Het Vak

In Memoriam Dolf Kruger

foto: © Dolf Kruger - zelfportret
foto: © Dolf Kruger
zelfportret

Dolf Kruger (naam voluit Adolf Michel Gosewin Krüger) werd geboren in Chexbres, Zwitserland, op 20 september 1923. Hij overleed op 18 maart 2015 in Zweden. Dolf was een Nederlandse fotograaf. Hij legt het eindexamen van de HBS af in 1942, en tot februari 1943 volgt hij een opleiding aan de Zeevaartschool in Amsterdam, daarna duikt hij onder. In de periode 1945-1946 begint hij met de aanvang van de studie Indologie in Leiden, welke niet wordt voltooid. Kruger zet in 1946-1947 als autodidact fotograferen met een tweedehands Rolleiflex zijn eerste schreden op het gebied van de fotografie. Maria Austria en Aart Klein hielpen hem daarbij. Zijn echte leerschool begon een jaar later bij Carel Blazer, die hem de fotografische techniek bijbracht. Kruger leerde zich bij Blazer te concentreren op de essentie van een onderwerp. Fotografie was voor hem vanaf het begin een middel om zijn sociale betrokkenheid uit te drukken.

Van 1948 tot 1951 werkte hij als freelance fotograaf, tot hij van 1951 tot 1960 als vast fotograaf verbonden was aan dagblad De Waarheid van de Communistische Partij Nederland (CPN). In opdracht van deze krant vond Dolf Kruger zijn onderwerpen op straat, in bedrijven, bij stakingen, demonstraties, huurconflicten, huisuitzettingen en andere maatschappelijke wantoestanden. Hoewel Kruger als fotograaf van De Waarheid aanvankelijk nauwelijks erkenning kreeg, begon zijn werk geleidelijk ook aandacht te trekken buiten de lezerskring van dit dagblad. In 1959 werd hij uitgenodigd voor het lidmaatschap van de GKf en in 1961 won hij de Zilveren Camera met een foto die hij twee jaar eerder had gemaakt tijdens mijnstakingen in de Borinage. Hij is dan Hij is dan 38 jaar oud.

Dolf Kruger ontvangt Zilveren Camera - 1961
Dolf Kruger ontvangt Zilveren Camera - 1961

Na zijn vertrek bij De Waarheid ging hij als freelance fotograaf verder. Hij werkte in opdracht van overheidsinstellingen, uitgevers, bedrijven en milieuorganisaties. In 1965 koopt hij een voormalige kruidenierszaak in Zweden. Samen met zijn vrouw Suze maakt in 1966 en 1968 reizen naar Griekenland, Spanje en Joegoslavië. Dit resulteert in Kijkwijzers van uitgeverij A. Roelofs van Goor in Amersfoort.

In 1983 vestigde hij zich definitief in Zweden en richtte hij zijn camera vooral op de eigen familiekring en het omringende natuurschoon. Na de monografie die in 1987 over hem verscheen bij een overzichtstentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum, produceerde Dolf Kruger in 1997 als een van de eerste Nederlandse fotografen in eigen beheer een boek op CD-ROM over zijn eigen familie onder de titel 'In lief en leed sinds 1947'. In 2003 exposeren Dolf en zijn vrouw Suze Kruger-Henriët een tentoonstelling van wandobjecten en foto's bij galerie Jansen O Kooy in Warnsveld.

Dolf Kruger werd 91 jaar.

Zwervend op het internet week 13

Zeldzaam prachtig. Keizersadelaar met webcam wordt vanaf Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld (828 meter) van Dubai losgelaten en vliegt omlaag naar zijn valkenier. Met op de rug een camera. Er is ook een volledige versie te zien, deze duurt zelfs vijf minuten! Indrukwekkend, mis deze niet!
youtu.be/6g95E4VSfj0

Stuntpiloot Sebb Stratta nodigde zijn vrienden uit in de lucht en filmde hun reacties op de manier waarop hij vloog. Voor de slachtoffers was het de eerste keer dat zij dit meemaakten...
www.flixxy.com/aerobatic-pilot-takes-friends-for-a-ride.htm?utm_source=4

Shetland ponies zijn slim. Deze drie redden Marc Polet en zijn vrouw wanneer een wild zwijn op volle snelheid op hen afrent wanneer deze kwaad de weg kwijt...
www.flixxy.com/ponies-protect-french-couple-from-wild-boar.htm?utm_source=4

De stunt-cameraman. De echte held die wij nooit zien:
www.wservernews.com/go/1425995432421

Tederheid en rauwe intimiteit

transgender vrouw
foto: © Momo Okabe
Untitled
from the series Dildo
2008

Momo Okabe wint Foam Paul Huf Award 2015

Een internationale jury heeft vandaag Momo Okabe (1981, Japan) gekozen als winnaar van de, inmiddels al weer negende, Foam Paul Huf Award 2015. Okabe won de prijs voor haar projecten Dildo en Bible over haar relatie met twee van haar transgender geliefden die ze volgt tijdens hun periode van transformatie. Deze prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar, bestaat uit een geldbedrag van € 20.000 en een tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

De Foam Paul Huf Award heeft dit jaar een zeer gevarieerd aantal portfolio’s vanuit de hele wereld aangetrokken. De jury koos Momo Okabe als winnaar uit een totaal van 100 genomineerden, afkomstig uit 26 landen.

