Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers luidt noodklok dronegebruik

Strenge regelgeving júist voor geaccrediteerde beroepsfotografen van belang, zelfregulatie door NVJ?

Proloog
Gepubliceerd: 28 juli 2015

portret van Jurriaan NijkerkMet de opkomst van het dronegebruik bestuurd door ongeschoolden neemt de kans op ongelukken toe, zo stelt Piet-Hein Eldering, bestuurslid vliegtechnische zaken van de VNV en in het dagelijks leven copiloot op de Boeing 747 bij KLM: 'Het is nu wachten op een echte botsing'.

Het is geen kwestie of, maar meer een kwestie van wannéér een drone in botsing komt met een vliegtuig. Hobbyvliegers en bedrijven wagen zich steeds meer, niet gehinderd door enige kennis en ervaring, met onbemande toestellen in het luchtruim. Niet alleen de beroepsvliegers, maar ook luchtverkeersleiders, helikopterpiloten en andere professionele gebruikers in het luchtverkeer alsmede zweefvliegers lieten de afgelopen tijd in dergelijke bewoordingen van zich horen.

Advertentie

Cover Richtprijzen 2019

view counter

Het toenemend groeiende aantal incidenten loopt gelijk met het toenemende gebruik van drones voor uiteenlopende commerciële doeleinden. Drones worden meer en meer gebruikt voor inspecties van moeilijk bereikbare plaatsen, te denken valt aan windturbines en masten voor communicatieverkeer, maar ook voor het opnemen van openluchtfestivals vanuit de lucht en bij huwelijksvoltrekkingen en tuinfeesten dartelen de drones vrolijk rond. Niet alleen hobbyisten en fotoamateurs kopen een drone, maar ook de trotse vaders grijpen in de portemonnee voor hun vijfjarig zoontje. De machientjes, waarvan de kwaliteit vaak twijfelachtig is, kosten een tientje of vijf in speelgoedramsjwinkels en bij soms min of meer obscure webshops.

Afgelopen maandag was er een incident bij de landing van een Lufthansatoestel op de luchthaven van Warschau. Het verkeersvliegtuig ontsnapte ternauwernood aan een botsing met een onbemande drone. En onlangs werd door de Britse luchtvaartautoriteiten een al wat ouder incident gemeld, op 15 maart van dit jaar scheerde een drone op minder dan zes meter afstand langs de vleugel van een Airbus A320. Deze had 150 passagiers aan boord. De Britse autoriteiten gaan nu strenger handhaven op het overtreden van veiligheidsregels voor drones: 'De gebruikers riskeren een celstraf bij overtreding'.

Het toenemend gebruik van het luchtruim is ook bedreigend voor helikopterpiloten, deze vliegen ook vaak laag over de grond. Een woordvoerder van ANWB Medical Air Assistance, waar men met vier traumahelikopters vliegt, verklaarde: 'Tot nu toe heeft het niet geleid tot botsingen of omvliegen, maar het lijkt een kwestie van tijd als het zo doorgaat'. En inderdaad, enige tijd geleden kon men bij een verkeersongeval zien hoe een '112-journalistendrone' boven de plaats van het ongeval rondfladderde terwijl er een traumahelikopter naderde. 'Ja maar ik moet toch foto's maken voor de krant (lees: het plaatselijk sufferdje, red.)' was het commentaar toen de 'vlieger' er door omstanders op werd aangesproken.

drone met 4 motoren in de luchtLuchtverkeersleiders krijgen zeer lastig greep op de onbemande toestellen. Hoewel, greep? Volgens de LNVL (Luchtverkeersleiding Nederland): 'We kunnen ze niet op de radar zien en we kunnen ook niet communiceren met de drone-bestuurders'. Maar dit geldt ook voor de dronevlieger. Die kan met het blote oog vaak niet zien waar de drone zich bevindt. Zoals bij voorbeeld met een drone als de Altura Aerialtronics-GCS-11 die een hoogte van 2.000 meter op zijn sloffen haalt. Weliswaar met een geavanceerd bedieningspaneel, maar toch...

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de luchtvaartwetgeving per 1 juli aangepast. Voor kleinere drones zijn de regels versoepeld, voor zwaardere toestellen zijn de eisen juist verzwaard. In de optiek van de LVNL moeten de regels strenger worden en de eisen worden verzwaard: 'In onze beleving is het nog niet voldoende als je kijkt naar het verwachte gebruik van dit soort apparaten.'

Ook voor fotojournalisten is de verzwaring van belang. Op dit moment worden zij min of meer over één kam geschoren met de zich amuserende amateurs. 'Iedereen maakt maar 'persfoto's' vanuit de lucht', verklaarde een fotojournalist die liever niet met name genoemd wenst te worden. 'Het is nu dat de goeden onder de kwaden moeten leiden. En ik ervaar oneigenlijke concurrentie door sommige van deze gebruikers die voor enkele tientjes een hoopje plastic aanschaffen en foto's voor een paar Euro proberen te verkopen. Terwijl ik een veelvoud daarvan moet investeren wil ik verantwoord de lucht in. En stel je voor, een terrorist fabriceert met een op het internet gekochte drone een soort aero-bermbom, dat wordt een nieuwe MH17.'

Hij vervolgt: 'De NVJ zou in plaats van ageren tegen de regelgeving zelfregulerend moeten optreden, met name door het opzetten van training en certificering voor geaccrediteerde fotojournalisten en fotopersbureaus. En in samenwerking met de overheid en luchtvaartinstanties een soort luchtrellenkaart uit te geven. Gezien de verplichting tot naamsvermelding bij foto's is een  misgebruiker dan nog te traceren ook. Op deze wijze wordt het degene die fotojournalistje speelt ten koste van de beroepsfotografen, verhinderd om behalve een deel van de mensheid, ook nog ónze boterham in gevaar te brengen.'

Op het volgende Youtubefilmpje tenslotte een kleine suggestie voor hulpdiensten tegen de hinder: youtu.be/iQ8QqEgynMw. Het commentaar, met ook een flits van de verongelijkte eigenaar van de drone, vertelt boekdelen.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter