Het Vak

Zwervend op het internet week 2017-3

Een twee minuten durend ontroerend filmpje, gebaseerd op de film van de Griekse Constantin Pilavos. “Wat is dat?”
www.flixxy.com/what-is-this-2-minute-short-film.htm?utm_source=nl

De fotograaf Craig Semetko geeft een simpel dieet (DIET) waarmee je creëert. De vier elementen dat je fotografie hogerop brengt. De meesten van ons zullen het wel weten, maar hij laat dit zo simpel en duidelijk zien dat het wellicht een eyeopener kan zijn. DIET: Design, Information, Emotion en Timing. Gemaakt met een Leica M9 en een 35 mm groothoek.
www.flixxy.com/how-to-create-the-perfect-photograph.htm?utm_source=nl

Wanneer je hierbij stil blijft zitten moet je wel een kleine storing in het brein hebben. Jools Holland, oprichter van Squeeze, speelde onder meer met Sting, Eric Clapton, George Harrison, David Gilmore en Bono. En de vermaarde Dr. John. Samengevat: De Boogie Woogie Tweeling.
www.flixxy.com/boogie-woogie-twins-dr-john-and-jools-holland.htm?utm_source=nl

Een romantisch, grappig en niet geheel suikervrij filmpje. Maar wel grappig. PostIt love of zoiets…
www.flixxy.com/post-it-love-short-film.htm?utm_source=nl

 

 

 

Pasfotomatrix België

pasfoto van vrouw met hoofddoek

De Belgische pasfotomatrix kent een aantal kwaliteitseisen voor de foto. Op grond van de eisen mag de geportretteerde niet meer glimlachen op de paspoortfoto’s.
Aan de foto voor een nieuw paspoort moet bijzondere aandacht worden geschonken. De pasfoto moet immers conform zijn met de normen van de I.C.A.O. (International Civil Aviation Organization). Deze normen zijn strenger geworden dan voorheen. De gemeenten moeten niet conforme pasfoto’s weigeren.

Vier nieuwe basisregels:

 1. Een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach.
 2. Hoofd en schouders recht(op) houden, recht vóór het objectief.
 3. Het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, kin en de aanzet van de oren moet zichtbaar zijn.
 4. De ogen moeten goed zichtbaar zijn: geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te groot montuur, maar ook geen montuur dat vlak langs de ooglijn loopt.

Tip: Om problemen te voorkomen kan de pasfotograaf ook enkele modellen zónder glas inkopen. De prijs valt mee, de ergernis van schaduwen van brillenglas, reflectie, vertekening en niet in de laatste plaats van afkeur worden hierdoor geëlimineerd. Ook de klant is daar blij mee.

Alle andere I.C.A.O.-criteria zijn ook zeer belangrijk.

Vandaag zijn de volgende documenten op onze servicepagina opgenomen:

 • Pasfotomatrix BE 2016
 • Pasfotomatrix BE 2016 voorbeelden
 • Pasfotomatrix ICAO voorbeelden.

Daniel Castro Garcia wins BJP’s International Photography Award

Soedanezen kaarten in Calais
foto: © Daniel Castro Garcia
Calais, France, November 2015
Sudanese men playing cards
from the series Foreigner: Migration into Europe 2015 – 2016

Daniel Castro Garcia has won the British Journal of Photography’s International Photography Award 2017, with a series depicting migrants caught up in the European refugee crisis. His work will be exhibited at London’s TJ Boulting Gallery in March, in a solo show which will also be his first major exhibition.

Christopher Anderson, Guy Martin, Anthony Prévost and Zuza Krajewska have been selected as runners-up in the award and will have their work featured by British Journal of Photography.

Castro Garcia

began photographing the crisis without a commission in 2015, spending weeks getting to know his subjects and interviewing nearly everyone he shot. “I think that's the backbone of the work,” he says. “Going up to people and speaking to them, discussing their situation before even mentioning photography. I really have a strong belief that it's collaboration. Without engaging with the individuals and conveying what you're trying to do with them, it's worthless.”

Working with his friend, graphic designer Thomas Saxby, and producer Jade Morris, Castro Garcia then self-published a book of the images called Foreigner: Migration into Europe 2015-2016, working on a tight six-week deadline in order to launch it before the UK’s Brexit vote. The limited edition of 1000 copies has now sold out but, rather than reprinting, Castro Garcia plans to get back out into the field and make new work.

Zie hier meer.