Uit het juryrapport van Christopher McCall (juryvoorzitter, directeur Pier24 Photography, San Francisco, Verenigde Staten), Felix Hoffmann (hoofd curator C/O Berlin, Berlijn, Duitsland), Whitney Johnson (adjunct directeur fotografie National Geographic, Washington DC, Verenigde Staten), Adam Mazur (curator en hoofdredacteur SZUM Magazine, Warschau, Polen) en Brett Rogers (directeur The Photographers' Gallery, Londen, Verenigd Koninkrijk):

"Wij zijn verheugd te kunnen zeggen dat wij Momo Okabe unaniem hebben gekozen als winnaar van dit jaar. Wij zijn onder de indruk van de emotionele kracht van haar projecten en de zeer persoonlijke aard van haar werk. Momo combineert tederheid met een rauwe intimiteit, wat zichtbaar wordt door haar specifieke gebruik van kleur, de verscheidenheid van haar onderwerpen en de gevoelige wijze waarop zij een belangrijk en complex sociaal onderwerp als transseksualiteit benadert. Zij opereert vanuit een traditie binnen de Japanse fotografie, die zeer hoog staat aangeschreven, maar creëert daarin een unieke esthetiek die geheel de hare is.”

De tentoonstelling met het werk van Momo Okabe zal van 28 augustus t/m 25 oktober 2015 zien zijn in Foam.

Duitse iF Product Design Awards voor de Nikon DF, D750 en Nikon 1 V3

voorbeeld award

Drie Nikon producten zijn tijdens de iF Design Awards 2015 in de prijzen gevallen. De Nikon Df, de D750 en de compactsysteemcamera Nikon 1 V3 zijn bekroond tijdens de iF Product Design Awards 2015.

De iF Design Awards zijn al sinds 1953 wereldwijd erkende prijzen. Elk jaar worden de winnaars gekozen uit producten die over een superieur design beschikken. Er zijn onderscheidingen te behalen in diverse categorieën waaronder de Product Design Awards, Communication Design Awards en Packaging Awards. Bij het uitkiezen van de winnaars is gelet op productaspecten als de kwaliteit van het ontwerp, de functionaliteit, de mate van innovatie, de bediening en branding.

www.nikon.nl       www.nikon.be

Onderzoek Marketingfacts - Groei digitale advertenties in 2014 verdubbelt

Volgens een studie van Deloitte en IAB is er in 2014 1,4 miljard utgegeven, 11,3 % meer dan in het jaar daarvoor. Hiervan zou 43% op gaan aan zoekmachinereclame, videoadvertenties stegen met 30%. Het totale omzetvolume aan digitale advertenties bedroeg 42 %.

In Nederland werd 396 miljoen uitgegeven aan advertentie in kranten, dit was in 2013 nog 413 miljoen Euro. De magazines moesten ook inleveren, zij gingen van 188 miljoen Euro in 2013 naar 169 miljoen in 2014.

De verdere uitkomsten van dit onderzoek vindt u hier.

Capture One 8.2: Nieuwe color balance tool

logo Capture OneWebinars op de Capture One site

Capture One 8.2 biedt een nieuwe color balance tool. Het is nu mogelijk om in de schaduwen, in de middentonen en in de hoge lichten apart de kleuren te corrigeren.

Op de site van Capture One worden een aantal webinars gegeven door internationale fotografen. Let op, er zijn telkens een gelimiteerd aantal plaatsen!

voorbeeld color balance tool
voorbeeld color balance tool

www.eyesonmedia.nl

Canon 5DS en 5DSR mondjesmaat al op de markt

camera
Canon 5DS

De nieuwe 50 Megapixel kanonnen van Canon zijn bij enkele handelaren op preorder te bestellen. De bedoeling is deze in juni uit te leveren, doch voor hen die niet kunnen wachten lijken Amazon en anderen zoals Adorama en B&H een mogelijke optie.

De camera die de 5D Mk III uit 2012 moet gaan vervangen zou tot de absolute top behoren.
De 5DS en de 5DSR zijn identieke camera's, met als enige uitzondering dat de R versie lichtelijk scherper is door het gemis van een anti aliasing filter.

