Het Vak

Nikon, twee lichte superteleobjectieven: AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR en AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR

AF-S DX NIKKOR - 16–80mm f/2.8–4E ED VR
AF-S DX NIKKOR
16–80mm f/2.8–4E ED VR

Eveneens nieuw: AF-S DX NIKKOR 16–80mm f/2.8–4E ED VR

Met deze nieuwe objectieven biedt Nikon een prestatieverbetering en een aanzienlijke gewichtsvermindering voor twee vermaarde werkpaarden in het supertelebereik. De nieuwe 500mm f/4E is 20 procent lichter dan zijn voorganger. De nieuwe 600mm f/4E is maar liefst 25 procent lichter.

Beide objectieven zijn geschikt voor full-frame camera’s met 24x36 mm sensor en hebben een nieuw optisch ontwerp met lichte elementen van fluorietglas naast Nano Crystal Coat en ED-glas. Het lichte gewicht wordt gerealiseerd door fluorietelementen en een magnesiumlegering. De objectieven zijn voorzien van een elektromagnetisch diafragma met 9 lamellen, voor een gelijkmatige, nauwkeurigere belichting tijdens snelle serieopnamen alsmede vibratiereductie die een voordeel van vier stops biedt en beschikt over een stand 'SPORT' voor het volgen van snelle acties. Andere nieuwe functies zijn een draaibare statiefbevestigingsring met een geheel nieuwe lagering en een Kensington-slot om het objectief te beveiligen tegen kwaadwillenden. Beide objectieven zijn voorzien van Nikon’s fluorcoat die water, stof en vuil afstoot. De objectieven zijn opgebouwd uit 16 elementen in 12 groepen.

De Silent Wave Motor biedt een snelle en stille autofocus met directe omschakeling naar handmatige scherpstelling. Naast de handmatige stand worden twee autofocusstanden gebruikt: A/M geeft voorrang aan autofocus, zelfs wanneer de handmatige scherpstelring wordt gebruikt en M/A maakt het mogelijk direct over te schakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling in de AF-stand. Via een nieuwe scherpstelbeperking die op beide objectieven wordt gebruikt, kunnen fotografen het scherpstelbereik beperken zodat het objectief nog sneller kan scherpstellen. De schakelaar heeft twee posities: FULL en ∞ - 10 m op het 600mm-objectief en FULL en ∞ - 8 m op het 500mm-objectief. Daarnaast is de kortste scherpstelafstand nu verkleind tot 3,6 meter voor het 500mm- en 4,4 meter voor het 600mm-objectief.

AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR
AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR

Verbeterde optische prestaties

De optiek van beide objectieven is volledig opnieuw ontworpen met 16 elementen in 12 groepen.

De AF-S NIKKOR 600mm f/4 E FL ED VR en de AF-S NIKKOR 500mm f/4 E FL ED VR zijn compatibel met uiteenlopende AF-I/AF-S teleconverters, tot en met de TC-20E serie die het gebruik van AF mogelijk maakt bij bevestiging op een f/8-compatibele camerabody. Beide objectieven zijn ook compatibel met het nieuwe (optionele) C-PL405 circulaire insteek polarisatiefilter dat is voorzien van een filterwiel, waardoor het filter gedraaid kan worden nadat het in het objectief is geplaatst.

Nikon brengt ook twee nieuwe objectiefkoffers uit. De CT-505 is ontworpen voor het 500mm-objectief, terwijl de CT-608 het 600mm-objectief beschermt. Beide robuuste, maar toch lichte koffers hebben een inklapbare greep, waardoor ze makkelijk kunnen worden opgestapeld, en een extra vak voor filters en teleconverters.

Daarnaast wordt het 600mm-objectief geleverd met de nieuwe HK-40 zonnekap en het 500mm objectief met de HK-34 zonnekap, beide zonnekappen bestaan nu uit één stuk. Andere accessoires die bij beide objectieven worden meegeleverd, zijn Nikon’s bevestigingsring voor eenpootstatieven en een insteekbaar neutraal kleurfilter van 40,5 mm, een opsteekbare voorste objectiefkap en de LN-2 draagriem.

