Het Vak

Spiegelreflexhuis van Canon voor mirrorless

logo Canon

Een van de grootste kranten van Japan, Nikkan Kogyo Shimbun, bracht een artikel met twee zeer interessante berichten voor fotografen die met Canon spiegelloze camera’s werken.

Ten eerste dat de Canon 1D X-level EOS R in 2021 wordt gelanceerd.

Ten tweede dat Canon werkt aan een soort 'converter' die een spiegelloze camera kan veranderen in een DSLR.

Het artikel lijkt de geruchten dat Canon werkt aan een high-end EOS R camera die kan concurreren met Sony's A9 en misschien zelfs Canons eigen 1D X vlaggenschip zal kunnen vervangen te bevestigen. Geruchten leken erop te wijzen dat deze camera eerder dan 2021 zou worden uitgebracht, maar met de 2020 Olympische Spelen en een follow-up van de Canon 1D X Mark II vrijwel zeker in pijplijn, is het logisch dat Canon deze camera eerder niet zou vrijgeven tot na de Olympische Spelen.

Het tweede deel van het artikel lijkt te bevestigen dat Canon werkt aan een soort spiegelhuis: “Het lijkt waarschijnlijk dat dit in dezelfde professionele klasse gaat vallen als de EOS-1D X Mark II.”

Canon Rumors maakte reeds in januari 2018 bekend dat Canon werkt aan een mirror-box/mount/OVF attachment dat op een digitale rug kan worden geklikt.

Op zich geen nieuwe gedachte, Leica maakte destijds de Visoflex, een spiegelhuis dat oor op een M-type camera kon worden geklikt. Op zich een slimme gedachte, zo konden met name lange(re) langbrandpuntobjectieven als tele’s op de meetzoekercamera worden gebruikt waarbij op een matglas kon worden scherp gesteld. Alhoewel de schrijver dezes niet graag met een dergelijk apparaat op de sportvelden zou hebben gestaan. Maar wel ideaal voor macro- of productfotografie en portretten.

Een nadeel van de Leicaflex was dat het minimumbrandpunt voor het objectief 65 mm was omdat het objectief niet dichter bij het filmvlak kon komen door de lengte van de Visoflex. Dit betekende bij het kleinbeeldformaat (24x36 mm) dat alleen een ‘lang’ standaardbrandpuntobjectief kon worden gebruikt, 50 mm of korter was uitgesloten. Wij zijn dan ook zeer benieuwd hoe Canon iets dergelijks op zou weten te lossen...

Sommigen beweren dat Canon op deze wijze van haar spiegelreflex-lineup af zou willen komen zonder de ‘spiegel-gebruikers’ op te hoeven te geven. Maar dit alles is koffiedik-kijken, zoals altijd zal de tijd het leren...

Kiwa SCM informeert NOS over slimme autosleutels

autosleutel04-09-2018

‘Al jaren weten beveiligingsonderzoekers dat zogenoemde passieve autosleutels makkelijk te kraken zijn. Desondanks zijn vrijwel alle auto's van 2017 en ouder met zo'n systeem te kraken door dieven’, aldus de keuringsinstantie voor autobeveiliging, Kiwa SCM, tegen de NOS.

De ‘slimme’ autosleutels waar het hier om gaat zij sleutels die de auto automatisch ontgrendelen als deze in de buurt van de auto zijn. "Ook 90 procent van de auto's die dit jaar van de band rolt en zo'n systeem heeft, is kwetsbaar", aldus Henk van Vliet van de keuringsinstantie.

PhotoNmagazine gaf al eerder aan dat dergelijke systemen, zoals onder meer door Volkswagen ontwikkeld en in verschillende andere automerken worden toegepast, uiterst onveilig zijn. Dit is van belang voor beeldmakers die zich met hun apparatuur naar diverse locaties verplaatsen. Verzekeringsmaatschappijen keren als regel alleen uit bij braakschade en een in werking zijnde alarminstallatie. Bovendien moeten in veel gevallen ook fysieke inbraak vertragende voorzieningen zijn getroffen.

Inbrekers maken omzeilen de digitale sleutel door middel van onder andere een voor luttele tientjes verkrijgbaar printje, de Arduino. Met een simpele modificatie is deze om te bouwen voor ‘leasedoeleinden’. Hiermee verdwijnen airbags, navigatiesystemen en beeldapparatuur uit de wagen.

Volgens Kiwa is er nu voldoende reden om vanaf het eerste kwartaal van 2019 auto's met onveilige systemen af te keuren. Heeft een auto die goedkeuring niet, dan keert de verzekering niet uit bij schade of diefstal. "Een koper van een afgekeurde auto kan dat voorkomen door zelf een beveiligingssysteem laten installeren", zegt Van Vliet van Kiwa.

Bestaande auto's worden niet achteraf afgekeurd, maar de eigenaar komt heeft wel een probleem in geval van inbraak, inbraak is vrijwel niet te bewijzen zonder braaksporen.

In 2011 toonden wetenschappers van een Zwitserse universiteit aan dat het mogelijk is om auto's te openen en te starten. De onderzoekers lukte dit bij verschillende modellen.

De auto-industrie reageerde tot voor kort ontkennend, de systemen waren onfeilbaar, Het ging zelfs zo ver dat wetenschappers die hun ontdekking meldden onder zware juridische druk werden gezet om afstand te nemen van hun bevindingen.

Sony topman voorspelt: Nikon en Canon verleggen focus op full-frame mirrorless binnen een jaar

logo SonyOp de CP+, de Japanse wereld premiere show voor camera en imaging, gehouden van 1-4 maart 2018 in Pacifico Yokohama, mocht er een stevige uitspraak worden genoteerd. Sony's Senior General Manager van de Digital Imaging Business Group, Kenji Tanaka, deed daar een interessante voorspelling. Kort maar bondig.

Kenji Tanaka
Kenji Tanaka

Kenji Tanaka: “Een van de redenen dat bedrijven zoals Sigma en Tamron objectieven maken voor de Sony FE is dat deze een toekomst verwachten waarin full-frame mirrorless is de norm wordt. En hoelang zou dit kunnen duren?

Het is slechts mijn persoonlijke mening, maar ik denk dat dat u wellicht volgend jaar op CP+ de full-frame mirrorless camera's van Canon en Nikon ziet. Ik denk dat tegen deze tijd Canon en Nikon actief zullen deelnemen aan deze markt.

Wanneer u naar onze technologieën kijkt ziet u dat alle gegevens, zoals ook oogfocus, gegenereerd worden door de beeldsensor. In DSLR's komen de gegevens echter vanaf verschillende sensoren, dat kost extra tijd. In mijn ogen is dit uiterst merkwaardig, de belangrijkste beeldvormende sensor wordt namelijk bij de DSLR 90% van de tijd geblokkeerd door de spiegel, de sensor is gedurende deze periode uitgeschakeld, volledig blind.

De beeldvormende sensor is juist een zeer belangrijke dataleverancier. Dus wanneer je camera's gaat ontwikkelen die beter in staat zijn het moment te vangen, snel reageren, denk ik dat het voor de hand ligt dat de makers spiegelloze technieken zullen ontwikkelen. Wanneer? Eerlijk gezegd, binnen een jaar.”

Op zich is dit een volkomen logisch, maar erg oud verhaal. Tenslotte hadden wij in het analoge tijdperk hier al mee te maken. De tijdvertraging ven de spiegelreflex ten opzichte van de meetzoekercamera en de twee-oog reflex. Vertragingen van 1/8 tot 1/15 seconde. En dat is, zeker in de moderne sport, een eeuwigheid...