Duitse broodjes,
of hoe economische principes de boel 'op de vloer' kunnen verzieken

Proloog
Gepubliceerd: 27 augustus 2014

afbeelding 2Wanneer je vanuit Groesbeek over Wyler naar Nijmegen rijdt kom je bij Beek Ubbergen, net voor Nijmegen, een tankstation tegen. Met een groot bord: 'Zondagmorgen heerlijke verse Duitse broodjes'. Gisteren viel mij ineens in hoe dat werkt.

advertentie

Dagcursus colormanagement

volgens ISO 12646:2008 en ISO 3664:2009

In Europa wordt het meer en meer noodzakelijk voor fotografen volgens de recente normen te werken, zowel voor de toelevering aan de grafische industrie als ook aan digitale (multi)media.

In de cursus worden ook andere aspecten behandeld die van invloed zijn op het communicatieve beeld: De menselijke perceptie en de kleurbeleving, hoe de zintuigen op her verkeerde been kunnen worden gezet, de interactie tussen kleur en menselijk gedrag.

ImageLink

Datacommunicatie & Uitgeefprojekten

Telefoon: +31 24 397 08 11
imagelink.photonmagazine.eu/dagcursus-colormanagement

view counter

Er is een bakker uit Duitsland die fantastische verse broodjes aan het tankstation levert.

De bakker in Beek Ubbergen vindt dat maar niks, die vent schiet onder zijn duiven. Dus gaat-ie naar een tankstation bij Kleef en maakt daar de afspraak dat hij iedere zondagmorgen broodjes levert. En ook daar komt een groot bord te staan, nu met opschrift: 'Am Sonntagmorgen herrliche frische Holländische Brötchen'.

Dus iedere zondag rijdt de een op en neer naar Nederland en de ander naar Duitsland

Toevallig komen ze elkaar tegen op de jaarlijkse Euregio-bakkerscontactdag en raken boven een glas bier met elkaar aan de praat. En omdat concurrenten eigenlijk best samen kunnen werken over de grenzen spreken ze af dat ze om de beurt op zondag zullen rijden. De Duitse bakker brengt zijn broodjes naar het Nederlandse tankstation en pikt daarna de Hollandse broodjes in Beek Ubbergen op bij zijn collega en brengt die naar het Duitse tankstation. De volgende week is de Hollandse bakker aan de beurt en brengt zijn broodjes naar het Duitse tankstation, pikt de Duitse broodjes open brengt ze naar het Nederlandse tankstation. Dat gaat al jaren goed. Inmiddels zijn de twee goede vrienden geworden. Werken ook op een bepaalde manier samen en wisselen kennis en ideeën uit. En de beide tankstation-exploitanten varen er wel bij.

Op zekere dag zitten ze weer op de jaarlijkse Euregio-bakkerscontactdag aan een biertje en hebben het ook over die regeling die tijd en reiskosten uitspaart. En die zo gezellig is. Ineens is er het lumineuze idee, ze kunnen nóg meer besparen. Voortaan bakt de bakker uit Beek Ubbergen behalve zijn eigen Hollandse broodjes die hij altijd al bakte, ook Duitse broodjes die hij naar het Nederlandse tankstation brengt. En de Duitse bakker bakt behalve zijn eigen Duitse broodjes die hij altijd al bakte ook Hollandse broodjes die hij naar het Duitse tankstation brengt.

En dit werkt uitstekend, toch weer een verdere besparing op tijd en reiskosten. En uitbreiding van het assortiment!

Er zit alleen één 'maar' aan het verhaal. Omdat de bakkers elkaar niet meer zien, behalve op de jaarlijkse Euregio-bakkerscontactdag heeft de innige vriendschap en het inspirerend vakbroederlijk  contact daar ernstig onder te lijden...

Advertentie

Het nieuwe richtprijzenboekje 2019 is uit!

Het richtprijzenboekje dient behalve voor prijsindicatie ook als richtlijn in gerechtelijke procedures bij toewijzing van honoraria en schadevergoedingen bij geschillen. De richtprijzen zijn gebaseerd op onderzoek naar het prijspeil voor publicatie en productie. Bij de prijsberekening worden behalve resultaten van binnenlands onderzoek ook de prijzen van (EU) beheersmaatschappijen zoals het Belgische Sofam meegenomen. Omdat een prijs afhankelijk is van de ervaring, uitrusting en specialisatie van de fotograaf moeten deze prijzen als een gemiddelde worden beschouwd voor hetgeen door afnemers voor fotografie moet worden betaald. Verder bevat dit herziene werkje een link naar de Algemene Voorwaarden Dupho, informatie over licenties, ISO-normen, IPTC metadata en aanlevering van digitale beeldbestanden. Niet alleen voor de fotograaf van nut, maar ook voor de beeldinkoper.

Klik hier voor meer informatie of om het boekje te bestellen.

view counter