Het Vak

Finalisten van de 2014 Grant bekend gemaakt

foto: © Pietro Paolini - Balance on the Zero
foto: © Pietro Paolini
Balance on the Zero

Het Photographic museum of Humanity heeft de finalisten van de 2014 Grant bekend gemaakt. De Photographic Museum of Humanity Grant is een internationale wedstrijd die georganiseerd wordt met als doel de financiering van werken van getalenteerde fotografen en het ontdekken van nieuwe talenten.

Door het museum te vestigen op het internet kan iedereen er kennis van nemen. Het museum is hierdoor ook onafhankelijk van subsidies en huisvesting, waardoor het volkomen onafhankelijk kan functioneren.

foto: © Kate Smuraga - New Generation Prize - Letter from a Quiet Town
foto: © Kate Smuraga
New Generation Prize
Letter from a Quiet Town

De inschrijving begon op 10 december 2013 en duurde tot 26 februari 2014. Fotografen werden uitgenodigd om een reeks van maximaal 15 foto's te presenteren aan onze internationale jury. Er is ook speciale prijs bestemd voor een fotograaf onder 25 jaar, de New Generation Prize  en er zijn een aantal eervolle vermeldingen. Een inschrijfgeld was niet verschuldigd.

De prijzen worden op 28 april 2014 uitgereikt door de juryleden Alec Soth, IATA Cannabrava, Olivier Laurent en Diana Markosian: de eerste prijs 2.000 USD in cash, de 2e prijs 1.000 USD in cash en de derde prijs 500 USD.

De New Generation Prize voor de fotograaf beneden de 25 jaar wordt uitgereikt door de curatoren Ignacio Colo, Alejandro Kirchuk en Nicolas Janowski en deze bedraagt 500 USD. Tevens krijgen allen een tentoonstelling in het museum.

foto: © Andrea Diefenbach - Country without Parents
foto: © Andrea Diefenbach
Country without Parents

De lijst met finalisten ziet u hier. Uiteenlopende fotografie die de volgens de kwalificatie mee kunnen krijgen: prachtig, sfeervol, metafoor, ontroerend, gewelddadig, romantisch. Met als bottom line: uitzonderlijk van kwaliteit.

De series van alle finalisten ziet u hier: www.phmuseum.com/grant/finalists.

Verder zijn alle inzendingen te bekijken op deze plaats.

Bij iedere inzending staat een ruime toelichting. Een andere bijzonderheid is dat,  wanneer met een foto aanklikt van expliciet naakt of geweld, er een waarschuwingstekst verschijnt. Deze kan men eenvoudig wegklikken waarna de foto verschijnt.

Op internet gevonden week 16

Ouderdom is niets meer waard wanneer je niet oud kunt worden... Spectaculair!
youtu.be/hjHnWz3EyHs

Let erg goed op, de aandacht wordt heel erg afgeleid. Kunt u de veranderingen zien? "The Colour-Changing Card Trick" door Richard Wiseman werd een YouTube classic, bekeken door meer dan 6 miljoen kijkers:
www.flixxy.com/color-changing-card-trick.htm?utm_source=4

Evolutie in windenergie. De Drijvende Lucht Turbine (Buoyant Airborne Turbine, BAT) maakt gebruik van een met helium gevulde, opblaasbare behuizing om deze naar een hoger luchtlaag te tillen, waar de wind sterker en consistenter is dan de wind, die de traditionele turbines bereikt:
www.flixxy.com/the-next-generation-of-wind-power.htm?utm_source=4

Vliegen door het beroemde Griekse Korinthisch Kanaal met Peter Besenyei. Die niet te beroerd is om ook nog indrukwekkende manoeuvres en adembenemende stunts uit te halen:
www.wservernews.com/go/1396442905130