De AF-S NIKKOR 500 mm 1:4E FL ED VR en AF-S NIKKOR 600 mm 1:4E FL ED VR zijn beide leverbaar vanaf 16 juli as. De advies verkoopprijs van de 500mm ligt op € 9.090,- en de adviesprijs van de 600 mm ligt op € 10.742,98 exclusief BTW.

Een tweede nieuwe loot aan de Nikon-stam is de AF-S DX NIKKOR 16–80mm f/2.8–4E ED VR.

Het compacte objectief is het eerste DX-objectief dat is voorzien van de meest recente verbeteringen: een elektromagnetisch diafragma en een beschermende fluorcoat op de voorste lens. En het is ook het eerste DX-objectief met de Nano Crystal Coat die beeldschaduwen en lichtvlekken tegengaat.

imaging.nikon.com

Gezichtsherkenning Facebook niet in EU

logo facebookVerbod Ierland opmerkelijk

De gezichtsherkenning in de Facebook-app Moments komt vooralsnog niet naar Europa. Dankzij de Ierse privacywaakhond mag het sociale netwerk de techniek niet inbouwen zonder een opt-in systeem. Vooralsnog wil Facebook dat niet.

Het is voor het eerst dat Europa Facebook tegenhoudt; op dit moment loopt er wel een rechtzaak van de Belgische privacywaakhond tegen het sociale netwerk

Moments is een foto-app van Facebook, die een week geleden uitkwam. Na eerdere pogingen om populaire apps als Snapchat te imiteren en Facebook zelf tot een soort foto-opslag te maken, combineert Moments de twee: alle foto's die iemand maakt worden geupload naar Facebook, waarna de gebruikers kiest wat hij deelt en hoe hij het deelt. Als kers op de taart heeft de app uitstekende gezichtsherkenningssoftware; mensen op foto's worden herkend en gekoppeld aan hun Facebook-profiel. Zo weet je precies wie wie is.

De technologie er achter is ronduit indrukwekkend: Facebook claimt dat de kunstmatige intelligentie achter de herkenning, DeepFace, in bijna 98 procent van gevallen de juiste naam bij het juiste hoofd vindt. Helaas zit hieraan ook een nadeel, nog afgezien van de foutmarge van 2%: de technologie is te misbruiken en koppelt automatisch een enorme hoeveelheid gegevens aan een foto. Als bedrijven Facebook's technologie mogen gebruiken, kunnen die bijvoorbeeld makkelijk de identiteit van winkelende klanten achterhalen. Ook biedt Facebook hier een uitstekende tool aan voor social engineering, zoals phishing.

Dergelijke scenario's zijn genoeg reden voor de Ierse privacywaakhond om bezwaar te maken. Dat is opmerkelijk, omdat Facebook haar Europese tak juist in Ierland vestigde omdat de privacywaakhond daar minder streng zou zijn dan in andere EU-landen. De gezichtsherkenning gaat echter ook Ierland te ver. Overigens vinden ook in de VS discussies plaats rond de toepassing van gezichtsherkenning. Een eerste onderhandeling tussen privacyorganisaties, de overheid en Facebook liep echter op de klippen.

Facebook probeerde in 2010 al gezichtsherkenning te introduceren, maar moest de functie na twee jaar intrekken in Europa, omdat de Ierse autoriteiten ook toen bezwaar maakten. De terugtrekking van de gezichtsherkenning valt samen met de gang naar de rechter van de privacywaakhond in België. Deze daagt Facebook voor de rechter wegens het opslaan van gegevens van mensen die geen account hebben op de site of niet zijn ingelogd. Dat is volgens de Belgen tegen de regels. De privacywaakhond in Ierland heeft op dit punt geen bezwaar gemaakt omdat hierin niet is voorzien in de Ierse regelgeving.

Overigens lijkt volgens onderzoekers Facebook geen lang leven meer beschoren. Een uiterst interessant artikel hierover verscheen in het vakblad De Ingenieur

Eu breekt internationale telecommarkt open

logo GSM30-06-2015

Het duurt nog krap twee jaar, dan zijn de roamingtarieven afgeschaft. Er mogen dan geen extra kosten meer worden berekend voor mobiel bellen of surfen op het internet vanuit een ander EU-land. Dit gaat op 15 juni 2017 in. Bovendien worden volgend jaar (2016) de kosten drastisch verminderd, deze zouden dan op 25% van de huidige kosten uitkomen. Dit zijn het Europees Parlement, de Commissie en de Raad overeengekomen na liefst twee jaar intensief onderhandelen. Het afgelopen etmaal zelfs nog twaalf uur aan een stuk.

In principe is heel Europa één markt met vrije dienstverlening en handel. Tesamen met onder meer verzekerings- en farmaceutische producten (medicijnen) is deze gemeenschappelijke markt nog ver te zoeken in de wereld van de mobiele communicatie. Dit belemmert de economie en bevoordeelt de territoriale communicatie terwijl deze binnen de EU extraterritoriaal zou moeten zijn teneinde de handel en de concurrentie aan te wakkeren.

In ieder geval, benadrukt een woordvoerder, zal een ander aspect wellicht nog belangrijker zijn "Niet alleen in onze markt die groter is dan die van de Verenigde Staten en wordt het bellen door deze maatregel goedkoper. Met het afschaffen van het roamingtarief zullen er geen verrassingen meer zijn met hoge rekeningen", zoals hij stelde. En zeker niet alleen reizigers hebben hiermee te maken, ook grensbewoners zijn vaak de klos wanneer gsm of smartphone plotseling van nationale naar een buitenlandse provider wisselt omdat het signaal sterker is, zoals iedere grensbewoner zal kunnen beamen.

Zwervend op het internet week 2015-26

Workshop foodstyling. Een van de video's op Vimeo van foodstylist Minhky Lhe. Eerst in zwart wit de 'home-made' versie. Daarna in kleur de aanpak van Lhe. Op snelle en simpele wijze een gerecht presenteren. Dit is er een van het meest verkrachte stukje snelvoer, de hamburger. Een eye-opener voor beginners en wellicht ook voor gevorderden:
vimeo.com/111076177

De toptien illusionisten uit America 's got Talent, verbazingwekkend:
youtu.be/IEJeV4xvg04

De dochter van een astronaut, werkzaam op een ruimtestation, schrijft een boodschap met behulp van 11 auto's aan haar vader in de ruimte. Dit haalde het Guiness Book of Records. Het zal niemand verbazen dat de auto's allemaal van hetzelfde merk en type waren...
www.flixxy.com/astronauts-daughter-sends-message-to-her-father-with-the-help-of-11-cars.htm?utm_source=4

Het kan nog gekker. De Canadese Lea (4), dochter van een stuntvlieger, gaat met haar vader mee in het vliegtuig en maakt haar eerste loopings mee. Zij komt niet meer bij van het lachen:
vimeo.com/116095394

Apple's oordeel over Google, de privacy van de gebruikers

logo GoogleDe pot verwijt de ketel...

26 juni 2015

Tegenwoordig kan men foto's en filmpjes kosteloos bij Google online in back-up plaatsen met de nieuwe dienst Google Photos. Google analyseert je bestanden en voegt er automatisch trefwoorden aan toe. Maar is gratis wel écht voor niks? En is Apple dan wel beter?

Velen, zowel amateurs, consumenten als ook beroepsfotografen en filmers vinden deze dienst van Google zo aantrekkelijk dat men deze inmiddels is gaan gebruiken. Op de forums tref je veel opmerkingen hierover aan. Het is aantrekkelijk, een NAS kost geld, onbeperkte opslagruimte kost bij andere diensten ook veel geld: een Dropbox-account met een opslag van 1000 Gb kost 99 euro per jaar. Overigens de prijs voor twee harde schijven van goede kwaliteit. De kosteloze opslag in Googles cloud lijkt dan erg aanlokkelijk.

Er worden dus kosten bespaard door de overstap naar Google Photos te maken. Dit gebeurt dan wel in ruil voor inzicht in het zakelijk en privéleven, in aanvulling van wat Google al weet op basis van je hele geschiedenis aan zoekopdrachten. Door de beeldherkenning van het Google 'weet' de database zo nóg meer over bedrijfsgegevens, liefhebberijen, vakanties, huisdieren en andere zaken. Aannemen dat Google dit als hobby doet of vanuit onbaatzuchtigheid jegens de mensheid is natuurlijk naïef. Het kost Google geld, dit zal op zijn minst moeten worden terugverdiend. En dit kan alleen door gegevens te gebruiken of op ondoorzichtige wijze te verkopen.

logo AppleTijdens een ceremonie in het kader van de Champion of Freedom Awards stelde Tim Cook, tegenwoordig bovenbaas van Apple, de wijze waarop bedrijven als Google met je data omgaan aan de kaak. Of zoals hij het wist te formuleren: 'Google is er op uit om geld te verdienen aan elk weetje dat ze over je verzamelen'. Dat Google het inmiddels zover heeft geschopt de Europese Unie inclusief enkele landen apart aan de broek te krijgen logenstraft deze bewering geenszins. Zoals u hier kunt lezen...

Wat dit betreft zou Apple heilig zijn, bij Apples iCloud kan je je foto's ook op de servers opslaan, ze worden volgens Cook niet gebruikt door adverteerders: ‘Die zogenaamd gratis diensten zijn misschien leuk, maar wij denken dat het het niet waard is om al je e-mails, je hele zoekgeschiedenis en nu zelfs je familiefoto’s op te geven, voor god weet wat voor advertentiedoeleinden. Klanten zullen dit op een dag ook inzien’, zo stelde Cook.

Apple claimt dat het bedrijf de afgelopen tijd aan privacybeveiliging van klanten heeft gedaan. Getuige het standaard versleutelen van gesprekken met iMessage en FaceTime. Daardoor zouden 'overheden niet mee kunnen kijken'. Wat Apple dan weer niet vermeld is dat de Amerikaanse NSA binnen haar jurisdictie de verreikende bevoegdheid heeft om in alle gegevens te grasduinen en zelfs mag eisen dat Apple haar de encryptiesleutels verstrekt. Maar inderdaad, NSA is geen 'overheden' maar een dienst van de Amerikaanse overheid. Het hangt er maar van af hoe je een en ander interpreteert.

Hoe mooi Tim Cook het ook wist te vertellen, de policy om meer aandacht te hebben voor privacy in een wereld waarin alles wat we doen 'in de cloud' staat is toe te juichen. Maar hoewel Apple hier wat braver is dan de concurrenten is de suggestie dat Apples apparaten en diensten géén gegevens over je verzamelen pertinent onjuist.

Apple verzamelt wel degelijk gegevens over wat je doet op het toestel, hoewel het minder gegevens dan onder meer Google naar haar eigen servers stuurt. Cook had het kennelijk gemakshalve niet over Apples eigen advertentiesysteem iAd, dat de gebruiker al geruime tijd advertenties in iOS-apps door de strot probeert te douwen. Adverteerders kunnen hun iAds direct afstemmen op interesses, demografische en andere kernmerken van gebruikers van iPhones en iPads. De facto verschilt dit niet veel van Googles advertentiesystemen.

Het ongerijmde zit 'm in de gratis apps in Apple's App Store die advertenties bevatten. En dat zijn er nogal wat. Om het wat aan te scherpen, veel van die gratis iPhone- en iPad-apps die de Apple-apparaten zo populair hebben gemaakt bevatten advertenties van AdMob, het mobiele advertentiesysteem van... je raadt het nooit: Google.