Het nieuwe richtprijzenboekje 2017 is uit

omslag richtprijzenboekje

Vroeger dan tot dusver is het boekje Richtprijzen Nederlandse Vakfotografie uitgekomen. Dit was voorheen begin maart, maar vanaf dit jaar zijn de gegevens die als grondslag voor de prijsbepaling eerder binnen.

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

De teksten in het boekje zijn geactualiseerd. De Algemene Voorwaarden van Dupho niet opgenomen, wel staat er een link naar een download in PDF formaat. Dit omdat de Algemene Voorwaarden af en toe worden herzien en het boekje dan ‘achter gaat lopen’.

Dit jaar is voor het eerst in het 12-jarig bestaan de prijs verhoogd. Gestegen kosten, waaronder portokosten, zijn hier debet aan.

Het boekje is samengesteld door Jurriaan Nijkerk, met een voorwoord van Mr. Luc Verkoren te Den Haag.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

NVJ en FNV: actie tegen 1,7% loonsverlaging CAO uitgevers

Als de werkgevers hun zin krijgen, beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het Uitgeverijbedrijf met een loonsverlaging van 1,7 procent. Hierdoor gaan werknemers er maandelijks minimaal 40 tot 80 euro op achteruit. De NVJ en FNV laten dit niet gebeuren en hebben de protestactie Afspraak = Afspraak– gestart.

poster met boterham met kaas en tekst:

Op onderstaande link meer bijzonderheden en je kunt de actie-petitie tekenen.

Protestactie Afspraak = afspraak

Bekendmaking nominaties Bruidsfoto & Film Award 2017

BBFA winnaars 2016
BBFA winnaars 2016

16-01-2017

De internationale Bruidsfoto & Film Award-vakjury maakte vandaag de nominaties bekend voor de 13e editie van deze prestigieuze foto- en filmverkiezing. Uit een aantal van bijna 2.000 inzendingen koos de jury 80 foto's en 5 films die meedingen naar een felbegeerde Bruidsfoto & Film Award 2017. De BFFA wordt dit jaar voor de 13e keer op rij georganiseerd. In de 8 fotocategorieën zijn telkens 10 foto's genomineerd. In de filmcategorie zijn 5 films genomineerd. Alle genomineerde bruidsfoto's en -films zijn te vinden op www.bffa.nl.

"Bij de nominaties dit jaar valt in de categorie Emotie één ding duidelijk op: blije en lachende bruiloftsgasten spelen een belangrijke rol, maar vooral de dieperliggende emotie en de kracht van de traan, raken de kijker", aldus Susan Lippe-Bernard, internationaal hoofdredacteur van Bruid & Bruidegom Magazine en tevens voorzitter van de vakjury. "Ook voor de categorie Film geldt dat de jury verrast is door het meeslepende filmverhaal. De combinatie van mooie muziek, de trouwlocatie en het oplezen van de trouwgeloften door het bruidspaar zorgt ervoor dat de kijker vanaf de eerste seconde in het persoonlijke verhaal van het koppel wordt gezogen. Net als bij de foto's levert ook deze categorie een sterke ontroering op bij de kijker".

Publieksprijs en Vakprijs

Met het bepalen van de genomineerden van de Bruidsfoto & Film Award 2017 is de race nu echt van start gegaan. Tot 13 mei 2017 kunnen aanstaande bruidsparen en collega-beeldmakers hun stem uitbrengen op hun favoriete bruidsfoto's en -films via www.bffa.nl.

Op maandag 22 mei 2017 worden de winnaars van de publieksprijs en vakprijs bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking. De foto met de meeste publieksstemmen wint ook nog eens de titel Overall Winnaar 2017.

Overzicht genomineerden BFFA 2017

Categorie Bruid

CHEESE! Photography Adegem (België)
Gerhard Nel Fotografie Den Haag
SUEGRAPHY Ede
Guido Fokkema Fotografie Gorinchem
Eppel Fotografie Haler
KnowMefotografie Papendrecht
MooiBelicht Trouwreportages Pijnacker
Bemind Fotografie Putten
Fotografie Steef Utama Rotterdam
Nienke van Denderen Fotografie Utrecht

Categorie Bruidspaar

Lab147 Alkmaar
Luther Fotografie Amersfoort
Gerhard Nel Fotografie Den Haag
In beeld met Floor Elburg
Eppel Fotografie Haler
Bas Uijlings fotografie Hooglanderveen
Huwelijksfotograaf Bardt Leuven (België)
Fotografe Gertenbach Papendrecht
KnowMefotografie Papendrecht
Jurgen Jacob Bruiloften Rotterdam