Koen Hauser tweede 'Fotograaf Des Vaderlands'

logo Fotoweek 2014Fotoweek benoemt Koen Hauser (1972) tot tweede Fotograaf des Vaderlands. In Hauser ziet Stichting Fotoweek een fotograaf die als geen ander autonoom werk en commerciële fotografie met elkaar weet te combineren. Door zijn onderzoekende houding maakt hij mensen bewust van de betekenis van fotografie in hun leven. Met deze eretitel is Hauser een jaar lang hét gezicht van de Nederlandse fotografie. Als ambassadeur van de fotografie zal hij veelvuldig optreden in de media. Voor Fotoweek maakt Hauser een fotoserie in het thema ‘Kijk! Mijn Geluk’ die tijdens Fotoweek (12 - 21 september 2014) wordt onthuld en te zien zal zijn tijdens het internationale fotografiefestival BredaPhoto.

© Koen Hauser - Fotograaf des Vaderlands - fotograaf
© Koen Hauser
Fotograaf des Vaderlands
fotograaf

Hauser: een voorbeeld voor de fotografie

Koen Hauser werkt zowel als beeldend kunstenaar als in opdracht voor o.a. modemerken, dagbladen en tijdschriften. In zijn werk schuwt Hauser niet om moderne technieken te gebruiken en zo de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Hauser heeft meerdere succesvolle projecten op zijn naam staan zoals een presentatie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, de tentoonstelling de Luister van het Land met archieffoto’s van Spaarnestad Photo, Sculptural Nudes en het campagnebeeld voor de tentoonstelling Amazing Models in museum Boerhaave waarvoor hij Georgina Verbaan fotografeerde en daar vervolgens delen van een anatomisch model in monteerde.

Naast zijn vrije werk werkt Koen Hauser in opdracht voor tijdschriften als Linda, Volkskrant magazine, AvantGarde, Kunstbeeld, L’Officiel en Oog en wordt zijn werk tevens gepubliceerd in buitenlandse mode- en kunsttijdschriften. Het grote publiek kent zijn werk door de BN’ers die hij fotografeert zoals Caro Emerald en Loes Luca. Ook werkt Hauser voor merken als de Bijenkorf en Vlisco.

foto: © Koen Hauser - Fotograaf des Vaderlands - Kijk!MijnGeluk - Haar Tommy Hagen & Angelique Hoorn - Digital Art by - Magic Group Media BV - Edwin Veer / Peter Witte
foto: © Koen Hauser
Fotograaf des Vaderlands
Kijk!MijnGeluk
Haar Tommy Hagen & Angelique Hoorn
Digital Art by
Magic Group Media BV
Edwin Veer / Peter Witte

Foto’s van geluksmomenten

In opdracht van Fotoweek maakt Hauser een fotoserie in het thema Kijk! Mijn Geluk. Hij kiest ervoor om foto’s van geluksmomenten te bewerken tot glamourfoto’s. “Geluk is één van de moeilijkste dingen om in beeld te vatten”, aldus Hauser. Daarom wil hij de kracht en authenticiteit van spontane foto’s van geluksmomenten als uitgangspunt nemen. Hij haalt de personen op de foto uit hun context en maakt ze mooi met technieken zoals we dat van reclame en glossy’s gewend zijn. Zowel de oorspronkelijke foto als de bewerkte foto worden naast elkaar getoond. De kijker kan zo beide foto’s met elkaar vergelijken en er zelf een oordeel over vormen. Hauser wil het publiek bij zijn serie betrekken en roept op om foto’s van geluksmomenten in te sturen ter bewerking. Tijdens Fotoweek zal Hauser het geluk van het publiek vastleggen in een pop-up fotostudio.

www.defotoweek.nl  /   www.facebook.com   /  www.twitter.com/defotoweek

Fotografenfederatie: Plan nieuwe beroepsorganisatie Dutch Photographers beschikbaar

11 april 2014

Vanaf 25 november 2013 tot april 2014 werkten afgevaardigden van de verenigingen BFN, GKf, MWF, PANL, SVFN, NVJ-Sectie NVF, stichting MPN en een afvaardiging voor onafhankelijk aangesloten fotografen bij de FotografenFederatie aan een plan onder de werktitel ‘Doorkiezen op kracht’, met als doel een grote beroepsvereniging voor fotografen op te kunnen zetten.

