Het Vak

Op internet gevonden week 31

Zeven bijzondere special effects voor fotografen met simpele spullen:
www.youtube.com/watch?v=IH0wVcpDCok&feature=youtube_gdata_player

Een erg leuke commercial van shampoo.ch, een Zwitserse site voor haar care en schoonheidsproducten. Kijk eens naar de gezichten van die meiden. Jammer dat ik 'm niet heb gemaakt...:
www.youtube.com/watch?v=dg4we04shbo - t=10

Swingt en loopt als een trein, vet man... Weird Al Yankovic’s Star-Studded Parodie van Pharrell’s ‘Happy’ Is Perfection:
www.nerdist.com/vepisode/weird-al-yankovic-gets-tacky-with-pharrells-happy

In Taiwan laden de verhuizers op een slimme manier een verhuiswagen: met twee heftrucks, snel en effectief...:
www.flixxy.com/two-forklifts-and-a-truck-in-taiwan.htm?utm_source=nl

Sanoma verkoopt Nederlandse mannenbladen

logo Pijper MediaDe mannenbladen van Sanoma zijn verkocht aan een Groningse uitgever, Pijper Media. De 24 medewerkers die nog waren overgebleven gaan mee naar Pijper Media. De redacties zullen niet in Groningen maar in Amsterdam worden ondergebracht. Het is de bedoeling dat de operatie na dit najaar zal zijn afgerond.

NVJ zet zich in voor het overgangsprotocol, een van de zaken die in dit protocol staan omschreven betreft de continuering van het sociaal plan van Sanoma. Het zou dan in de visie van NVJ van toepassing moeten blijven tot en met juni 2015.

Pijper Media is gespecialiseerd in uitgaven op gebied van sport, lifestyle, toerisme en gastronomie, zoals Wieler Revue en Lekker 500, Nautique en Lonely Planet. Pijper Media wil ook een meer multimediale uitbreiding realiseren.

Overigens is het velen niet ontgaan dat de naam van de nieuwe uitgeverij  een saillante overeenkomst vertoont met de inhoud van de geaquireerde mannenbladen...

www.pijpermedia.nl

Breaking News, brengt Nikon middenformaatcamera met Sony's 50 Mp CMOS sensor?

tekeningen van lenzen

Er werden geluiden vernomen dat Nikon een nieuw middenformaat camera in de markt zou willen zetten. De basis zou de 50 Mp middenformaat ( 44x33 mm) Sony CMOS sensor zijn zoals ook wordt gebruikt door Phase One, Pentax en Hasselblad.

Hoewel geruchten natuurlijk speculatief zijn is het treffend dat Nikon een patent aanvroeg op een 100 mm f/2.5 middenformaat objectief.

Canon-7D-L DSLR Camera
Canon-7D-L DSLR Camera

Het zou de bedoeling zijn deze op de komende Photokina te tonen. Echt bevreemdend is dit niet, Leica kwam ook met een middenformaat. Maar ook Pentax ging reeds deze, voor haar moeizame en jarenlang durende weg.

Volgens 'Northlight Images' zou ook Canon mogelijk hebben geïnvesteerd in een fabrikant van midden formaat camera's. Hoewel de naam Phase One viel werd dit nog niet op betrouwbare wijze aan ons bevestigd.

In 2013 werd overigens op 1 april een dergelijk gerucht betreffende een Canon 7D L voor linkshandigen. Werkelijk een grap van formaat...

2013 was overigens een goed jaar voor aprilgrappen, zo zou Fuji uitkomen met een X103D, een stereo-camera met twee objectieven en de klassieke Rolleiflex zou kunnen worden voorzien van een digitale rug...

Fuji stereo-camera met twee objectieven
Fuji stereo-camera met twee objectieven

Maar al met al, wij laten ons blij verrassen...

Hoya brengt antistatische filters uit

Links een EVO filter, - rechts een conventioneel filter
Links een EVO filter,
rechts een conventioneel filter

Hoya brengt met haar EVO lijn antistatische filters uit, die niet alleen stof maar ook water afstoten. Hoya claimt een transmissie van 99,8% voor het filterglas zodat het filter niet van invloed is op de belichting.

