Het Vak

Winnaar Zilveren Camera 2014: Pierre Crom, Vliegramp MH17 winnende serie

foto: © Pierre Crom - vliegramp Oekraïne
foto: © Pierre Crom
vliegramp Oekraïne

26 januari 2014

Op donderdag 17 juli 2014 is Boeing 777 met vluchtnummer MH17 (Malaysia Airlines) om 12.14 uur vanaf Schiphol vertrokken naar Kuala Lumpur, Maleisië. Om 15.18 uur verdwijnt het toestel ten oosten van de Oekraïense stad Donetsk van de radar. Het toestel blijkt te zijn neergestort: er is geen enkele overlevende. Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders. Het vermoeden is dat pro-Russische separatisten vanaf Oekraïens grondgebied het toestel met een luchtdoelraket hebben neergeschoten. Het onderzoek is in 2015 nog gaande. De serie bestrijkt juli en november 2014.

De Zilveren Camera 2014, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is zondagmiddag tijdens de feestelijke uitreiking in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotojournalist Pierre Crom. Uit 5397 inzendingen van 664 deelnemers wint Crom met een reeks foto’s die hij voor het ANP maakte op de rampplek van de MH17. Hij zond zijn serie in voor de categorie Buitenland serie.

Pierre Crom nam de eerste foto van de vermoedelijk neergeschoten MH17 terwijl de vliegtuigwrakstukken nog smeulden. Hij was net in Donetsk in Oekraïne aangekomen om de burgeroorlog te fotograferen, toen hij berichten hoorde over een neergestort vliegtuig. Samen met zijn chauffeur lokaliseerde hij de rampplek en kwam daar als eerste fotograaf aan. In de maanden die volgden bouwde hij een krachtig visueel document op, waarvan de jury unaniem zeer onder de indruk is.

Gerard Wessel (1960) winnaar Nationale Portretprijs 2014

De Haagse fotograaf Gerard Wessel is beloond met de Nationale Portretprijs 2014 voor zijn portret van Katja Römer-Schuurman. Wessel werd in de jaren ‘80 en ‘90 bekend als chroniqueur van de Nederlandse jeugdcultuur. Na jarenlange afwezigheid in de tijdschriftenfotografie is de voormalige straatfotograaf terug met een reeks imposante studioportretten die hij in 2014 maakte voor Volkskrant Magazine, waaronder een foto van Katja Römer-Schuurman. Wessel toont een ingetogen mid-career actrice op een waardige, nostalgische manier, die aan de glamourportretten uit de jaren vijftig van de Parijse fotostudio Harcourt doet denken.

Love Radio won Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek 2014

Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee is dit jaar de verdiende winnaar van de Prijs voor Vernieuwende Fotojournalistiek, die voor de vijfde keer wordt uitgereikt.

Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda. Dat gebeurt aan de hand van de populaire Rwandese radiosoap Musekeweya (Nieuwe dageraad), die gevat wordt in een interactieve website en tentoonstelling. Het project bevat fotografie, bewegende beeld, tekstuele informatie, audio en interactieve grafische elementen.

Alle winnende foto’s in de negen categorieën zijn hier te bekijken, Verder zijn deze foto's met uiteraard de genomineerde foto's, tot en met 8 maart 2015 te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Microsofts HoloLens vervanger nadat GoogleGlass is gestopt?

21 januari 2015

Minder dan een week nadat Google meldde te stoppen met Glass, toont Microsoft zijn eigen slimme bril. Levert de bril uit Redmond een scherpere kijk op?

Microsoft heeft met haar nieuwe product voor het eerst de mogelijkheid geschapen hologrammen in het dagelijks leven te projecteren. Hologrammen zouden een verbetering opleveren in de manier waarop mensen werken en zouden het mogelijk maken dingen te doen doe voorheen niet konden.

Tijdens Microsofts Windows 10-presentatie meldde het bedrijf dat het aan 's werelds eerste holografische computingplatform’ werkt. HoloLens, de naam van de nieuwe slimme bril, maakt het mogelijk high-definition hologrammen te bekijken met rondom geluid en zou worden bediend met gesproken commando's en met handgebaren.