Wanneer Apple de intentie van Cooks sermoen zou volgen werd het aanbieden van gratis apps met gerichte persoonlijke advertenties door Apple niet getolereerd. Zie hiervoor het artikel van Farhad Manjoo in de New York Times.

Je kunt natuurlijk in de iPhone of iPad het zogenaamde 'ad tracking' blokkeren. De instelling staat eenzaam onderaan de privacy-settings. Het is een zogeheten ‘opt-out’, je moet 'het beperken van ad tracking' zelf uitzetten. Dit terwijl iedere respectabele soft- dan wel hardwareboer dergelijke opties standaard uit heeft staan. Dus als ‘opt-in’.

Ook hier geldt de keiharde waarheid: 'Alles is gratis, behalve de kaas in de muizenval'.

bron: TechCrunch

Hasselblad gaat de lucht in

Hasselblad A5D
Hasselblad A5D

Menig oudere luchtfotograaf kent nog de ellende met luchtfotografie met een Hasselblad. Met de filmcassette afgeplakt met Hansaplast om het 'klapperen' van de film door de wervelingen van de lucht te voorkomen wanneer je de foto's nu eens scherp wilde hebben. En de ellende van het wisselen van cassettes waardoor je een welgevulde EHBO-doos aan boord moest hebben.

De hedendaagse luchtfotografie stelt hoge eisen, reden voor Hasselblad om meer en meer gespecialiseerde producten te leveren voor dit interessante specialisme binnen het fotovak. Dit geldt zeker voor de nieuwe loot aan de Hasselbladboom, de A5D, die de evolutie van de camera naar een luchtcamera, ontworpen voor toepassing in de luchtfotografie toont..

De nieuwe camera is ontwikkeld om beeldkwaliteit en betrouwbaarheid aan de luchtfotografen te leveren. Door goed te luisteren naar hun feedback is er een camera ontwikkeld die de aan de speciale behoeften tegemoet komt.

Verkrijgbaar met verschillende sensormaten (40, 50 en 60 megapixels), combineert de A5D lijn de beste optica en sensoren met een modern, compact design, dit resulteert in een systeem dat ervoor kan zorgen dat de hoogst mogelijke beeldkwaliteit wordt gehaald. Deze Hasselblad luchtfotocamera biedt een reeks van belangrijke functies om aan de eisen voor de beeldvorming te voldoen.

Bij gebruik van meerdere camera's voor 3D luchtkarteringsdoeleinden is het uiterst belangrijk dat alle camera's synchroon, dus op exact hetzelfde moment, de sensoren belichten. Wanneer de synchronisatie traag is en de opnamen niet gelijktijdig worden gemaakt wordt het veel complexer om beelden samen te voegen in de nabewerking. De A5D Aerial bevat een functie waarmee maximaal 8 camera's worden gesynchroniseerd binnen 20 microseconden. Een eenvoudig kabelverbinding van het bustype is noodzakelijk voor de verbinding met alle camera's in de set-up. Deze functie elimineert eventuele problemen in postproductie veroorzaakt door niet gesynchroniseerde belichtingen.

Negen uitvoeringen van de H System lenzen zijn verkrijgbaar in de uitvoeringen voor luchtfotografie, met vattingen met een veilige vergrendeling om trillingen te minimaliseren en de parallelle positie van het beeldvlak met de sensor te waarborgen. Deze lensunits worden geleverd met de focus op oneindig en firmware verbonden met de sluitertijd- en diafragma-instellingen aan de camera.

Verder vallen op

  • De kleine afmeting, onder andere door het ontbreken van een hier onnodige zoeker, die het mogelijk de camera ook in beperkte ruimte te monteren;
  • Het dynamisch bereik tot 14 stop (afhankelijk van de sensor);
  • Verbeterde externe connectiviteit via LEMO aansluitingen voor gelijkstroom;
  • Flight Managenent System (FMS) en synchronisatie van meerdere camera's;
  • De keus tussen CF opslag in camera en externe opslag via FireWire 800-aansluiting;
  • Tenslotte de degelijke en veilige montage van de camera met vier M4 schroeven, die voorkomt dat de argeloze wandelaar een luchtcamera met objectief op onaangename wijze van boven in het hoofd geboord krijgt.