Er werd gewerkt vanuit twee stuurgroepen, te weten stuurgroep toelating en stuurgroep nieuwe vereniging, onder leiding van Lars Boering en Rob Huisman.

Het plan vormde de basis voor de fase Dutch Photographers die op 27 maart 2014 van start is gegaan en waarin met advies van financiële en juridische specialisten gedegen uitwerkingen van het plan worden gemaakt. De FotografenFederatie werkt nu een raamwerk uit waarin de beroepsorganisatie en de bijzondere details worden uitgewerkt. Het samenvoegen van bureaus, verplichtingen en werknemers al dan niet via een juridische fusie is een bijzondere operatie die goed uitgezocht moet worden.

De komende maanden moeten nu uitwijzen hoe met betrokken partijen één grote sterke beroepsorganisatie tot stand kan worden gebracht die nauw zal gaan samenwerken met andere organisaties. In deze fase hanteren we nu de naam Dutch Photographers om de nationale en internationale ambities te onderstrepen. In deze fase geldt het nu gepresenteerde plan als leidend en zullen geen andere eisen meer worden gesteld gezien de door alle betrokken partijen bereikte consensus.

Niets staat nog definitief vast en hoewel verenigingen PANL, SVFN, GKf, MWF, NVJ/NVF en het bestuur van FotografenFederatie zich al aan deze fase hebben verbonden, hebben een aantal besturen tijd nodig om het plan te bespreken en met hun leden te overleggen.

Van BFN is over deelname aan de fase Dutch Photographers op dit moment nog geen besluit vernomen. Dit zou zijn oorzaak kunnen vinden in een verdeeldheid binnen de vereniging, waar niet iedereen er van overtuigd lijkt te zijn dat eenheid belangrijker is dan het jarenlang propageren van 'een eigen gezicht'. Iets dat, in het verleden maar ook redelijk recent, enkele organisaties lelijk opbrak. Deze werden gedecimeerd of verdwenen zelfs van het toneel, onder andere door gedwongen te fuseren...

Stichting MPN heeft binnenkort een bestuursvergadering waarin men het plan bespreekt waarna men de bij de stichting aangesloten fotografen informeert. Een proces op de juiste manier moet worden doorlopen. In de maanden april en mei staan voor de verenigingen ledenvergaderingen in de agenda en eind mei zal hopelijk duidelijk worden waar allen staan. Er is een speciale nieuwsbrief waarmee iedere belanghebbende of geïnteresseerde op de hoogte kan worden gehouden.

Het plan is vanaf vandaag te vinden op de website van FotografenFederatie: Dutch Photographers, doorkiezen op kracht.

Een samenvatting is ook beschikbaar via deze link. Ontvangt u de speciale nieuwsbrief over de voortgang nog niet dan kunt u zich hiervoor aanmelden via eepurl.com/Ruyvj

Rollei lanceert twee nieuwe professionele statieven

statief ingeklapt

9 april 2014

Carbon statieven TGC-86 en T-63C, lichtgewicht, duurzaam, corrosiebestendig

De Duitse camerafabrikant Rollei voegt twee professionele statieven toe aan haar groeiende productportfolio. De TGC-86 en de T-63C zijn volledig gemaakt van carbon, waardoor ze zeer licht van gewicht, duurzaam en corrosiebestendig zijn. Hierdoor kunnen elementen zoals zand en zout water geen schade aanrichten.