Microsoft meldde in een blogpost:

"Het was een speciaal moment toen we konden mededelen dat Windows 10 's werelds eerste holografische computing-platform vormt - compleet met API's waarmee ontwikkelaars holografische ervaringen creëren in de echte wereld. Met Windows 10 zijn hologrammen tegelijkertijd universele apps, het wordt het mogelijk driedimensionale hologrammen om je heen te creëren.”

Het ligt in de lijn der bedoelingen dat het apparaat op de markt wordt gebracht tijdens de uitrol van Windows 10, geeft Microsoft aan.

Commentaar van een marktanalist: "Als dit soort toepassingen aanslaat, zal HoloLens uiteindelijk de manier waarop mensen omgaan met machines veranderen, net als de muisgebaseerde interface die in de jaren '90 zijn intrede deed, en de aanraakschermen die er met de introductie van de iPhone in 2007 kwamen."

De Google Glass die een revolutie leek te veroorzaken bleek een aantal nadelen te hebben in het gebruik die op het vlak van privacy liggen. Het apparaat werd bij een aantal bedrijven zelfs verboden. Hierdoor nam de verkoop, die aanvankelijk leeg te stijgen, enorm af.

Google benadrukt dat de Glass geen gelopen race is. De ervaringen opgedaan met dit product, zouden op een andere manier kunnen worden ingezet. Het Glass project hoeft dus niet van de baan te zijn met het uit de markt nemen van het product.

De presentatievideo van de HoloLens:

Adobe dicht aangevallen lek Flash Player

maandag 26 januari 2015

Adobe heeft dit weekend een patch uitgebracht voor een lek in Flash Player dat op dit moment actief door cybercriminelen wordt gebruikt om computers met malware te infecteren.
De noodpatch is dit weekend uitgerold onder gebruikers die de automatische updatefunctie hebben ingeschakeld. Dit is overigens de aanbevolen standaardinstelling voor Flash Player.
Gebruikers die de update zelf willen downloaden kunnen dit doen vanaf de website van Adobe. Wel is het aan te raden bij de configuratie de automatische updatefunctie te activeren.

Adobe heeft in samenwerking met distributiepartners de update voor Google Chrome en Internet Explorer 10 en 11 beschikbaar gemaakt. Deze browsers beschikken namelijk over een embedded versie. Op dit moment zijn er patches voor Windows tot en met 8, Server 2012, Mac OS X 10.6 tot 10.10 en Linux 16 en 32 bit. Voor Solaris is er alleen de laatste ondersteunde versie 11.2.202.223. Omdat deze al geruime tijd geleden is gelanceerd en er geen updates voor worden gemaakt zou deze echter onveilig zijn.

Adobe stelde dat het lek wordt gebruikt om gebruikers van Internet Explorer en Firefox op Windowsversies tot en met Windows 8.1 aan te vallen.

Hier kan men op eenvoudige wijze controleren welke versie er is geïnstalleerd.

Hier kan men de laatste versie downloaden.

Zwervend op het internet week 04

De kracht van de zon: de 'King of Random' speelt met licht bij 1000 graden Celsius, fluitje van een cent...
youtu.be/jrje73EyKag

Andie, close harmony met twee vriendinnen: Kiss You
youtu.be/wx9P42R7ITE

Een adembenemend schouwspel, een zweefvliegtuig voor luchtacrobatiek met rook en pyrotechniek vanuit de vleugeltoppen:
www.flixxy.com/glider-plane-shooting-fireworks-from-the-wings.htm?utm_source=4

Stuntvlieger Ernest Artigas vroeg zijn vriendin op een wat merkwaardige manier ten huwelijk. De microfoontjes leken in de weg te zitten, maar toch...:
www.flixxy.com/unusual-inverted-marriage-proposal.htm?utm_source=4

Magiër Dani Lary en zijn assistent Nadina demonstreren hoe teleportatie in zijn werk gaat in de Franse TV show "The Worlds's Greatest Cabaret":
www.flixxy.com/teleportation-magic-by-dani-lary.htm?utm_source=4

Professional Imaging, een update

Er zijn onlangs weer enkele sprekers bekend geworden die op de beurs hun verhaal vertellen. Behalve Gerhard Nel, waarover wij al eerder berichtten, staan nu ook Frank Doorhof, Glyn Dewis en Richard Walch op de lijst. Wij hopen dat binnen enkele dagen de volledige sprekerslijst beschikbaar zal zijn.

