport moet één tarief worden berekend. Internetaanbieders mogen volgens de regels geen verschil maken in tarifering tussen data van een aanbieder van weerberichten of een aanbieder van diensten. Een postzegel voor twintig gram kost 73 cent, of er nu een brief, scheermesjes of rozenblaadjes in zitten.

Het klinkt natuurlijk aardig wanneer je met je telefoon- en databundel gratis op je smartpantoffel mobiel naar Netflix kunt kijken. Maar het heeft ook een keerzijde, het schakelt andere providers uit wanneer deze provider alsmaar groter wordt en bulkcontracten met een Netflix kan afsluiten waar kleine providers niet tegen op kunnen. Op den duur is dat in het nadeel van de consument.

Vandaag stemde de Tweede Kamer vandaag in met het voorstel van minister Kamp om alle vormen van prijsdiscriminatie bij internettoegang te verbieden. Dit verschaft helderheid, de Europese regels die vorig jaar in de EU werden aangenomen zijn, zeker op dit vlak, absoluut niet helder. VVD-minister Kamp heeft ervoor gekozen iedere vorm van prijs discriminatie, positief dan wel negatief (“zero rating”) expliciet te verbieden.

Nederland heeft wat betreft netneutraliteit altijd voorgelopen, wij waren het eerste land waar netneutraliteit werd beschermd. Nu dus ook de prijsdiscriminatie in algemene zin. Het valt te hopen dat de andere landen hier ook weer in meegaan.

Er lag ook een voorstel van de SP om het ministerie van Economische Zaken op te leggen om ook een aantal andere onduidelijkheden in de Europese regels te verhelderen. Dit te voorkoming van het omzeilen van mogelijkheden die te vage regelgeving aan providers biedt de regels te misbruiken, zodat er in feite in strijd met het principe van netneutraliteit wordt gehandeld. Het voorstel werd eveneens door de meerderheid Tweede Kamer gesteund.

De Europese regels worden in Nederland gehandhaafd door de onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), deze is in grote lijnen vrij de regels uit te leggen. Kamp heeft dit intelligent opgelost: in het Nederlandse wetsvoorstel waarin die handhaving wordt geregeld, is nu ook opgenomen dat het ministerie zelf aanvullende regels mag stellen. En in één van die nadere regels is een uitleg van het verbod op discriminatie.