TGC-86

De TGC-86 monopod is dankzij het veilige en snelle klemsysteem, de rubberen grip en de polsband zeer geschikt voor sport- en outdoorfotografie en film. In die omstandigheden zijn een laag eigen gewicht en een hoge stabiliteit vereisten. De minimale hoogte van 41 centimeter komt overeen met de opberggrootte. De maximale werkhoogte is 151 cm. Ondanks het gewicht van slechts 618 gram, kan de TGC-86 worden belast met maximaal 25 kilogram. Het 60-millimeter cameraplatform heeft zowel een 1/4 en 3/8 inch aansluiting en wordt geleverd met een draagtas. De monopod TGC-86 is per direct beschikbaar voor een adviesprijs van € 199,98.

statief uitgeklapt laag op de grond

T-63C

De T-63C tripod is speciaal ontwikkeld voor de reis- en natuurfotografie. Het statief is dankzij haar flexibiliteit in staat om foto’s zeer laag bij de grond te nemen. Het carbon statief kan extreme temperaturen weerstaan en is volledig bestendig tegen corrosie. De minimale werkhoogte is 43 centimeter, de maximale werkhoogte 167 centimeter en de verpakkingsgrootte is 161 centimeter. Met een totaal gewicht van 1,5 kilogram kan de T-63C een draagvermogen aan van maximaal 20 kilogram aan. De tripod heeft een montageplaat met 1/4 en 3/8 inch aansluitingen en heeft drie vergrendelingsstanden. Hiermee wordt de veiligheid van de camera gewaarborgd. Het statief wordt geleverd met een stabiele en schokbestendige hard-case draagtas, spikes, een extra set rubber doppen en een toolset voor aanpassingen. De TGC-86 tripod is per direct beschikbaar voor een adviesprijs van € 499,98.

www.rollei.com

Buma/Stemra zegt ACM toe meer keuze te bieden bij beheer auteursrechten

Logo ACM15-04-2014

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra gaat meer keuze bieden aan componisten en tekstschrijvers voor het beheer van hun auteursrechten op muziek. Dat heeft Buma/Stemra de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toegezegd. Deze toezegging is gedaan naar aanleiding van een onderzoek van ACM naar mogelijk misbruik van een machtpositie door Buma/Stemra bij het beheer van auteursrechten.

Componisten en tekstschrijvers hebben Buma/Stemra nodig voor het innen van hun auteursrechtvergoedingen voor het spelen van hun werk op radio en televisie, maar bijvoorbeeld niet altijd voor internet. Buma/Stemra gaat uit van overdracht van auteursrechten in een soort alles-in-één-pakket. Er was geen eenvoudige procedure om een deel van de auteursrechten níet aan Buma/Stemra over te dragen. Daardoor hadden componisten en tekstschrijvers feitelijk weinig keuze en geen mogelijkheden om hun liedteksten of composities te verkopen op internet.

Op initiatief van ACM maakt Buma/Stemra het systeem voor het beheer van auteursrechten flexibeler, simpeler en toegankelijker voor componisten en tekstschrijvers. Componisten en tekstschrijvers krijgen meer keuze welke rechten ze bij Buma/Stemra willen onderbrengen. Op deze wijze komen er waarschijnlijk via het internet meer manieren om muziek te streamen en te downloaden. Hiervan profiteert niet alleen de componist of tekstschrijver, maar ook de luisteraar.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: ‘De toezegging van Buma/Stemra neemt mogelijke concurrentieproblemen direct weg en vergroot de kansen en keuzes voor componisten, tekstschrijvers én consumenten.’

Buma/Stemra gaat de komende tijd de nieuwe mogelijkheden voor het beheer van de auteursrechten onder andere via haar website en een symposium tijdens Eurosonic Noorderslag 2015 onder de aandacht van componisten en tekstschrijvers brengen. Ook komt er een rekenprogramma op het internet dat componisten en tekstschrijvers helpt bij hun beslissing om hun auteursrechten al dan niet volledig door Buma/Stemra te laten beheren. Componisten en tekstschrijvers kunnen nog dit jaar bepalen welke rechten ze bij Buma/Stemra onderbrengen.

Ter inzage voor belanghebbenden

Van 15 april tot en met 26 mei 2014 ligt het ontwerp-toezeggingsbesluit Buma/Stemra voor belanghebbenden ter inzage bij ACM. De toezegging van Buma/Stemra is erop gericht te voorkomen dat gehandeld wordt in strijd met artikel 24, eerste lid, Mw, als gevolg van het door Buma/Stemra gehanteerde aansluitbeleid.