PIA d'Or

Het zal iedereen ongetwijfeld verheugen dat de 2e editie van de PIA d'Or er aan gaat komen. Voor deze fotowedstrijd, een initiatief van Professional Imaging en mede mogelijk gemaakt door de beurs-exposanten, start de inschrijving op 1 september 2015. De sluiting van de inzendtermijn is op 30 november 2015, terwijl de genomineerden vóór december 2015 bekend zullen worden gemaakt. Tijdens de P.I. 2016 zullen de prijzen aan de definitieve winnaars worden uitgereikt en de winnende beelden worden geëxposeerd.

Tentoonstelling Africa Together

Adri Visser, die regelmatig met zijn vrouw in een Land Rover door Afrikaanse reservaten trok en daar de ongerepte natuur en haar bewoners vastlegde, werd in 2012 slachtoffer van een roofoverval die hij ternauwernood overleefde. Hij fotografeert nu niet meer. Zijn werk wordt op PI tentoongesteld. Eer is ook een boek over zijn werk gemaakt dat door uitgever Jan Vermeer op de stand van Vermeer Publishing, uitgever van Natuurfoto Passie, zal worden aangeboden.

Exposanten

Tijdens het schrijven van dit verhaal was P.I. nagenoeg volgeboekt, nu zullen alle plaatsen op de beurs waarschijnlijk volledig zijn ingevuld. Bij de exposanten treft men uiteraard oude bekenden aan, er zijn echter ook nieuwe bedrijven die zich presenteren. Naar de lijst van exposanten te oordelen vindt de beeldmaker op PI een nagenoeg volledig overzicht van de leveranciers en diensten in de Benelux.

Registratie

Inmiddels is de bezoekersregistratie ook mogelijk geworden. Dit kunt u hier doen. Door uw registratie verkrijgt u een kosteloos ticket voor de beurs.

Openbaar vervoer

Ook dit jaar wordt het openbaar vervoer weer gefaciliteerd voor hen die niet met eigen vervoer willen komen. Beursgebouw De Loods is met het openbaar vervoer goed te bereiken. Op station Nijkerk stopt zowel uit de richting Zwolle als uit de richting Amersfoort twee keer per uur een stoptrein. Aansluitend zorgt de organisatie van Professional Imaging ervoor dat de bezoekers van de beurs per pendelbus 2 x per uur zonder kosten worden gebracht en gehaald voor het beursbezoek. Deze pendelbus is te herkennen aan het P.I. logo achter de voorruit van de bus.

De pendelbus rijdt van 10.00 uur tot 18.00 uur. Reistijd pendelbus tot Hart van Holland ± 10 minuten.

Verdere informatie vindt u op de site van Professional Imaging, www.professionalimaging.nl en op de pagina van de beurs op www.photonmagazine.eu. Voor en tijdens de beurs zal deze informatie geheel up to date worden gehouden.

De beurslocatie: De Loods / Golden Tulip Ampt van Nijkerk / Hart van Holland
Berencamperweg 4, 3861 MC Nijkerk
www.deloodsnijkerk.nl

Archiefbeelden P.I. 2014

bruid en bruidegom
foto: © Gerhard Nel
foto: © Jurriaan Nijkerk - stand Epson
foto: © Jurriaan Nijkerk
stand Epson
foto: © Jurriaan Nijkerk - stand Arca
foto: © Jurriaan Nijkerk
stand Arca

Ransomeware, uitzending van CBS

beeldmerk KnowBe4Ransomeware, een geniepig soort malware die door criminele groepen wordt gebruikt om van onschuldige bedrijven en particulieren geld af te persen neemt hand over hand toe. Het is een 'bedrijf' geworden waarin miljoenen omgaan. De gegevens worden versleuteld en na betaling kan men dan de code krijgen om de data weer leesbaar te maken.