Ken Rockwell schreef op zijn site een goede bespreking, hij was een van de gelukkigen die op slinkse weg al een exemplaar konden bemachtigen. Deze bespreking van de camera's die in de VS respectievelijk $3.699 en $3.899 moeten kosten kunt u hier lezen.

www.canon.be                                   www.canon.nl

Zwervend op het internet week 12

Norberto Jansenson heeft een tegelpatroon gelegd in een houten kistje. Maar de ene keer zijn er drie tegeltjes over, de andere keer klopt het precies. Hoe flikt-ie dit?
www.wservernews.com/go/1426602961562

De Sokolov Troupe uit Moskou doet alsof zwaartekracht niet bestaat met hun verbazende springplanknummer. Eigenlijk kan dit niet..!
www.wservernews.com/go/1426602968593

Slim, een eekhoorn die een zweefduik maakt op een 'eekhoornproof' vogelhuisje omdat-ie toch de vogels van hun voedsel wenst te beroven:
www.flixxy.com/squirrel-jump-of-the-year.htm?utm_source=4

Een paar slimme Russen starten een wagen met een lege accu. En 't werkt ook nog, je moet er alleen maar even op komen!
www.flixxy.com/how-the-russians-start-a-car-with-a-dead-battery.htm?utm_source=4

Eyes on Media, promotieactie MamiyaLeaf tot 31 maart

logo MamiyaLeafTot en met 31 maart loopt er een actie met kortingen tot € 4.000 op de Mamiya Leaf Credo 40 digitale achterwand en sets.

Met 1,2 beelden per seconde is de Credo 40 de snelste uit de MamiyaLeaf Credo serie. De 40 megapixel achterwand heeft een CCD van 43,9x 32,9mm en een iso-bereik van 50 tot 800.

Dit maakt de MamiyaLeaf tot een zeer gewaardeerd stuk gereedschap voor mode-, portret- en commerciële fotografie. En uiteraard ook bijvoorbeeld stills en landschappen en automotive fotografie.

Meer in het algemeen kiest men voor digitaal middenformaat vanwege het mooie scherpteverloop, de veel grotere kleur- en contrastomvang en de buitengewoon schone bestanden.

Meer informatie over de actie vindt u bij Eyes On Media te Amsterdam, ook aanwezig op Professional Imaging op 28, 29 en 30 maart in Nijkerk.

De Nederlandse Bank: Contant geld, oude liefde roest langzaam

19 maart 2015

De meeste Nederlanders pinnen liever dan dat zij contant afrekenen. Toch vinden de meeste betalingen in winkels, horeca en dergelijke nog plaats met contant geld. Hoe komt dat?

Wel verliefd, maar niet getrouwd

Een aanzienlijk deel van de consumenten prefereert het gebruik van de pinpas boven contant geld, maar overschat de mate waarin zij hun aankopen betalen met de pinpas: zij zijn wel verliefd geworden op de pinpas, maar in de praktijk nog steeds getrouwd met contant geld. Nederlandse consumenten blijken erg tevreden te zijn over betalen met de pinpas, ook in vergelijking met contant geld: 7 op de 10 consumenten betaalt namelijk liever met de pinpas dan contant (figuur 1a). Toch rekenen consumenten in werkelijkheid vaker contant af dan met de pinpas (figuur 1b), ondanks verschillende pogingen van banken en winkeliers om pinnen te stimuleren.

twee grafieken
figuur 1. Betaalvoorkeur versus betaalgedrag, bron: DNB

Noot: Figuur 1a toont het aandeel consumenten met een bepaalde voorkeur. Figuur 1b toont het aandeel transacties dat met een bepaald betaalmiddel plaatsvindt en is gebaseerd op de uitkomsten van winkeldagboekjes die consumenten in september 2013 hebben bijgehouden.

Persistente gewoontes

Uit DNB-onderzoek blijkt dat de persistente gewoonte om contant te betalen een verklaring biedt waarom een aanzienlijk deel van de consumenten het pinpasgebruik overschat. Zo overschatten ouderen hun gebruik van de pinpas vaker dan mensen van middelbare leeftijd. De gewoonte om contant te betalen is waarschijnlijk sterk bij deze groep, omdat ouderen een groter deel van hun leven alleen contant konden afrekenen. Ook mensen met een hoog inkomen of een hoge opleiding overschatten vaak hun gebruik van de pinpas. Een relatief groot deel van de hoogopgeleiden en mensen met een hoog inkomen heeft een voorkeur voor pinnen. Als deze consumenten echter nog wel contant geld in hun portemonnee hebben zitten, kunnen zij vast blijven houden aan de gewoonte om contant te betalen.

Daarnaast hangt de mate waarin consumenten hun gebruik van de pinpas overschatten samen met de kenmerken van hun aankopen. Consumenten die gemiddeld kleine bedragen betalen overschatten hun pinpasgebruik vaker dan consumenten die gemiddeld grote bedragen betalen. Wederom wijst dit op de rol van gewoonten. Doordat er voor het pinnen van kleine bedragen vroeger vaak moest worden bijbetaald of het pinnen van kleine bedragen überhaupt niet mogelijk was, is er een gewoonte ontstaan deze bedragen contant te betalen. De kans op overschatting neemt ook toe naarmate er meer contant geld in de portemonnee zit. Het is dan makkelijker om toe te geven aan de gewoonte om contant af te rekenen.

Tot slot overschatten consumenten met aankopen in sectoren waar de acceptatiegraad van de pinpas nog geen gemeengoed is, hun pinpasgebruik relatief vaak. Dit komt veel minder vaak voor bij consumenten die aankopen doen in sectoren waar al geruime tijd betaald kan worden met de pinpas.