De filters hebben een nieuwe, antistatische coating waardoor zij krasvast en vlekbestendig zijn. Ook stoffen als vet, vingerafdrukken en inkt laten zich gemakkelijk verwijderen met een lensdoekje.

Hoya EVO
Hoya EVO

Fotografen die in stoffige of minder schone (industriële) omgevingen werken en veelvuldig hun 'voorruit' moeten reinigen zullen bovendien merken dat dit minder vaak voorkomt, zo wees een test uit.

De EVO lijn is verkrijgbaar in Protecor (een geheel blank filter, uitsluitend ter bescherming van de frontlens), UV en circulaire polarisatie. De afmeting van de schroefdraad loopt van 37 - 82 millimeter. Verkrijgbaar via de vakhandel.

www.kenkotokinausa.com/hoya/products/evoantistaticfilters

Eigenaar watersportarchief PPL Photo Library vindt zeldzame negatieven WW 1

Manfred von Richthofen
Manfred von Richthofen

Negatieven Manfred von Richthofen gevonden bij kofferbakverkoop

Een unieke collectie van negatieven uit de Eerste Wereldoorlog met opnamen met de vermaarde Duitse gevechtsvlieger Manfred von Richthofen werd gevonden tussen een partij oude foto's. De ze werden verkocht tijdens een kofferbalkverkoop in Zuid-Engeland.

De serie bestaat uit 88 zwart-wit negatieven en werd gevonden in Ford, een kleine plaats iets oostelijk van Littlehampton in West Sussex.

Barry Pickthall, de eigenaar van PLL, gevestigd in het nabijgelegen Walberton, ontdekte dat behalve op de negatieven behalve Von Richthofen ook de vliegtuigen en zelfs portretten van veel van zijn Amerikaanse, Britse, Franse en Duitse tegenstanders en zijn eigen kameraden stonden. Een van de tegenstanders was Lt. Quentin Roosevelt, de jongste zoon van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt, die werd neergeschoten en gedood in een luchtgevecht boven Frankrijk op Bastille Day, 14 juli 1918. Dit Von Richthofen archief omvat ook unieke beelden van Britse, Franse en Duitse vliegtuigen en luchthelden zoals Major Lance George Hawker VC, DSO, de Amerikaan Captain Edward Vernon Rickenbacker en de Fransman Georges Marie Ludovic Jules Guynemer.

Barry Pickthall: “This was a very fortunate find. We are always looking out for old pictures for PPL’s Website: ‘Pictures of Yesteryear’ archive. The negatives and contact prints came in a shoebox containing old prints of Sussex scenes. It was not until we looked at the negatives under a magnifying glass that we began to realise the magnitude of this find.”

Baron Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen was 25 jaar oud toen hij in een luchtgevecht omkwam. In zijn korte loopbaan werd hij een van de meest gevreesde en bekendste maar ook door zijn tegenstanders bewonderde Duitse gevechtsvliegers. In zijn 2-jarige carrière kon hij met zijn squadron, bijgenaamd het 'Von Richthofen Cirkus', tachtig overwinningen bij luchtgevechten op zijn naam zetten. Hij werd bekend als de “Rode Baron” vanwege de kleur van zijn vliegtuig.

Voor verdere informatie betreffende de historische vondst kan men contact zoeken met Barry Pickthall of Mark Barclay van PPL: +44 1243 555561, email: ppl@mistral.co.uk.

Phantom: Nieuwe high speed camera, 25.600 frames per seconde

Phantom v2511
Phantom v2511

Phantom, bekend om de fabricage van onwaarschijnlijk snelle high-speed camera's, introduceerde haar nieuwste vlaggeschip, de Phantom v2511. Dit monster overtreft haar voorgangers registreert 25.600 frames per seconde op een resolutie  van 1280 x 800 (1 Megapixel).

