Windows 10, ongewenste connectiviteit?

foto: © Windows 10, ongewenste connectiviteit?

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter

De komst van Windows 10 heeft, zoals te verwachten valt, wel wat beroering veroorzaakt. De critici tuimelen over elkaar heen en het is moeilijk om de werkelijkheuid te onderscheiden van de 'verhalen'.

Bij het uitkomen van Windows 10 kan men voor wat betreft de privacyaspecten de vraag stellen of de gebruiker het volgende prima vindt:

  • Toetsaanslagen, die worden doorgestuurd naar een server;
  • De microfoon, die kan worden aangezet en meegeluisterd op afstand;
  • Een WPA netwerksleutel, die wordt gedeeld met de 'vrienden' en die deze dan ook weer delen met hun 'vrienden.'

Consumenten die hun privacy belangrijk vinden wordt aangeraden om Windows 10 niet met de aanbevolen standaardinstelling op hun computer te installeren. Bij de standaardinstallatie wordt namelijk ook een reeks internettoepassingen op de pc gezet die toegang tot veel persoonlijke gegevens krijgen, zo laat de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek weten. Maar zeker bij bedrijven is het veiligheidsaspect doorslaggevend voor het al dan niet overnemen van de door M'soft aangeboden 'standaard-instellingen'.

Machines in een bedrijfssituatie wordt afgeraden aan te melden met een “Microsoft account”. Dat verhindert dat apparaten met elkaar synchroniseren via Microsoft.

Wifi-wachtwoorden

De wifi-wachtwoorden die je op de pc invoert en laat onthouden kun je via Microsoft standaard eenvoudig delen met al je 'vrienden' op sociale netwerken. Zo hoeven zij (en jij) minder vaak wachtwoorden in te voeren, want dat doet Windows 10 al voor je. Anders dan veel wordt beweerd, is hier geen sprake van iets nieuws. Ook is deze functie niet onveilig. Personen die deel uit maken van je vrienden op diverse sociale media, kunnen via jou router het internet op, maar hebben geen toegang tot je systeem of je netwerk. Maar in veel gevallen is deze voorziening onnodig. Aanbieders als Ziggo en KPN leveren deze dienst ook al, wanner je de door hen geleverde router gebruikt.

Wie het toch niet vertrouwt zet het niet aan. Als je de eerste keer verbinding maakt en je sleutel moet invoeren, krijg je de mogelijkheid een vinkje aan te zetten om je verbinding te delen. Het staat niet reeds bij voorbaat aan.

Cortana

Bij Windows 10 kunnen persoonlijke documenten niet alleen op de computer worden bewaard, maar ook in een clouddienst op het internet. En die kan onderdeel uit gaan maken van het eigen netwerk. Ook zijn er tal van nieuwe functies die in contact staan met het web. Het meest in het oog springend is volgens de Consumentenbond de nieuwe functie Cortana. Een 'persoonlijke assistent' die alle getypte en ingesproken tekst doorstuurt naar Microsoft 'om de gebruiker beter te leren kennen'. Cortana zit op dit moment nog niet in de Nederlandstalige editie, maar de instellingen ervoor staan alvast wel 'aan'. Die zijn uit te zetten.

OneDrive

Wie OneDrive niet wil gebruiken, zet het niet aan. Klik met de rechter muisknop op het wolkje, dat is het pictogram van OneDrive, en kies instellingen. Ga niet aanmelden, maar kies voor “ontkoppelen”. Klik daarna nogmaals op het pictogram naast de klok, en zet opstarten met windows uit.

Standaardinstallatie

Enkele zaken die mogelijk worden doordat de gebruiker onmiddellijk ja zegt tegen de standaardinstallatie van Windows 10 zijn:

De Consumentenbond heeft daarom een stappenplan ontwikkeld dat de gebruiker toont hoe de 'handige' privacyinstellingen naar een veilige instelling in het nieuwe besturingssysteem kunnen worden aangepast. Het stappenplan vindt u hier.

De methode die de consumentenbond geeft om deze voorziening uit te zetten is echter niet geheel juist. De juiste methode:
Start –> Instellingen –> Netwerk en Internet –> Wi-Fi -> Wi-Fi instellingen beheren.
Beide schakelaars en dan alle vinkjes AAN zetten.
Controleer onderaan, onder “Bekende netwerken beheren”: bij de Wi-Fi verbinding(en) staat “Niet gedeeld”. Indien ja, klik op die verbinding en schakel delen uit.
Stel alle voorgaande instellingen weer in naar wens.

Waarschuwing!

Ook wordt door de consumentenbond impliciet aangegeven “Smart Screen Filter” uit te schakelen. Waarom een essentiële beveiliging uit zou moeten omdat ie via Microsoft loopt is niet duidelijk. Verder zijn diverse apps afhankelijk van deze instellingen: als je niet wilt dat je locatie gevolgd kan worden, schakel dan je mobiele telefoon helemaal uit!

Verder staat hier een interessant verhaal over Windows 10 van de gerenommeerde veiligheidsspecialist Brian Krebs. Hij stelt dat er nog een ander gevaar dreigt, veel gebruikers hebben slechts enkele of zelfs maar één wachtwoord voor alles. wanneer er een van de wachtwoorden in handen valt van een 'bad guy' heeft deze toegang tot veel meer dan alleen het eigen netwerk. Krebs gaat echter nog verder en raadt aan om ook Google ver van het netwerk te houden.

Uitgaan van gebruikers die onveilig omgaan met wachtwoorden, zoals Krebs doet, staat gelijk aan auto’s levensgevaarlijk vinden omdat gebruikers zich toch niet aan de verkeersregels houden. Maar je kunt afhankelijk van de eigen situatie je voordeel met zijn betoog doen.

Een ander lezenswaard verhaal is het volgende: What Is Wi-Fi Sense and Why Does it Want Your Facebook Account?

N.B. Het bovenstaande houdt niet in dat Photonmagazine.eu de nieuwe Windows 10 afkeurt, in tegendeel. Maar wij stellen heel duidelijk en met ons vrijwel alle veiligheidsdeskundigen, dat de instellingen die bovenstaande zaken mogelijk maken standaard 'uit' dienen te staan. De gebruiker kan dan zelf bepalen of zich laten adviseren wat voor hem of haar zinvol en bovenal veilig is. Volgens het principe dat er op een auto een handrem hoort te zitten, maar dat deze bij aflevering aan de klant aangetrokken dient te zijn.

view counter