Zienswijzen indienen

Belanghebbenden kunnen schriftelijk hun zienswijze kenbaar maken aan ACM. Zienswijzen kunnen worden gestuurd naar onderstaand adres onder vermelding van zaaknummer 13.1395.53.

Autoriteit Consument en Markt (ACM)
Directie Mededinging
Postbus 16326
2500 BH Den Haag

Het ontwerpbesluit vindt u hier.

Op internet gevonden week 15

Ole Hemmingson op de tractor revisited. Lover Come Back to Me:
youtu.be/lddGdSFOFgA

Dit is een goed alternatief voor een job in de IT. Onderhoud van hoogspanningskabels in de lucht.
www.flixxy.com/helicopter-cable-inspector.htm?utm_source=4

De Chrysler 200 Super Bowl 2014 Commercial gepresenteerd door Bob Dylan. Poëtische commercial met onder andere Marilyn Monroe and James Dean:
www.flixxy.com/chrysler-and-bob-dylan-super-bowl-commercial-2014.htm

Het vinden van een parkeerplaats is niet zo gemakkelijk in Moskou. Een uiterst instructief filmpje. Werkt ook in Brussel of Amsterdam.
www.flixxy.com/spectacular-parallel-parking-skills-in-moscow.htm

Hacken camera firmware steeds meer gebruikelijk

Nikon D5100 camera

Canon gebruikers hebben al langere tijd de kans om te kunnen profiteren van betere foto's en videomogelijkheden in hun camera's. Er werden gehackte firmware-versies aangeboden door Magic Lantern. Dit moesten gebruikers van andere camera's nog ontberen. Onlangs verschenen er nieuwe hacks op de hackermarkt, zoals de firmware patch van Nikon Hacker voor diverse Nikon DSLR's. Deze patch is bedoeld voor videografen.

De laatste versie 1.18.2 van de Nikon Patch brengt een sterk verbeterde Full HD video-opname met bitrates tot 64 Mbps, vergeleken met de 24 Mbps bitrate ondersteund door de fabrieksfirmware. Dit betekent veel minder compressie van de video stream en vervolgens veel meer ruimte voor postproductie. Aan de andere kant zijn bestanden veel groter met de Nikon Patch firmware. De patch zou ook verbeteringen brengen zoals het kunnen gebruiken van niet originele accu's, handmatige instelling van ISO waarde en sluitertijden in video modus, lossles RAW compressie en meer. De patch is nog in betaversie, dus er is geen garantie voor foutloze werking op alle modellen. Maar ongetwijfeld zal ook in dit geval een update voor komen.

De Nikon patch zou op dit moment de volgende modellen ondersteunen: D3100, D3200, D5100, D5200, D7000, D300, D300s, D800, D800E, D600 and D4. Al deze modellen ondersteunen 49, 54 of 57 Mbps video, de 65 Mbps instelling is alleen beschikbaar voor de Nikon D7000.

Bij firmware hacks worden de camera's simpelweg geherprogrammeerd. Tenslotte is de 'binnenkant' van de camera een simpele computer. De handeling is vergelijkbaar met de sim-locks die door gsm-providers in de 'gratis bij dit abonnement' telefoons worden ingeprogrammeerd of door de provider op grond van de wet weer kunnen worden verwijderd na afloop van het contract. Of door hackers.

Men zou zich af kunnen vragen waarom camerafabrikanten bij de camera's niet het onderste uit de kan halen. De enig logische verklaring is dat camera's bewust in een bepaalde prijs/kwaliteitsklasse worden gehouden. Aan de basis hiervan kunnen zowel marketingtechnische als technische overwegingen ten grondslag liggen. De techniek in de topcamera's werd veel gebruikt in modellen van het jaar daarop in de prosumerklasse. Het zou naar de consument toe 'merkwaardig' zijn om camera's in een dergelijke klasse exact dezelfde eigenschappen mee te geven als de topcamera's uit het jaar daarvoor.