Categorie Bruidskinderen

Tjeerd Paul Jacobs Fotografie Breukelen
Fotografie+ Den Bosch
WeddingStudios Den Haag
SUEGRAPHY Ede
Trouwdag in Beeld Helmond
RUUDC Fotografie Herten
Odizafotografie Nijmegen
Bemind Fotografie Putten
Kim de Vries Fotografie Uitgeest
DM Fotografie Zwolle Zwolle

Categorie Bruiloft in beeld

Luther Fotografie Amersfoort
Alexandra Vonk Photography Berkel & Rodenrijs
SUEGRAPHY Ede
De Grote Dag Groningen
Eppel Fotografie Haler
Bas Uijlings fotografie Hooglanderveen
Marco Klompenmaker Fotografie Kampen
Odizafotografie Nijmegen
Fotografie Steef Utama Rotterdam
LNRD Photography Utrecht

Categorie Ceremonie

Luther Fotografie Amersfoort
Tjeerd Paul Jacobs Fotografie Breukelen
Fotografie+ Den Bosch
WeddingStudios Den Haag
In beeld met Floor Elburg
Romy Dermout Photography Ermelo
Trouwdag in Beeld Helmond
RUUDC Fotografie Herten
MooiBelicht Trouwreportages Pijnacker
ByDianne Fotografie Zaltbommel

Categorie Emotie

WeddingStudios Den Haag
SUEGRAPHY Ede
Eppel Fotografie Haler
RUUDC Fotografie Herten
EVO-Photography IJsselstein
Odizafotografie Nijmegen
Cathy fotografie en visagie Oud Beijerland
KnowMefotografie Papendrecht
asim bari fotografie Rotterdam
Fotografie Steef Utama Rotterdam

Categorie Family & Friends

Nelleke Stark Fotografie Bennekom
iSi fotografie Enschede
De Grote Dag Groningen
Susan Noëlle Fotografie Hoogeveen
Marco Klompenmaker Fotografie Kampen
Jell Fotografie Noordwijk
MooiBelicht Trouwreportages Pijnacker
Fotografie Steef Utama Rotterdam
LNRD Photography Utrecht
Trouw Trendy Zwaag

Categorie Klaar voor de huwelijksdag

AV Fotoreportages Amsterdam
Jonneke Vos Fotografie Amsterdam
Alvafotografie Blaricum
Fotografie+ Den Bosch
Eppel Fotografie Haler
MooiBelicht Trouwreportages Pijnacker
Jepp Roosteren
Asim Bari fotografie Rotterdam
Grace Tan Fotografie Rotterdam
Lovepicture trouwfotografie Valkenburg

Categorie Film

Maru Films Amsterdam
The Dreamers Amsterdam
In beeld met Floor Elburg
Lai Visuals Houten
BruidBeeld film & fotografie Rotterdam

Kodak Alaris herintroduceert de iconische EKTACHROME E100 diafilm

Kodak E100 135
Kodak E100 135

Kodak Alaris maakte op de Consumer Electronics Show (CES) 20-17 te Las Vegas bekend dat de beroemde Kodak Professional ektachrome color reversal film voor beroeps en ook de betere amateurfotografen opnieuw op de markt komt. De nieuwe Ektachrome film is verkrijgbaar in de 135-36 confectie (kleinbeeld 24x36 mm) en zal beschikbaar komen in het 4e kwartaal van 2017.

De Kodak Professional Ektachrome Film heeft een onderscheidende ‘look’ en was de keus voor generaties fotografen voor de productie in 2012 werd gedisconinueerd. De film, die bekend stond voor de extreem fijne korrel, zuivere en schone kleuren en met een rijke toonschaal en hoog dynamisch bereik werd vele decennia intensief gebruikt door de fotografen die voor het National Geographic Magazine werkten.

De herleving in de populariteit van de analoge fotografie creëerde een vraag naar nieuwe en op de oude gelijkende producten. De verkopen van professionele fotografische films zijn gedurende de laatste paar jaar sterk stijgend, de vraag van professionals en amateurfotografen en kunst fotografen neemt toe. Een groep fotografen die de artistieke controle die de manuele processen bieden tezamen met de creatieve waardering van het fysieke product.