Cybercrime is een verzameling van criminele activiteiten, zoals spam, phishing, malware en ransomeware. Volgens de laatste veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek was in 2013 een op acht Nederlanders, hetgeen neerkomt op ruim 12% van de bevolking (!), er  het slachtoffer van. Een onthutsend aantal. Er is zowel een samenvatting als het volledige rapport beschikbaar. Ook TNO stelt, samen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), KPN en de landelijke politie,  een jaarlijks trendrapport op over cybercrime.

 

Naar schatting van Kasperski Labs waar men zich ook baseert op de gegevens van de overheden zijn er in de Benelux al meer dan 4400 doelen getroffen. Een aantal dat een totaal oplevert bij een losgeld van € 500 per slachtoffer van zo'n slordige 2,2 miljoen Euro. Wij berichtten hier al eerder over.

De criminelen zijn moeilijk te achterhalen omdat deze zich in Bitcoins laten uitbetalen en via anonieme wegen communiceren, zoals via de zogenaamde onion-servers die men op het anonieme Tor netwerk aantreft. Bovendien is optreden moeilijk omdat zij zich waarschijnlijk in juridisch moeilijk te benaderen landen ophouden.

De Amerikaanse veiligheidsspecialist Stu Sjouwerman van Knowbe4.com attendeerde ons op de bijzonder informatieve uitzending van CBS. In de video van deze uitzending wordt helder verteld hoe in een klap alle data op een systeem c.q. netwerk, ook op backup media, kunnen worden versleuteld. Hier kunt u een video van de betreffende uitzending zien.

WPC World Cup 2015

de te winnen beker
de te winnen beker

Voor de tweede editie van de World Photographic Cup kon de organisatie een record van 27 deelnemende teams inschrijven. De jurering werd 15 januari afgerond.

De WPC is een non-profit organisatie, ontstaan uit een coöperatief initiatief van de Federation of European Photographers (FEP) en de Professional Photographers of America (PPA), met als enige doel fotogafen te verenigen in de geest van vriendschap en samenwerking.  De WPC organisatie wordt gedaan door fotografen en hun organisaties uit Australië, België, Canada, Denemarken, Japan, Slowakije en de Verenigde Staten, met Giuseppe Scozzi in de functie van CEO (Chief Executive Officer).

Ieder land wordt vertegenwoordigd door één team van fotografen, gevormd door de nationale vereniging van beroepsfotografen.

Op de lijst van top tien finalistenteams kwam België drie maal voor, in de categoriën Portret, Landschap, en Reportage.

De officiële beker werd in de eerste editie gewonnen door het team van de USA. De beker is inmiddels naar Frankrijk verzonden voor de uitreiking van de WPC 2015.

De voortgang

De beelden voor de finale worden bekend gemaakt op Imaging USA in Nashville maandag 2 februari.
De medaillewinnaars worden eind februari bekend gemaakt.
De winnaars worden op 12 aprili Montpellier in Frankrijk bekend gemaakt tijdens een WPC ceremonie georganiseerd op het GNPP congres. 

Verdere informatie alsmede de volledige lijsten van de top tien teams vvan WPC 2014 vindt u hier: www.worldphotographiccup.org

Fotomuseum Den Haag, Nominaties Zilveren Camera bekend

foto: © Inge van Mill - Avondverhoor - Syrische vluchtelingen - bij IND Zevenaar
foto: © Inge van Mill
Avondverhoor
Syrische vluchtelingen
bij IND Zevenaar

Den Haag, 21 januari 2015

Uit de inzendingen van 664 deelnemers die in totaal 5397 beelden in zeven categorieën instuurden, heeft de jury 42 nominaties geselecteerd. Deze staan vandaag vanaf 12.00 uur op de website van de Zilveren Camera (www.zilverencamera.nl). De winnaar ontvangt zondag een bedrag van 2500 euro.

