Het Vak

Zwervend op het internet week 2015-22

Sinds 1990 maakt Theo Jansen nieuwe levensvormen op de Nederlandse stranden. Deze objecten draaien op windkracht. Sommige slaan zelfs windkracht op in een soort maag, in plastic flessen die kunnen worden gebruikt wanneer er geen wind is.
www.flixxy.com/wind-powered-creatures-by-theo-jansen.htm?utm_source=4

Een andere boeiende video (gemaakt door de BBC) over het werk van Theo Jansen:
www.flixxy.com/theo-jansen-wind-powered-creatures.htm

Musicus Gasper Nali uit Malawi brengt en geweldig soort muziek met zijn zelfgemaakte 'babatone' en hij zingt er bij. Disco (?) vanuit donker Afrika...!
www.flixxy.com/awesome-african-musician-gasper-nali.htm?utm_source=4

Uit het Guiness Book of Records, Alexandru Duru laat zien dat je met een door de voeten bestuurd 'hoverboard' stabiel kunt vliegen over een afstand van 275 meter. Dat hij daarna onder water maakt dan niets meer uit. Verbazend!
www.flixxy.com/alexandru-duru-flies-905-feet-on-a-real-hoverboard.htm?utm_source=4landt

Vernieuwde webshop Nederlands Fotomuseum met foto's, boeken en meer

interieur jaren 60 met foto's aan de muur

Vanaf vandaag kunnen fotografie-, kunst- en interieurliefhebbers terecht in onze vernieuwde webshop voor onder meer een nieuwe selectie foto's van Nederlands grootste fotografen. Foto's van o.a. Aart Klein, Cas Oorthuys en Piet Zwart zijn te koop als fotoprint vanaf 95 euro.

Naast foto's vindt u er ook een bijzondere selectie fotoboeken, museumtickets en een breed assortiment verpakkingsmaterialen voor het bewaren van negatieven, dia's en afdrukken.
We nodigen u uit een kijkje te nemen in de webshop: www.nederlandsfotomuseum.nl/webshop.

Korting op fotoprints

Uit de vele collectiefoto’s heeft het museum een nieuwe selectie gemaakt die te koop is als fotoprint of barietafdruk. Koop een foto van Nederlandse fotografen als Aart Klein, Cas Oorthuys of Richard Tepe. Of zoek een foto op thema, zoals architectuur, landschap, steden, mensen of stilleven. Er is een mooie mix aan levendige taferelen en abstracte werken.

Al onze nieuwsbriefabonnees bieden wij een eenmalige korting van 20% op een fotoprint naar keuze. Kortingscode: fotoprint4023 (geldig tot en met 7 juni 2015).

Bekijk de selectie fotoprints.

Fotoboeken: actuele titels, limited editions & cadeauboeken

Naast foto’s kan men in de webshop terecht voor een bijzondere selectie fotoboeken. Van catalogi tot speciale uitgave, van cadeauboeken tot monografieën. De selectie wordt maandelijks aangevuld met actuele titels.

Bekijk de selectie boeken

Maak kans op collectors item Umbra

In 2014 maakte Viviane Sassen in opdracht van het Nederlands Fotomuseum de fotoserie UMBRA. Hierbij verscheen in gelimiteerde oplage een gelijknamige publicatie, die in korte tijd was uitverkocht. Zojuist is een tweede editie verschenen, wederom in gelimiteerde oplage. Deze gesigneerde editie van UMBRA is nu al een waar collectors item, die niet mag ontbreken in de boekenkast van een fotografieliefhebber.

Speciaal voor de lancering van onze webshop mogen wij een exemplaar weggeven.
Kans maken op deze limited edition?
Deel uiterlijk 29 mei ons facebookbericht. Op 1 juni maken wij de winnaar bekend.

Verpakkingsmaterialen

Als enige in Nederland biedt het Nederlands Fotomuseum via de webshop een breed assortiment van professionele verpakkingsmaterialen aan voor het bewaren van negatieven, dia's en afdrukken.

Bekijk het assortiment materialen

Eyes on Media op de Museumvakdagen

logo Eyes on MediaOp woensdag 27 en donderdag 28 mei 2015 presenteerde Eyes On Media (EOM) zich op de eerste editie van de Museum Vakdagen in het Evoluon in Eindhoven. Het is de eerste en enige vakbeurs voor de Nederlandse en Vlaamse museumwereld, waar Eyes On Media (EOM) aanwezig is als specialist in printing, finishing, digitalisering en reproductie.

Als importeur van de bekende Cultural Heritage systemen van het merk Phase One biedt EOM high‑end oplossingen voor de hoogwaardige digitalisering van cultureel erfgoed. Boeken, foto's, schilderijen, tekeningen, dia's en negatieven zijn voortaan super efficiënt te digitaliseren, uiteraard volgens de strenge normen van Metamorfoze en Fadgi.