Door de camera geschikt te maken voor andere dan wel verbeterde software kunnen ook programmeerfouten in de firmware worden geëlimineerd, zoals wij al bij verschillende camera's zagen.

Ontwikkelen van techniek kost veel geld. Wanneer de fabrikant een en dezelfde techniek gebruikt in meerdere cameratypen bespaart deze enorm op de ontwikkelings- en productiekosten. Een ander voordeel is dat, wanneer de fabrikant meerdere cameratypen maakt dus voor 'elck wat wils', deze een segmentering in het marktaanbod kan maken. De camera voor de amateur, voor de serieuze amateurfotograaf, voor de professional. Voor de laatste maak je de camera exclusiever (oftewel duurder) zodat deze de gebruiker er een 'extra uitstraling' aan kan ontlenen: betalen voor imago. Voor de mindere goden van de fotograferende wereld lever je dan 'afgeknepen' camera’s. Oftewel: Hoe meer opties, hoe meer imago. Hoe meer imago, hoe hoger de prijs.

Het is dus volkomen begrijpelijk en terecht dat er mensen zijn die alle mogelijkheden uit de camera willen halen door zelf de firmware te verbeteren. In feite is hacking van firmware niets meer of minder dan het softwarematig aanpassen van de camera aan persoonlijke eisen, net zoals iemand die specifieke mechanische ombouwactiviteiten ontplooit om de camera voor een specifiek doel geschikt te maken, zoals montage in drones, surveillancedoeleinden of fotografie onder speciale (zware) omstandigheden.

Wel blijft de vraag of deze aanpassingen ook werkelijk verbeteringen zijn. Ongetwijfeld zullen er ook hier goede en slechte hacks zijn. Veel kan men hierover afleiden in de gebruikersfora.

Hiervoor wordt dan ook door camerafabrikanten en anderen gewaarschuwd. Of dit terecht is, is niet echt duidelijk, want een hacker die een verbetering kan aanbrengen kan ook een eventuele bug in de programmering door een update elimineren. De hacker moet in de meeste gevallen ook capabel worden geacht de camera in de 'originele' staat terug te brengen wanneer er iets mis gaat. Waarbij men zich kan afvragen wat origineel betekent, daar waar het om programmering van identieke modules in verschillende cameratypen zou kunnen gaan.

Volgens opgave van de makers. Opgegeven is of de verbetering in voorlopige (Beta) dan wel in vrijwel definitieve staat is (Alpha):

 • D3100
  • Change Time Based Video Restrictions to 17:28
  • Non-brand Battery
  • Liveview Manual Control ISO/Shutter û BETA
  • Video 1080 36mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 54mbps Bitrate û BETA
 • D3200
  • Non-brand Battery û BETA
  • Video 1080 36mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 54mbps Bitrate û BETA
  • Multi-Langauge Support û BETA
 • D5100
  • Remove Time Based Video Restrictions
  • Video 1080 36mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 54mbps Bitrate û BETA
  • NEF Compression Off
  • NEF Compression Lossless
  • Remove NEF Nikon Star Eater, for Astro folks
  • NEF Oversampling, IGNORE, its for Astro folks testing û BETA
  • Jpeg Compression û Quality (vs. Space)
  • Non-brand Battery
  • Live View Manual Control ISO/Shutter
  • Live View HDMI & LCD Clean
 • D5200
  • Video 1080 40mbps Bitrate û ALPHA
  • Video 1080 57mbps Bitrate û ALPHA
 • D7000
  • Remove Time Based Video Restrictions
  • Remove NEF Nikon Star Eater, for Astro folks
  • Live View HDMI & LCD Clean
  • Live View No Display Auto Off û BETA
  • Video 1080 24fps 36mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 24fps 49mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 24fps 64mbps Bitrate û BETA
 • D300s
  • Remove NEF Nikon Star Eater, for Astro folks
 • D300
  • Remove NEF Nikon Star Eater, for Astro folks
 • D800
  • Remove Time Based Video Restrictions û BETA
  • Video 1080 36mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 54mbps Bitrate û BETA
 • D800E
  • Video 1080 36mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 54mbps Bitrate û BETA
 • D600
  • Video 1080 36mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 54mbps Bitrate û BETA
 • D4
  • Video 1080 36mbps Bitrate û BETA
  • Video 1080 54mbps Bitrate û BETA

