Ceci n’est pas un train

Marc Vankerckhoven

Datum
: 3 april t/m 11 mei 2018
Locatie
: Aarschot BE
missende spoorrails langs perron
foto: © Marc Vankerckhoven

Zaterdag 23 januari 2016. De radio citeert de krant ‘L’Avenir’: de fondsen voor het afwerken van de Brusselse RER zijn bijna uitgeput. Er ontbreekt 800 miljoen euro om de twee spoorlijnen op Waals grondgebied af te ronden.
De politici haken in : « Uitstel van de werken voor vier jaar », « Definitieve stopzetting », … Infrabel had de indienststelling van het netwerk al uitgesteld van 2016 naar 2019, nadien naar 2020, 2025…

De tentoongestelde foto’s werden genomen in de nacht van 25 januari op lijn 161 van Louvain-la- Neuve naar Brussel. Zij getuigen van de uitgevoerde infrastructuurwerken maar ook van afwezigheid, van wat "niet is". Door de titelkeuze en de nachtopnamen wordt een onwerkelijke en onwezenlijke sfeer opgeroepen. Ze stimuleren een kritische reflectie over deugdelijk bestuur.

Marc Vankerckhoven studeerde... een tijd geleden aan de school voor fotografie en audiovisuele technieken Agnès Varda te Brussel. Sinds 2014 zet hij zijn opleiding verder aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Anderlecht.

In het fotografisch werk van Marc Vankerckhoven zijn meerdere leidraden te vinden.  Eén ervan is het spoor van de tijd: de tijd die voorbijgaat, die voetafdrukken achterlaat, de tijd die transformeert, die relativeert en vragen oproept.

In de reeks ‘Ceci n’est pas un train’, handelt de tijd als katalysator. De lange duur van de werken voedt een illusie: wat als wat men ziet, niet is wat men denkt te zien ?
‘Ceci n'est pas un train’ staat symbool voor de absurditeit, voor een pantheon opgericht ter ere van het incestueuze koppel « politici – administratie - budget », voor de overwinning van het ‘surrealisme op zijn Belgisch’.

www.marcvankerckhoven.com

de aardenbaan is er al...
foto: © Marc Vankerckhoven

Ook te zien

Aartselaar: 15 mei - 8 jun

Locatie

N
Cultuurcentrum Het Gasthuis
di en do 13.00-19.00 uur
wo 13.00-17.00 uur
za 14.00-16.30 uur
tijdens voorstellingen
gesloten: tijdens feestdagen
A
Gasthuisstraat 22
P
3200 Aarschot
L
België
+32-16 562 505
www.hetgasthuis.be
www.facebook.com/CCHetGasthuis
instagram.com/hetgasthuis
twitter.com/het_gasthuis
Google Maps

Advertentie

Klomps & Boor risicobeheer voor al uw verzekeringen

view counter