Zielenroerselen, moderne herdertjes en Uber

Proloog
Gepubliceerd: 22 december 2016

Ieder jaar weer onafwendbaar, de feestdagen. Supermarktketens die over elkaar struikelend de culinaire werkelijkheid overdonderend aan ons proberen te slijten. En allerlei anderen die met een blije of minder blije boodschap komen buurten. Je krijgt de laatste kans om dit jaar nog gratis een bril aan te schaffen met betaalde glazen, de energieleverancier die tegen beter weten in probeert je dat voordeligste contract ooit aan te smeren. Merkwaardig, iets waar ik niet uit kom, is een energiemaatschappij nu een hij of een zij? Ik weet het niet, Ik weet het niet, de maatschappij rammelt niet wanneer je ‘m schudt en ik heb ook niet de goesting er deftig mee op restaurant te pronken.

Advertentie

Cover Richtprijzen 2019

view counter

Je wordt overladen met kerstsongs die, per uur herhaald op het radiostation, dagenlang in je hoofd blijven doorzeuren. Een geslaagde song is een kaskraker, zo meldt een van de omroepzwatelenden mij. En vergeet niet al het sociaal-mediale dat op je afkomt.

Dan steekt er uit weerbarstigheid iets de kop op. Een kerst-songtekst die, ontstaan in de diepste krochten van mijn hoofd, er niet meer uit te branden is. Een soort tegengif voor de opgedrongen piep- en kwaakbrei die mij wordt opgedrongen door djay-ers, nieuwslezenden en presentatorialen? Een duidelijk symbool voor een veranderende en tegenwoordig duidelijk ook veránderde wereld:

“De herdertjes lagen bij nahahachte,
zij lagen bij nacht in het veld.
De buurtbus liet op zich wahahachten,
dus dan maar Uber gebeld.”

Want alles is tegenwoordig op zijn kop en anders. Alles is 3D op een plat scherm.

Het is tijd voor bezinning, tussen de feestdagen gaat PhotoNmagazine op reces, alleen Zwervend op het Internet gaat nog door en het Agendanieuws. Dan krijgt de lezer ook de welverdiende rust, althans wat ons betreft. Want veel andere dingen blijven ons aanschreeuwen. Allereerst wensen wij u welgemeend rustige feesten toe. En na de jaarwisseling gaan wij dan weer door met het veranderen van de maatschappij en het bedenken van nieuwe verdienmodellen. Een project dat nóóit af is!

Dus rust, wijsheid en veel genoegen toegewenst tijdens deze ongetwijfeld prettige feesten. Want u laat zich, net zoals ik, vast niet gek maken...

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter