Vergroot je omzet, er is werk voor jou!

Proloog
Gepubliceerd: 29 mei 2014

afbeelding 2Het gaat wat moeizaam in de fotografie. Net als in andere branches. Het zal volgens het Centraal Plan Bureau, de makelaarsorganisaties en meer van deze instellingen wel weer wat gaan aantrekken, maar 1,5% groei betekent hooguit dat áls je wat verdient, bij voorbeeld € 1, dat je dan € 1,01 gaat verdienen. En behalve wanneer je in het grootgrutbedrijf zit merk je daar weinig van, de huren gaan ook weer omhoog, de accijnzen verhogen ook en de belastingen zullen ongetwijfeld verder worden uitgemolken.

Maar er is hoop. Er zijn intelligente lieden die websites opzetten voor fotografen. Fotografendirectories waar mensen een fotograaf kunnen zoeken, websites waar het publiek offertes op kan vragen. Allemaal met geweldige succesverhalen.

Steevast hengsten de verkooplieden in je hersens dat je met hun product meer kansen hebt en eindelijk die tweede boot kunt kopen. Maar eerst even een ander verhaal. In ons dorp was ineens een slimme zakenman actief. De middenstanders konden tijdens de decemberweken een zegeltje weggeven bij iedere gulden die de klant uitgaf. Het argument was dat je dan klanten aan je bond en dat de omzet dan omhoog ging. En dat het ook mensen uit de buurgemeenten zou aantrekken. Klanten konden leuke dingen bij elkaar sparen. Een je kon een reis naar de Veluwe winnen met verblijf in een fraai hotel. Het eten was er uitstekend, want dat was niet bij de prijs inbegrepen.

De bakker, waar ik nogal goed mee was, vertelde er grote verwachtingen van te hebben. Het zou 'm 'wel wat gaan kosten'. Na kort filosoferen bedachten wij ons echter dat mensen maar eenmaal hun geld konden uitgeven, dat er een 'bruto gemeentelijk product' was dat echt niet groter werd. En na enig nadenken kwam hij zelf op de gedachte dat er dus niet meer zou worden omgezet, de klanten uit buurgemeenten zouden ook niet komen omdat de zegeltjesboer regionaal actief was. En omdat niemand ook maar één boterham méér zou eten zou het netto bedrijfsresultaat zelfs lager zijn omdat die plakdingen geld kostten.

view counter

Voor ik het wist zei ik: 'En wanneer je die mensen nu in de actieweken bij hun boodschappen een zakje met twee van die beroemde krentenbollen van je cadeau doet?’ Hij rekende even iets met een potlood uit op een zakje. 'Nou, dat kost mij minder geld dan die kl...-zegeltjes. Leuk idee zeg!' Tot mijn stomme verbazing zag ik enkele weken later in zijn wekelijkse advertentie dat iedereen iedere keer bij de decemberboodschappen twee krentenbollen cadeau kreeg.

Toen ik hem gelukkig nieuwjaar ging wensen vertelde hij dat zijn omzet erg goed was geweest. De andere bakker in het dorp had spijt van de zegeltjes. En de supermarkt, uitgaande van het principe van het bruto gemeentelijk broodproduct, had dagelijks brood over...

Nu terug naar het 'bruto fotografisch product'. In een regio zitten, pak 'm beet, honderd fotografen. Er gaat een stel trouwen. Er is dus maar één fotograaf die de opdracht krijgt. Daar kun je natuurlijk wel iets aan doen, zo'n website waar jouw adres staat, of mogelijk een (dure) advertentie, of een offerte-site waar het proberen gratis is (vaak komt er dan een klus binnen) en je daarna dik gaat betalen (en er komt geen klus meer binnen). Ook in dit geval krijgt er maar één fotograaf de opdracht, want een stel gaat echt niet twee keer achter elkaar naar het stadhuis omdat er nog een fotograaf op de wervende site staat. Het geldt natuurlijk ook voor de aannemer, die bouwt echt niet meer huizen omdat de organisatie hem gierende omzetten beloofde. Een van de collega's die ik benaderde om hem te vragen of het werkelijk zo'n succes was geweest zei: 'Dat regionale verhaal begrijp ik, maar ik heb opgegeven dat ik opdrachten uit heel Nederland accepteer.' Ik heb 'm dus maar gevraagd of hij wist hoeveel fotografen er in de rest van Nederland zitten. Stilte...

In principe geldt hier dat, wat je het Olympisch Principe zou kunnen noemen. Op het ereschavotje zijn drie plaatsen. Van de honderd fotografen staan er dus zevenennegentig omheen en drie staan er bovenop. Altijd. Je wint het alléén op je kwaliteit, op je bekendheid, niet op allerlei kostbare hoeken en gaten op het internet waar je te vinden zou zijn..... En in obscure gidsjes waar niemand in kijkt omdat ze inmiddels bij het oud papier liggen.

En bedenk, het enige dat gratis is: De kaas in de muizenval...

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter