Afscheid Aperture, Adobe biedt migratietool aan

Gepubliceerd: 5 augustus 2014

afbeelding 2Enkele weken geleden kondigde Apple aan met Aperture te stoppen. Op zich merkwaardig, het was ooit immers volgens Apple het beste dat Onze Lieve Heer ons had gegeven? Deze plotselinge aankondiging zet de gebruiker aardig voor het blok, al is er wel een alternatief:

Met de introductie van de nieuwe Photos app en de iCloud Photo Library die het u mogelijk gemaakt alle foto's op te slaan in iCloud en deze van iedere plaats te kunnen bereiken, zal de ontwikkeling van Aperture stoppen. Wanneer Photos voor OS X volgend jaar wordt uitgebracht zullen de gebruikers in staat zijn hun bestaande Aperture libraries naar Photos te migreren.

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen.

Klik hier voor meer informatie
of om het boekje te bestellen
.

view counter

Aldus een zegsman van Apple. Dit is een schoolvoorbeeld van een 'vendor lock in’, de marketing strategie waarmee Apple door concurrentie grofweg uit te sluiten haar gebruikers dwingt om Apple producten te blijven gebruiken. En in dit geval de gebruikers de cloud in te dwingen met alle nadelen van dien; gebruikers worden hierdoor nóg afhankelijker van hun leverancier en de veiligheid van de gegevens schijnt niet te zijn gegarandeerd (zie de recente hack bij Adobe en de weke plekken van het Apple concept: "Gehackt! Apples Steve Wozniak's vrees bewaarheid, journalist raakt al zijn gegevens kwijt".

Adobe's 'oplossing'

Bij Adobe is het begrip 'vendor lock-in' ook niet geheel onbekend, zie de nieuwe licensering. Een licensering waarbij de gebruiker niet eenmalig een licentie koopt en dan onbeperkt gebruik kan blijven maken van de software, maar waarbij deze de cloud in wordt gedwongen en de software per maand mag huren zodat er een vaste kostenpost ontstaat.

afbeelding 1Adobe stond als een hyena klaar om de resten van het overleden bewerkings- en archiveringsprogramma op te pikken. Adobe lanceerde een een nieuwe website over de voordelen die de fotograaf ten deel vallen wanneer deze migreert naar Lightroom. Subtiele hints over de voordelen van Lightroom boven het binnenkort naar het museum verhuizende Aperture steken tussen de regels de kop op en promoten de per maand betaalde Creative Cloud van Adobe. En uiteraard behalve Photoshop CC en Lightroom CC natuurlijk ook Lightroom for desktop.

Om het compleet te maken wordt er een PDF aangeboden, een handige gids om Aperture gebruikers te helpen op 'effectieve en efficiënte wijze' de migratie naar Lightroom mogelijk te maken.

iCloud en Aperture, alle foto's op één plaatsEn voor wie wat minder haast heeft is er de aankondiging van een softwaretool die de migratie mogelijk maakt:

Bij Adobe werken wij aan een migratietool om u te helpen uw foto's in Lightroom onder te brengen, maar wanneer u haast heeft om de switch te maken voor deze tool gereed is, kan de gids het u gemakkelijk maken de transitie te voltooien. Wij zien dat de migratie een uitdagend proces kan zijn en bieden u middelen en een methode aan om u snel met Lightroom te kunnen laten werken.

Het tweede gedeelte van dit verhaal is duidelijk bedoeld voor de kleuterklas die fotografenwereld heet:

De uitdaging is dat de terminologie, lay-out en de controle over beide toepassingen verschillend zijn, Het is echter een goed idee om te beginnen met de verwerking van uw foto's in Lightroom en hiermee vertrouwd te raken voordat u migreert. U kunt dit doen door een aantal nieuwe foto's te importeren in Lightroom en vervolgens met Lightroom te verwerken.

Inderdaad, hoe komen ze er op, een pedagoog had het niet beter kunnen verwoorden.

Met Lightroom wordt digitale fotografie eenvoudiger, sneller en mooier, zelfs op uw iPad en iPhone

Nieuwe trend?

De zo veel aangeprezen cloud, die als nadeel heeft dat je niet exact weet in wiens handen en op welke plaats je data zich bevinden en hoeveel back-ups er van in de cloud rondwalen, schijnt een nieuw verdienmodel voor de provider of softwaremaker te worden waarbij de gebruiker alleen maar met veel moeite van zijn leverancier af kan. Dat de veiligheid in het geding is zal, na alle recente hacks, niemand kunnen betwisten. En dat er fotografen zijn die hun back-ups in een cloudservice kwijtraken is ook duidelijk geworden uit het nieuws.

Zo af en toe laait er een felle discussie op over de voors en tegens van de cloud. Opvallend is dat de werkelijk deskundige ICT professionals het allemaal wel interessant vinden, maar er in meerderheid zelf niets mee te maken willen hebben.

Data reizen de wereld over. Wanneer er opslagcapaciteit in de cloud te kort is wordt er serverruimte ingehuurd. Dank zij het internet kan dat op de plaats waar dit het goedkoopst is. Dat kan in de VS zijn, maar ook in Rusland, China of Timboektoe. Vaak 'verhuizen'  de big data 's avonds laat naar andere continenten omdat deze dan dicht bij de gebruikers te zitten die net wakker worden. En onderhand weet iedereen wat er met data kan gebeuren, de kranten staan er vol over...

Lang leve Opa

Eigenlijk zeer kromme adviezen. 'Sla je data op in de cloud en doe hetzelfde met je back-ups.' Enige tijd later gevolgd door de mededeling 'Als extra veiligheidsmaatregel is het aan te raden om je materiaal ook op je locale systeem op te slaan.' Zeker voor de hoeveelheid data die fotografen archiveren, zelfs voor 100.000 opnamen of meer, is dit moeilijke verhaal eigenlijk te zot voor woorden.

De schrijver dezes doet alleen het laatste, de wachtwoordbeveiligde back-ups en het archief liggen dan óók nog veilig en vooral beréikbaar als kopie op schijf bij opa in het bejaardentehuis dan wel bij een goedbevriende collega of buurman. Kost wat minder en is veel overzichtelijker. En er is zo direct toezicht en beheer mogelijk. En via een remote connection via bij voorbeeld een internet VPN tunnelverbinding kun je op ieder gewenst moment bij je beelden op je eigen systeem, vanaf iedere plaats waar je over een internetaansluiting beschikt...