Meer informatie: nikonhacker.com

Hamdan International Photography Awards (HIPA) - De winnaars van 'Het creëren van de Toekomst'

17 maart 2014

Fuyang Zhou won de hoofdprijs van $ 120.000 bij de jaarlijkse HIPA wedstrijd in Dubai. De Chinese fotograaf is een van de 17 winnaars die werden gepresenteerd op de grote ceremonie in het Dubai International Financial Centre (DIFC) op de avond van 17 maart nam.

Chinese plattelands schoolklas
foto: © Fuyang Zhou China

Met een prijzengeld van in totaal $ 389.000 is HIPA de fotowedstrijd met de grootste hoogte ter wereld.

Onder de internationale winnaars in de vier categorieën bevinden zich: Yanan Li uit China, die de eerste plaats in de Black and White categorie ($ 16.000) tot zich neemt, Ali Kh Al Zaidi uit Koeweit, die de eerste prijs wint in de categorie Het Creëren van de Toekomst ($ 20.000) en Vladimir Proshin, die de eerste prijs ($ 14.000) in de categorie Algemeen behaalde.

De Hamdan International Photography Awards (HIPA) werd in 2011 gelanceerd door Zijne Hoogheid Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de kroonprins van Dubai. "De wedstrijd heeft als doel de kunst van de fotografie te bevorderen door het omarmen van alle talenten en creatieve geesten in het vak, zo zeggen de organisatoren.

Dit jaar ontving de concurrentie meer dan 26.000 inzendingen uit 156 landen, waaronder India, Indonesië, Brazilië, Maleisië en de Russische Federatie, evenals de landen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Voorafgaand aan de grote ceremonie reikte HIPA twee speciale prijzen ut: de Amerikaanse fotojournalist Steve McCurry werd bekroond met de $ 20.000 Photography Appreciation Award voor zijn jarenlange inzet voor de fotografie en dr. Ren Ng, oprichter van Lytro, een bedrijf bezig met de ontwikkeling van lichtveld technologie, won de $ 25.000 Photographic Research and Report Award.

www.hipa.ae

De Belastingdienst pakt schijnzelfstandigheid aan - ZZP: Zwartwerker Zonder Personeel?

ZZP-ers in de zorg en in het onderwijsonderwijs krijgen binnenkort geen belastingvoordelen meer. De ZZP constructie was destijds in het leven geroepen in het kader van 'flexibilisering' van de arbeid. Voor sommige arbeidsplaatsen is een dienstverband minder geschikt omdat er net continu werk is. Ook is dit het geval bij ZZP-ers in de ICT, transport en bouw.

Men wordt als zelfstandig ondernemer gezien wanneer er geen gezagsverhouding is, geen 'baas'. Dat was het probleem bij bijvoorbeeld fotojournalisten die voor één krant werkten. Wanneer er geen dienstverband was werd dit gezien als een verkapte arbeidsovereenkomst. Uitgevers die fotografen op freelancebasis inhuurden wilden er zeker van zijn dat degenen die zij inhuurden niet uitsluitend voor hen zouden werken omdat dit naar het oordeel van de Belastingdienst en verkapt dienstverband zou kunnen zijn en er achteraf een forse naheffing van premies en loonbelasting zou kunnen komen.