Behalve importeur van apparatuur is EOM specialist in de productie van printwerk voor musea, galeries, fotografen en kunstenaars. EOM levert maatwerk en flexibiliteit voor tentoonstelling en zaalinrichting. Recent produceerde EOM voor World Press Photo, Huis Marseille, Zeeuws Museum, bekende fotografen, galeries en zelfstandige tentoonstellingsmakers.

www.eyesonmedia.nl

Tentoonstelling Anton Corbijn1-2-3-4 verlengd tot 16 augustus

Rolling Stones met maskers in open veld
foto: © Anton Corbijn

Hiertoe besloten wegens het grote succes van zowel 1-2-3-4 in het Fotomuseum als HOLLANDS DEEP in het Gemeentemuseum. In totaal kwamen al ruim 130.000 bezoekers de tentoonstellingen bewonderen. Voor het Fotomuseum is dit een record. De tentoonstellingen werden, direct na de spectaculaire opening door Marlene Dumas en Nick Cave, zowel nationaal als internationaal zeer goed ontvangen. Zo brachten onder andere CNN, New York Times, Süddeutsche Zeitung, Le Monde en het Vlaamse dagblad De Morgen lovende reportages. Recensenten, kenners en het publiek zijn er allen van overtuigd dat de dubbeltentoonstelling een ‘must see’ is.

Voor de tentoonstelling 1-2-3-4 die nu verlengd is, dook Corbijn voor één keer in zijn archief van muziekfoto’s en selecteerde hieruit bijna 400 foto’s van bands en solo muzikanten. De foto’s getuigen van de nauwe band die hij in veel gevallen met deze muzikanten had. Een groot deel van deze foto’s is nooit eerder te zien geweest.

Lees meer over de tentoonstelling.

Spuiterij Geraerts print op deuren, tafels, noem maar op!

logo Spuiterij Geraerts

Innovatie in decoratie, kansen voor de fotograaf

Spuiterij Geraerts uit Someren (Noord-Brabant) is sinds 1994 gespecialiseerd in industrieel spuitwerk van deuren en kozijnen. De klantenkring van dit verbazingwekkend innovatieve bedrijf vindt men onder meer in de timmerindustrie en bij groothandels in plaat- en houtmaterialen. Maar ook in de tuinbouw, hier ontwikkelde Geraerts samen met een verffabrikant een spuitsysteem voor verwarmingsbuizen.

In 2014 kwam Gilbert Geraerts bij een simpel kopje koffie in aanraking met het rechtstreeks printen op plaatmaterialen. Hij zag direct kansen om zijn dienstenaanbod uit te breiden met het leveren van creatief maatwerk op bestaande en nieuwe producten. Na onderzoek en uitgebreid advies koos hij voor de Océ Arizona 6170 XTS flatbed printer, het grootste en meest productieve systeem (tot wel 155 m² per uur) binnen de Arizona-serie met een superieure printkwaliteit met veelzijdige toepassingen voor harde media en materialen. De spuiterij is door deze investering de enige in de branche en kan door het combineren van spuitwerk, printen en afwerken met een laklaag nieuwe creatieve concepten en toepassingen ontwikkelen tegen een betaalbare prijs.

Aan het in gebruik nemen gingen vele uren testen en experimenteren vooraf. Het resultaat is nu dat zijn productie niet alleen mogelijkheden schept voor de bestaande klanten, maar ook voor fotografen, (binnenhuis)-architecten, decor- en standbouwers. Onder de toepassingen vallen behalve deuren ook meubels en tafelbladen en alle vlakke zaken die je verder maar kunt bedenken. Voor serieuze fotografen schept dit nieuwe kansen omdat er voor het procedé van Geraerts beelden van de hoogste kwaliteit zijn vereist. Een interessant interview staat op onderstaand filmpje.


www.buizenspuiten.nl

Zwervend op het internet week 2015-21

De Da Vinci Tower (ook bekend als Dynamic Architecture Building) wordt een toren met een hoogte van 313 m (1,027 ft) en 68-floor tower in Dubai, United Arab Emirates. De toren is ontworpen als een innovatief gebouw. Iedere verdieping zal onafhankelijk kunnen bewegen, gestuurd door spraakopdrachten. Daardoor zal de vorm van de toren continu veranderen. Iedere verdieping kan in 90 minuten ronddraaien. De benodigde energie wordt opgewekt door achtenveertig windturbines en door zonnepanelen die zelfs een vijftal gebouwen in de omgeving van energie kunnen voorzien. De turbines bevinden zich tussen de draaiende verdiepingen en kunnen 1.200.000 kilowattuur aan energie opwekken.
www.flixxy.com/dubai-dynamic-architecture.htm

