Het plezier van Willem Defijn en Marijke Vernimmen

foto: © Willem Defijn
view counter

Willem Defijn en Marijke VernimmenOp weg naar Marijke Vernimmen en Willem Defijn, komen wij door een geïndustrialiseerd landschap. Vanuit het Zuidwesten 'rechtsom' Antwerpen, onderweg naar Fort Lillo, gelegen langs de Schelde, tegenover de kerncentrale van Doel, een stukje overgebleven natuur en monumentale bouwkunst te midden van de Antwerpse havens. Marijke: “Wij kunnen alleen in het weekend, nu zondagmiddag. Maar kom dan wat later en eet gezellig mee.”

Oude vrienden

Willem en Marijke kennen elkaar vanaf hun 21e jaar. Willem is vanaf zijn vijftiende al gebeten op alles wat met fotografie heeft te maken. Hij studeerde bij Narafi in Brussel en vestigde zich in 1980 als zelfstandig fotograaf. Over deze tijd zei hij mij eens: “Mijn fotografische bezigheden werden, om reden van iets dat ik kan kenschetsen als ‘economische realiteit’, aangevuld met jobs als transportdispatcher en computerprogrammeur.” Rond 1992 specialiseerde hij zich op architectuurfotografie en op interieurfotografie in het bijzonder. Hij opende ook een winkeltje, waar Marijke regelmatig kwam om advies betreffende de foto's die zij maakte en de fotoalbums die nodig zijn om deze in te steken. Tussen de twee ontwikkelde zich iets moois, uiteindelijk besloten zij in 2002 om hun spullen bij elkaar te gooien en samen verder te gaan.

foto: © Willem Defijn

Samenwerking

Marijke: “Het leven werd één langgerekte vakantie met veel lachen. De werkzaamheden werden verdeeld, Willem fotografeerde en ik zorgde meer voor het administratieve gedeelte.” Willem en Marijke opereerden vanuit Antwerpen, de jachtvelden bestreken heel de Benelux en af en toe nog verder. Het mobiele kantoor was een Volvo, uitgerust met gps en vele euro's consumerende telefoons plus laptop. Willem maakte als chauffeur de jaarlijkse 75.000 kilometer vol, Marijke regelde en assisteerde onderweg met de laptop op schoot. Willem is de fotograaf, Marijke geeft aanwijzingen en komt met goede ideeën. Willem: “Ik heb dit vooral in het begin sterk aangemoedigd, met zijn tweeën maken wij gewoon betere foto's dan wanneer ik dat alleen doe. Zij regelt de afspraken, houdt alles netjes bij en is de beste assistente die ik mij kan voorstellen. ”

Marijke, met een glimlach: “Ik denk zelfs dat ik begin te geloven dat Willem absoluut niet zonder mij kan.”

Willem met een lach: “Dat is juist, Marijke is perfect. Dat zal ook wel moeten want ik ben veeleisend.”

Marijke: “Willem heeft overzicht, ik verdiep mij altijd in de details. Het klantencontact is iets dat wij ook samen doen. Persoonlijk contact met de klant en helderheid vinden wij zeer belangrijk.”

foto: © Willem DefijnWillem:“Wij zijn helder, je moet een klant niet belasten met allerlei tarievenlijsten, dat wordt toch niet goed begrepen. Dus hanteren wij vaste prijzen voor de opnamen plus een vast starttarief, ongeacht de afstand. Een kwestie van je gemiddelde reistijd berekenen en soms ook opdrachten combineren. In de prijs is dan het volledige gebruiksrecht van de fotografie door de klant inbegrepen. De prijzen staan ook duidelijk op de website, eenieder weet waar hij of zij aan toe is. En werken wij voor een winkelinrichter bij voorbeeld, dan mag de winkel de fotografie ook gebruiken, mits de opdrachtgevende klant daarmee accoord is. En wij onderhandelen nooit, prijs is prijs.”