Om deze reden werd de Verklaring Arbeids Relatie (VAR) door de Belastingdienst ingevoerd. Met deze verklaring kan men aantonen dat er meerdere opdrachtgevers zijn en dat er geen arbeids- dan wel gezagsverhouding ontstaat. Immers, wanneer een fotograaf is geboekt voor een klus, en een ander vraagt deze fotograaf op hetzelfde tijdstip dan kan de fotograaf de job weigeren. Er is dus geen sprake van een gezagsverhouding. Maar wanneer de fotograaf uitsluitend voor deze opdrachtgever werkt zou er sprake kunnen zijn van een gezagsverhouding, je weigert geen werk, en dus van een verkapt dienstverband.

De regeling werd misbruikt door de werkgevers, vaak werd personeel er uit geknikkerd om vervolgens als ZZP-er voor het bedrijf te gaan werken. Ook het UWV werkte dit in de hand door werkzoekenden in de richting van een 'ZZP-functie' te dwingen volgens het principe 'Wanneer we 'm kwijt zijn hebben wij ons werk goed gedaan.' Overigens maakt de overheid zich zelf hieraan schuldig, door mensen op projectbasis als 'zelfstandige' aan te nemen en zo te besparen op loonkosten.  Men zou bijna denken dat een ZZP-er een gelegaliseerde 'Zwartwerker Zonder Personeel' is.

Het kabinet wil dit oneigenlijk gebruik, ontstaan door de doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt aanpakken, er worden honderden miljoenen euro’s misgelopen aan belastingen. En dat is voor het kabinet Rutte met haar rechtse hobby’s vervelend omdat iedere cent er één is wanneer je de middengroepen en hoger van een belastingverlaging wilt voorzien. Tienduizend ZZP-ers zouden hun vergunning om als zelfstandige te mogen werken kwijt kunnen raken, en zullen een contract moeten tekenen met hun opdrachtgever.

Op zich niet geheel verkeerd, zo zouden er weer reguliere banen kunnen komen. Al is het de vraag of het zo werkt. In het hele verhaal mis je hoe de door de maatregel ongetwijfeld toenemende werkloosheid zal moeten worden gefinancierd.

In een interview artikel op Villamedia stelt Rosa García López, secretaris zelfstandigen bij de NVJ, dat het goed is dat de schijnzelfstandigheid wordt aangepakt, maar de manier waarop noemt ze een schande. ‘Het kabinet gaat nu de ZZP-er pakken die daardoor zijn vergunning en zelfstandigenaftrek verliest, dat scheelt iemand 8000 euro per jaar. Het kabinet wil gewoon ordinair bezuinigingen. Ze pakken het probleem niet bij de kern aan, ze moeten naar de opdrachtgevers stappen en niet naar de zelfstandigen. Freelancers die nu bijvoorbeeld vijf dagen per week bij een opdrachtgever werken, gaan straks ineens naar drie dagen in de week. En iemand die bij de omroep werkt, zal voor drie maanden naar huis worden gestuurd en pas daarna weer aangenomen worden’.

De NVJ heeft aangekondigd in het voorjaar met een alternatieve oplossing te koken om schijnzelfstandigheid op te lossen. Hoewel dit mosterd na de maaltijd lijkt.

Voor de fotograaf die freelance of een regulier bedrijf uitoefent is er echter geen vuiltje aan de lucht. Wanneer je nog nooit een VAR hebt gehad en voor meerdere opdrachtgevers werkt is er aantoonbaar geen sprake van een gezagsverhouding, zelfs 'al is de klant koning.' En dus ook niet van een verkapt dienstverband.

De maatregel zou mogelijk ook gunstig uit kunnen pakken voor de prijsontwikkeling in de fotografie, de 'freelancers' die met hun 'hobby' onder de prijs werken zouden dan in dienst moeten worden genomen. Je zou je zelfs af kunnen vragen of de feitelijke werkloosheid, waarbij wat werd bijgeklust mede dank zij het UWV, op deze wijze ook werkelijk toeneemt. Dit is echter koffiedik kijken, voorspellen is altijd gemakkelijk, tenzij het over de toekomst gaat...