Volgens Dennis Olbrich, president van Kodak Alaris: “Film is ons erfgoed en wij zullen ons blijven inzetten om te kunnen voldoen aan de veranderende behoeften van de hedendaagse filmgebruikers. Wij hebben de signalen van fotografen de laatste paar jaar opgevangen, en wilden weer de kleurenomkeerfilm terugbrengen, de Ektachrome was een zeer voor de hand liggende en duidelijke keus.

Ektachrome is een kleurenpositieve film, die ook wel bekend staat als omkeerfilm en diafilm. De films zijn nog steeds te ontwikkelen in het E6 proces, dat wereldwijd een standaard werd in alle laboratoria.

De Eastman Kodak Company kondigde op dezelfde CES de herintroductie van de Kodak Ektachrome Super 8 Film aan die in de recent geïntroduceerde Kodak Super 8 movie camera kan worden gebruikt.

Meer over het huidige ruime aanbod aan beschikbare films op kleinbeeld, midden- en grootformaat (4x5”) zijn hier te vinden.

Zwervend op het internet week 2017-2

Moderne auto’s (1948). Een driewieler met ingebouwde krik. Stabiel bij ruim 100 km/u. En een monster om de medeverkeersdeelnemers af te schrikken. Maar ook een wat gematigd model…De vormgeving zou het zeker in 20-nu goed doen….
www.flixxy.com/cars-of-the-future-1948.htm

De snowboarder Casey Neistat durft het aan om een drone als skilift te gebruiken. En natuurlijk kan hij het geval zelfstandig terug laten vliegen. Maar hij kan ‘m ook gewoon als een soort speedboot gebruiken.
www.flixxy.com/would-you-let-a-drone-lift-you-in-the-sky.htm

Wel Engelstalig, maar dit filmpje is te mooi om niet in deze rubriek mee te nemen. Een hoogleraar Filosofie heeft te maken met ongeïnteresseerde studenten. Hij laat hen een lege mayonaisepot zien. De pot van het leven. Het belang van het stellen van prioriteiten wordt hiermee gedemonstreerd. Tijdens de demonstratie wordt de pot steeds meer gevuld met allerlei zaken die symbool staan voor voornemens, plannen, bezittingen, alle dingen waar wij ons leven mee vullen. Aan het eind van het experiment is de pot echt overvol. Dan vraagt een van de studenten wat nu de wijze les is. Het antwoord is even simpel als humoristisch.
www.flixxy.com/the-jar-of-life-inspirational-short-film.htm

Een korte film dat ons leert niet te snel te oordelen over mensen.
www.youtube.com/watch?v=1W1jMliGO7c

Jon Hernandez spreekt op Professional Imaging 2017

Jon HernandezHet is de organisatie van Professional Imaging gelukt de Spaanse commercieel fotograaf Jon Hernandez te contracteren voor het theater op de beurs.

Hernandez, die in Barcelona wekt, maakte mooie beelden onder meer voor Grote merken als Samsung, Land Rover, Womans Health en Powerade. Ook werkte hij voor de Engelse profvoetbalclub Chelsea.

Op sociale netwerken is hij ook een belangrijk persoon, zijn manier van het leren van fotografie aan zijn volgers trok de aandacht van toeleveranciers als Manfrotto. Olympus, Benel en anderen, die hem inhuurden voor seminars.

Zijn fotografie is te beschrijven als een technische benadering van creativiteit, het werk is niet alleen af maar ook verrassend. Een van de zaken die hij goed beheerst is lichtvoering, dit stelt hem in staat om datgene wat hij voor ogen heeft in de perfectie te realiseren.

Citin Sherpa<br />foto: © Jon Hernandez maakt ook vrij werk
Citin Sherpa
foto: © Jon Hernandez maakt ook vrij werk

Op de beurs zal hij ook een nieuwe lijn in LED verlichting van Benel, speciaal ontworpen voor de fotografie, presenteren. Het gaat hierbij om te laten zien hoe je op eenvoudige wijze een goed beeld tot stand kunt laten komen. LED verlichting is ook uitstekend toepasbaar voor culinaire fotografie (onder andere ijsjes), en portretten: het is niet zo onrustig voor de geportretteerde als flitslicht. De lichtbronnen zijn lichter en zeker nu tegenwoordig de lichtkracht van de LED’s is toegenomen is het een nieuwe manier van belichten die ook door het lichte gewicht, minimale omvang en zeer laag energieverbruik (locatie) veel voordelen biedt.

Op zijn online portfolio kan men een goede indruk van zijn werk krijgen.