Werkwijze

Willem: “Ik werk vanaf RAW-bestanden. Eventuele zaken die niet in de opname thuishoren, zoals testlampjes, elektriciteitskabels, beschadigingen en weerspiegelingen werken wij weg, ook dit is in de prijs inbegrepen. Door zaken fysiek te verplaatsen, op te ruimen en door later in het beeld in te grijpen, krijg je een beeld dat een goede indruk geeft van de aard en sfeer van het interieur. Na bewerking van het RAW-bestand wordt een grote print gemaakt ter beoordeling door de klant. Dit werkt ook promotioneel goed. Behalve de 'gewone' fotografie bedrijven wij ook 360 graden VR- fotografie. Hiermee krijgt de beschouwer een goede ruimtelijke indruk, je kunt zo ook rondleidingen maken. foto: © Willem DefijnOp onze website zijn daar goede voorbeelden van te zien. De fotografie is altijd bij bestaand licht. Wij maken daarom veel gebruik van de mogelijkheden die HDR ons biedt. Tegenwoordig fotograferen wij de keukens ook graag in gebruik, de eigenaren staan dan model en doen dit met plezier. Dit geeft een geheel andere kijk op het onderwerp dan de kale keuken. Het gaat om het genoegen van het gebruik, dat moet zichtbaar worden gemaakt.”

Verhuizing

Marijke wijdt zich aan de keukenbesognes, later blijkt dat ook hier het resultaat vergelijkbaar is met de kwaliteit van de fotografie. Willem neemt het er van, presenteert een grote sigaar die ik als ex-roker met liefde ontvang, zo heel af en toe slaat bij mij de goesting toe. Nadat de sigaar met liefde is voorbehandeld mag ik deze comfortabel brandend ontvangen, geheel zoals het hoort. Willem kan gevoel voor stijl niet worden ontzegd. Hij nestelt zich weer in zijn stoel: “Augustus 2010 zijn wij verhuisd vanuit Antwerpen naar hier. De sfeer in onze woonomgeving in Borgerhout werkte niet meer opbeurend, met alle kansarmen die bedrukt en wat hopeloos door de straten liepen. Bovendien wilden wij Antwerpen wel weer eens uit. En zo liepen hier in Fort Lillo tegen een te koop staande frituur aan. Wij hebben daar met de noodzakelijke verbouwing ook een kleine portretstudio in gevestigd. In het begin dachten wij dat er hier wel een soort samenwerking zou zijn in dit dorp. Het is nogal toeristisch, dan kun je iets op de kaart zetten.. Dit viel echter tegen, ieder doet hier het liefst zijn eigen ding.”

foto: © Willem Defijn

Portretten

De portretfotografie is meer iets er bij, omdat wij hier veel plezier in hebben. Omdat wij door de week op pad zijn is de studio in de weekenden geopend. Het is hier een huiskamer. Alles gaat hier op afspraak, zodat er af en toe ook wel eens een weekend vrij is. De formule is erg simpel, mensen worden hier gastvrij ontvangen met een glaasje. Het is meer dan alleen poseren, het is een feestje. Vooraf wordt er wat gesproken, gepeild wat men wil, een soort interview waar je je gelukkig bij voelt. Deze gesprekken kunnen grappig zijn, maar ook eclectisch, diepgaand, op elk gebied. Soms hebben wij er iemand bij voor de visagie en de hairstyling. Uiteindelijk is de indirecte vraag 'waar wil je mee stoefen.'

Het uiteindelijk resultaat is niet de contactsheet of de serie in het mapje waar je meestal mee naar huis wordt gestuurd. Wij willen dé foto maken, de foto waar ook duidelijk een relatie ligt met de persoon zelf, de een komt met een verzameling uiteenlopende voorwerpen, een ander met de sublieme hifi installatie. Wij hebben hier ook nonnetjes gehad. Op deze wijze ontmoet je vaak de meest interessante en uitzonderlijke mensen.

Interessant en uitzonderlijk

Een bezoek aan Willem en Marijke is altijd plezant, ik weet dit uit ervaring. Na een geweldige  mooie ovenschotel en het koffietje plus een enkel glaasje vertrekken mijn gezelschap en ikzelf. foto: © Willem DefijnDe tocht terug gaat door een duister en nevelig industrielandschap, waar Fort Lillo met een fraaie, nog natuurlijke omgeving als een parel tussen rust. Een groter contrast is welhaast onvoorstelbaar. En hoewel het zeker is dat ik Willem en Marijke ook op andere plaatsen weer zal zien, hoop ik hen toch nog eens in hun ex-friturale paleisje met de eigen huiskamersfeer weer tegen te komen. Het goede gezelschap, geflankeerd door de jazzmuziek, een mooie sigaar en een goed glas zal altijd wel blijven lonken. Inderdaad, in de huiskamerstudio ontmoet je de meest interessante en uitzonderlijke mensen.

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter