World Press Photo: De winnende camera

Proloog
Gepubliceerd: 24 april 2019
view counter

Je zou er zo overheen lezen. Dat deed ik dan ook. Minuten later viel mij in dat er iets niet klopte, gelukkig kon ik het Spaanse artikel nog terugvinden. De kop van het artikel die naar een site verwees luidde letterlijk ‘De Camera’s die de Winnende Foto’s Maakten van de World Press Photo 2019’.

Het was een fraai vormgegeven maar toch obscure internetsite met als naam 'Photolari'. Nu weet ik wel een beetje de weg in het Spaans, maar niet zo ver dat ik Photolari zou kunnen vertalen. Of toch wel, misschien?. Ik besloot daarom ‘PhotoLarie' als Nederlandse vertaling aan te houden.

Camera’s winnen namelijk geen fotowedstrijden. Dit deed mij meteen denken aan de reclamecampagne van enkele jaren geleden, met als schreeuwerige kop ‘Fotoacademie wint de Zilveren Camera’, of misschien was het wel de Word Press Photo. Wanneer je verder las wist je namelijk hoe het zat. Iemand die een fotocursus had gevolgd (ja, en ook nog een op ‘HBO niveau’) had namelijk die prijs gewonnen. Overigens zeer terecht.

Wel beschouwd had de zich hoger-onderwijsinstelling noemende inrichting deze niet gewonnen omdat onderwijsinrichtingen nu eenmaal geen fotowedstrijd als de ZC of de WPP kunnen winnen. Dat kunnen alleen fotografen. Die daarvoor ook geen bachelor of master hoeven te hebben, maar onderscheidend moeten kunnen fotograferen. De jury is toch niet gek...?

Dit gaf een gevoel van enerzijds belazerd te worden en anderzijds geweldig kwaad te zijn omdat een goed presterende collega-fotograaf toch écht zélf die prijs had gewonnen in plaats van een agressief campagne-voerend schooltje, dat op zielige wijze probeerde de eer van die prijs naar zich toe te trekken.

Eenzelfde gevoel, kreeg ik ook bij deze ‘Photolarie’. Mensen gebruiken hun opleiding zowel als hun camera als middel en als gereedschap om hun werk perfect te kunnen maken. Sommigen kunnen dat natuurlijk ook zonder opleiding, maar zonder camera te kopen kan waarschijnlijk niet. Enkele superhandvaardige techneuten, die ook nog uitstekend kunnen fotograferen, daargelaten. En dan denk ik bij voorbeeld aan de nu bijna vergeten icoon en luchtfotograaf Frits Rotgans. Of die Amerikaanse jongen, wiens naam mij is ontschoten, die onlangs zelf een 4x5” technische camera bouwde.

Maar goed, de winnaars van de World Press Photo zijn dus Canon en Nikon, zoals Photolarie dat mededeelde, dit voor het heuglijke feit mij weer ontschiet. De winnaars kunt u ook zelf gaan bekijken, daarmee maakt u het mij wel wat gemakkelijker, want door onpasselijk worden voor het beeldscherm heeft dat scherm ernstig te lijden. Indien u denkt dat u het wél aankunt om alles netjes binnenboord te houden dan is hier de link naar het artikel. Zo nodig wens ik u daarna nog een spoedig herstel…

www.photolari.com/las-camaras-de-los-world-press-photo-2019-canon-la-mas-usada-las-reflex-y-el-formato-completo-arrasan.

view counter