Culinair fotograaf? Een Japanse chef laat zien hoe je op verschillende manieren een komkommer gesneden kan worden:
www.flixxy.com/how-to-cut-a-cucumber.htm

De snelste jongleur ter wereld, Soslan Suanov,  presenteert zijn nummer in een van de oudste en meest vermaarde circussen van Moskou, The Old Moscow Circus. Tijdens het manipuleren van de vele ballen tegelijk stapt hij een tafel op en af, gaat zitten, haalt enkele andere bijna acrobatische toeren uit en laat de toeschouwer tenslotte in verwondering achter:
www.flixxy.com/the-worlds-fastest-juggler-soslan-suanov.htm

Een workshop beweging in beeld. De vermaarde Japanse filmregisseur Akura Kurosawa (1910 - 1998) maakte een dertigtal films, waarvan er vele werden bekroond. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste regisseurs, hij heeft een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de film. Bij Kurosawa stonden niet alleen de acteurs centraal of het verhaal, maar Kurosawa beschouwde beweging in een film als het belangrijkste element in de film, beweging waarmee je de gehele compositie van het beeld en de zeggingskracht in de hand hebt. Kurosawa had een bijna bovennatuurlijk inzicht in de vele nuances van beweging en hoe deze uitwerken op het witte doek en dus op het publiek. Dit filmpje is een goede 'how-to' voor filmer, videograaf en fotograaf en absoluut verplichte kost voor iedere student.
www.flixxy.com/akira-kurosawa-composing-movement.htm

Fotozuid Photographic Research, nieuw initiatief op gebied beeldcultuur

Johan Swinnen
Johan Swinnen

De bekende fotograaf en docent Johan Swinnen heeft de laatste maanden verder werk gemaakt van Fotozuid Photographic Research. Fotozuid beoogt om in Vlaanderen meer en vooral accurate en duurzame informatie over de kunstwereld en de mondialisering van de beeldculturen te bezorgen aan een zo ruim mogelijk publiek. Fotozuid begeleidt projecten in fotografie, film, video en nieuwe media gerelateerde audiovisuele en beeldende kunst.

De interactie tussen politieke, sociale, economische, filosofische, kunsthistorische en technologische veranderingen staat centraal in de ontwikkeling van de duurzame projecten. Het web-antiquariaat is een van de activiteiten van Fotozuid om deze missie gestalte te geven. Particulieren en overheidsinstellingen kunnen steeds beroep doen op de expertise van Fotozuid als Photo-Adviser bij het samenstellen van collecties van foto’s, fotoboeken en tentoonstellingen.

Prof. Dr. Johan Swinnen (Tienen, 1954) studeerde fotografie, film en video aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, cultuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en kunstgeschiedenis aan de Universidad de La Laguna, waar hij cum laude promoveerde in de kunstwetenschappen (1998). Hij was fusiecoördinator van de Hogeschool Antwerpen, stichtend voorzitter van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) en bezieler van de Master in de conservatie en restauratie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Momenteel is hij hoogleraar beeldcultuur aan de Vrije Universiteit Brussel en is de auteur van verschillende monografieën en essays. Sinds 2008 doet hij wetenschappelijk onderzoek gericht op de ontwikkeling van een methodologie voor het schrijven aan een nieuwe geschiedenis van de wereldfotografie gericht op de Noord-Zuidverhoudingen met veldwerk in Bangladesh, Nepal, China, Rwanda, Suriname en Palestina. Nog te vermelden is dat Swinnen als tentoonstellingsmaker verantwoordelijk was voor de succesvolle tentoonstelling ‘De aanraking van de tijd. Germaine Van Parys.’ (Fotomuseum Antwerpen oktober 2013 - maart 2014)

www.fotozuid.be

Evaluatie Professional Imaging 2015

logo Professional Imaging 2015korte evaluatie en vooruitblik

Professional Imaging 2015 is al weer enige tijd achter de rug is. De organisatie kan nu stilstaan bij de evaluatie van deze uitgave:

Bepalend voor de achterliggende beurs waren enerzijds de bewuste verbreding van de doelgroep naar de prosumers en anderzijds de praktische maatregelen die getroffen waren n.a.v. de grote parkeerproblemen en de wachttijden bij de entree tijdens de eerste uitgave in Nijkerk.

Wij hebben met elkaar kunnen vaststellen dat de bezoekers buitengewoon soepel de beurs hebben kunnen bereiken dankzij een adequaat opererend verkeersgeleidingssysteem en ruimere parkeerfaciliteiten. De inzet van shuttlebussen vanaf de parkeerplaatsen en het station zorgden voor extra service voor onze klanten.
De volledig geautomatiseerde registratie bij de ingang verliep vlekkeloos, mede dankzij het feit dat 98% van de bezoekers zich van te voren had ingeschreven. Niemand heeft langer dan 5 minuten hoeven wachten.