In 2011 bracht Visionresearch de voorloper van deze camera uit, de v1610, die 1 miljoen beelden per seconde kon produceren met een formaat van 1128x16 pixels. Bij een formaat van 1280x800 maakte deze camera 16.000 beelden per seconde.

De prijs is bescheiden in verhouding tot de prestaties, zeker wanneer je in aanmerking neemt dat dit ruim 4.000 maal zoveel beelden per seconde zijn als de Nikon/Canon vlaggeschepen. De prijs van de v2511 is zeker niet 4.000 x hoger en begint, afhankelijk van de configuratie, niet bij $20.000.000 maar bij bij slechts $150.000.

Standaard is de camera voorzien van een Nikon F bajonet met ondersteuning voor G type objectieven. Een aternatief is echter een Canon EF vatting.

Dit filmpje laat aan de hand van een werkende cirkelzaag zien hoe opnamen er bij de verschillende snelheden uit zien: youtu.be/QPR3xNNMdl0.

Een grappig filmpje van fotograaf Tom Guilmette die, voordat hij met de voor hem nog onbekende en pas uitgebrachte camera in 2011 aan een opdracht begon, even op zijn hotelkamer wat tests uitvoerde ziet u hier: vimeo.com/19819283.

Van dezelfde fotograaf ook opnamen op een schietbaan met verschillende Sig Sauer's. Slachtoffers waren kokosnoten, een meloen, enkele appels, en twee lampen. En in de Grande Finale, een Sony Betacam en een Red... vimeo.com/96726779.

www.visionresearch.com/Products/High-Speed-Cameras/v2511

Leica III, waarmee de foto ‘Vlag Over Reichstag’ werd geschoten, geveild in november 2014

Leica 257492
Leica 257492

Iconische foto 'geshopt'

Wat zo speciaal is aan deze Leica III is niet het unieke ontwerp, maar het feit dat de camera door de Russische fotograaf Yevgeni Khaldei werd gebruikt voor het maken van de iconische foto 'Raising a Flag Over The Reichstag' in 1945.

Deze Leica III wordt door Bonhams Auctions (www.bonhams.com) geveild op 30 november 2014 in Hong Kong tijdens de Bonhams Leica Centenary Sale. De camera met het serienummer 257492 wordt compleet met een Elmar f/3.5 50mm objectief met serienummer 471366 ter veiling gebracht. Bij Bonhams verwacht men dat de opbrengst van deze combinatie tussen de 390.000 en 580.000 US Dollar zal zijn.

Leica 257492
Leica 257492

Volgens het Russische persbureau ITAR-TASS waarvoor hij werkte schonk Yevgeni Khaldei de camera aan het Joods Museum in New York. Het is niet zeker dat dit museum de opdrachtgever is voor deze te veilen camera.

'Raising a flag over the Reichstag' is een historische foto uit de Tweede Wereldoorlog, genomen tijdens de strijd om Berlijn op 2 May 1945. Het laat zien hoe enkele Russische soldaten de vlag van de Sovjet Unie hijsen op de Duitse Rijksdag.

Reichstag met vlag
Reichstag met vlag

Overigens is de foto, die wereldwijd bekend werd en een van de meest gereproduceerde en bekendste foto's uit de Tweede Wereldoorlog werd, niet opgenomen tijdens het hijsen van de vlag maar kort nadat de Reichstag definitief was gevallen, op 2 mei 1945. Het is een reconstructie van het moment dat de soldaten uit het Rode Leger tijdens de strijd de vlag hesen. Er werden voor deze foto figuranten gebruikt en er werd wat rook toegevoegd om de strijd te simuleren.

Yevgeni Khaldei met zijn Leica III
Yevgeni Khaldei met zijn Leica III

Hoewel veel van de huidige persfotografen en ook anderen tegenwoordig zouden hebben geprotesteerd omdat 'fotosjopppen nu eenmaal niet mag' deed Yevgeni Khaleid niets anders dan wat een tekenaar of schrijvend journalist zou hebben gedaan. De uitwerking van de nieuwsgaring, het verbeelden van nieuwssituaties in beeldend-literaire vorm, speelt zich in de meeste gevallen achteraf pas af...