Om de ontwikkeling van gebruikersspecifieke software Hasselblad te vergemakkelijken biedt Hasselblad een complete Software Developers Kit (SDK), die de volledige controle van de camera en de beeldverwerking van de eigen software van de gebruiker mogelijk maakt. Om snel aan de slag te kunnen met de A5D luchtfoto's heeft Hasselblad een eenvoudige maar effectieve PC-applicatie voor de opslag van RAW-bestanden afkomstig uit de camera beschikbaar.

De A5D camera is verkrijgbaar met of zonder infrarood filter om infraroodopnamen met golflengten van 750nm tot 1.000 nm mogelijk te maken voor speciale toepassingen zoals analyse vanuit de lucht, voor thermische fotografie (warmtebeelden), voor milieudoeleinden, voor landmeetkundige opnamen en voor gewasbeheer.

Voor meer informatie over onze Aerial en Special Application camera's, kunt u contact opnemen met onze specialist Peter Lange: peter.lange@hasselblad.com. Bij hem kunt u ook een demo aanvragen.

Hier staat de uitgebreide brochure.

Beveiligingslek bij Apple

logo Apple23 juni 2015

Nadat er problemen zijn ontdekt bij enkele smartphones van Samsung wordt blijken de apparaten van Apple ook een gat in de beveiliging te hebben. Het is een groep universitaire onderzoekers (universiteiten van Indiana, Georgia en Peking) op relatief eenvoudige wijze gelukt om via Apple's besturingssysteem toegang te krijgen tot apps en via deze apps tot gevoelige gegevens. Het zou hier onder meer gaan om toepassingen in de sfeer van e-mail en geldzaken via het internet, zoals telebankieren.. Dit werd donderdag 18 juni reeds bekend gemaakt.

Hoewel de onderzoekers Apple van het lek hebben verwittigd, lijkt het er vooralsnog op dat er weinig actie is ondernomen om de kwetsbaarheid te verhelpen, van Apple kwam er bij de onderzoekers geen enkele reactie binnen. Ook naar buiten toe (de gebruikers) bleef het akelig stil.

Aangenomen wordt dat er wel achter de schermen aan wordt gewerkt. De conclusie zou kunnen zijn dat Apple weinig ruchtbaarheid aan de kwetsbaarheid wenst te geven om imagoschade te voorkomen.

Bron: ANP, Reuters

Krijgt u klanten terug met afgekeurde pasfoto's?

logo Bureau BeeldvormingSinds enige tijd worden gemeentehuizen voorzien van nieuwe scanners voor de beoordeling van pasfoto’s. Naar het schijnt heeft de software problemen met het bepalen van de grootte van het hoofd. Daardoor worden foto’s die worden gecontroleerd met het maatvel van de Fotomatrix 2007 en binnen de aangegeven maatvoering passen, door de software van de nieuwe scanners afgekeurd. Hierover zijn klachten bekend van pasfotomakers in Arnhem, Veenendaal en Almelo. Heeft u recentelijk ook te maken gekregen met afgekeurde pasfoto’s die volgens het maatvel kloppen? Meld dat dan per omgaand!