De winnaar van de Zilveren Camera – de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland – wordt aanstaande zondag 25 januari bekend gemaakt door presentator Wilfried de Jong in het Fotomuseum Den Haag. De prijs bestaat 66 jaar en wordt voor de 62e keer uitgereikt. Tevens worden de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs uitgereikt. De genomineerden worden vandaag bekend gemaakt. De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s is te zien van 24 januari t/m 9 maart in het Fotomuseum Den Haag.

Bij de nominaties is, behalve werk dat groot nieuws in binnen- en buitenland verslaat, ook fotografie te vinden die de aandacht vestigt op kleinere, persoonlijke en onderbelichte kwesties als dierenopvang, immense vreugdevuren en verjaardagen.

Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek

Bij deze prijs gaat het om verkennen van grenzen. Het aantal projecten was dit jaar beperkt en een aantal inzendingen komt bovendien niet voor de prijs in aanmerking omdat er geen sprake is van een journalistiek project of vanwege het ontbreken van echt vernieuwende elementen. Toch is de jury positief over twee projecten die zij met volle overtuiging nomineerde. In willekeurige volgorde: Refugee Republic is een interactieve online documentaire van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen, multimedia-journalist Martijn van Tol en fotograaf Dirk-Jan Visser. Het is een journalistieke verkenning van het dagelijks leven in het Syrische vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. De andere nominatie die veel bewondering oogstte bij alle juryleden is Love Radio van (onder anderen) Eefje Blankevoort en Anoek Steketee. Twintig jaar na de genocide vertellen de makers het verhaal van het verzoeningsproces in Rwanda.

foto: © Mladen Pikulic - De Blijker
foto: © Mladen Pikulic
De Blijker

Nationale Portretprijs

Dit jaar hebben de juryleden van de Nationale Portretprijs 150 portretten van 29 verschillende fotografen verzameld om een shortlist van vijf genomineerde portretten samen te kunnen stellen. Over het algemeen vond de jury de spoeling nogal dun; er was weinig vernieuwing te constateren en er werd weinig lef getoond. Niettemin was de jury erg onder de indruk van vijf opvallende portretten. De nominaties voor de Nationale Portretprijs 2014 zijn (in alfabetische volgorde):

  • Marc de Groot (1964), met een portret van advocaat Theo Hiddema, 2014 (voor Volkskrant Magazine);
  • Hans de Kort (1963), met een portret van fotograaf Kadir van Lohuizen, 2014 (voor privéproject);
  • Robin de Puy (1986), met een portret van beeldend kunstenaar Herman de Vries, 2014 (voor Kunstbeeld / Stedelijk Museum Schiedam);
  • Mike Roelofs (1981), met een portret van voetballer Georginio Wijnaldum, 2014 (voor PSV Magazine);
  • Gerard Wessel (1960), met een portret van actrice en presentatrice Katja Römer-Schuurman, 2014 (voor Volkskrant Magazine).

Alle genomineerde foto’s zijn te zien op www.zilverencamera.nl

Veiling prints Kees Scherer

Kees Scherer in actie
Kees Scherer in actie

Vintage Photo Gallery Pim Westerweel te Naarden organiseert een online veiling via Catawiki van het werk van deze bijzondere fotograaf.

Kees Scherer werd op 16 april 1920  in de Amsterdamse Jordaan. Zijn vader Theo Scherer was havenarbeider en een socialist van het eerste uur, zijn moeder Wilhelmina Koster kwam uit het Zeeuwse Wemeldinge en prikkelde zijn fantasie met haar verhalen over het wijde groene land en de roep van de zee. In zijn jonge jaren was een Agfaboxje zijn kostbaarste bezit en werd fotografie zijn hobby.

Kees Scherer heeft de beginselen van de fotografie geleerd van Nico Zomer. Na de bevrijding startte hij als freelance-fotograaf bij kranten en tijdschriften en vocht zich een weg naar de top van de fotojournalistiek. Onder meer met spraakmakende reportages over de mijnramp in Marcinelle (1956), de watersnoodramp (1953) en de Hongaarse opstand (1956).

Samen met vriend en collega Bram Wisman van de Arbeiderspers nam hij in 1955 het initiatief tot de oprichting van World Press Photo, inmiddels uitgegroeid tot ´s werelds meest gezaghebbende fotomanifestatie, waaraan jaarlijks ruim 15.000 beroepsfotografen uit bijna 70 landen deelnemen.