De verbreding van de doelgroep heeft ertoe bijgedragen dat het aantal inschrijvingen het maximum toegestane aantal bezoekers per dag ging overschrijden en we noodgedwongen de inschrijving hebben moeten stilleggen. Helaas was er een aantal voor-ingeschreven bezoekers (30%) niet op komen dagen en had de inschrijving niet stilgelegd hoeven worden. Dat is iets wat je van te voren niet weet en niet in kunt schatten. Maar uiteindelijk passeerden ruim 9.300 bezoekers de ingang. Zonder het stilleggen zou Professional Imaging een bezoekersaantal van rond de 12.000 bezoekers hebben gehad...

Het bovenstaande is wel een signaal dat de vrijblijvende opstelling van degenen die wel inschrijven en daarna niet komen moet worden teruggedrongen, wij willen niet dat mensen die wél willen komen door niet-komers van hun plaats worden verdrongen. Reden om een toegangsprijs in te stellen:

Deze zal bescheiden kunnen blijven en de opbrengst zal uitsluitend worden aangewend voor bezoekersvoorzieningen, onder andere het parkeren zal hiermee kosteloos kunnen worden.

De organisatie hoopt dat hiermee aantal 'No Shows' zal worden teruggedrongen en daardoor het voortijdig sluiten van de inschrijving kan worden voorkomen.

Vonnis Van Bennekom vs IISG, archieven mogen geen foto's online zetten

20 mei 2015

Archieven van gemeenten en instellingen mogen niet zomaar foto's uit hun collectie op internet zetten indien der geen akkoord is met de fotograaf. Vandaag deed de rechtbank te Amsterdam uitspraak. De rechtbank bepaalde dat het auteursrecht van de individuele fotograaf belangrijker is dan de digitale ontsluiting van collecties.

De zoon van Kors van Bennekom en de Stichting Archief Kors van Bennekom hebben het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam voor de rechter gedaagd. Zonder toestemming werden 221 foto's van Kors van Bennekom op de website van IISG geplaatst, in klein formaat en in absurd slechte kwaliteit, met volledige naams- en bronvermelding.

IISG acht het van belang dat de belangrijke archieven in het belang der historie worden ontsloten. Dit is een menig die men ook bij andere archieven terug ziet. In de ogen van auteurs is de arrogante en flagrante schending van hun grondrechten veelal onacceptabel. Ook de neerbuigende houding van deze instellingen, 'wat wij doen is wetenschappelijk verantwoord en daar moet individueel belang voor wijken' heeft mogelijk een zekere gelijkenis met maffiapraktijken.

Al eerder publiceerde PhotoNmagazine over deze materie:

De rechtbank was 'van oordeel dat, tegenover de omstandigheden die het IISG naar voren heeft gebracht, het auteursrecht van Van Bennekom prevaleert...' De beslissing van de rechtbank: 'De rechtbank verklaart voor recht dat het IISG inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van Van Bennekom', (...) en 'beveelt het IISG de reeds op 6 maart 2014 gestaakte openbaarmaking van de 221 foto's van Van Bennekom gestaakt te houden op straffe van een dwangsom(...).

In een beknopt artikel zal Mr. Kitty van Boven hier in PhotoNmagazine nog op terug komen.

Klik hier om het volledige vonnis te lezen.

Verlies voor ANP van bijna miljoen euro

logo ANPHet ANP heeft blijkens de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarstukken, in het vorige jaar 2014 een verlies geleden van € 993.600. Dit is het vijfvoudige van het verlies in 2013. Er was ook sprake van een omzetdaling van vier procent, een daling die niet in verhouding staat tot het verlies. De omzet in 2014 bedroeg 25,5 miljoen euro. Dit zou kunnen betekenen dat de gemiddelde verkoopprijzen beduidend lager liggen dan in het voorgaande jaar.

Twee weken geleden staken geruchten de kop op dat enkele grote mediabedrijven zouden onderhandelen over een gedeeltelijke overname van het ANP. De Persgroep, Mediahuis, Telegraaf Media Groep, Sanoma, RTL en NPO zouden overwegen aandelen aan te kopen. De achterliggende motivatie zou kunnen zijn dat de Nederlandse uitgevers meer grip wensen te hebben op het ANP en willen meedenken over de continuïteit van het ANP

ANP werd ooit vanuit de media uitgevers opgericht. In 2010 werd het ANP overgenomen door de Vereniging Veronica die het persbureau kocht vanuit de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen, NPM Capital.

De bestuursvoorzitter van Veronica ontkent echter dat het slecht zou gaan met het ANP en dat er overnamebesprekingen gaande zouden zijn.