Bron: Royal Photographic Society, ITAR-Tass, Wikipedia

Hasselblad brengt de nieuwe CMOS back CFV-50c voor het V-systeem op de markt

Hasselblad CFV-50c
Hasselblad CFV-50c

Göteborg, 21 juli 2014

Onder het motto "Back to the Future"  zorgt Hasselblad voor de lancering van een nieuwe digitale achterwand met CMOS-sensor. De doelgroep is het wereldwijde legioen van fotografen die werken met de V-systeem. De nieuwe CFV-50c, die beschikbaar komt in de vakhandel voor rond de € 11.000, is zo ontworpen dat deze kan worden gebruikt op iedere V-serie camera vanaf 1957 met alle objectieven. De ultra-moderne rug heeft dezelfde uitgebreide functionaliteit en prestatievermogen als de populaire camera H5D-50c en biedt gebruikers van het V-systeem de unieke kans om te profiteren van de mogelijkheden van de huidige digitale technologie, met inbegrip van een goede gevoeligheid. De aankondiging van Hasselblad getuigt van de huidige inzet van het bedrijf om haar focus op haar kernactiviteiten klanten in het middenformaat te vergroten.

Belangrijkste kenmerken van de nieuwe CFV-50c

 • CMOS-sensor met ISO-waarden tot 6400 vermindert ruis en garandeert een scheermesscherpe, zuivere beelden en perfecte kleuren;
 • Lange sluitertijden met met schone, ruisvrije beelden;
 • Gemakkelijk te gebruiken: geen externe kabels nodig. (De CFV is de enige digitale rug die dit mogelijk maakt met V-camera's);
 • Live video in Phocus in kleur. Bovendien, een veel hogere framesnelheid dan oudere CFV ruggen met CCD-sensor;
 • Groter LCD-scherm met een hogere resolutie;
 • Nieuwe menusysteem en knoppenindeling;
 • 90 graden detector. Nu kunt u de zoekers PM90 en PME90 gebruiken (Gemakkelijker bij staand formaat, zoals  bij portretten.);
 • 12.5-megapixel JPEG-optie (in aanvulling op het RAW-bestand);
 • Nieuwe programmeerbare toets, de persoonlijke sleutel tot de meestgebruikte functie;
 • Classic vierkant formaat Hasselblad verstelbaar;
 • Mogelijkheid van afstandbediening met Phocus bij gebruik van het type 500EL, 503CW of met Winder.

Meer informatie en data sheets zijn verkrijgbaar bij Hasselblad.

Op internet gevonden week 30

Brenda Tharp geeft een bijzondere masterclass: van statisch naar dynamisch, foto's creëren met impact. Een aanrader:
youtu.be/JUxXueESm9w

In Addis Abeba neem je de geit mee achterop de fiets. Zonder kinderzitje, dat wel...
www.flixxy.com/man-riding-a-bike-with-a-goat-in-ethiopia.htm?utm_source=nl

Tip voor de huisvrouw. Een ronde cake en twee personen met een gemiddelde trek. Hoe moet je deze snijden zonder dat de cake uitdroogt bij bewaren?
www.flixxy.com/the-scientific-way-to-cut-a-cake.htm?utm_source=4

De grootste sportduiker aller tijden, Mr. Bean:
youtu.be/gZujYUcY5xc

Cambo ACTUS technische camera

ACTUS-B 43XLs
ACTUS-B 43XLs

Breidt de mogelijkheden van het camera systeem uit

De Cambo ACTUS is een nieuwe technische camera ontworpen voor de spiegelloze camera's, zoals de Sony Alpha 7-serie en Fuji-X en ook beschikbaar voor Canon & Nikon DSLR's. Cambo is een merk van Nederlandse bodem, sinds 1946 gevestigd in Kampen en toonaangevend fabrikant van verstelbare technische camera's in formaten van 6x9 tot 8x10" (20x25 centimeter), alsmede studiostatieven en opnametafels voor grote studio's. Sinds enkele jaren is het assortiment uitgegroeid met video ondersteunende systemen, waaronder een innovatieve reeks Video Booms en een Track en Dolly systeem, aangevuld met een uitgebreid HDSLR rigsysteem voor zowel de professionele video- en broadcast bedrijven alsook voor de veeleisende amateur.