Zijn oeuvre is indrukwekkend. Naast reportages verzorgde hij de fotografie van een groot aantal kalenders en tal van fotoboeken. In Nederland alleen al verschenen er ruim twintig publicaties. Daarnaast creëerde hij voor Uitgeverij Elsevier een prachtige serie boeken “Kijk op…..’, die stedelijke schoonheid en de natuurpracht van de Nederlandse provincies in beeld bracht.
Hoe groot zijn honger naar nieuwe oorden en landen ook was, altijd kwam hij terug naar Nederland, vol heimwee naar het land achter de dijken en naar zijn stad Amsterdam.

Voor Amsterdam had hij een warme plek in zijn hart. Rijks conservator drs. Mattie Boom:

In dit deel van zijn fotografische oeuvre overheerst de fascinatie voor de werking van het licht in de foto. Lichtschakeringen en tegenlicht domineren. Het is een vaststelling van de aard der dingen, die op afstand, zonder pointe en in resultaat meer poëtisch dan anekdotisch. Scherers gedrevenheid lag niet zozeer bij inhoud en onderwerp van de documentaire fotografie, alswel bij de consequente verkenning en exploitatie van het medium fotografie’. Parijs was de tweede grote liefde van de Amsterdamse fotograaf.

Het boek was een lang gekoesterde droom die werd waar gemaakt dank zij de steun van zijn vriend en uitgever Henk Schuurmans.
Op 18 oktober 1985, de dag van de verschijning van zijn boek  ‘Zuiderzee, dood water, nieuw leven´ werd Kees Scherer getroffen door een herseninfarct. Spreken, schrijven en fotograferen was onmogelijk geworden, hij overleed Het Zonnehuis in Amstelveen op 19 januari 1993 overleed.

Op de veiling worden 168 kavels aangeboden van Amsterdam en Parijs. Voor de veiling klikt u hier:  Catawiki

Inlichtingen: Vintage Photo Gallery Pim Westerweel – www.vintagephoto.eu

's Werelds eerste rootkit exploit voor Mac OS X

Apple iMac
Apple iMac

Gebruikers van Apple Macintosh-computers worden geconfronteerd met de nieuwe Thunderstrike exploit. Deze malware kan op simpele wijze een permanente 'backdoor' installeren door Apples' RSA key in de boot ROM te vervangen door een key van de aanvaller. Hiermee kunnen firmware wachtwoorden, gebruikerswachtwoorden voor encryptie en decryptie worden omzeild en kan malware worden geïnstalleerd voordat de computer aan de normale opstart begint.

Het grootste gevaar is de onafhankelijkheid van het besturingssysteem en de informatie op de harde schijven, hierdoor overleeft de malware en dus de valse sleutel de formattering van harde schijven en herinstallatie van het besturingssysteem. Bovendien, omdat het de digitale handtekening van Apple vervangt die controleert of er uitsluitend geautoriseerde software op de Mac draait, zijn er weinig bruikbare methoden om geïnfecteerde systemen te ontsmetten. Tot overmaat van ramp is deze malware zeer moeilijk te ontdekken.

De malware heeft de naam Thunderstrike gekregen omdat deze zich via perifere apparaten verspreidt die zijn verbonden via Mac's 'Thunderbold Interface’. Applezou op de hoogte zijn en zou aan het probleem werken. Maar vooralsnog blijft de dreiging.

Vreemd is dat er nog steeds van Apple niets is vernomen, op zijn minst zou men de Apple gebruikers van deze exploit op de hoogte moeten stellen vanwege de schade die kan worden aangericht.

Het beveiligen van de Mac krijgt door deze verborgen malware een probleem er bij. De kwetsbare machines zijn die met een bouwjaar vanaf 2011.

Meer valt te lezen in een bericht op de site van het gezaghebbende 'Ars Technica’.

arstechnica.com/security/2015/01/worlds-first-known-bootkit-for-os-x-can-permanently-backdoor-macs