Bureau Beeldvorming – Tel. (055) 301 05 36

Zwervend op het internet week 2015-25

Hoezo magie? Michael John verbaasd het publiek en de jury van America's Got Talent 2015 met een ongelooflijke truc...:
www.flixxy.com/michael-john-does-magic-at-americas-got-talent-2015.htm?utm_source=4

Ook bang dat robots de wereld over zullen nemen? Kijk dan hier naar en slaap weer rustig...
youtu.be/7A_QPGcjrh0

Zet eens een levensgrote spiegel in een wildpark...
www.flixxy.com/wild-animals-see-themselves-in-a-mirror-for-the-first-time.htm?utm_source=4

Martial arts clip 'Dining out'. Wat er gebeurt wanneer Zhang Ziyi zegt dat de soep te zout is en de Franse topchef dit in de keuken hoort. Een schattig meisje, ouderwets ramwerk en bijpassende muziek...
www.flixxy.com/zhang-ziyi-visa.htm?utm_source=4

Peter van der Lingen (Fine Art Weddings) Overall Winnaar Bruidsfoto Award 2015

sfeervolle zwart-witfoto van een bruidspaar in het bos, omringd door zonnestralen die door de bomen schijnen
foto: © Peter van der Lingen
Overall Winnaar
Bruidsfoto Award 2015

Amersfoort 1 juni 2015

Op deze maandagavond 1 juni zijn de Bruidsfoto Awards 2015 uitgereikt tijdens een feestelijk bruidsfoto-evenement in Het Groene Paviljoen te Baarn. Bruidsfotografen uit heel Nederland en uit België ontvingen een felbegeerde Bruidsfoto Award in verschillende categorieën. Overall Winnaar werd Peter van der Lingen uit Zwolle met een sfeervolle zwart-witfoto van een bruidspaar in het bos, omringd door zonnestralen die door de bomen schijnen.

De foto heeft iets schilderachtigs en romantisch, maar is tegelijkertijd een goedvoorbeeld van de huidige bruidsfotografie trends”, aldus Susan Lippe-Bernard, juryvoorzitter en internationaal hoofdredacteur van Bruid & Bruidegom Magazine. “We zien steeds vaker bruidsfoto’s voorbijkomen waarop het bruidspaar slechts een klein gedeelte van de foto inneemt. Maar door op de juiste manier gebruik te maken van het licht, hun positie en de omgeving, staat het bruidspaar nog steeds in de spotlight. En dat heeft ook Peter van der Lingen mooi uitgevoerd: een optimaal gebruik van de prachtige setting en het door de bomen gefilterde zonlicht. Met als resultaat een intiem beeld van een liefdevol bruidspaar.

alle prijswinnaars met hun prijs

De Bruidsfoto Award geldt als de belangrijkste Nederlandse prijs voor bruidsfotografie en als graadmeter voor de bruidsfotografietrends. Susan Lippe-Bernard: “We zien dat de winnende foto’s van voorgaande jaren invloed hebben op de bruidsfotografie in zijn geheel en de inzendingen van het volgende jaar in het bijzonder.” Opvallend onder de winnaars en nominaties van dit jaar was de toename van buitenfotografie, internationale invloeden en het veelvuldig gebruik van zwart-wit. Geposeerde foto’s zijn bezig aan een comeback, maar dan in een nieuwe stijl. Voor dit poseren 2.0 laat de fotograaf het bruidspaar poses aannemen op buitengewone plekken en kiest daarbij voor opvallende composities. Het resultaat, zoals te zien is bij de Overall Winnaar en diverse andere winnaars is een traditionele pose in een creatieve, stijlvolle en modische setting.

Tijdens de elfde editie van de Bruidsfoto Award konden fotografen foto’s inzenden in acht categorieën. Uit een recordaantal van 3000 foto’s nomineerde de onafhankelijke vakjury in iedere categorie tien foto’s die kans maakten op een publieksprijs en een vakprijs. Nog niet eerder werd er zo veel gestemd: ruim 6300 bruidsparen en vakfotografen kozen hun favorieten.

De Bruidsfoto Award is een initiatief van Bruid & Bruidegom Magazine en heeft als doel om de nieuwste bruidsfototrends te laten zien en bruidsparen kennis te laten maken met professionele bruidsfotografen.

Voor het complete overzicht van alle winnaars en eervolle vermeldingen van de Bruidsfoto Award 2015, kijk op www.bruidsfotoaward.nl.