World Photograpic Cup 2017 finalisten bekend

blauwe kop van een dier
foto: © Dusan Beno, Slowakije
Goud in categorie Nature in 2016

11-01-2017

De individuele top-finalisten van de WPC 2017, georganiseerd door de Federatie van Europese Fotografen (FEP), de Professional Photographers of America (PPA), United Asian Professional Photography ((UAPP) en de Australian Institute of Professional Photography (AIPP) zijn gisteren bekend gemaakt tijdens de PPA Grand National Awards Event op de Imaging USA. Deze wordt gehouden in San Antonio, Texas, USA.

Op deze toonaangevende wedstrijd voor beroepsfotografen uit de gehele wereld, die is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale evenementen ter wereld, waren 21 nationale teams met tenminste één finalist.

De top tien beelden in de zes categorieën werden gemaakt door (in alfabetische volgorde):

 • COMMERCIAL Barbara Breitsameter USA
 • COMMERCIAL Diogo Freitas Portugal
 • COMMERCIAL Amber Griffin New Zealand
 • COMMERCIAL Carlos Herrejón Mexico
 • COMMERCIAL Dušan Holovej Slovakia
 • COMMERCIAL Lluis Oliver Fabrega Spain
 • COMMERCIAL Lupi Spuma Austria
 • COMMERCIAL Uli Staiger Germany
 • COMMERCIAL Michelle Trull USA
 • COMMERCIAL Ricardo Urroz Mexico
 • ILLUSTRATION José Almeida Portugal
 • ILLUSTRATION Félix Alejandro Hernández Rodríguez Mexico
 • ILLUSTRATION Charmaine Heyer Australia
 • ILLUSTRATION Lee Howell UK
 • ILLUSTRATION Stanislav Hricko Slovakia
 • ILLUSTRATION Diamantino Jesus Portugal
 • ILLUSTRATION Antti Karppinen Finland
 • ILLUSTRATION Kazutoshi Kawakami Japan
 • ILLUSTRATION José Manuel Ortega Spain
 • ILLUSTRATION Uli Staiger Germany
 • NATURE Ann Coppens Belgium
 • NATURE Xie Dacai China
 • NATURE Sergey Degtyarev Russia
 • NATURE Liette Gilbert Canada
 • NATURE Andreas Kalvig Anderson Norway
 • NATURE Carlos Resende Portugal
 • NATURE Daniel Rodrigues Portugal
 • NATURE Pepe Soho Mexico
 • NATURE Søren Sviland Norway
 • NATURE Liyun Yu USA
 • PORTRAIT Dmitrii Ageev Russia
 • PORTRAIT Fernando Branquinho Portugal
 • PORTRAIT André Brito Portugal
 • PORTRAIT Lauren Del Vecchio USA
 • PORTRAIT Nikki Harrison Canada
 • PORTRAIT Christopher Ian Australia
 • PORTRAIT Eelena Malysheva Russia
 • PORTRAIT Martina Nemčeková Slovakia
 • PORTRAIT Bjørn Tore Stokke Norway
 • PORTRAIT Min Zhang China
 • REPORTAGE Nely Ariza Spain
 • REPORTAGE Max Bosse Austria
 • REPORTAGE Oldřich Bubák Czech Republic
 • REPORTAGE Dario Caruso France
 • REPORTAGE Miloš Fic Czech Republic
 • REPORTAGE Laura Gabriela Olmedo Macip Mexico
 • REPORTAGE Peter Svoboda Slovakia
 • REPORTAGE Vincenzo Tessarin Italy
 • REPORTAGE Léa Torrieri France
 • REPORTAGE Goh Wee Seng Singapore
 • WEDDING Igor Bulgak Russia
 • WEDDING Lee Howell UK
 • WEDDING William Lambelet France
 • WEDDING Miguel Matos Portugal
 • WEDDING Carlos Felipe Ortíz Morel Spain
 • WEDDING Raymond Pang Singapore
 • WEDDING Terese Samuelsen Norway
 • WEDDING Shinichi Shimomiya Japan
 • WEDDING Xiannian Wan China
 • WEDDING Andreas Zopf Austria

Een video van de ceremonie, die live werd gestreamd op de PPA op Facebook, is nu officieel te bekijken op de WPC Facebookpagina, geniet van de show!

Meer werk van de finalisten van de World Photographic Cup 2017 komt binnenkort beschikbaar op de site van de organisatie, www.worldphotographiccup.org alwaar ook meer informatie wordt geboden.