De ACTUS combineert traditionele technische camera technieken met de nieuwste technologie voor het opnemen van beelden. Met behulp van cameraverstellingen kan nu ook de digitale fotograaf door perspectief- en scherptevlakbeheersing vrijer zijn in de creativiteit, zoals vanouds.

Spiegelloze systeemcamera's kunnen bij de ACTUS worden gebruikt als digitale achterwand, terwijl de Cambo ACTUS functioneert als tilt-shift en swing adapter voor elke lens die wordt gebruikt met deze combinatie. Grootte en gewicht zijn ook van belang, de Cambo ACTUS is ontworpen voor maximale functionaliteit met minimale afmetingen en gewicht en past gemakkelijk in een klein koffertje of tas.

 • Technische cameraverstelling voor selectieve scherpte;
 • Verschuiving van de achterwand om vallende lijnen te voorkomen en om door stitching grotere bestanden te realiseren;
 • Rotatie van landschap naar portret en terug ingebouwd;
 • Ingebouwde macro uitbreiding;
 • Het gebruik van verschillende, niet cameragebonden objectieven;
 • Verwisselbare balgen.
ACTUS-B 120NKs
ACTUS-B 120NKs

De voordelen

 • Gebruik verstellingen (tilt en shift) om precies de scherpte in elk vlak te plaatsen, waar nodig;
 • Maak selectieve onscherpte beheersbaar in elk vlak;
 • Door verschuivingen van opzij een gebouw fotograferen alsof je er recht voor stond en zo die lelijke lantaarnpaal laten 'verdwijnen' of op een minder storende plaats neerzetten, sneller en natuurlijker dan in Photoshop;
 • Gebruik maken van de gehele beeldcirkel van objectieven door verschuivingen;
 • Opnamen maken die kunnen worden gestitched zónder dat de lens positie verandert. Dit resulteert in grotere bestanden (meer megapixels);
 • Zeer geschikt voor macrofotografie, maakt dichtbij scherpstellen zonder tussenringen mogelijk;
 • Maakt gebruik van objectieven van andere systemen mogelijk, ook van midden- en grootformaat objectieven;
 • Ideaal voor gebruik op locatie vanwege minimale grootte en gewicht;
 • Lensplanken zijn snel verwisselbaar;
 • Snelle scherpstelling;
 • Fijne scherpstelling door precisie overbrenging;
 • Klikt in op alle instellingen;
 • Arca compatibele monorail, direct geschikt voor Arca compatibele hoofdstandaards;
 • Verwisselbare bajonetten voor Sony E-mount, Nikon F, Canon EOS, Fuji X-serie, Micro 4/3.

Cambo ACTUS Specificaties

 • Maat L / B / H: 15 x 10 x 17 cm;
 • Gewicht: 1000 gram;
 • Voorzijde Swing: 360 graden;
 • Voorkant Tilt: 19 graden (+10 / -9);
 • Achterzijde Shift Verticaal: 27mm (12/15);
 • Achterzijde Shift Horizontaal: 40mm (20/20);
 • Uittrek mogelijk tot 125mm (Sony E-mount), tot 145mm (Nikon F-mount), tot 141mm (Canon EOS-mount);
 • Lensplanken voor sluiter Copal 0 (Copal 1 op aanvraag), Hasselblad C Bajonet, M39 Leica draad, Mamiya RZ / RB bajonet, Mamiya 645 Pro bajonet, Leica R bajonet en Nikon F bajonet (voor spiegelloze camera's);
 • Beschikbare Kleur: Zwart geanodiseerd en Titanium geanodiseerd (optie).

www.cambo.com